Onstoken en bloedend tandvlees bij honden

Auteur: Elske, specialist dierenzorg bij huisdierenarts.nl, Groningen 31 maart, 2020

dierenarts elske over een ontsteking bij honden behandelen en voorkomen

Gezond tandvlees is bij een hond roze van kleur en de aansluiting op de tanden en kiezen is strak. Helaas zijn er steeds minder honden die rond hun derde levensjaar nog een goed gebit met gezond tandvlees hebben.

Hoe herken je ontstoken tandvlees bij je hond?

Ontstoken tandvlees is rood en kan opgezwollen zijn of bloeden. De aansluiting op de tanden en kiezen is los en het tandvlees is opgetrokken.

Vaak ruik je ook al aan de adem van je hond dat er sprake is van een ontsteking. De schadelijke anaerobe bacteriën in de bek zijn dol op ontstekingen. Zij kunnen welig tieren in zo’n omgeving en naar mate er meer bacteriën zijn, gaat de hondenadem harder stinken. Dat komt omdat de bacteriën zwavelachtige gassen afscheiden.

Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees bij honden?

Een eerste, algemene oorzaak is dat het gebit van een hond eigenlijk is gemaakt om vlees van een karkas af te scheuren en het vervolgens van de botten te kluiven. Hierdoor krijgt de hond niet alleen het benodigde voedsel binnen, maar houdt zo ook zijn gebit schoon.

Het moderne hondenvoer uit de winkel heeft deze reinigende functie niet. Hierdoor kunnen voedselresten gemakkelijk achterblijven op het gebit, het tandvlees en in de rest van de bek.

Op den duur vormt zich door al die achtergebleven voedselresten tandplak, een mix van speeksel, bacteriën en voedselresten.

Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd, verhardt het zich tot de aanslag die we tandsteen noemen. Dit zit vooral aan de buitenkant van het gebit en dan net name op de hoektanden en kiezen van de bovenkaak.

De gevaren van ontstoken tandvlees

Tandsteen is op zich al een omgeving die meer schadelijke bacteriën aantrekt, maar het kan ook leiden tot opgetrokken tandvlees. Dan ontstaat er een ruimte tussen de tand of kies en het tandvlees, waarin de bacteriën zich ophopen. Allereerst raakt het tandvlees ontstoken (gingivitis) maar in een latere fase wordt ook het tandweefsel en het bot aangetast. Kaakbot kan zodanig worden geteisterd dat het poreus wordt en verdwijnt. Hierdoor gaan tanden en kiezen los zitten en kunnen uiteindelijk uitvallen.

Een slecht verzorgd gebit met ontstekingen en zelfs uitgevallen tanden en kiezen zorgt uiteraard voor pijn en ongemak bij je hond. Het tast niet alleen zijn of haar welzijn aan, maar moeite met kauwen kan ook leiden tot spijsverteringsproblemen.

Daarnaast kunnen tandvleesontstekingen leiden tot ernstige ziekten, doordat de bacteriën in de bek via de bloedbaan terecht kunnen komen bij andere organen. Zo kunnen onder andere nier- en hartziekten ontstaan.

Hoe dan ook zijn gebitsproblemen bij je hond niet bevorderlijk voor de gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat chronisch ontstoken tandvlees de levensduur van je hond met een paar jaar kan verkorten.

Hoe kun je tandvleesontsteking bij je hond herkennen?

Bovenstaande ellende, gezondheidsrisico’s en een korter leven wil je uiteraard voorkomen bij je hond. Daarom is het belangrijk om eventuele tandvleesontstekingen te herkennen en behandelen. Gezond tandvlees is roze en het sluit goed aan op de tanden en kiezen van je hond. Is het rood en gezwollen dan is er sprake van een ontsteking. Ook bloedend tandvlees duidt op een ontsteking.

Tandvleesontstekingen behandelen

Als je hond last heeft van tandvleesontsteking, is het zaak om dat te behandelen en erger te voorkomen. Hoe pak je dat aan?

  1. Tandplak regelmatig verwijderen
  2. Tandsteen verwijderen
  3. Ontstekingen behandelen

Tandplak regelmatig verwijderen

Tandsteen ontstaat doordat de tandplak op het gebit zich verhardt. Om de vorming van tandsteen tegen te gaan, moet je dus allereerst zorgen dat er zich geen tandplak aan het gebit van je hond hecht. Hoe doe je dat?

Tandplak bij je hond kun je op verschillende  manieren verwijderen, zoals tandenpoetsen met een speciale hondentandenborstel en tandpasta voor huisdieren. Lees er hier meer over.

Als alternatief voor tandenpoetsen, waar niet iedere hond op zit te wachten, kun je ook sprayen met een speciale gebitsspray voor huisdieren.

OxyFresh Pet Dental Breath Spray spuit je op het tandvlees, daar waar het grenst aan de tanden en kiezen. De actieve zuurstofformule Oxygene en zink bestrijden de schadelijke anaerobe bacteriën, waardoor de vorming van tandplak wordt tegengegaan en het tandvlees gezond blijft.

Ook is er een gebits-reinigende toevoeging aan het drinkwater, Oxyfresh Pets Water Additive. Ook hiermee kun je op een heel eenvoudige manier de vorming van tandplak, tandsteen en daarmee tandvleesontstekingen bestrijden.

Daarnaast kun je aandacht besteden aan het voer dat je je hond geeft. Is het zacht en plakkerig en bevordert het de vorming van tandplak of moet je hond flink kauwen op de harde, droge brokken? Dat laatste is beter voor het gebit, omdat tandplak al kauwend wordt verwijderd.

Tot slot zijn er speciale speeltjes voor je hond met een nuttige functie: de hond reinigt zelf spelenderwijs zijn of haar gebit.

Lees hier meer over hoe je het gebit van je hond kunt verzorgen om gebitsproblemen en een slechte adem te voorkomen .

Tandsteen verwijderen

Moet je nog beginnen met het verwijderen van de tandplak bij je hond en heeft er zich al tandsteen gevormd? Dan kun je grofweg kiezen tussen twee mogelijkheden: je laat het tandsteen verwijderen door de dierenarts of je gaat het zelf doen.

Met geduld, beleid en de AE Dogz tandsteen-schraper of “scaler” kun je zelf het gebit van je hond reinigen. Dat heeft het voordeel dat het veel goedkoper is om het tandsteen regelmatig te verwijderen of bij te houden. Bovendien komt er geen narcose aan te pas.

Lees hier onze 5 tips voor het zelf verwijderen van tandsteen bij je hond.

Ontstoken tandvlees behandelen

Als je tijdens het tandsteen verwijderen het gebit van je hond nauwkeuriger bekijkt, merk je ook eventuele ontstekingen eerder op. Als je hond een lichte tandvleesontsteking heeft of geïrriteerd tandvlees, neem dat dan serieus en behandel het.

Een lichte tandvleesirritatie of -ontsteking kun je behandelen met OxyFresh Pets Gel Tandpasta.

Wrijf twee keer per dag met je vinger een beetje gel op de ontstoken plek. Laat het zo lang mogelijk intrekken, dus niet gelijk erna voeren. OxyFresh Pets Gel Tandpasta werkt genezend dankzij de actieve zuurstofformule Oxygene. Die bestrijdt samen met zink de schadelijke anaerobe bacteriën, die zich te goed doen aan de ontsteking. Blijf dit twee keer per dag doen tot het tandvlees is genezen.

Een andere mogelijkheid is de Pet Pure’s Teeth & Gum Cleaning Pen van Dr. Brite. Deze reinigt het gebit en verbetert de conditie van het tandvlees met veilige, louter natuurlijke middelen.

De antibacteriële werking van kokosolie, peterseliezaad-olie en propolis (een bijenproduct) maakt de dagelijkse gebitsverzorging van je hond niet ingewikkelder dan die van jezelf.

Deze pen is ook heel goed te gebruiken om na een gebitsreiniging van je hond te voorkomen dat er zich weer opnieuw tandsteen kan vormen. Ook na de behandeling van een ontsteking helpt het om het tandvlees gezond te houden.

Ga bij ernstige ontstekingen in de bek altijd naar de dierenarts!

Als je hond een ernstige tandvleesontsteking heeft of de bovenstaande behandeling geen effect heeft, ga je natuurlijk naar de dierenarts.

Voorkomen is beter dan genezen

Tandvleesontstekingen zijn geen pretje, niet voor je hond en niet voor jou vanwege de stinkende adem die vaak bij een ontsteking optreedt. Deze narigheid is te voorkomen door regelmatig tandplak van het gebit van je hond te verwijderen of te zorgen dat het zich niet aan het gebit kan hechten.

Met een goede gebitsverzorging kun je veel ellende voor je hond en jezelf voorkomen.Met de juiste hulpmiddelen hoeft dat ook helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Lees hier onze 10 tips tegen een slechte adem bij de hond.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!