voeding en tanderosie

Mondproblemen Door Voeding

Mondproblemen door voeding

We weten dat voeding een belangrijke rol speelt in de ontwikkelingen van mondproblemen als gaatjes en tanderosie. Inmiddels is er ook meer bekend over de invloed van voeding op de parodontale gezondheid. In dit artikel ga ik jullie uitleggen welke rol voeding heeft en wat je mogelijk zelf kunt doen om je mondgezondheid zo goed mogelijk te houden.

Cariës

Veel mensen weten dat gaatjes ontstaan door veel te snoepen, want suiker is een grote boosdoener. Bekend is uit onderzoeken dat zowel suiker als koolhydraten een verhoogd cariesrisico veroorzaken.

De bacteriën in tandplak zetten suikers om in een zuur. Teveel suikerrijke en koolhydraatrijke voeding zorgt voor veel zuurmomenten in de mond wat resulteert in gaatjes.

Tuurlijk speelt een goede mondhygiene een belangrijke rol bij het ontstaan van gaatjes, maar beter is ook de voeding in de gaten te houden.

Probeer zoveel mogelijk suiker te mijden. Suiker zit helaas overal in. Zelfs in producten waarvan je het soms niet verwacht: vleeswaren, zuivelproducten, brood, ontbijtgranen en sausjes.

Hoe minder je snoept hoe beter! Daarnaast zijn koolhydraatrijke producten als bijvoorbeeld witte pasta’s, deegwaren als croissants en cake ook een boosdoener wat gaatjes betreft.

Tanderosie

Tanderosie is het dunner worden van je tandglazuur door invloed van zuren. 

Met name de zuren van buitenaf veroorzaken deze beschadiging. Als we kijken naar voeding zijn alle zure voedingsmiddelen een boosdoener.

Fruit, alle fruitsappen, saladedressings, limonadesiropen, augurken en uitjes uit het zuur, frisdranken( zelfs Spa rood) en zure snoepjes kunnen ervoor zorgen dat de glazuurlaag dunner wordt. Het zorgt voor miniscule kleine putjes in het glazuur en  deze kunnen zelfs verergeren waneer je direct na het nuttigen van zure dingen zou tandenpoetsen.

Het advies luidt dan ook dat het beter is om bijvoorbeeld na het ontbijt een uur te wachten met het tanden poetsen.

Dit geldt dan alleen wanneer je tijdens het ontbijt zure voedingsmiddelen hebt gegeten of gedronken.

Wat kan je er zelf aan doen?

Belangrijk is om goed op het aantal zuurmomenten te letten over de gehele dag.

Beperk het aantal zuurmoment  tot maximaal 3 keer per dag. Het lijkt veel maar als je bedenkt dat bijna alle zoete drankjes ook zuur zijn kom je hier al snel aan.

Eet maximaal 2 stuks fruit op een dag en probeer deze in 1 moment samen te eten.

Naast de voeding is het verstandig om een tandpasta en spoelmiddel te nemen met fluoride omdat deze het glazuur verhardt. Er zijn ook spoelmiddelen op de markt met een neutraliserend effect op de zuurgraad in je mond.

Parodontale problemen

In de wetenschappelijke database werden geen onderzoeken gevonden die de invloed van specifieke macronutrienten op de parodontale gezondheid beschreven.

Wel is er bekend dat er een asociatie is tussen Obesitas en parodontitis.

Tevens is er bekend dat een verhoogd suikergebruik zorgt voor een toename van bloedend tandvlees, zelfs bij mensen met een goede mondhygiene en zelfzorg.

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof en zorgen voor de aanmaak van nieuwe weefsels. We zien dat mensen met een eiwittekort sneller  last hebben van botafbraak en het verliezen van gebitselementen.

Dit wordt gezien bij bijvoorbeeld kinderen in ontwikkelingslanden en bij zorgafhankelijke ouderen met een slechte voedingstoestand.

Vitamine B 12 is een stof die voorkomt in dierlijke producten als vlees, vis, eieren, zuivelproducten en schaaldieren.

Veganisten hebben een snellere kans op een tekort van vitamine B12.

Uit onderzoeken weten we dat Vitamine B12 tekorten kunnen leiden tot een versnelling van Parodontitis, sneller bloedend tandvlees, verlies van steunweefsels rond het kaakbot en een risico op het verliezen van tanden en kiezen.

Vitamine C is een stof die veel voorkomt in groente en fruit, deze stof is belangrijk voor de weerstand in het lichaam en een tekort aan vitamine C  kan leiden tot vaker bloedend tandvlees.

We weten uit de historie dat ernstig vitamine C tekort kon  leiden tot ernstige ziektes als bijvoorbeeld scheurbuik.

Het tandvlees laat vaak als eerste zien als het niet helemaal goed met je gaat. 

Vitamine D is een stof die we met onze huid halen uit zonlicht maar zit ook in voeding als bijvoorbeeld vette vis.

Het verlies van alveolair kaakbot kan worden beinvloedt door een ernstig vitamine D tekort.

Ook weten we dat mensen met een vitamine D en Calcium tekort een grote kans hebben op Osteoporose. De ziekte die botontkalking veroorzaakt heeft daarnaast ook een nadelig effect op het kaakbot in je mond.

Het advies voor zelfzorg.

Omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar het gebruik van vitaminesupplementen bij tandvleesproblemen is het aan te raden een gezonde evenwichtige voeding aan te houden.

Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de maaltijden die tevens rijk zijn aan groente en fruit.

Om tandvleesproblemen te voorkomen zijn meerdere factoren erg belangrijk.

Het betreft de algemene gezondheid, niet roken en drinken(alcohol), een goede mondhygiëne en regelmatig het gebit laten reinigen.

Het juiste gebruik van stokers, ragers en floss, het grondig tandenpoetsen en eventueel het gebruik van spoelmiddel dragen tevens bij aan een goede parodontale mondgezondheid.

Lees ook: 10 bewezen mondwaters

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply