Do’s en Don’ts bij zwangerschap

Wanneer je als vrouw zwanger bent, ben je extra voorzichtig.

De zorg voor je kindje begint immers al als je zwanger bent, je wilt geen enkel risico nemen dat er iets misgaat.

Helaas mag je niet alles eten en drinken omdat de kans aanwezig is dat foute stoffen of bacteriën schade kunnen aanrichten bij het ongeboren kind.

Maar hoe zit dit met tandheelkundige behandelingen of producten?

In deze blog zal ik uitleggen wat je allemaal wel en niet mag doen als je zwanger bent.

Wat mag wel en wat mag niet?

Als we gaan kijken naar de behandelingen in de praktijk  kan er gelukkig heel veel wel plaatsvinden tijdens de zwangerschap, toch zijn er ook behandelingen die je beter later kan laten uitvoeren als je eenmaal bevallen bent.

Röntgenfoto’s

De meningen van de artsen zijn hierover verdeelt. 

Ik weet dat het merendeel van de tandartsen/ specialisten liever geen enkel risico nemen en het maken van rontgenfoto’s uitstelt tot na de zwangerschap.

Mogelijk kan straling effect hebben op het ongeboren kindje en kan je hier beter even mee wachten.

Toch is het maken van rontgenbeelden tijdens de zwangerschap niet verboden en kan het bij een noodsituatie geen kwaad omdat de hoeveelheid straling tijdens een rontgenbeeld lager ligt dan een gemiddelde vliegreis.

Indien daar een rechtvaardiging voor bestaat ( noodsituatie, ernstige pijnklacht of ontsteking) is het wel toegestaan.

Om psychologische Redenen kan men niet-urgente opnamen uitstellen tot na de bevalling. Bron: kernpunten herziene richtlijn tandheelkundige radiologie

Tandenbleken

Door alle firma’s van bleekmaterialen wordt het ondergaan van welke tandenbleekbehandeling dan ook tijdens de zwangerschap afgeraden.

Er zijn nog geen onderzoeken beschikbaar wat het effect is van de stof waterstofperoxide of carbamideperoxide op een ongeboren kind.

Patiënten krijgen het advies om tijdens de zwangerschap,borstvoedingsperiode en als zij vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan geen tanden of kiezen te laten bleken.

Dit geldt ook voor het gebruik van bleekmaterialen voor thuisgebruik.

Volgens sommige artsen is het bleken tijdens de borstvoedingstijd wel toegestaan omdat het percentage peroxide ( de werkzame stof in bleekproducten) wat daadwerkelijk in de moedermelk terecht komt erg laag is. Ook maakt het lichaam van nature een eigen soort peroxide aan.

Maar omdat niet goed is vast te stellen om welke hoeveelheid het gaat, dat in de moedermelk terecht kan komen wordt het toch afgeraden.

Bron: www.opalescense.nl

Verdoven

In principe is het gebruik van een lokale verdoving met de stof Articaine toegestaan.

Het middel Citanest mag niet worden gebruikt bij zwangerschap omdat dit weeën kunnen veroorzaken of op gang kan brengen. ( Deze verdoving hebben veel praktijken wel in huis, maar zal niet als standaard middel worden toegepast.)

Verstandig is om met de tandarts of specialist te overleggen of de behandeling kan worden uitgesteld.

Indien u tijdens uw zwangerschap een behandeling bij de tandarts dient te ondergaan, dient u zelf de afweging te maken of u wel of niet verdoofd wil worden.

Het is verstandig u te laten verdoven als u op ziet tegen de behandeling, zenuwachtig bent of als er pijn verwacht wordt. Zenuwen en pijn zorgen er namelijk voor dat uw eigen lichaam adrenaline (stress-hormoon) aan maakt, in een veel grotere hoeveelheid dan dat de verdoving bevat.

Verdoving tijdens de borstvoedingstijd is toegestaan, alhoewel de fabrikanten van verdovingsvloeistoffen wel adviseren de melk af te kolfen en weg te gooien.

Gebitsreiniging

Tanden laten reinigen mag tijdens de zwangerschap en is zelfs juist erg verstandig om te doen.

Omdat de hormonen veranderen in het lichaam is de kans op tandvleesontsteking groter en kan opgehoopt plak en tandsteen zijn schade aanrichten.

Ook zijn er onderzoeken beschikbaar dat er een grotere kans is op vroeggeboorte wanneer er sprake is van een slechte mondgezondheid.

Fluoride (behandeling)

Het gebruik van fluoride in spoelmiddelen en tandpasta’s is tijdens zwangerschap gewoon toegestaan.

Wel zijn steeds meer zwangeren zich bewust van de stoffen die zij tot zich nemen.

Zo zijn er steeds meer producten op de markt waar minder of geen chemische en irriterende stoffen in zitten.

Oxyfresh is bijvoorbeeld zo’n lijn. Er zijn verschillende soorten spoelmiddelen en tandpasta’s.

Ik gebruikte zelf tijdens mijn zwangerschap het spoelmiddel omdat daar niet zo’n heftige smaak aan zat en ik anders moest kokhalzen.

Het aanbrengen van een fluorbehandeling bij de tandartspraktijk is toegestaan bij zwangerschap. De vraag is of het echt noodzakelijk is, en het niet beter even kan worden uitgesteld.

Chloorhexidine

Bij zeer heftige ontstekingen in de mond kan het nodig zijn de mond te behandelen met chloorhexidine. Dit kan worden gebruikt in de vorm van spoelmiddel of tandpasta.

Tijdens zwangerschap mag dit gebruikt worden.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply