Een Gezonde Mond Van Binnenuit

Dat een goede mondgezondheid belangrijk is voor het gehele lichaam is jarenlang bekend. Zo heb ik als mondhygieniste een belangrijke taak om de gezondheid van mijn patiënten te verbeteren.

Maar ook van binnenuit kunnen we de mondgezondheid gaan verbeteren.

In deze blog leg ik uit dat niet alleen tandplak en de bacteriën verantwoordelijk zijn voor mondproblemen als cariës en parodontitis, maar dat er ook factoren van binnenuit een rol spelen bij het ontstaan hiervan.

Vanuit de opleiding tandheelkunde en mondzorgkunde is jarenlang gehamerd op plakcontrole.

Want een goede beheersing van de tandplak in de mond betekend een gezonde mond zonder gaatjes en tandvleesontsteking.

Maar nu weten we beter

Een healthy lifestyle is de sleutel tot een goede mondgezondheid.

Dit houdt in een goede levenstijl, minder stress, goed slapen, lichamelijke beweging en gezonde voeding.

Helaas heeft onze maatschappij minder belangstelling voor gedragsverandering, wij willen vaak een verbetering in onze gezondheid creëren  door medicatie en chirurgie.

Zouden wij allen een gezonde levenstijl erop nahouden dan zouden we veel minder vaak ernstige en chronische ziektes krijgen.

Eeuwenlang geleden is er een onderzoek gedaan door Dr. R.Steiman en Dr J Leonora waaruit bleek dat niet alleen bacteriële tandplak de boosdoener is bij het ontstaan van gaatjes en tandvleesontsteking, maar dat suiker en koolhydraatrijk dieet, vitaminetekort en gebruik van medicatie en dus verzuring in het lichaam ervoor zorgen dat bepaalde functies in de mond stoppen en dat het hierdoor juist ontstaat.

Zo kwam men er bijvoorbeeld achter dat wanneer mensen suikers toegediend kregen via sonde er zich alsnog gaatjes in het gebit ontwikkelde.

In de tijd van de VOC werden veel zeelieden ernstig ziek door scheurbuik.

Een vreselijke ziekte die de weerstand zodanig aantastte dat je er aan overleed.

Dit ziektebeeld kennen velen van ons misschien nog uit de geschiedenisboeken waarbij men met open buik op plaatjes werd afgebeeld.

Het ziektebeeld van scheurbuik begon echter met bloedend tandvlees. Het eerste probleem wat de zeelieden hadden was pijnlijk tandvlees en het uitvallen van tanden en kiezen.

Een aantal jaren later kwamen onderzoekers erachter dat scheurbuik kon worden voorkomen door voldoende citrusvruchten in te nemen (Vitamine C)

Ascorbinezuur betekend dan ook : A=geen scorbine =scheurbuik.

De werkzame stof in citrusvruchten vitamine C werd gebruikt om verlaging van weerstand op zee te verhogen.

Waarom zijn er de laatste jaren zoveel mensen met ernstige mondproblemen en chronische ziekten?

Ik ben van mening dat een gezonde levensstijl voor iedereen erg balangrijk is. Maar ik denk ook dat veel mensen niet weten wat precies een gezonde levensstijl is.

De samenleving waarin wij nu leven vraagt veel van ons, we hebben altijd haast. Veel mensen hebben dagelijks stress omdat het werk en de combinatie werk en gezin veel energie vraagt.

Omdat wij zo druk zijn, hebben we minder tijd over voor bijvoorbeeld lichamelijke beweging en sport, maar hebben we ook veel minder energie om onze voeding zorgvuldig te bereiden.

We kiezen dan sneller voor makkelijke maaltijden die bijvoorbeeld in de magnetron kunnen worden bereid, of laten wij afhaalmaaltijden bezorgen.

Tevens zullen veel gezinnen bewust kiezen voor goedkopere voeding omdat biologische voeding veel duurder is.

En omdat we helaas niet alles weten van de herkomst van onze voeding, kunnen de producten de we gebruiken slechte stoffen bevatten.

Veel mensen werken binnen in ruimtes met airconditioning en omdat wij ons vervoeren met auto’s en het openbaar vervoer krijgen wij dagelijks veel minder Vitamine D binnen door de zon.

Veel patiënten die ik behandel voor mondproblemen hebben ook andere lichamelijke klachten, gebruiken medicatie of hebben stress. Ook zie ik veel mensen die er een ongezonde levensstijl op na houden met overmatig alcohol of tabak gebruik.

Ik ben geen arts en behandel alleen de mond, maar het liefst zou ik de hele patiënt willen genezen.

Extra vitaminen

Daarom adviseer ik mijn patiënten naast het reinigen van de mond, ook extra vitamine D2, K, Calcium en Vitamine C te gebruiken als zij last hebben van tandvleesproblemen.

Even een aantal wetenschappelijke stukken ter informatie over de mondgezondheid:

  • Volgens het RIVM eet slechts 5-10% van de Nederlandse bevolking voldoende groente en fruit.
  • Voeding met weinig koolhydraten/suikers, rijk aan Omega 3, Vitamine C, D en rijk aan vezels kan parodontale ontsteking significant reduceren(bron: onderzoek: Woelber et al 2017)
  • Gezonde voeding met weinig koolhydraten, maar met voldoende eiwitten heeft een cariespreventieve werking en bevordert de parodontale gezondheid (bron: J.Clin.Periodontol 2017)
  • Mensen met een hoge Vitamine D waarde in het bloed hebben 20% minder kans op Parodontitis (bron:onderzoek Zhan 2014)
  • Vitamine D vermindert de gevoeligheid voor tandvleesontsteking, 20%minder bloeding(bron: onderzoek Thomas Dietrich 2005)
  • Vitamine D vermindert cariësrisico met 47-54% (bron: onderzoek :Grant 2011)

Oorzaken waarom mensen voedingsstoffen tekort komen in het lichaam?

  • Bij toename van leeftijd kan het lichaam minder goed stoffen opnemen.
  • De voeding die wij tot ons nemen is minder rijk aan voedingsstoffen, dit heeft te maken met onze bereidingswijze: bijv magnetron met straling, voeding maakt lange transportreizen met vliegtuig of boot, de manier van produceren: we kweken in kassen in plaats van in de natuur met behulp van echte zon.  En de landbouwmethode die wij wereldwijd gebruiken: bemesting, genetische manipulatie en bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat voeding minder waardevolle stoffen bevat.
  • stress, wanneer je lichaam stress heeft verbruikt het meer voedingsstoffen.
  • Medicatiegebruik: Door een aantal medicatie-soorten gaan voedingsstoffen in het lichaam verloren.
  • Maagzuurremmers en diuretica veroorzaken een magnesium tekort (bron: Radboud UMC 2014)
  • Cholesterolverlagers, anti epileptica en corticosteroide veroorzaken een vitamine D tekort( bron: onderzoek Pelton 2001, Gaby 2006)

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

One Response

  1. Esther Holten mei 17, 2023

Leave a Reply