beroepen mond risico

Ongezonde Mond Door Je Werk?

Zijn er beroepen die de kans vergroten op mondproblemen?

Ziekten in je mond zoals tandvleesontsteking en gaatjes hebben niet maar 1 oorzaak. Dit noem je multifactorieel of multi causaal. We weten inmiddels allemaal wel dat tandplak en bepaalde voeding de conditie van je mond kan verminderen. Nu we er steeds meer achter dat je achtergrond ook behoorlijk kan meespelen. 

Eerder hadden we het al over de Sociaal Economische Status (SES) en Locus of Control. Ook hebben we het gehad over hoe je zelfverzekerdheid kan meespelen, vooral bij pubers. Nu wil ik je graag meenemen hoe je beroep en je werk je mondgezondheid kan beïnvloeden. Je zal zien dat hierbij het stukje ‘planning’ en ‘locatie’ hierbij behoorlijk roet in het eten kan gooien.

Bij het uitvoeren van mijn vak krijg ik een heel divers pluimage aan mensen in mijn stoel. Door de jaren heen is me gaan opvallen welke beroepen vaak problemen aan hun gebit hebben. Ik weet niet precies wie nou de nummer 1 gaat worden qua werk dat het slechte voor je mond is, maar ik heb toch zeker wel een top 10. Ik neem je er graag in mee…het is niet zo zeer interessant welk vak maar vooral het ‘waarom’. Wie weet herken je jezelf erin…

  1. Horecamedewerker
  2. Vrachtwagenchauffeur
  3. Kantoorbaan
  4. Bakker 
  5. Arts, (para)medicus, zorgverlener
  6. Begrafenisondernemer
  7. Topsporter
  8. Fabrieksmedewerker
  9. Ondernemers
  10. Professional gamers, IT-specialisten

De horecamedewerker

Of je nu in een restaurant werkt, café of snackbar…de meeste horecamedewerkers komen hoe dan ook een keer bij me in de stoel terecht. Het is die puber die een bijbaantje heeft bij de snackbar. Hij heeft het al druk met school en aansluitend werkt hij bij de plaatselijke patatboer of pizzeria. Op school staan er tegenwoordig al snoep- en drankautomaten maar hier moet nog geld in. Op werk staat die koelkast gevuld met blikjes drank en staat het ongezonde eten voor het grijpen. Hoe makkelijk is het dan om steeds een blikje op te trekken en even een patatje of een lolly te bietsen. Ook had ik een serveerster die continue langs een ‘klantvriendelijke’ pot pepermuntjes kwam en er steeds eentje in de mond stak. “Ja, want dan heb ik een frisse adem en dat is wel zo prettig voor de klanten.”, legde ze uit. De afwashulp van een goed restaurant kreeg de niet-leeggegeten borden voor haar neus. Vooral de appelmoes was in trek. De afwashulp meende dat appelmoes gezond zou zijn, maar helaas bevat dit enorm veel suiker en is bovendien zuur. Veel horecamedewerkers geven aan dat ze eigenlijk niet goed de tijd kunnen nemen voor een maaltijd en zodoende steeds maar een klein hapje hier en een klein slokje daar pakken. Zo krijgen ze veel te veel zoet/zuurmomenten op een dag.

De vrachtwagenchauffeur

Wat een beroep…zo vreselijk vroeg eruit moeten…en dan zou je ook nog je tanden moeten poetsen. “Ik sluip altijd meteen naar beneden om mijn vrouw niet wakker te maken. Mijn elektrische borstel is boven op de badkamer. Die maakt te veel lawaai.”, vertelde laatst nog een chauffeur. Een ander vertelt dat hij afhankelijk is van een gelegenheden bij pompstations: “Daar wil je nog niet dood in gevonden worden…laat staan je tandenpoetsen.” Weer een ander vertelde dat hij steeds kopjes koffie met wat lekkers krijgt aangeboden bij het laden en lossen. Anderzijds kreeg hij niet fatsoenlijk de tijd om even goed te lunchen. Na het avondeten moet hij dus wel bij-eten, maar at dan nooit iets gezonds. Een andere vrachtwagenchauffeur vertelde: “Je zit alleen in de cabine en zo’n file verveelt gauw. Een sigaretje en een snoepje is dan gauw gepakt.”

Kantoorbaan

Ooit heb ik zelf stage gelopen bij de GGD op kantoor. Ik vond het fantastisch daar want op de gang stond een koffieautomaat. Daar kwam niet alleen koffie uit maar ook chocolademelk. Terwijl je op de computer werkte, kon je eindeloos naar dat ding lopen en rustig je choco opdrinken. Geen haan die er naar kraaide. Als je koffie of thee met suiker drinkt en dat zomaar de hele dag kan doen dan krijg je gebit echt veel te veel zoetstoten te verduren. 

Bakker

Bij bakkers kennen we als beroepsziekte bakkers-cariës . Zij staan de hele dag in een suikerrijke omgeving. De bakker krijgt geen gaatjes omdat ze zelf steeds van het brood zouden snoepen, maar omdat de suiker letterlijk in de lucht zit. Ze staan dus continue in de suiker met hun tanden en kiezen. Een goede stofmanagement en mondhygiëne zou kunnen helpen.

Arts, (para)medicus, zorgverlener

Je zou hier ook nog ‘mantelzorger’ bij kunnen zetten. Het zijn mensen die veel aan een ander denken, maar niet aan zichzelf. Dus ze zorgen niet zo goed voor zichzelf. Zo ken ik een chirurg die dubbele diensten werkte en aan de operatietafel werd gevoerd door een assistent achter zijn mondmasker door. Vooral toffees waren favoriet…Als hij moest stoppen om eens tijd te nemen voor een maaltijd, dan kon er iemand overlijden. Dus hij werkte non-stop. Zo zijn er wel meer zorgverleners die gewoon niet even een pauze nemen en maar doorgaan. Hun lichaam raakt langzaam uitgeput. Of door alle wisselende diensten hebben ze geen regelmaat en dus ook geen structuur…zo wordt tandenpoetsen al snel vergeten. En…eerlijk is eerlijk…in menig tandartspraktijk staat er in de kantine een goed gevulde droppot (omdat hij zo goed wordt aangevuld).

De begrafenisondernemer

Ook iemand die niet weet wanneer hij wel en niet moet werken. Het plannen van eten en tandenpoetsen is heel lastig. Vlak voor een huisbezoek of uitvaart moeten de tanden natuurlijk wel gepoetst. Dit gebeurt soms te goed waardoor er slijtage ontstaat. 

Topsporters

Ook sporters kunnen roofbouw plegen op hun lichaam. Daardoor raakt de afweer verstoord en raakt het tandvlees sneller ontstoken. Ook sommige energiedrankjes zijn niet goed voor het gebit en wordt er vaak door de mond geademd. Dit onderwerp komt in een ander artikel uitgebreider aan bod. 

De fabrieksmedewerker

Ik had een patient die bij de Katja-fabriek werkte. Ik denk niet dat ik daar veel over hoef uit te leggen…Maar denk ook aan mensen die tussen twee hete ovens moeten werken. Zij moeten veel en vaak drinken. Mijn patiënt was er van overtuigd dat hij enkel water in zijn bidon had zitten. “Mijn vriendin maakt dat klaar…ik geloof dat ze er eerst poeder in doet. Maar dat kan geen kwaad.”, daar was hij van overtuigt. Dit bleek een heel zoet en zuur poeder te zijn…zijn hele gebit hebben we opnieuw moeten opbouwen.

De ondernemer

Ondernemers willen vaak goed aan het werk zijn. Tijd is geld…zij denken in kansen. Pakken alles aan wat ze aan kunnen pakken. Daarnaast moet vaak het personeel aangestuurd worden en zijn ze 24-7 bereikbaar. Hollen en niet stilstaan…een stressvolle baan. Meestal is hun gebit niet het enige wat er onder leidt. 

De professional gamer, IT-specialist

Achter een beeldscherm zitten is gewoon niet gezond. Je zit te veel, je beweegt te weinig en je eten zet je naast je scherm. Zo kan je hand de hele dag rustig in de chipszak verdwijnen. Zeker gamen kan dag en nacht doorgaan en dat terwijl goed slapen zo belangrijk is voor je gezondheid. Door het binnen zitten kan er een vitamine D gebrek ontstaan. Ook dat kan consequenties hebben voor het gebit.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply