Tandvleesontsteking & Corona; Verhoogd risico op overlijden?

Zojuist opende ik niets vermoedend Facebook. Nu is dit normaal gesproken nu niet echt DE plek om wetenschappelijke artikelen op te duiken, maar ik liep er zomaar tegenaan. Op een Engelstalige groep voor mondhygiënisten kopt het artikel: Tandvleesziekte zou het risico op overlijden bij Covid-19 kunnen verhogen.

Alhoewel ik vakantie ben, word ik getriggerd om in dit artikel te duiken. Snel scannend of ik dit serieus kan nemen, besluit ik me echt verder te verdiepen. Het aantal onderzochten mensen is namelijk groot en bovendien over landgrenzen heen. Alhoewel er enkel sprake is van ‘wetenschappers suggereren dat…’. Helaas is dat de tijd waar we nu nog steeds in leven; van het virus bestaat nog niet zo en is de wetenschap dus simpelweg nog niet zo ver.

Interleukine 6

In het artikel speelt IL-6 de hoofdrol. Dit is een eiwit dat vrijkomt bij tandvleesontsteking en belangrijk is bij de afweer. Er werd ondervonden dat bij Corona patiënten met parodontitis die in het ziekenhuis waren opgenomen 22 keer vaker levensbedrijgend ademhalingsfalen hadden. Over IL-6 weten we nog lang niet alles. Zo weten we ook dat het bij diabetes, reuma en aderverkalking voorkomt. Parodontitis heeft hier ook een sterke link mee. Maar welke kant werkt het op?

Fake news?

Mensen met parodontitis hebben hoger risico op die genoemde ziekten. Zet parodontitis aan tot IL-6 en zo tot deze ziekte? Of kunnen we dat niet stellen? Mensen met onderliggend lijden – zoals de bovenstaande ziektes – hebben ook meer kans op het ademhalingsfalen als zij besmet zijn met Covid_19. Dus wat is er nu eigenlijk gemeten? Blijft de suggestie hetzelfde als we bij de meting alle mensen met diabetes, reuma en aderverkalking wegstrepen? Ook blijken rokers en mensen met obesitas vaker opgenomen te worden bij besmetting met het virus. Rokers en zwaarlijvige hebben ook meer kans op parodontitis.

Klinkt wel logisch…

Maar al eerder schreven we over het belang van mondhygiëne op de IC en bij beademing. De wetenschappers van het genoemde artikel roepen dus terecht op tot meer aandacht voor mondverzorging door de verpleging.

Je lichaam vecht te hard

Even terug…want hoe zit dat nu met die IL-6? Parodontitis werd toch veroorzaakt door bacteriën? En een disbalans tussen deze aanval en de verdediging van het lichaam? Het International Journal of Oral Science vertelt ons het volgende: Over-activatie van je immuunsysteem bepaald (ook) of er botverlies optreedt. Dus je moet die bacteriën dan niet als packmannetjes voorstellen die je bot aanvreten. Je lichaam kan te hard vechten tegen de ontsteking. Het wil in alle macht de afweercellen naar je tandvlees sturen en maakt vervolgens plaats door het kaakbot te vernietigen. Je lichaam keert zich dus eigenlijk tegen je. Het kan zijn dat wel die bacteriën aanzetten tot deze overdreven reactie door een lichaamseigen eiwit een tikje te veranderen.

Storm

Misschien heb je weleens gehoord van een cytokinestorm? Dit is een mogelijk fatale reactie van het lichaam. Er komen dan te veel T- en B-cellen vrij die een ontstekingsreactie veroorzaken. IL-6 is ook een cytokine. Er wordt dan in korte tijd zoveel cytokine uitgescheiden dat er orgaanfalen ontstaat en uiteindelijk de dood. Deze cytokinestorm komt ook voor bij Covid_19. Deze storm is in je mond te meten. Helaas moet ik je hierbij ook weer melden…over deze cytokinestorm weten we nog te weinig.

Genen

Zo weten we nog niet goed hoe we hem bij de kladden zouden kunnen pakken. Het gekke is dat de een wel goed tegen de cytokinestorm kan en de ander niet. Hier naar wordt genetisch onderzoek gedaan. In een eerder artikel heb ik gelezen dat het gen al geïdentificeerd is dat hierbij betrokken is en verklaart waarom vrouwen minder snel aan Covid_19 overlijden dan mannen.

Medicatie

Eerder las ik dat corticosteroïde misschien helpen in de behandeling bij Covid_19.  Corticosteroïde onderdrukt diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties. Helaas kon ik niet bij een volledig artikel komen waarin het effect op corticosteroïde op specifiek IL-6 werd besproken.

Tandenpoetsen voor je test

Dan nog een buitengewoon frappante relatie waar je misschien niet zo snel aan zou denken. Op 6 augustus bracht het vakblad Tandartspraktijk een samenvatting van een onderzoek dat in Special Care in Dentistry was gepubliceerd. Het gaat hierom een vervolg test bij reeds op Covid_19 positief geteste personen. Bij De (ex-)patiënten die hun tanden niet poetsen of hun mond niet spoelen, wordt mogelijk niet-infectieus viraal nucleïnezuur opgehoopt in de mond. Dit resulteert in een langdurige virale uitscheiding. Hierdoor bleven bij mensen met een slechte mondhygiene het Covid_19 virus aanwezig waardoor er volgens de onderzoekers vaker een positieve test uitslag volgde na het bezoeken van de teststraat. Een vals positieve test dus. Door de tanden goed te poetsen wordt de Coronatest nauwkeuriger. Of dit enig verband heeft met IL-6…? Wie zal het zeggen…

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply