Arm en rijk in de tandartspraktijk

Terwijl ik dit schrijf is het de Week van de Mondhygiënist. We zijn de hele week op Clubhouse te vinden en natuurlijk kan een blog niet ontbreken. Elke keer ervaar ik opnieuw hoe moeilijk het is om nieuwe mensen te bereiken. Zeker in deze tijd. Maar waarom zou ik nog meer mensen willen bereiken terwijl de praktijkagenda behoorlijk goed loopt?

Verschil arm en rijk

We zitten nu natuurlijk ook in verkiezingstijd en heeft menig politicus het over gelijkheid en eerlijkheid. Het verschil tussen arm en rijk is ook in ons land groot. Dat ervaar ik ook zo. In de mond zie je erg veel. Voor de grap zeg ik weleens dat mijn patiënten niks voor me verborgen kunnen houden. Helaas is het zo dat ik de dikte van de portemonnee er ook regelmatig vanaf kan lezen. 

Schaamte

En soms ook niet. Omdat mensen die geen cent te makken hebben ook niet zo snel bij de tandarts of mondhygiënist komen. Vaak uit vrees dat het geld gaat kosten. Vaak ook uit schaamte. Het gebit is dan bijvoorbeeld niet goed onderhouden. Ook tandenborstels, tandpasta en ragers kosten namelijk geld. Uit vrees dat ze op hun donder krijgen blijven ze dan maar weg van de praktijk.

Drempel verlagen

Daarom probeer ik samen met collega’s uit onze oude vertrouwde omgeving te komen. We zoeken je op. We proberen dit op allerlei manieren en vaak is hier een vorm van samenwerken nodig. Bijvoorbeeld op het consultatiebureau, met verloskundigen, op evenementen, scholen, wijkgebouwen, voedselbanken en noem maar op.

Ook zijn er projecten waarbij er gratis mondzorg wordt geleverd. Zo zet Dokter van de Wereld zich in en ook individuele mondzorgverleners.

Waarom?

Maar waarom doen we dit nou? Omdat keer op keer blijkt dat mensen die krap bij kas zitten vaker gezondheidsproblemen hebben. Het blijkt dat mensen met een lage sociale economische status een minder goed gebit hebben. We kunnen dit maar moeilijk aanzien. We weten juist dat we kunnen helpen met het stopzetten van gaatjes en tandvleesontsteking. We weten dat bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek zoveel beter kan aflopen als je schaamteloos kunt praten. Dus zonder die hand voor je mond.

Oplossing zoeken

Veel mensen die al een poos niet zijn geweest of zichzelf verwaarloosd hebben denken dus dat de tandarts of mondhygiënist hen streng zal toespreken. Dat ze niet gewenst zijn als patiënt of dat ze maar als lastig worden ervaren. Dat is niet zo. Je hoeft je niet te schamen. Er kan altijd een oplossing gezocht worden om tot een gezonde mond te komen.

Basisverzekering

Voor kinderen valt mondzorg onder de basisverzekering. Het is belangrijk dat kinderen bij het doorkomen van het eerste tandje in contact worden gebracht met een mondzorgverlener. Op dat moment word je als ouder bijgestaan in de opvoeding van je kind. Gezonde gewoontes zoals tandenpoetsen kunnen dan al aangewend worden. Zo hoef je jouw slechte gebit niet door te geven aan de volgende generatie. 

Wat levert het je op?

Ik lees vaak dat de behandelingen in de mondzorg erg duur worden gevonden. Natuurlijk is het niet goedkoop en zeker als je geen verzekering hebt. Maar wat kost het je als je geen gezonde mond hebt? Wat levert een gezonde mond je op? Realiseer je ook dat het niet allemaal in een keer hoeft. De kosten kunnen zo verdeeld worden. Zoals ik al aangaf, geef vooral eerlijk aan hoeveel geld je wel of niet te besteden hebt. Dan kan er een passend behandelplan worden gemaakt. Dit scheelt een hoop teleurstelling bij zowel jou als bij je mondzorgverlener.

Nou dit…

Als je weer durft te praten en te lachen, zal je je veel beter voelen. Je zelfverzekerdheid zal je ver brengen. Zo krijg je die ene baan, die promotie of dat contact dat je net nodig had voor je onderneming. Door goed voor je mond te zorgen, zal je uiteindelijk minder geld kwijt zijn dan als je achter de feiten aanloopt. Die afspraken bij je tandarts of mondhygiënist zijn dus een investering. Je krijgt je geld wel weer terug op een manier die je misschien niet van te voren kunt bedenken.

Afkijken

Zelfs als je het echt niet kunt opbrengen om zelf in de behandelstoel te gaan liggen, kan je meeliften bij de mondhygiënist als jouw kind in de stoel ligt. Vaak krijgen kinderen poetsles en ook daar kan de ouder van leren. Je leert hoe je de tanden van je kind verzorgt maar meteen ook die van jezelf. Ik heb al vaak gezien dat ouders en verzorgers beter hun tanden gaan poetsen nadat ze met hun kind mee zijn geweest. Je bent namelijk nooit te oud om te leren en bovendien heb je een voorbeeldfunctie naar je kind toe. Als jij laat zien dat je twee keer daags twee minuten lang poetst, leert je kind dat dit normaal is en neemt dit over.

Dus mocht je ons nog niet ergens zijn tegengekomen, twijfel dan niet en klop toch even aan. Laat ons helpen jou te helpen.

Over de schrijver

  • Julia de Jong

    Mijn naam is Julia de Jong en hoofdredactrice van Vraagdetandarts.nl. Als kind wilde ik altijd al tandarts worden en daarom ben ik begonnen aan de opleiding Tandheelkunde. In mijn vrije tijd loop ik graag hard en reis ik graag naar Azie.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply