Lezersvraag: Vieze speekselsmaak

Deze week kregen wij weer een interessante lezersvraag. Het is opmerkelijk dat meneer of mevrouw recent naar de de tandarts en mondhygiëniste is geweest.

“Geachte medewerkers, Ik ben naar de tandarts en mondhygiëniste geweest deze week. Alles goed en gezond tandvlees. Toch heb ik constant een vieze speeksel smaak in mijn mond, ook na bezoek aan de  tandarts. Constant. Dit is niet altijd zo geweest. Ik heb het sinds een aantal weken. Ik ben niet ziek of verkouden voel me goed. Ik ben 65 jaar. Kunt u mij adviseren wat ik moet doen?”

Daarop hebben we geantwoord:

Beste meneer of mevrouw,

Een vieze speeksel smaak is natuurlijk heel vervelend. En ook vreemd als de mondhygiëniste en de tandarts helemaal niets hebben kunnen vinden wat die vieze smaak kan veroorzaken.

Van een afstand kunnen wij natuurlijk niet in uw mond kijken. Er zijn wel een aantal mogelijkheden te verzinnen, die een vieze smaak in je mond kunnen veroorzaken:

Schadelijke ingrediënten in tandpasta en mondwater

We gaan ervan uit dat de mondhygiëne in orde is, want anders hadden de tandarts en mondhygiëniste wel iets gevonden. Toch kan, ook zonder ernstige klachten, het natuurlijke evenwicht van de mondflora verstoord zijn. Bijtende stoffen, zoals alcohol, chloorhexidine, Triclosan en peroxide draaien weliswaar schadelijke bacteriën de nek om, maar ook de gunstige. Ook de schuimer SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en allerlei kunstmatige kleur- en smaakstoffen kunnen de balans in de mondholte verstoren. Een verstoorde mondflora kan een vieze smaak of een slechte adem veroorzaken.

Wij vinden dat je dergelijke chemicaliën dan ook beter niet in de mond kan nemen. Bovendien worden ze via de mondslijmvliezen direct opgenomen in het bloed en reizen ze door het hele lichaam. Vandaar dat je in de Mondzorgzaak veel milde, mond-vriendelijke mondzorg-producten vindt. Natuurlijke ingrediënten zijn even effectief en, doordat ze het natuurlijke evenwicht in de mond respecteren, zelfs veel effectiever dan allerlei dubieuze of ronduit schadelijke stoffen.

Een goed voorbeeld van mondvriendelijke tandpasta is juliBrite kauw-tandpasta, een nieuwe manier van je tanden poetsen waarbij je ook aan het milieu denkt. Deze tandpasta verzorgt je gebit, helpt cariës (gaatjes) en tandbederf voorkomen, versterkt het tandglazuur versterken met mineralen en herstelt de oorspronkelijke witte kleur van het gebit. Deze natuurlijke, maar zeer effectieve tandpasta wordt geleverd in tablet-vorm. Je gebruikt ze als volgt: neem 1 tablet in je mond en kauw daar 10 seconden op. Vervolgens poets je je tanden met een natte tandenborstel gedurende minimaal twee minuten.

Bij een vieze smaak in je mond, zul je ook graag willen spoelen na het tandenpoetsen. Je bereikt daarmee immers plekjes waar de tandenborstel niet bijkomt. Maar ook hier oppassen dat je geen agressieve ingrediënten gebruikt. Een veilig en effectief mondwater is bijvoorbeeld miBrush Whitening Mondwater. Een fijne mondspoeling met natuurlijke reinigende en verzorgende ingrediënten als kokosolie, geactiveerde koolstof en aloë vera.

Ook de tandpasta’s en mondwaters van Dr. Brite en tandpasta en mondwater op basis van actieve zuurstof zoals Oxyfresh en OXYD-8 zijn veilige, maar effectieve opties.

Tussen het tanden poetsen ´s ochtends en ´s avonds wilt u misschien in de loop van de dag uw mond extra verfrissen. Net als bij de keuze van tandpasta en mondwater, is het verstandig om ook hierbij kritisch te zijn op de ingrediënten. Frisheid tussendoor kan verantwoord met bijvoorbeeld Moist-R Chewing gum of de Mouth Wetting Lozenges (pastilles) van The Breath Co. Ze verzorgen je gebit, hydrateren je mond en stimuleren de aanmaak van speeksel.

Aanslag op de tong

In uw geval niet erg waarschijnlijk, omdat de tandarts of de mondhygiëniste wel aan de bel had getrokken, maar we melden het toch even. In het verlengde van wat hierboven beschreven is kan ook een witte of gelige aanslag op de tong een hele vieze smaak geven. De oorzaak van aanslag op de tong is meestal een overmaat aan schadelijke bacteriën in de mondholte. Door het verstoorde evenwicht kan ook de schimmel Candida albicans gaan woekeren.

Ook bij aanslag op de tong geldt dat je heel selectief moet zijn met welke tandpasta en mondwater je gebruikt. De bovengenoemde producten, die het evenwicht in de mondholte respecteren, zijn ook in dit geval goed bruikbaar.

Daarnaast is het goed om dagelijks een tongschraper te gebruiken. Hiermee kun je de aanslag voor het tandenpoetsen en spoelen van de tong afschrapen. Doe dat nooit met een tandenborstel, maar gebruik een speciale tongschraper.

De Mondzorgzaak biedt verschillende tongschrapers aan. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van de ernst van de klachten. Is je tong niet zo heel erg wit is of helemaal niet, maar wil je aanslag voorkomen? Dan kun je kiezen voor een simpele tongschraper om het oppervlak van je tong te reinigen. Voorbeelden zijn de Smellwin of de zachte Dentek Tongreiniger. Als je last hebt van hardnekkige tong aanslag, is de Orabrush een betere optie. Dat is een speciale tong-borstel met een speciale reinigende gel voor de tong.

Een droge mond

Ook dit is iets waar de tandarts en mondhygiëniste op zullen letten, maar toch even aandacht hiervoor. Een tekort aan speeksel, xerostomie genaamd, houdt in dat er te weinig speeksel wordt geproduceerd. Omdat speeksel de natuurlijke bescherming tegen schadelijke bacteriën in je mond vormt, heeft ook dit gevolgen voor het natuurlijke evenwicht in de mondholte.

Een droge mond kan een vieze smaak en een slechte adem veroorzaken. Bovendien kan het op den duur leiden tot tandvleesontstekingen, cariës (gaatjes) en schimmelinfecties. 

Je verwacht het misschien niet, maar veel reguliere mondverzorgings-producten werken een droge mond juist in de hand. Dat komt met name door irriterende en uitdrogende bestanddelen als alcohol, chloorhexedine, triclosan en SLS (sodium lauryl sulfaat). Dus ook hier weer: kies voor mondvriendelijke tandpasta en mondwater die het natuurlijke evenwicht in de mond respecteren, zoals juliBrite kauw-tandpasta, miBrush mondwater, tandpasta en mondwater van Dr. Brite of tandpasta en mondwater op basis van actieve zuurstof zoals Oxyfresh en OXYD-8.

Amandelstenen

Dit zou een oorzaak voor de vieze smaak in je mond kunnen zijn, die de tandarts en mondhygiëniste mogelijk over het hoofd kunnen zien. Ze zitten dieper in je keel en vallen eigenlijk onder het domein van de KNO-arts. 

Amandelstenen zijn vieze witte of gelige brokjes, die gevormd worden in de amandelcrypten of op de amandelen. Ze kunnen een vieze smaak of een slechte adem veroorzaken omdat het broeinesten van bacteriën zijn. Amandelstenen kunnen langzaam aangroeien, maar ook de kleinste en onmerkbare amandelsteentjes kunnen zorgen voor een vieze smaak. Met het TonsilClin Cupping Glass en de nodige handigheid kun je amandelstenen zelf veilig en effectief uit de groeven van de amandelen wegzuigen.

Post nasale drip

Ook dit is niet erg waarschijnlijk, aangezien u meldt dat u niet verkouden bent. De post nasale drip is het afvoeren van een teveel aan neusslijm wordt geproduceerd naar de keelholte. Neusslijm bevat veel bacteriën die daarmee in de keelholte belanden en een vieze smaak en een slechte adem kunnen veroorzaken. Maar post-nasale drip komt in principe alleen voor als je verkouden bent of allergisch. In dat geval kun je de stroom neusslijm en de meeliftende bacteriën stoppen met TonsilFresh Nasal Sinus Drops. Een unieke, natuurlijke zoutoplossing met xylitol die de neusslijmvliezen reinigt.

Medische factoren

Aangezien de tandarts en de mondhygiëniste geen afwijkingen in uw mond hebben ontdekt die de vieze smaak kunnen verklaren, kunnen we medische factoren niet uitsluiten.

Bijwerkingen van medicijnen of ingrijpende behandelingen als een chemokuur zullen niet aan de orde zijn, want dan had u dat wel gemeld. We weten niet of u een man of een vrouw bent, maar hormonale schommelingen kunnen met name bij vrouwen ook een verstoring in de smaak geven. 

Hetzelfde geldt voor diabetes, en dan bij zowel mannen als vrouwen. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel veranderen ook het glucosegehalte van het speeksel, waardoor je een andere smaak in je mond zult ervaren.

Tot slot

We hopen hiermee uw vraag beantwoord te hebben, voor zover we dit op afstand kunnen doen. Ook hopen we van harte dat het probleem van de vieze smaak in uw mond simpel is op te lossen met een andere, mondvriendelijke tandpasta en eventueel mondwater.

Is dat niet het geval, ga dan naar de huisarts omdat er mogelijk iets anders aan de hand is. Het feit dat u net bij de tandarts en mondhygiëniste bent langs geweest kan daarop wijzen.

Met vriendelijke groet, Marijke.

Over de schrijver

  • Julia de Jong

    Mijn naam is Julia de Jong en hoofdredactrice van Vraagdetandarts.nl. Als kind wilde ik altijd al tandarts worden en daarom ben ik begonnen aan de opleiding Tandheelkunde. In mijn vrije tijd loop ik graag hard en reis ik graag naar Azie.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply