Gevoelige tanden verhelpen

Hoe effectief zijn tandpasta’s bij gevoelige tanden?

Of het de tijd van het jaar is? Ik weet het niet, wel weet ik dat ontzettend veel van mijn patiënten tijdens de wintermaanden klagen over gevoelige tanden.

De een alleen tijdens het eten van een ijsje, de ander zo heftig dat zelfs fietsen in de koude lucht pijn doet. Sjaals en bivakmutsen worden aangeschaft om de pijn te verlichten.

Helaas ben ik zelf ook ervaringsdeskundige als het gaat om gevoelige tanden. Ondanks dat ik geen blootliggend tandbeen heb, kan ik mij herinneren al van jongs af aan last te hebben van gevoelige tanden. Soms zie je van die mensen schaamteloos een waterijsje afbijten.. Alleen bij het kijken naar deze mensen voel ik de pijnscheuten al opkomen.

Gevoelige tanden niet om te watertanden

Het scheelt misschien dat het niet zo’s ijs seizoen is in de winter, maar wie last heeft van gevoelige tanden weet hoe pijnlijk het is.

Een pijnscheut die direct van je tenen tot aan je hoofdhuid schiet! En vooral de overgang van iets warms naar iets kouds, brrrrr!

Zo eet ik vrijwel nooit waterijs, poets ik mijn tanden met enkel lauwwarm water en neem ik geen koude desserts tijdens een kopje thee.

Gevoelige tanden kunnen ontstaan omdat je glazuurlaag dunner is, maar ook door tandhalzen die bloot zijn komen te liggen door bijvoorbeeld te hard poetsen of tanden knarsen, dit noem je een recessie.

Eigenlijk iedere vorm van gebitsslijtage kan direct of later zorgen voor gevoeligheid met warm en koud.

Dit overigens niet te verwarren met enorme pijnscheuten tijdens het eten of drinken van warme dingen, dit wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking aan de zenuw.

Wat kan je er aan doen?

Gelukkig zijn er diverse producten op de markt die speciaal gemaakt zijn voor mensen met gevoelige tanden.

Zo zijn de meest bekende de tandpasta’s denk hierbij aan merken als Sensodyne, Elmex Sensitive, Vitis Sensitive of Oral B.

Van deze merken zijn er ook vaak spoelmiddelen verkrijgbaar die je extra kan inzetten bij de behandeling van gevoelige tanden. Ook zijn er producten die je kan aanstippen op de pijnlijke plek die even moet intrekken.

Ook kan je ervoor kiezen om de tandhalzen en pijnlijke gebieden te laten behandelen door de tandarts of mondhygienist.

De tandarts kan er een vloeibare vulling overheen maken zodat de hals direct bedekt is en je er in de toekomst geen last meer van hebt, of je kan een preventieve behandeling laten doen bij de mondhygienist of preventieassistent.

Zij kunnen fluoridelakken of speciale lakken voor gevoelige tanden aanbrengen en vaak ben je dan voor ongeveer 3 maanden van de pijn af.

Werken de producten voor gevoeligheid dan echt?

Ik zelf heb zeker het idee dat het voor mij helpt, ik merk vaak het verschil als ik ermee stop en overstap op een normale tandpasta. Tuurlijk hou ik hier en daar nog een pijntje als ik er iets kouds tegen aan krijg, maar ik heb er in het dagelijks leven geen last meer van.

Advies van deze merken is dan ook om trouw te blijven aan deze producten, het bouwt namelijk een beschermend laagje tegen de tandbeenlaag en die zorgen ervoor dat de tubuli oftewel de kanaaltjes naar de zenuw worden afgedekt.

Speciaal voor deze blog ben ik de literatuur ingedoken om te kijken wat de onderzoeken zeggen over de effectiviteit van deze tandpasta’s.

Uit de onderzoeken is gebleken:

Dat dentine hypersensitiviteit  oftwel gevoelige tanden regelmatig voorkomt, de prevelentie wordt geschat op 33%( onderzoek van Favaro Zeola 2019)

Dat deze dentine hypersensitiviteit ontstaat door zure en erosieve voedingsmiddelen, door terugtrekkend tandvlees en het gebruik van schurende tandpasta  of tandenborstels met te harde haren. ( onderzoek van Toole en Bartlett D 2017)

Uit de meta analyse door Martins  et al 2020 die de effectiviteit van anti gevoeligheids tandpasta onderzocht  door middel van verschillende soorten stimuli als blazen met lucht en aanraken met een instrument.

Hierbij werden tandpasta’s met verschillende actieve ingredienten tegen gevoelige tanden onderzocht vergeleken met normale tandpasta’s met fluoride.

Met betrouwbaarheid bleek dat tandpasta met Kalium+ Tinfluoride, Kalium+Hydroxyapatiet, CSPS (Calcium Natriumfosfosillicaat/NOVAMIN, en Tinfluoride de meeste verlichting geven bij tandgevoeligheid.

Bij de koude vloeistof bleek de tandpasta met CSPS het beste te helpen.

Bij het blazen met lucht hielp de tandpasta met Tinfluoride en CSPS het beste.

Over het algemeen hielp de tandpasta met CSPS het beste bij alle soorten van stimuli en in ieder geval hielpen alle  tandpasta’s met de speciale ingrediënten beter tegen gevoeligheid ten op zichte van de tandpasta’s met alleen fluoride.

Conclusie

Je kan dus met gerust hart een tandpasta kopen speciaal voor de gevoelige tanden. Dit is dus geen mooie verkoop truc en helpt ook op lange termijn de gevoeligheid te verminderen of te voorkomen.

De stof CSPS zit bijvoorbeeld in de tandpasta van Sensodyne met de term NOVAMIN.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply