Poederstrales bij de gebitsreiniging

Poederstralers tijdens de gebitsreiniging

Vanaf het eerste uur dat dit product op de markt kwam was ik direct een enorme fan! Inmiddels alweer 13 jaar werk ik graag met de zogenoemde poederstralers.

Door de jaren heen is er veel verandert op het gebied van deze apparatuur en is er zelfs een geheel protocol gevormd op basis van de poederstraler. Daarom vond ik het een goed idee om jullie op de hoogte te houden door middel van deze blog over al deze ontwikkelingen.

Wat is een poederstraler?

Airpolisher wordt hij ook wel genoemd, de poederstraler en dit is een techniek om gebit mee te reinigen. 

De combinatie van lucht onder hoge druk met water en een speciaal poeder maakt het een snelle efficiënte techniek om tandaanslag en tandplak van de tanden te reinigen.

Ik vergelijk het vaak met een hoge druk reiniger voor het schoonmaken van het terras. 

De combinatie van deze drie haalt het meest lastige vuil met gemak van de tanden af. 

Bijkomend voordeel is dat het zo goed als helemaal pijnloos is.

In het begin kan het water iets koud zijn wat het misschien wat gevoelig maakt bij mensen met blootliggende tandhalzen, maar wanneer het water lauw wordt zal je er geen hinder van ondervinden.

Het vuil kan je met dit apparaat veel sneller en gemakkelijker verwijderen dan met bijvoorbeeld een polijstcupje of handinstrument. Het komt moeiteloos in de meest nauwe ruimtes wat het zo’n fantastisch apparaat maakt.

De kleinste groefjes, over verkleurde oude vullingen het wordt allemaal vlekkeloos schoon!

Het profylaxepoeder wat in de poederstralers gaat kan van verschillende stoffen gemaakt zijn.

Bekende stoffen die hiervoor worden gebruikt zijn Sodium Bicarbonaat (zuiveringszout), Glycine poeder en Erytritolpoeder.

Voor ieder doel is er een ander poeder, zo is Glycine moleculen poeder veel beter geschikt voor de zachte weefsels in de mond en kan je het ook gebruiken onder het tandvlees om te reinigen bij tandvleesproblemen of ontsteking van weefsel rondom gebitsimplantaten.

Sodium Bicarbonaat is verkrijgbaar in diverse korrelgroottes en is vaak geschikter voor de lastiger te verwijderen aanslag en verkleuring op de tanden.

Waarvoor gebruik je een poederstraler?

Voor de verwijdering van aanslag, biofilm, sterke verkleuring en het beginstadium van tandsteen gebruik je met name een poederstraler.

Veel mensen krijgen snel last van verkleuring door roken, hoge inname van koffie en rode wijn.

Met poetsen alleen krijg je deze verkleuring vaak niet meer weg en ook tijdens de gebitsreiniging bij de tandarts en mondhygienist is het met instrumenteren of polijsten lastig te verwijderen.

In dit soort situaties kan je goed kiezen voor de behandeling met een poederstraler omdat dit in combinatie met polijsten zeer effectief is gebleken.

Inmiddels zijn er heel wat jaren verstreken en zijn er ook meerdere poeders ontwikkeld voor de poederstralers.

Waar ik in het begin alleen uit 1 soort poeder kon kiezen is de keuze nu inmiddels heel groot.

Vaak zijn aan de poeders ook nog lekkere smaakjes toegevoegd zodat het reinigen hiermee ook nog eens prettig en aangenaam wordt.

Zo werk ik graag met de Sodium bicarbonaat in de smaak Lemon. Maar je hebt ook mintsmaak, kersen, cola en fruitsmaak.

Maar omdat de korrelgroottes door de jaren enorm zijn door ontwikkeld, hoe kleiner , hoe ronder , hoe zachter voor de mond en er ook andere soorten stoffen zijn bijgekomen is de poederstraler ook te gebruiken voor andere doeleinden.

Denk hierbij aan het behandelen bij tandvleesproblemen, de diepe ruimtes onder het tandvlees worden met een speciaal opzetstukje helemaal schoon gereinigd. Maar ook de randjes bij het tandvlees zijn nu gemakkelijk te stralen terwijl je deze vroeger absoluut niet mocht aanraken omdat het anders wondjes zou veroorzaken.

Bij mensen met een slotjesbeugel, lastig kroon en brugwerk, facings, en cariës kan er nu ook behandeld worden met de poederstralers.

GBT protocol

Het meeste innovatieve protocol op het gebied van gebitsreiniging is ontwikkeld door EMS bekend van de tandsteenverwijder apparatuur en Airflow poederstralers.

Zij hebben ontzettend veel poederstralers ontwikkeld door de tijd heen en hebben met behulp van hun meest recente apparaat GBT Master een protocol ontwikkeld.

Wanneer jouw tandarts of mondhygienist in het bezit is van dit apparaat ben je gegarandeerd van een moderne gebitsreiniging.

Een behandeling volgens het GBT protocol zal er even kort uitgelegd zo uit zien:

Stap 1: Het spoelen met antibacterieel spoelmiddel

Stap 2:Het kleuren van de tandplak, zo weet je als patient waar alle plak zit en wat de aandachtspunten zijn.

Stap 3: het geven van een poetsinstructie of andere uitleg/demonstratie

Stap 4: Het schoonmaken van de gekleurde gebitselementen met de poederstraler.

Stap5:Het reinigen van de diepe pockets met de poederstraler voor onder het tandvlees

Stap 6:Het verwijderen van tandsteen met handinstrumenten en ultrasoon van EMS.

Stap 7: Een laatste check met het meten van de pockets, er wordt gecontroleerd of alles schoon is en evt fluoride wordt er aangebracht.

 

Wat vinden patiënten van de poederstralers?

Wat mijn ervaring is bij de patiënten in onze praktijk is dat eigenlijk de meeste mensen ontzettend blij worden van het resultaat. Tanden glimmen meer, lijken een stuk gladder en witter dan met alleen polijsten.

Ook hebben veel mensen het idee dat het veel langer duurt voordat hun tandsteen en aanslag weer terug komt.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply