Waar word je echt blij van?

Waar word je blij van?

Mijn dochter wordt er al gek van. “Ga eens iets doen waar je blij van wordt.” Ze is niet de enige die aan een screen blijft vastkleven en diverse leeftijdsgenoten blijven tot diep in de middag in bed liggen. Je zou kunnen zeggen dat de zomervakantie daar ook voor is. Maar ik zeg dat niet.

Tegenhanger

Niet alleen in de zomervakantie zouden we moeten doen waar we blij van worden. Juist in het dagelijks leven is dat onwijs belangrijk. Voor je het weet doe je alleen maar dingen die moeten en zoek je als tegenhanger allerlei dingen uit die je ook al niet blij maken. Alhoewel je in eerste instantie denkt dat je daar wel super blij van wordt. Het zijn vaak dingen die een tikje stout zijn. Hoe ik dat bedoel? Nou, zaken waarbij geschreven of ongeschreven regels gelden. Bijvoorbeeld alcohol, roken en vet eten. 

Lekker puh

“Ik doe lekker stout. Ik luister even lekker niet naar die moraalridders, deugers en wereldverbeteraars. Ik doe lekker wat ik wil.” Herken je die gedachte? Juist omdat het schuurt, wil je het doen. Pubers zijn hier expert in maar menig volwassen persoon doet precies hetzelfde. Als je deze gedachte herkent, ben je eigenlijk al een heel eind. Maar vele van jullie zullen nu afhaken. Je komt in je weerstand terecht. Je laat toch zeker zo’n stukje tekst niet bepalen wat je wel en niet gaat doen? Die trien die dit geschreven heeft, kan toch zeker geen gedachte lezen? Je rookt, drinkt, eet omdat je het lekker vindt, omdat je het je recht is, omdat je vrijheid is, en daarmee basta!

Bekijk het

Ik ga je toch vragen die gedachte eens van alle kanten te bekijken. Hoe kom je nu over op jezelf? Is het een negatieve of positieve gedachte? Is het een gedachte die je helpt? Hoe voel je je nu? En aan wie ligt dat precies?

Misschien raak je nu nog meer over je toeren. Wat een vervelende vragen! Het is verdorie vakantie en nu zanikt een tekst tegen je aan. Of toch niet? Want wat is er mis mee om iets te doen waar je oprecht blij van wordt? Of kom je er nu stiekem achter dat het vele alcohol drinken, het roken, het te vet eten of te suikerrijk eten je eigenlijk helemaal niet in de zevende hemel brengt?

Andere wereld

Deze vakantie zijn wij naar Scandinavië geweest. Het land waar roken en drinken enorm duur is en eigenlijk ook taboe. Iemand die rookt gaat zich serieus verstoppen en hoopt dat niemand het ziet. De schaamte druipt eraf. Mijn man lust ‘m wel en neemt normaal gesproken bier mee in de koelbox. Ook hij rookt stiekem een sigaretje maar ook deze bleven thuis. Hij had een geweldige vakantie. Hij heeft dat biertje en die sigaret eigenlijk geen seconde gemist. We hebben gedaan waar we blij van worden. We hebben gewandeld in de prachtige natuur, we zijn in een klimpark geweest, we hebben gezwommen in een afgelegen meertje. Mijn man heeft zelfs bijna elke dag gekookt en hebben we slechts een enkel ijsje gegeten. Een restaurant is namelijk ook niet te betalen. 

Dingen om blij van te worden

Dus ik vraag je nog een keer: waar wordt je blij van? Op Twitter vraagt @Ingeborgvraagt elke keer interessante vragen. Bijvoorbeeld: Wat kan jou altijd opvrolijken? De twitteraars zeiden dingen als: Mijn (klein)kinderen, de hond, sporten, als ik ben afgevallen, vrijen, gesprekken, de zon, mijn echtgenoot knuffelen, muziek, de lach van iemand anders, een lege agenda, de tuin, de natuur…enz enz. Een sigaret of het drinken van vele biertjes of gamen werden echt niet genoemd! Een andere vraag die ze stelde was wat je deze week zou willen bereiken. Je raadt het al…ook hierin werd echt niet een super ongezonde leefstijl week genoemd. Het ging meer in de richting van een goede conditie opbouwen, studeren, het huis opruimen, meedoen aan een verhalenwedstrijd, een schilderij maken, een fotoshoot doen, uitrusten en genieten van dierbaren.

Schop jezelf onder de kont

Mijn dochter is echt niet de sportiefste en toch gaat ze nu elke dag even baantjes trekken in het zwembad. Elke keer als ze daarvan thuis komt, lacht ze van oor tot oor. “Hoe was het en hoe voel je je nu?”, vraag ik haar dan. Want natuurlijk sputtert ze ook tegen en is het moeilijk om van die bank af te komen. Maar na de tijd is ze altijd blij dat ze geweest is. Zo bezoekt ze ook graag haar grootouders, leest ze een boek en tekent ze graag. Hoe blij ze hier ook van wordt, de Ipad en de mobiel lonken ook. En natuurlijk mag dat op zijn tijd ook best. Bingwatchen met een vriendin is ook helemaal prima. Maar blijf jezelf afvragen…waar word ik echt, echt blij van.

Hoe voel je je bij een healthy lifestyle?

Hoe voel je je na het tandenpoetsen? Heb je spijt als je gepoetst hebt? Hoe vaak zou je dat gevoel na het tandenpoetsen willen hebben? Dus wat ga je nu doen? En wat schaft de pot vandaag? Van welke voeding word je echt blij? Nu en op de lange termijn?

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply