Kan je parodontitis zelf oplossen?

Kan je parodontitis zelf oplossen?

Parodontitis is een zware tandvleesontsteking waarbij kaakbot verdwijnt. Hierdoor kunnen tanden en kiezen los komen te staan en er zelfs uiteindelijk uitvallen. Nu lees je hier veel over leefstijl. Is een gezonde leefstijl genoeg om parodontitis te voorkomen en te genezen?

Gezonde gewoontes

De gezonde gewoontes die de ontwikkeling van parodontitis kunnen tegenhouden zijn:

  • Je tanden op de juiste wijze twee keer daags minstens twee minuten lang poetsen
  • Dagelijks op de juiste wijze tussen je tanden reinigen 
  • Gezonde voeding tot je nemen
  • Suppletie van bijvoorbeeld vitamine C en D
  • Voldoende bewegen
  • Niet roken 

Overmacht?

Als je hier allemaal aan voldoet, ontwikkel je dan nooit parodontitis? Ik zou willen dat het antwoord ‘ja’ is. Helaas is dit niet zo. Het helpt absoluut en de parodontitis zal zich vast minder snel ontwikkelen, maar in het geheel voorkomen? Nee, was dat maar waar. Er zijn mensen die heel gezond leven en toch parodontitis ontwikkelen. Dit kan om de volgende redenen:

  • Het lichaam werkt te hard tegen de ontsteking en blijft als een langspeelplaat hangen in de verdediging.
  • Er spelen onderliggende ziektes mee die de (plaatselijke) afweer verzwakken.
  • Je denkt dat je voldoende gezond eet en voldoende beweegt maar dit blijkt toch te weinig voor je te zijn.
  • Je denkt dat je op de juiste wijze je eigen mondhygiëne bijhoudt maar dit blijkt toch niet geheel waar te zijn.
  • Je bent belast met een sterke mondflora die in je nadeel werkt. Bijvoorbeeld door verkeerde timing of verkeerd type antibiotica. 
  • Je neemt medicatie die je mond nadelig beïnvloeden. 
  • Je hebt stress en weet hier niet voldoende mee om te gaan.
  • Je hebt mondademhaling.
  • De belasting op je gebit is te groot.

Oorzaak tackelen

Zo kan het lijstje vast nog wel langer gemaakt worden. Maar waar ik naar toe wil, is de behandeling zelf. Mondhygiënisten leren steeds beter breed te kijken en je te coachen. We werken holistisch en proberen te kijken wat er precies bij jou speelt. Waarom ben jij kwetsbaarder voor het ontwikkelen van parodontitis? Pas als de oorzaak volledig in beeld is, kun er adequaat behandelend worden. Naast dat je gecoacht wordt of misschien moet je medicatie aangepast of verwezen worden naar de logopedist, zal de mondhygienist je gebit professioneel reinigen of er zal initiële therapie plaatsvinden. 

Professioneel reinigen

Het professioneel reinigen gebeurt doorgaans als preventie. Dus als er nog niks of een klein beetje iets aan de hand is. De mondhygienist kan hierbij de bacteriële flora verstoren in zijn groei zodat de schade gevende bacteriën niet volledig uitgroeien. De mondhygiënist kan bij allerlei plekjes waar je zelf niet goed bij hebt gekund of per ongeluk hebt overgeslagen. 

Te laat..

Als je wat later bij de mondhygiënist belandt, kan het zijn dat je een bacteriële flora hebt opgebouwd die nadelig voor je tandvlees en kaakbot uitpakt. Het kan zijn dat er zich tandsteen onder je tandvlees heeft opgebouwd. Daar waar je het zelf niet kunt zien en daar waar je zelf onmogelijk bij kunt komen. Zonder deze bacteriën en tandsteen te laten verwijderen, kan je tandenpoetsen tot je een ons leeft en perfect gezond leven, maar dan nog kan de parodontitis zich progressief ontwikkelen.

Laat je niet voor de gek houden

Het tandvlees kan met goede gewoontes er aan de buitenkant gezond uitzien. Dus roze, strak en niet bloeden. Dit is een instinker want als je even niet beter kijkt dan je neus lang is, denk je dat alles goed gaat. Het probleem kan zich echter dieper bevinden. Daarom is het belangrijk dat er altijd goed gemeten wordt of er geen verborgen problemen zijn. Ontwikkelt dat parodontitis zich verder dan kan de ruimte tussen tand en tandvlees zo diep worden dan er geen redden meer aan is en moet er getrokken worden. 

Initiële therapie

Als er sprake is van parodontitis zal de mondhygienist je in de meeste gevallen aanraden om initiële therapie te doen. Hierbij wordt na het afnemen van een grondig onderzoek al het tandsteen uit de ruimtes verwijderd en worden de wortels zo glad mogelijk achter gelaten. Na een paar maanden sluit het tandvlees zich dan. Mits je natuurlijk ook goed voor jezelf zorgt. In sommige gevallen mislukt dit of sluit het tandvlees niet voldoende. Er kan dan nagedacht worden over Plan B. Dat kan antibiotica zijn, chirurgie of een combinatie van beide. Ook hierbij geldt dat soms het lichaam gewoon echt onvoldoende meewerkt. We weten nog niet goed of er dan toch nog een oplossing is of dat we hier vrede mee moeten hebben.

Conclusie

Dus de aanpak van parodontitis vereist een gezonde levensstijl en ook een goede behandeling.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply