biologische tandarts

Biologische tandheelkunde

Veel mensen zijn zich erg bewust van welke voeding ze tot zich nemen. Door dat hier steeds meer over bekend is geworden zie je dat steeds vaker wordt gekozen voor biologische voeding. 

Zij voelen zich daar vaak fitter en gezonder door.

Maar wist je dat je ook voor biologische tandheelkunde kan kiezen?

Omdat een collega van mij een praktijk heeft waarbij de holistische tandheelkunde voorop staat vond ik het leuk om mij te verdiepen in biologische tandheelkunde.

Biotandarts

Een biologische tandheelkunde, bio-energetische tandheelkunde of ook wel bio- holistische tandheelkunde is een vorm van mondzorg waarbij de gebitsproblemen in verband worden gebracht met algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Ook speelt het gebruik van biologische en lichaamsvriendelijke materialen een grote rol.

Waarom biologische tandheelkunde?

Dat lichamelijke klachten samen gaan met mondproblemen wisten we allang.

Zo weten we dat een ongezonde mond een groot effect kan hebben op de algehele gezondheid, maar ook andersom kan een ongezonde levensstijl effect hebben op de staat van je gebit.

Vanuit de holistische geneeskunde wordt er door een biologische tandarts of mondhygienist uitgebreid naar je gezondheids toestand gekeken alvorens je in de mond wordt behandeld.

Zo wordt een mondprobleem dus niet op de standaard manier alleen tandheelkundig behandeld maar zal de oorzaak van dit mondprobleem ook worden aangepakt.

Voorbeelden hierin zijn:

Tandvleesproblemen zijn vaak een teken van een vermindert imuunsysteem.

Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door een verkeerde stand van de kaak of door het veelvuldig tandenknarzen of klemmen.

Er kan een verband zijn met gewrichtsklachten en ontstekingen aan de kaak.

Veel mondproblemen kunnen gepaard gaan met problemen aan het spijsverteringsorgaan.

Materiaalkeuze in de biologische tandheelkunde

In de biologische tandheelkunde wordt voornamelijk gewerkt met metaalvrije, niet allergene, niet giftige materialen en verdovingstechnieken.

Dus amalgaam en fluoride wordt in deze praktijken absoluut vermeden.

Ook kunnen er van tevoren testen worden gedaan om te kijken of iemand overgevoelig reageert op een materiaal. Dit doen ze door bloedtesten of kinesiologie.

Zo zijn er situaties bekend dat vermoeidheidsklachten, hoofdpijn of darmklachten zijn ontstaan door amalgaam vullingen of andere belastende tandheelkundige materialen.

Het verschil met een gewone tandarts

Uiteraard houdt de biologische tandarts zich ook gewoon bezig met het vullen van gaatjes en het uitvoeren van periodieke controles.

Toch is er een verschil met de gewone tandartsen en dat is de werkwijze:

De behandeling wordt erg afgestemd op de persoon en de gezondheid daarvan. Ook wordt daarbij goed gelet op de materiaalkeuze.

Tevens kunnen de praktijken zijn uitgerust met andere vormen van geneeskunde denk hierbij aan acupunctuur, homeopathie of neuraaltherapie.

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je bij een biologische tandarts of mondzorgpraktijk langsgaat zal je bij het eerste consult een intakegesprek en kennismakingsgesprek hebben net zoals bij andere praktijken.

Ook zal een regulier mondonderzoek worden uitgevoerd met eventuele rontgenfoto’s en daarnaast zal ook een holistische gezondheidsvragenlijst worden afgenomen.

Als extra kan ook een bio- energetische test worden afgenomen en daarbij worden verbanden vastgesteld tussen mondklachten en het lichaam.

Zo kan hieruit komen dat er een verstoring is in het meridiaan, een verstoring in het materiaalgebruik en een verstoring in het psychisch-emotioneel vlak.

Ook kan er worden gekeken of er een tekort is op het gebied van vitaminen en mineralen of dat er sprake is van een intolerantie van voeding.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Veel behandelingen in de biologische mondzorgpraktijken zullen gewoon worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Sommige onderdelen zullen alleen worden vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent voor alternatieve geneeskunde.

Hierbij kan je denken aan neuraaltherapie, acupunctuur of homeopatische therapie.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

One Response

  1. Marit mei 24, 2023

Leave a Reply