Duurzame tanden

Duurzame tanden

Het valt allemaal niet mee. De gasprijzen, de prijsstijging van zowat alles, tekort aan personeel en de klimaatproblemen. Ik ben vast nog iets vergeten. Geen dingen om blij van te worden. Ik merk dat het steeds chaotischer in de mondzorgpraktijk wordt. Mensen komen niet op hun reguliere afspraken en het aantal spoedgevallen neemt toe. Ook twijfelt men aan de aanschaf van een bepaalde tandenborstel en ruilt men de prima ragers om voor ragers van een stuk minder kwaliteit. 

Wat is wijs?

Wat is nu wijs om te doen als je een stuk minder zeker bent over wat je te besteden hebt? Wat kun je doen voor een beter milieu? Kortom: wat is duurzaam? Investeren is altijd een goed idee. Je betaald dan eerst wel redelijk veel en je hebt er op lange termijn financieel profijt van. Je kunt ook investeren in je gebit. Hier staat men vaak niet bij stil. Je mond is het begin van je lichaam. Hier start je gezondheid en je geluk. Door goed voor je mond te zorgen, kun je jezelf een hoop ellende besparen.

Bespaar je de boor

Dus de eerste tip is uiteraard om twee keer daags te poetsen. Wist je dat een gaatje je uiteindelijk 2500 euro gaat kosten? Een gaatje wordt namelijk nooit opgelost door te vullen. Een gaatje los je op door te poetsen en niet te vaak te eten op een dag. Poets je tanden twee minuten per dag met tandpasta. Heb je geen geld voor een elektrische borstel of wil je de energie hiervoor niet verbruiken? Geen nood, ook met een handtandenborstel kun je leren om prima te poetsen. 

Laat je borstel langer meegaan

De mondhygiënist kan je bovendien leren om op een bepaalde manier te poetsen waardoor je borstel langer mee kan gaan. Dit is dus je investering. Vraag om een poetsinstructie waar je je hele leven profijt van hebt. Het kost je minder geld aan tandenborstels en het levert je een mond op die beter bestand is tegen suiker. De mondhygienist zal je bovendien waarschijnlijk een goede gratis handtandenborstel meegeven. Overigens geldt dit ook voor de elektrische borstel. Ook deze kan langer meegaan met een goede poetstechniek en kan wellicht de mondhygiënist je een gratis borstelkopje geven.

Bamboe

Ook zijn er tandenborstels op de markt die minder slecht voor het milieu zijn. Borstels van bamboe bijvoorbeeld. Zo komt er niet nog meer plastic in de natuur. Laatst las ik ergens dat je zelfs je oude tandenborstels kunt inleveren. Heel circulair.

Kraan dicht

Laat tijdens het poetsen je kraan dicht. In wezen heb je voor het tandenpoetsen bijna geen water nodig. Je kunt je tandpasta op een droge borstel aanbrengen. Je hoeft ook niet na te spoelen. Het enige wat je nog moet doen, is je tandenborstel uitspoelen. Je zou tijdens het douchen hiervoor wat water op kunnen vangen wat anders het afvoerputje ingaat. 

Tandpasta

Nog steeds zie ik heel veel mensen enorm veel tandpasta aanbrengen op hun tandenborstel. Dit hoeft echt niet. De grote van een erwt is echt genoeg. Zo gaat het ook niet enorm veel schuimen waardoor je tijdens het poetsen gewoon in de spiegel kunt kijken. Er zijn ook tandpastatabletjes die in een glazen potje zitten. Maar of dat nu zo fijn poetst? Een goede tandpasta hoeft sowieso echt niet duur te zijn. 

Lamp

Sommige mensen kunnen uitstekend op hun gevoel tandenpoetsen of tussen de tanden reinigen. Dus misschien kan je de lamp uitlaten op de badkamer? Of wat dacht je van ledlampjes op de badkamer?

Ragers

Dan zijn er nog ragertjes die duurzaam zijn. Koop de ragers van de juiste maat zodat je echt effectief ragert. Een te klein ragertje kan je duur komen te staan. Er zijn ragers waarbij je niet steeds het handvat erbij moet aanschaffen. Kijk daar ook eens naar.

Pure producten

Als je pure producten eet, zal je minder aankomen. Pure producten hebben vaak een veel minder lange weg afgelegd naar de consument. Er zit eenvoudig weg minder rommel in. Pure producten zoals groente zijn bovendien prima voor je mond. In pure groente en fruit zitten vezels waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Je krijgt dus minder honger. Groente en fruit lijken dus heel duur maar je zal uiteindelijk goedkoper uit zijn omdat je minder eet. Natuurlijk zou het mooi zijn als de BTW hiervan zou verdwijnen. Koop je verse producten dan hoeft hier geen extra verpakkingsmateriaal omheen. 

Eiwitten

Combineer je groente en fruit met eiwitten, bijvoorbeeld met een ei. Een ei is redelijk goedkoop en is een enorme goede bron van voedingsstoffen. Veel van wat we eten en waar we behoorlijk wat voor betalen zijn namelijk lege calorieën. Het bevat te veel suiker en vet. Je komt er van aan en dat is alles. Je hebt er dus verder helemaal niks aan. Uiteindelijk kan je hier zelfs ziek van worden wat je nog meer gaat kosten. Eiwitten kunnen geen gaatjes veroorzaken.

Nog meer voedingstips

Een ander redelijk goedkoop maar waardevol voedingsmiddel is haver(mout). Een pak havermout koop je al voor een paar cent en je kunt er lang mee doen. Ook de yoghurt waar je het in doet, kan redelijk goedkoop zijn en kent goede voedingswaarde.

Dan…zoete aardappelen…echt heel gezond! Je hoeft ze niet te koken dus dat scheelt je weer water en gas.

Een open deur: Drink water…wordt het saai? Drink thee. En niks anders.

Heel belangrijk

Sla je afspraken niet over. Ik heb al zo vaak meegemaakt dat men denkt dat ik kan toveren. Als het tandsteen langer zit, veroorzaakt het meer ontsteking. Om dit op te lossen heb ik echt veel meer tijd en middelen nodig. Dat kost geld. Het is dus absoluut geen besparing. Sterker nog, het wordt er duurder van. Krijg je een behandelvoorstel van je mondhygiënist? Doen! Van wachten wordt het enkel nog duurder omdat de conditie van je mond in de tijd achteruit gaat als we niet ingrijpen. Het is zo jammer dat mensen denken dat we het allemaal voor het geld doen. We zijn niet voor niks in de zorg gaan werken. We geven om je!  

Carrière

Waar je misschien minder bij stil staat, is dat je glimlach je visiteplaatje is, je money maker. Een mooie mond levert je als ondernemer veel op. Ook als je in loondienst werkt, kan je die lach nog weleens een mooie promotie opleveren! 

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply