Help mijn tand is afgebroken

Help mijn tand is afgebroken

Zelf hoopte ik dit nooit mee te maken, bij mijzelf of mijn kinderen.. Maar helaas gebeurde het twee weken geleden.

Mijn dochter van 1.5 jaar struikelde en daar ging ze op de stenen vloer pats! Aan het geluid hoorde ik het en zag het meteen.

Haar voortand is bijna voor de helft afgebroken.

In deze blog zal ik uitleggen wat je moet doen als dit ook bij jouw kind gebeurt, ook leg ik uit wat het verschil is met een volwassenen gebit.

Tand afgebroken in het kindergebit

In mijn geval is het alleen beperkt tot schade aan die ene voortand.Helaas kan er bij mijn dochter voorlopig niks aan gedaan worden. Het stukje voortand heb ik voor alle zekerheid bewaard maar omdat zij nog te jong is om het probleem te verhelpen zal ze moeten wachten tot ze wat ouder is om er wat aan te doen.

Welke stappen neem je bij een val op het wisselgebit?

Wat is er beschadigt?

Belangrijk is om ten eerste te kijken wat er precies beschadigd is bij een val. Is het alleen de tand, is het ook de lip of de daaromliggende weefsels. Is de tand afgebroken of is deze er helemaal uitgekomen? Ook zijn er situaties dat de tanden door de klap naar binnen zijn geslagen.

Bloeden stelpen en koelen

Ten alle tijden is het verstandig om eventuele bloedingen te stelpen met een schone theedoek of verband en als het even mogelijk is ook te koelen om de weefsels daaromheen te beschermen en zwellingen te voorkomen.

Zoek het afgebroken stuk

Kijk of je het afgebroken stukje tand nog kan vinden en wanneer je kind wat ouder is dan 2 neem het stukje mee en bewaar het vochtig.

Contact opnemen met een tandarts

Daarna zo snel mogelijk contact opnemen met een tandarts om het daar te laten controleren.

Bij de tandarts worden alle weefsels grondig gecontroleerd en in sommige gevallen ook foto’s gemaakt om te kijken of er onder het tandvlees niks beschadigd is.

In ons geval was het gunstig dat het op deze jonge leeftijd is gebeurt, maar wanneer je al richting de wisselfase gaat kan het zijn dat ook blijvende tanden worden aangetast.

Vaak zal de tandarts zorgen dat het afgebroken gedeelte niet meer scherp aanvoelt in de mond, anders zou je de lip of tong kunnen bezeren.

Een tandarts kijkt heel kritisch naar het trauma, toch worden in het melkgebit in slechts enkele gevallen restauraties gemaakt om het esthetisch te verbeteren. 

Omdat het nog een wisselgebit betreft en er daarna weer een blijvende tand voor terug zal komen, maar ook omdat geplakte stukjes er vaak snel uit kunnen vallen.

Wanneer je het afgebroken stuk nog hebt teruggevonden en mits deze niet in allerlei kleine splinters is gevallen kan de tandarts ook proberen deze weer terug te plakken.

Ook zal de tandarts uitleggen dat het soms kan gebeuren dat het tandje gaat verkleuren, een blauw/ grijzige verkleuring kan ontstaan als de klap ook de zenuw heeft bereikt of een interne bloeding heeft veroorzaakt.

Pijn verlichten

Wanneer het kind pijn heeft aan de plek waar het gebeurt is kan het helpen om wat extra paracetamol te geven.

Tand afgebroken in een volwassen gebit

Natuurlijk is dit voor veel mensen een ware nachtmerrie, een val op je tanden. Helaas is het geen wond dat weer geneest.

Voor volwassenen en jongeren met een blijvend gebit is het van uitermate belang om snel te handelen wanneer er een val is geweest op de tanden.

Kijk wat er is beschadigt

Altijd belangrijk om goed te kijken wat er precies is gebeurt.

Bij een val of stoot tegen het gebit kan er gemakkelijk iets beschadigt worden. Is het alleen de tand of zijn er ook omliggende weefsels geraakt.

Bij grote wonden of delen van de mond die blijven bloeden is het handig om direct hulp in te schakelen.

Bloeden stelpen en koelen

Ook in dit geval is het verstandig om eerste hulp te verlenen of dit te vragen. Zorg dat het bloeden stopt en koel de delen waar zwelling op zal treden. Tegen een afgebroken tand is koelen niet prettig en kan dit pijnlijk zijn.

Zoek het afgebroken stuk tand

Als er bij volwassenen een groot stuk tand is afgebroken of wanneer de tand helemaal is losgekomen is het van uiterst belang dat deze gevonden wordt. Wanneer deze op de juiste manier is afgebroken en nog intact is kan het worden teruggeplaatst. 

Bij een geheel losgekomen tand is dit wel een precieze operatie maar kan het in sommige gevallen een succes worden.

Belangrijk is het gebitselement in vochtige watten of doeken te bewaren.

Zoek hulp van tandarts of ziekenhuis

Als er grote bloedingen of breuken in bijvoorbeeld kaak of gezicht zijn is het natuurlijk slim om direct naar het ziekenhuis te gaan.

Daar zijn diverse specialismen onder een dak en kan je zonodig geholpen worden door een kaakchirurg of plastisch chirurg.

Wanneer dit niet het geval is, zal het zeker wel verstandig zijn om even alles te laten controleren bij de eigen of dienstdoende tandarts.

Vaak heeft de behandeling voorrang op andere behandelingen in de praktijk. Wel is het zaak om niet te lang te wachten met bellen na een ongeval met tandletsel.

Op de langere termijn

Helaas kan een val op het gebit grote gevolgen hebben ook voor de langere termijn.

Soms kunnen voortanden niet meer worden teruggeplaatst of gered en zal er een andere passende oplossing moeten worden gevonden denk aan implantaten of een etsbrug.

Wanneer de tand kan worden hersteld met het eigen stuk tand is er altijd een risico dat het gebitselement later verkleurd. Het kan blauw/ donkergrijs worden en soms kan dit door middel kan intern bleken lichter worden gemaakt.

Een andere klacht kan zijn dat de zenuw het begeeft en dan kan dit door middel van een zenuwbehandeling worden verholpen.

In andere gevallen zie je nog dat er langere tijd na een val last blijft van gevoeligheid.

Over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply