De beste 10 Charcoal tandpasta’s

actieve koolstof tandpasta met houtskool en charcoalOp zoek naar de beste tandpasta met actieve koolstof? In dit artikel leer je in enkele minuten de juiste houtskool tandpasta te kiezen.

Een zwarte mond tijdens het tandenpoetsen. Het is een maf gezicht, maar poetsen met charcoal is al een tijd populair. In Amerika is het een grote hype en ook in Europa slaat het aan. Logisch, want het is een natuurlijke manier om wittere tanden te krijgen en dat spreekt veel mensen die met een gezondere levensstijl bezig zijn, aan.

Er zijn veel tandpasta’s met actieve koolstof. Wij zetten de tien beste voor je op een rij.

Poetsen met een zwarte tandpasta is zeker aan te raden, omdat het een natuurlijke manier is om wittere tanden te krijgen. Het is in het begin wel even schrikken, want als je in de spiegel kijkt tijdens het poetsen, lijkt het net alsof je een zwart gebit hebt. Geen nood, dat effect verdwijnt zodra je je mond spoelt.

Wees ook niet bang voor een vieze smaak, de actieve kool proef je in de meeste zwarte tandpasta’s niet. Hoe werkt het? De houtskool heeft zo’n hoog absorptievermogen dat verkleuring door koffie, thee en wijn uit de tanden wordt ‘getrokken’.

Let op: Kijk uit waar je mee poetst!

Kijk wel altijd goed naar de ingrediënten. Veel zwarte tandpasta’s bevatten waterstofperoxide en andere chemische bestanddelen die een whitening-effect hebben. Deze stoffen kunnen het glazuur aantasten. Zulke tandpasta’s worden zwart gemaakt met een beetje houtskool. Een goede zwarte tandpasta heeft actieve koolstof als belangrijkste bestanddeel, alleen hiermee poets je op een natuurlijke manier je tanden witter.

top 10 beste tandpasta’s met houtskool

  • NUMMER 1 = Favoriet: UK Organics, Activated Charcoal Natuurlijke tandpasta. Deze milde, fluoridevrije tandpasta van het merk Uk Organics, is de absolute top op het gebied van ‘zwart poetsen’. De belangrijkste ingrediënten zijn milde kokosolie en actieve koolstofpoeder. Deze stoffen reinigen op niet agressieve wijze de tanden en zorgen voor een stralend witte glimlach. De formule is verrijkt met mineralen als calcium, kalium en magnesium, die zorgen voor sterker tandglazuur. De frisse smaak komt van essentiële oliën van Engelse pepermunt en venkel. Deze pepermuntolie heeft een dubbele werking, het doodt ook slechte bacteriën die slechte adem of tandvleesaandoeningen veroorzaken. Met UK Organics poets je zonder schuldgevoel: alle ingrediënten zijn biologisch, veganistisch en diervriendelijk. Deze tandpasta zit in een pot. Met de bijgeleverde bamboe spatel breng je de tandpasta gemakkelijk aan op de tandenborstel. Alleen online verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.
  • My Magic Mud. My Magic Mud Whitening Tandpasta combineert geactiveerde koolstof van kokosnoot met bentonietklei. Deze fluoride-vrije tandpasta belooft na ongeveer twee weken regelmatig poetsen een zichtbaar verschil. Deze tandpasta bevat geen fluoride, geen SLS, geen glycerine en is geschikt voor veganisten. De tandpasta is gezoet met xylitol en stevia en heeft wel een vrij sterke pepermuntsmaak, daar moet je van houden.
  • Dr. Organic Charcoal Toothpaste. Ook deze tandpasta gebruikt actieve koolstof voor wittere tanden aangevuld met diepreinigende bio-actieve extracten. De basis van deze tandpasta lijkt op de basis van veel andere natuurlijke(re) tandpasta’s: plantaardig glycerine, aloë vera en sorbitol. Omdat er ook niet biologische ingrediënten in zitten is deze tandpasta niet echt geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een puur natuurlijk product. Wel geschikt voor vegetariërs en veganisten
  • Ecodenta Tandpasta Whitening Black. Ecodenta gebruikt zwarte houtskool om de tanden witter te maken plus het ingrediënt TeavigoTM, dit stofje beschermt tegen tandsteen en heeft een antibacteriële werking. Fijn voor mensen die liever zonder fluoride poetsen, die stof zit er namelijk niet in. Ook is deze tandpasta vegan gecertificeerd. Een kanttekening: deze tandpasta bevat 96% biologische ingrediënten. Wederom niet geschikt voor wie echt een puur natuurproduct zoekt, dus.
  • Bamboo Charcoal Toothpaste. Veel mensen die deze tandpasta gebruiken zeggen dat ze na twee weken al verschil zien. Ook dit product heeft als actief ingrediënt actieve koolstof uit de bast van bamboe. Deze tandpasta is 100% natuurlijk en belooft niet alleen witte tanden, maar ook een frisse adem.
  • Splat Special Blackwood. Deze bioactieve tandpasta bevat onder meer extract van jeneverbessen, dat een antibacteriële werking heeft. Het biosol extract werkt ontstekingsremmend. De actieve koolstof in dit product is de Karelische berkhoutskool. Ook deze tandpasta is fluoridevrij. Er zit ook geen triclosan, chloorhexidine en sacharine in.
  • Nordics Tandpasta. Deze tandpasta is ontwikkeld door tandartsen en gebruikt actieve houtskool voor een natuurlijke blekende werking plus matcha groene thee-extract. Het effect van matcha op het gebit wordt niet zo duidelijk gemaakt door de producent, maar het bevat in ieder geval veel anti-oxidanten. Deze tandpasta is geschikt voor veganisten.
  • Day and Night Toothpaste. Dit product bestaat uit twee tubes. Een tandpasta voor de dag en een voor de nacht. De dag-tandpasta is ontworpen om vlekken op de tanden te voorkomen met behulp van een micro shield wax. Deze tandpasta bevat ook verzachtende aloë vera en vijf mineralen. De tube die je voor het slapen gaan gebruikt, is echt bedoeld als witmaker. Dit gebeurt met kokoshoutskool. Ook zit er bentoniet klei in de nachtversie, bedoeld om de tanden te remineraliseren. Een inventief idee, maar wel een beetje omslachtig.
  • Schmidt’s Activated Charcoal Tooth and Mouth Paste. Actieve koolstof, magnolia schors, granaatappel extract, aloë vera. Deze tandpasta zit boordevol natuurproducten. Dit product heeft een frisse ‘wondermint’ smaak. En altijd fijn: het bevat geen SLS, SCS, PEG, en kunstmatige zoet- en kleurstoffen.
  • Lucovitaal Activated Charcoal Tandpasta. Ook deze tandpasta gebruikt actieve koolstof van kokosnoot. De tandpasta is minder schurend dan de meest gangbare tandpasta’s (RDA 86). De tandpasta bevat geen fluoride en heeft een milde mintsmaak.