Een stinkende bek bij je hond voorkomen doe je zó

Stinkt jouw hond uit zijn bek? Een stinkende adem (halitose) bij honden is een veel voorkomend probleem. Toch is het goed om hier aandacht aan te besteden, de oorzaak van de stank te achterhalen en deze te verhelpen.

In verreweg de meeste gevallen van een stinkende adem bij de hond is er sprake van gebitsproblemen. Door tandplak, tandsteen en ontstoken of bloedend tandvlees zitten er teveel schadelijke bacteriën in de bek- en keelholte. Dit zijn anaerobe bacteriën, dat wil zeggen dat zij leven in een zuurstofarme omgeving. Deze schadelijke bacteriën zetten de voedselresten die op het gebit achterblijven om in zwavelachtige gassen. Geen wonder dat de adem van je hond zo stinkt!

Let op: hoewel gebitsproblemen meestal de oorzaak zijn van een slechte adem bij honden, zijn er nog andere mogelijke oorzaken. Lees hier meer over de symptomen van gebitsproblemen en de mogelijke oorzaken ervan (LINK).

Het belang van gebitsverzorging voor je hond

Dat je hond een stinkende adem heeft is natuurlijk niet prettig voor jou, maar de oorzaak van de stank is veel ernstiger is dan alleen geur-overlast. Het merendeel van honden heeft na hun derde levensjaar last van hun gebit.

Gebitsproblemen kunnen je hond niet alleen pijn en ongemak opleveren, ze hebben ook gevolgen voor de gezondheid van je hond. Het niet goed kunnen kauwen heeft een negatief effect op het functioneren van de spijsvertering en ook ontstekingen in de bek hebben vervelende consequenties in de rest van het lichaam.

Een hond met een goed verzorgd gebit wordt gezonder oud en kan zelfs enkele jaren ouder worden dan een hond met een slecht gebit en rotte kiezen. Tandbederf treedt niet van de ene op de andere dag op. Het begint met de vorming van tandplak en tandsteen, waarmee de schadelijke bacteriën in de bek steeds meer terrein winnen. Vervolgens kan het tandvlees gaan ontsteken en kan tandbederf optreden.

Hoe kun je gebitsproblemen bij je hond verhelpen of voorkomen?

Verminderd welbevinden, een slechtere gezondheid en een kortere levensduur zijn reden genoeg om de gebitsproblemen van je hond aan te pakken of liefst nog te voorkomen!

Is gebitsverzorging bij je hond ingewikkeld? Nee hoor, gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen. Dieetmaatregelen, mondwaters en tandpasta voor huisdieren, tandsteen-schrapers en kauwspeeltjes maken de verzorging van het hondengebit gemakkelijk.

Alle genoemde middelen pakken de oorzaak van de stinkende adem bij de bron aan. Dat betekent dat de geur niet gemaskeerd wordt door chemicaliën, maar dat de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de stank uit de bek worden verbannen.

Hier volgen onze 10 tips:

1. OxyFresh Pets Water Additive

Oxyfresh Pets Water Additive is een mondwater speciaal voor huisdieren. Omdat je het gewoon toevoegt aan het drinkwater van je hond, is het verreweg de gemakkelijkste manier om zijn of haar gebit te verzorgen. Ook als je hond niet van tandenpoetsen houdt of je daar geen tijd voor hebt. Daarnaast is deze methode heel geschikt voor honden behorend tot een ras, dat door de vorm van het gebit bijna zeker gebitsproblemen zal gaan ontwikkelen.

Met dit speciale mondwater maskeer je de stinkende adem niet, maar pak je de oorzaak bij de kern aan. De gepatenteerde mix van de actieve zuurstofformule Oxygene en zink maken de leefomgeving onleefbaar voor de schadelijke anaerobe bacteriën in de bek.

Oxyfresh Pets Dental Water Additive reinigt veilig en effectief, bevat geen schadelijke stoffen en is volledig smaak- en geurloos. Zelfs de meest kieskeurige honden hebben geen idee dat ze niet alleen water drinken, maar tegelijkertijd hun gebit verzorgen.

Door het regelmatig drinken van water met Oxyfresh Pets Water Additive wordt de vorming van tandplak tegengegaan. Zo worden de tanden en het tandvlees van je hond en beschermd tegen parodontitis, gingivitis en een slechte adem.

Als de adem van je hond nog niet stinkt en er geen sprake is van gebitsproblemen, is OxyFresh Pets Water Additive een gemakkelijk en effectief middel om dit te voorkomen. Dit mondspoelmiddel voor huisdieren is hier te koop (LINK).

2. Vers drinkwater in overvloed

Water lest niet alleen de dorst, maar is van nature ook nuttig om voedselresten en bacteriën weg te spoelen. Water drinken bevordert de speekselproductie en speeksel bevat zuurstof. Daarmee is het een natuurlijke bescherming tegen de schadelijke anaerobe bacteriën en helpt daarmee de vorming van tandplak tegen te gaan.

Vers water nodigt uit tot meer drinken. Ververs de drinkbak van je hond daarom meerdere keren per dag.

Deze tip kun je heel simpel combineren met tip nummer 1: Oxyfresh Pets Water Additive (mondwater voor huisdieren) aan het water toevoegen. Daarmee geef je zowel de gebitsgezondheid als de adem van je hond een frisse oppepper.

3. Het dieet van je hond aanpassen

Het dieet van je hond aanpassen is waarschijnlijk iets bewerkelijker dan het scheutje mondwater in het drinkwater, maar je kunt er veel mee bereiken.

Van nature is het gebit van een hond gemaakt om vlees van een karkas te scheuren en van de botten te kluiven. Dit voedt niet alleen, maar zorgt tegelijk voor een natuurlijke reiniging van het gebit.

Het moderne blik- of natvoer heeft deze reinigende functie niet. Integendeel, omdat het zacht en plakkerig is, kunnen voedselresten juist heel gemakkelijk in de bek achterblijven. In combinatie met speeksel en bacteriën vormt er zich tandplak op het gebit, die zich op den duur verhardt tot tandsteen. Dit leidt weer tot tandvleesontsteking met nóg meer schadelijke bacteriën.

Je hond vers vlees met botten voeren is misschien niet voor iedereen weggelegd. Bovendien kan het met onbewerkt vlees lastig worden om je hond daarnaast voldoende groenten te laten eten.

Droge brokken? Maar dan wel met de juiste voedingswaarde (H3)

Droge brokken kunnen een alternatief bieden, omdat harde brokken altijd een licht reinigende werking hebben. Voorwaarde is wel dat ze van goede kwaliteit zijn. Veel goedkope hondenbrokken bevatten hoofdzakelijk vulling en nauwelijks voedingswaarde.

Op Voerwijzer.com (LINK) kun je hondenbrokken en ander voer zelf beoordelen op de juiste verhouding van voedingsstoffen. Goede voeding met de juiste voedingswaarde is niet alleen bevordelijk voor een frisse adem. Het komt ook de algehele gezondheid en het gewicht van je hond te goede.

Er bestaan zelfs speciale brokken, die door de grootte en textuur de natuurlijke gebitsreiniging imiteert. Dat is natuurlijk nóg beter voor het gebit. Vraag eventueel advies aan je dierenarts hoe je door middel van een ander dieet gebitsproblemen van je hond kunt verhelpen of voorkomen.

Vergeet ook de snacks niet! (H3)

Als je je hond af en toe een snoepje als beloning geeft, doe dat dan niet met zachte kleverige snoepjes. Die vindt je hond misschien wel lekker, maar ze bevorderen de aanmaak van tandplak. Harde knapperige snacks verzorgen het gebit juist.

4. Kauwspeeltjes en andere gebits-reinigende speeltjes

Op nummer 4 weer een tip waar je zelf heel weinig voor hoeft te doen. Koop kauwspeeltjes zoals de kauwbotten van runderhuid en speciale knabbel-staafjes. Het kauwen en kluiven helpt het gebit op een natuurlijke manier te reinigen, zoals dat bij wilde honden vanzelf gaat.

Sommige kauwspeeltjes bevatten bestanddelen die stinkende adem verbloemen, maar vergeet dan niet ook om de oorzaak van de slechte adem aan te pakken.

Floss-touw (H3)
Je kunt je hond ook zijn of haar gebit laten flossen met speciaal flos-touw. Dit is een speeltje met losse draden die het gebit flossen zodra je hond ermee gaat stoeien. Ze zijn te koop in alle soorten en maten.

Geen hond is hetzelfde, dus er zijn verschillende floss-touwen. Voor kleine en grote honden en voor rustige sabbelaars of wilde bijters. Zoek een floss-touw dat goed bij je hond past en waar hij graag mee speelt.

5. Tandenpoetsen

Tandplak kun je verwijderen door regelmatig de tanden van je hond te poetsen. Omdat tandplak en tandsteen de meest voorkomende oorzaak is van zowel gebitsproblemen als een stinkende adem kun je een hoop narigheid voorkomen door om de dag de tanden van je hond te poetsen.

Speciale tandenborstel voor honden (H3)
Tandenborstels voor mensen zijn niet geschikt voor het hondengebit, dat nu eenmaal een heel andere vorm heeft. Koop dus een speciale dierentandenborstel zoals een vingertandenborstel die past bij de maat van je hond of de elektrische Zootooth hondentandenborstel.

Net als bij mensen heeft elektrisch tandenpoetsen bij honden een groot voordeel. Als je “met de hand” poetst, heb je de neiging te hard te schrobben. Dat kan het tandvlees irriteren en bovendien kan je hond door de pijn een hekel krijgen aan het tandenpoetsen.

De ZooTooth tandenborstel heeft zachte, vibrerende haartjes, die het gebit effectief schoonmaken. Het poetsoppervlak heeft een hoek, zodat alle vlakken van tanden en kiezen makkelijk te bereiken zijn. Door de uitgelezen vorm en de zachte, vibrerende reiniging kun je snel en effectief de tanden van je hond poetsen. Zelfs oudere honden kunnen er op deze manier aan wennen, zonder dat het een gevecht wordt.

Omdat de vorm goed moet passen bij het hondengebit zijn twee modellen: één voor honden onder de 15 kilo en één voor de grotere honden.

Speciale tandpasta voor dieren (H3)
Je eigen tandpasta is evenmin geschikt voor je hond. Honden spugen tandpasta niet uit, maar slikken het door. OxyFresh Pets Gel Tandpasta is een speciale tandpasta voor huisdieren, met ingrediënten die je hond zonder problemen mag doorslikken.

Net als andere producten van OxyFresh is de werking van deze dieren-tandpasta gebaseerd op de combinatie van de actieve zuurstofformule Oxygene en zink. Dit is veilig voor je hond, maar bestrijdt de anaerobe bacteriën in de bek door toevoeging van zuurstof. Het vernietigen van deze schadelijke bacteriën verfrist de adem van je hond en gaat de vorming van tandplak tegen.

Je hond laten wennen aan het tandenpoetsen (H3)
Een pup kun je nog heel makkelijk laten wennen aan het tandenpoetsen. Als je hond al wat ouder is, zal het wat moeilijker gaan. In zo’n geval kun je voordat je begint met poetsen met je vinger vleesbouillon aan de buitenkant van zijn gebit wrijven.

Geef ook altijd een beloning na het poetsen, maar natuurlijk wel een gebits-verzorgend en geen plakkerig snoepje.

De Zootooth hondentandenborstel en de beste tandpasta voor honden, OxyFresh Pets Gel Tandpasta, zijn hier te koop (LINK).

Je hond zijn of haar tanden zélf laten poetsen (H3)

Een andere mogelijkheid is om je hond zelf zijn of haar tanden te laten poetsen. Dat klinkt misschien gek, maar er zijn speciale speeltjes die fungeren als hondentandenborstel. Het is een soort stok gemaakt van zacht rubber met rondom borstel”haren” of noppen erop.

Zelfs zonder tandpasta verwijderen de rubberen noppen de tandplak van het gebit, maar je kunt zo’n tandenborstel ook vullen. Via een gaatje spuit je er speciale tandpasta voor dieren in, dat tijdens het spelen en kauwen door kleine gaatjes tussen de borstelharen vrijkomt. Je laat je hond onder toezicht op zijn tandenborstel kauwen en spelen. Dat mag niet onbeperkt, maar 5 tot 10 minuten per poetsbeurt.

Als je hond de tandenborstel links laat liggen, kun je het speeltje interessanter maken met vleesbouillon.

6. Sprayen met een speciale gebitsspray

In plaats van regelmatig de tanden van je hond poetsen kun je zijn gebit verzorgen door regelmatig het gebit te sprayen met een speciale spray voor huisdieren.

Met OxyFresh Pet Dental Breath Spray spuit je direct de antibacteriële combinatie van de zuurstofformule Oxygene en zink op het gebit en tandvlees.

Door het bestrijden van de schadelijke anaerobe bacteriën in de bek wordt de adem van je hond direct frisser. Minder bacteriën zorgt ervoor dat er zich minder tandplak op het gebit verzamelt en als gevolg daarvan dat er zich minder tandsteen afzet. De kans op tandvleesontsteking neemt hierdoor zienderogen af.

OxyFresh Pet Dental Breath Spray is geur- en smaakloos, zodat je hond geen enkel bezwaar zal hebben tegen deze snelle, gemakkelijke en veilige gebitsverzorging.

Een andere effectieve bek-spray is Dr. Brite Naturals Pet Pure: Oral Cleansing Spray. Hierbij doen de antibacteriële ingrediënten kokosolie, peterseliezaad-olie en propolis (een bijenproduct) hun werk. De Oral Cleansing Spray helpt op natuurlijke wijze de aangroei van tandplak bestrijden en verfrist bovendien de adem van je hond.

De producten van Dr. Brite zijn volkomen veilig voor je hond en gemakkelijk te gebruiken voor jou.
De Oral Cleansing Spray spuit je simpelweg langs de tandvleeslijn van je hond.

OxyFresh Pet Dental Breath Spray en Dr. Brite Naturals Pet Pure: Oral Cleansing Spray kun je hier bestellen (LINK).

7. Dr. Brite Naturals Pet Pure: Teeth & Gum Cleaning Pen

De Pet Pure’s Teeth & Gum Cleaning Pen van Dr. Brite gaat de vorming van tandplak tegen. Net als de gebits-verzorgende spray in tip 7 is de werking gebaseerd op kokosolie, peterseliezaad-olie en propolis.

Deze pen verwijdert tandplak, zodat er zich ook geen tandsteen van kan vormen. De conditie van het tandvlees wordt beter en de adem van je hond frisser. Bovendien kun je met de Cleaning pen van Dr. Brite tandvlees behandelen, als dat geïrriteerd of gezwollen is.

Met de Pet Pure’s Teeth & Gum Cleaning Pen wordt het verzorgen van het gebit van je hond wel een heel eenvoudig karweitje. De bestanddelen zijn volkomen veilig en natuurlijk.

8. Tandsteen verwijderen met de AE Dogz tandsteen-schraper

Zit er ondanks al je goede zorgen toch tandsteen op het gebit van je hond? Dan is het zaak dit te laten verwijderen, want een gebit met tandsteen is een voedingsbodem voor bacteriën. Die zorgen voor een stinkende adem en in een later stadium voor tandvleesontstekingen, pijn en tandbederf.

Als je je hond voor een gebitsbehandeling naar de dierenarts of een trimsalon brengt, wordt de hond doorgaans onder volledige narcose gebracht. Dat is niet alleen kostbaar, maar ook niet echt gezond.

Met de AE Dogz tandsteen-schraper kun je zelf tandsteen verwijderen van het gebit van je hond. Hier heb je uiteraard geduld en wat handigheid voor nodig.

Lees hier de tips voor het zelf verwijderen van tandsteen bij je hond (LINK).

9. Groenten, fruit en kruiden

Hou je erg van simpele huis, -tuin en -keukenoplossingen? In dat geval kun je de bovenstaande tips aanvullen met de volgende huismiddeltjes. Een wortel of een appel om op te kauwen is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor je hond. De stevige textuur reinigt het gebit en zorgt tevens voor extra vitaminen.

Door kruidenaftreksels aan het drinkwater toe te voegen kun je een stinkende hondenadem verfrissen. De bladeren van de Indiase Neem-plant (Margaso) en koriander hebben een antibacteriële werking. Omdat de actieve stoffen in zo’n aftreksel niet erg geconcentreerd zijn, is een dergelijk aftreksel wel minder effectief dan speciale producten als OxyFresh Pets Water Additive.

Als je hond niet afkerig is van een smaakje, zou je ook een aftreksel van muntblaadjes of een druppeltje tea tree olie door het drinkwater kunnen mengen.

Peterselie kun je gebruiken door de blaadjes te koken en afgekoeld door het voer te mengen.

10. Tandheelkundige of andere behandeling door de dierenarts

Als je van alles geprobeerd hebt en niets helpt tegen de slechte adem van je hond, ga dan naar de dierenarts.

Datzelfde moet je doen als er niet alleen sprake is van tandplak en tandsteen, maar je hond ook al last heeft van tandvleesontstekingen en tandbederf. Lees hier over hoe je de symptomen van gebitsproblemen bij je hond kunt herkennen (LINK). Is het gebit van je hond eenmaal in deze fase beland, dan kun je dat niet zelf verhelpen.

Behalve ernstige problemen aan het gebit, is er nog de mogelijkheid dat de slechte adem van je hond wordt veroorzaakt door een ziekte, die behandeld moet worden. De dierenarts zal onderzoeken wat er precies aan de hand is en afhankelijk daarvan medicatie voorschrijven of een operatie adviseren.