Is Vitis mondwater goed of slecht?

Vitis mondwater is een mondspoelmiddel dat gemaakt is voor dagelijks gebruik. Het bevat diverse bestanddelen die de gezondheid van de mond moeten bevorderen. Vitis mondspoelmiddel is met name gericht op behandelen van gevoelig tandvlees. De verschillende bestanddelen brengen het weefsel tot rust en stimuleren het herstel hiervan.

Vitis mondwater is verkrijgbaar bij diverse drogisten. In dit artikel wordt uitgebreid gekeken naar de effectiviteit van Vitis mondwater. De voor- en nadelen worden besproken, maar ook de mogelijke bijwerkingen die de bestanddelen van de mondspoeling kunnen veroorzaken.

Wat zegt de fabrikant over Vitis mondwater?

Vitis mondwater moet een complete bescherming bieden voor de gehele mond: van gebit tot tandvlees. Vitis mondwater bevat onder meer fluoride, zink, allantoïne, xylitol en cetylpyridinium chloride.

Hiermee kiest Vitis voor een duidelijke combinatiebehandeling van veelvoorkomende mondproblemen, zoals het ontstaan van tandplak, de vorming van gaatjes (cariës), een slechte adem en ontstekingen van het tandvlees.

Fluoride en xylitol zijn veelgebruikte bestanddelen die met name tandplakvorming tegengaan. Xylitol geeft het mondwater bovendien een prettige, frisse smaak. Cetylpyridinium chloride wordt minder vaak gebruikt in mondproducten, maar zorgt eveneens voor het voorkomen van tandplakvorming.

Allantoïne is een stof die volgens Vitis de celdeling en -vernieuwing stimuleert, wat met name gunstig is voor gevoelig tandvlees. Van zink is bekend dat het remineralisatie van het tandglazuur kan stimuleren.

Door Vitis mondwater dagelijks te gebruiken zou de gezondheid van het gebit en tandvlees significant moeten verbeteren.

Werken de bestanddelen van Vitis naar behoren?

Vitis mondwater gebruikt opvallend veel werkzame stoffen om mondproblemen mee te behandelen en voorkomen.

Van xylitol en fluoride is door uitgebreid onderzoek duidelijk dat het daadwerkelijk een significante bijdrage levert aan het voorkomen en tegengaan van tandplak. Ook de invloed van zink is goed gedocumenteerd: zink lijkt een kleine, maar significante positieve invloed te hebben op de staat van het tandglazuur.

Bij allantoïne is de daadwerkelijke invloed op het herstel van tandvlees minder goed gedocumenteerd. De exacte invloed van de stof is dan ook niet geheel duidelijk.

In het geval van cetylpyridinium chloride is eveneens duidelijk dat het tandplakvorming kan tegengaan. Toch kleven er ook kanttekeningen aan het gebruik van cetylpyridinium chloride in mondproducten.

Bijwerkingen en nadelige bestanddelen

In tegenstelling tot veel andere mondwaters, maakt Vitis mondwater geen gebruik van alcohol. Dit is een goede zaak, omdat alcohol erg agressief is en met name op lange termijn vaak meer negatieve dan positieve effecten heeft op de gezondheid van de mond.

Wel maakt Vitis mondspoeling gebruik van cetylpyridinium chloride. Deze stof bestrijdt tandplak en kan gevoeligheid van het tandvlees verminderen. Cetylpyridinium chloride kan echter ook de smaakzin aantasten, waardoor voedsel en drinken anders smaakt. Dit verdwijnt pas wanneer men niet langer mondwater met cetylpyridinium chloride gebruikt.

Bovendien kan de stof leiden tot verkleuringen van de tanden. Hoewel dit omkeerbaar is, gaat het om een verkleuring die redelijk hardnekkig is en niet fraai oogt.

Ook bevat Vitis mondwater de zoetstof saccharine. Dit alternatief voor suiker wordt niet opgenomen in het lichaam, maar vrijwel direct uitgescheiden. Toch zijn er aanwijzingen dat het invloed kan hebben op de insulinespiegel (betrokken bij suikerhuishouding) en zelfs een invloed kan hebben op overgewicht. Dit maakt saccharine een enigszins controversieel bestanddeel.

Conclusie Vitis mondwater

Vitis mondwater maakt gebruik van een groot aantal bestanddelen die een bijdrage leveren aan de gezondheid van de mond. Enkele van deze bestanddelen kunnen echter ook nadelige effecten hebben, waarbij met name cetylpyridinium chloride opvalt.

Dat is zonde, want zonder deze bestanddelen was Vitis mondwater waarschijnlijk alsnog effectief dankzij onder meer fluoride en xylitol. Door de toevoeging van onder meer saccharine en cetylpyridinium chloride is Vitis mondwater niet het ideale mondwater om dagelijks te gebruiken.

Op zoek naar de beste mondspoeling? Bekijk dan ook onze top 10 op deze pagina.