O7 mondwater goed of slecht?

O7 mondwater is een bekend merk mondwater dat werkt op basis van actief zuurstof en fluoride. Hiermee worden schadelijke bacteriën in de mond bestreden en kunnen ontstekingen en gaatjes voorkomen worden.

Hoe doet O7 mondspoeling het in de praktijk en is het een goed mondwater? Wij bekijken de voor- en nadelen van deze mondspoeling. Hierbij nemen we de verschillende bestanddelen onder de loep en kijken we naar zowel de effectiviteit van O7 mondwater als de mogelijke bijwerkingen van het product.

Wat vertelt de fabrikant over O7 mondwater?

O7 mondspoelmiddel wordt wereldwijd veel gebruikt. Het mondwater werkt hoofdzakelijk op basis van actief zuurstof, maar ook fluoride. Beide stoffen zijn bekende, effectieve bestanddelen van onder meer mondwaters en tandpasta’s.

Schadelijke bacteriën in de mond zijn doorgaans anaeroob, wat wil zeggen dat ze gedijen in zuurstofarme omgevingen. Hierbij worden stoffen uitgescheiden die schadelijk zijn voor het tandvlees en tandglazuur, terwijl ook de adem slecht kan worden. De bacteriën kunnen door het uitstoten van stinkende zwavelgassen een hardnekkig slechte adem veroorzaken, die alleen bij de bron effectief aangepakt kan worden.

Door de mond te spoelen met actief zuurstof, worden de stinkende zwavelgassen aangepakt en geneutraliseerd. Dit leidt tot een langdurig frisse adem. Bovendien zorgt fluoride voor de aanpak van de schadelijke bacteriën die deze gassen produceren. Zo zorgt de combinatie van de stoffen ervoor dat een slechte adem en andere mondproblemen bij de bron worden aangepakt.

Werken de bestanddelen naar behoren?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat zowel actief zuurstof als fluoride inderdaad een positieve bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van de mond. Schadelijke bacteriën worden aangepakt, terwijl nuttige bacteriën niet worden aangetast.

Het gevolg is dat de natuurlijke balans in de mond kan herstellen. De mond wordt gezonder, klachten nemen af en er men hoeft zich minder zorgen te maken over een eventuele slechte adem.

O7 mondspoelwater heeft bovendien een samenstelling die leidt tot een neutrale pH (zuurgraad). Sommige mondwaters hebben een te lage zuurgraad, wat kan leiden tot een aantasting en verdunning van het tandglazuur.

Helaas bevat O7 mondwater ook bestanddelen met een minder goede invloed op de mondgezondheid. Sommige bestanddelen kunnen nare bijwerkingen veroorzaken bij gebruikers.

Bijwerkingen en nadelige bestanddelen

O7 mondwater maakt gebruik van enkele ingrediënten waar men zijn bedenkingen bij kan hebben. Eén daarvan is sodiumlaurylsulfaat. Dit is een stof die soms ook in tandpasta gebruikt wordt, waar het zorgt voor een schuimend effect.

Hoewel sodiumlaurylsulfaat een duidelijk reinigende kracht heeft, is het een vrij agressieve reiniger die kan leiden tot irritaties van het tandvlees. Met name bij gevoelig tandvlees kunnen de klachten verergeren door sodiumlaurylsulfaat. Bovendien is er een duidelijke link tussen de stof en de kans op de vorming van zweertjes en aften.

De toevoeging van sodiumlaurylsulfaat aan O7 mondwater is een duidelijk minpunt dat meer kwaad dan goed kan doen in de mond. Het gebruik van sodiumlaurylsulfaat is geen vereiste voor een effectief mondwater en dan ook een onnodig ingrediënt van O7 mondwater.

Conclusie O7 mondwater

Hoewel O7 mondwater gebruik maakt van het goedwerkende actief zuurstof en fluoride, bevat het ook sodiumlaurylsulfaat. Met name op de lange termijn kan dit ertoe leiden dat het mondwater slecht wordt verdragen vanwege irritaties en aftevorming. Voor veel mensen is dit een reden om O7 mondwater links te laten liggen.

O7 mondwater kan effectief schadelijke bacteriën en stinkende gassen in de mond bestrijden, maar de positieve effecten worden teniet gedaan door de mogelijke negatieve gevolgen van sodiumlaurylsulfaat.

Benieuwd naar de beste mondwaters van dit moment zonder stoffen als natriumlaurylsulfaat? Bekijk dan ook onze uitgebreide top 10 van mondwaters.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!