Wat te doen tegen een droge keel?

Heb je last van een droge keel? Voelt je keel aan als schuurpapier, heb je het idee dat je een ruwe keel hebt, of dat je steeds iets moet drinken om je keel te smeren? Wij leggen je uit hoe dat kan komen en – ook niet onbelangrijk – hoe je er vanaf kan komen.

Hoe herken je een droge keel?

Een droge keel kan zo aanvoelen:

• als schuurpapier
• als een ruw gevoel in de keel
• als een krassend gevoel in de keel
• als een geïrriteerde keel

Soms kun je ook last hebben van de volgende symptomen:

• keelpijn
• hoesten
• hese of schorre stem
• een jeukend, kriebelend of prikkelend gevoel in de keel

Een droge keel voel je zelf aan, verder onderzoek is niet nodig.

Waardoor ontstaat een droge keel?

Een droge keel is in verreweg de meeste gevallen een compleet onschuldige, maar wel vervelende aandoening. Er zijn verschillende oorzaken:

Mondademhaling
Idealiter adem je in door je neus en niet door je mond. Op die manier filtert je neus bijvoorbeeld stofdeeltjes en bacillen en krijg je die niet binnen. Bovendien droogt je keel op die manier niet uit. Adem je in door je mond – bijvoorbeeld in de nacht als je met je mond open slaapt of omdat je een verstopte neus hebt – dan droogt je keel eerder uit. Probeer dus altijd door je neus in te ademen.

Allergie
Ben je allergisch voor stof, gras, huisstofmijt of bepaalde stoffen in de lucht, dan kun je ook last krijgen van een droge keel.

Roken
Als je rookt, droogt je mondslijmvlies uit, wat kan leiden tot een droge keel.

Cafeïne, alcohol
Het gebruik van cafeïne of alcohol kan de keel uitdrogen.

Medicijnen
Bepaalde medicijnen kunnen, naast een droge mond, een droge keel veroorzaken. Vooral antihistaminica, bedoeld voor het bestrijden van een allergische reactie, kunnen een droge keel als bijwerking hebben.

Droge lucht
Droge lucht in de winter, of uit de verwarming of airconditioning kunnen de slijmvliezen in je keel uitdrogen.

Slechte luchtkwaliteit
‘Kantoorstof’ in de lucht leidt vaak tot een droge neus, mond en keel. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2000.1 Een kantoor – de werkplek van veel mensen – is dus ook niet bevorderlijk voor je keel.

Praten
Veel of hard praten kunnen je keel uitdrogen.

Reflux
Bij reflux, of gastro-oesofageale refluxziekte, stroomt de maaginhoud of het maagzuur terug in de slokdarm. Dat veroorzaakt vaak een vervelend gevoel in de keel en keeldroogte.

Syndroom van Sjögren
Bij de auto-immuunziekte syndroom van Sjögren ontstaan er ontstekingen in het lichaam, bijna altijd van de traan- en speekselklieren. Hierdoor ontstaan droge ogen, een droge mond en een droge keel.

Mondkapje
Door een neusmondmasker adem je anders, namelijk meer door de mond dan door de neus. Dat zorgt ervoor dat je keel eerder uitdroogt. Ook heb je met een mondkapje op de neiging om luider te praten – en dus je stem te forceren. Dat kan ook keelpijn opleveren. En nog iets: met een mondkapje op drink je minder, wat de keel ook uitdroogt.

• Covid-19
Ook covid-19 kan leiden tot een droge keel. Meestal gaat deze ziekte gepaard met hoesten, niezen, neusverkoudheid, koorts of verhoging. Twijfel je of je besmet bent met het coronavirus? Laat je dan testen.

Wat kun je doen tegen een droge keel?

• Voldoende water drinken
Door drinken bevochtig je je keel, waardoor deze minder droog aanvoelt. Water is daarbij de beste keuze.

Inname van cafeïne, alcohol, roken, medicijnen aanpassen
Roken, koffie, alcohol zijn sowieso niet goed voor je, maar ook funest voor je droge keel, dus probeer de inname van die producten zo veel mogelijk te vermijden. Daarnaast kun je ook bekijken of een droge keel een bijwerking kan zijn van eventuele medicijnen die je gebruikt. Is dat het geval, overleg dan met je arts of je de medicatie kan aanpassen.

Door je neus ademen
Probeer zo veel mogelijk door je neus te ademen en niet door je mond. Dat scheelt vaak veel. Lukt het niet om door je neus te ademen omdat deze verstopt is? Dan kun je proberen of een neusspray helpt.
De Tonsilfresh Nasal Sinus Drops zijn bijvoorbeeld heel effectief tegen neusverstoppingen, zelfs tegen de meest hevige verstoppingen. Je kunt de druppels ook gebruiken voor het slapengaan zodat je beter door je neus kunt ademen.

• Bevochtig de lucht

Door de lucht te bevochtigen, wordt deze minder droog. Dat zorgt voor minder droge huid, ogen, keel, mond en neus. Je kunt hiervoor een luchtbevochtiger aanschaffen. Het ouderwetse bakje water op de verwarming werkt ook. Het water verdampt dan en verspreidt zich door de lucht, waardoor deze vochtiger wordt.

Gebruik een zoutoplossing
Gorgelen met warm water met daarin opgelost keukenzout, kan eventuele keelpijn verlichten.

Zuig op een suikervrij snoepje of pastille
Door te zuigen op een snoepje maak je speeksel aan. Dat zorgt ervoor dat je keel ook minder droog aanvoelt. Kies bij voorkeur wel voor een suikervrij snoepje, om je suikerinname te beperken.
De Moist-R Lozenges zijn bijvoorbeeld fijne pastilles voor je keel. Ze verzachten keelpijn en werken hydraterend, wat prettig is tegen een droge keel. Ze onderdrukken bovendien de hoest.

• Pas je stemgebruik aan
Soms ontstaat een droge keel door te veel of te hard praten, of door verkeerd stemgebruik. Misschien kun je kijken of dat voor jou ook opgaat. Een logopedist kan je eventueel tips geven en je helpen om je stem weer op de juiste manier te gebruiken.

• Gebruik een keelspray of mondspray
Een mondspray of keelspray werkt verzachtend en hydraterend voor je keel. Deze voelt daardoor minder droog en geïrriteerd aan.

Waar moet een goede keel- of mondspray aan voldoen?

Kies het liefst een spray met natuurlijke middelen en zonder middelen als alcohol of sodium lauryl sulfaat. Die middelen drogen je keel alleen maar verder uit.

Wat ons betreft springt de Moist-R Hydraterende Mondspray er bovenuit. Deze spray kan gebruikt worden om de mond en de keel te bevochtigen en bestaat enkel uit natuurlijke ingrediënten, zoals:

Xylitol
Xylitol heeft veel gezondheidseffecten, zoals het voorkomen van gaatjes en het stimuleren van de aanmaak van speeksel. Dat laatste is voor een droge keel natuurlijk heel prettig.

Grapefruitzaadextract
Grapefruitzaadextract heeft antibacteriële, antischimmel en antioxidante eigenschappen, vanwege de aanwezigheid van naringenine in grapefruitzaadextract.2

Aloë vera
Aloë vera heeft een verzorgend, hydraterend en kalmerend effect. Perfect voor een droge keel dus!

Spearmint
De toegevoegde spearmint zorgt voor een prettig fris gevoel en een frisse adem, ook altijd fijn.

Ingrediënten:
Purified Water, Xylitol, Aloe Vera Concentrate, Vegetable Glycerin, Natural Spearmint Flavoring, Calcium Glycerophosphate, Cellulose Gum, Grapefruit Seed Extract

Literatuur
1. Pan Z, Mølhave L, Kjaergaard SK. Effects on eyes and nose in humans after experimental exposure to airborne office dust. Indoor air, 01 Dec 2000, 10(4):237-245
https://europepmc.org/article/med/11089328
2. Dembinski A, Warzecha Z, Konturek SJ, et al. Extract of grapefruit-seed reduces acute pancreatitis induced by ischemia/reperfusion in rats: possible implication of tissue antioxidants. J Physiol Pharmacol. 2004;55(4):811–821.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15613745/

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!