De beste 10 biologische ( vegan ) mondwaters

Een mondspoeling kan tandplaque, gaatjes en ontstekingen tegengaan. Maar mondspoelingen van de apotheek of drogist bevatten vaak middelen die de mond uitdrogen en je natuurlijke mondbalans verstoren. De ingrediënten zijn bovendien vaak chemisch en totaal niet biologisch gemaakt, in plastic flessen bovendien. Bestaan er ook goede, duurzame, natuurlijke mondspoelingen? Jazeker!

Steeds meer mensen worden zich bewust van een gezonde en duurzame levensstijl. Beter voor het milieu, beter voor de gezondheid, beter voor de planeet. Daar hoort bijvoorbeeld gezond, biologisch, vegetarisch of veganistisch eten bij.

Maar vergeet ook verzorgingsproducten, zoals tandpasta, shampoo en ook mondspoelingen, niet! Vaak zijn deze middelen gemaakt van allerlei chemische middelen. Gemaakt op een niet bepaald duurzame manier, en al helemaal niet natuurlijk. Dat is niet alleen ongewenst met het oog op het klimaat, maar ook voor je eigen gezondheid.

Chemische bestanddelen in mondwater

In tandpasta en mondspoelmiddelen worden vaak allerlei chemische ingrediënten toegevoegd, zoals sodium lauryl sulfaat, chloorhexidine, parabenen, sulfaten, ftalaten, Triclosan, kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Die ingrediënten drogen je mond uit en verstoren je mondflora. Je kunt er bijvoorbeeld wondjes, zweertjes en irritaties van je mondslijmvlies door krijgen.

Niet gebruiken dus. Bovendien: waarom zou je ‘troep’ gebruiken voor je mond, als er zulke goede alternatieven bestaan? Gemaakt van natuurlijke middelen, vaak vegan, biologisch en zonder chemische producten. Lief voor je mond dus, veilig, én nog duurzaam ook.

Je kunt natuurlijk zelf proberen een mondspoelmiddel te maken. Daarvoor zijn allerlei tips te vinden op internet. Je weet alleen nooit zeker of die mondspoelingen ook daadwerkelijk werkzaam zijn. Het is bovendien best een gedoetje om zo’n middel zelf te maken. Daarnaast zijn zelfgemaakte mondspoelingen niet altijd lang houdbaar. En: ook niet altijd even smakelijk…

Veel handiger is om een natuurlijk mondspoelmiddel te gebruiken dat door een bewezen bedrijf is ontwikkeld en geproduceerd. Die mondspoelmiddelen zijn aangetoond veilig en effectief. Bovendien zijn deze middelen zo duurzaam en biologisch mogelijk, waarbij bijvoorbeeld ook op het verpakkingsmateriaal wordt gelet. Proefdiervrij, met niet-genetisch gemodificeerde ingrediënten.

Welke middelen zijn dat dan? Wij maakten een top tien voor je van bestaande natuurlijke mondspoelingen.

1. Dr. Brite Mint Mouthwash

Voordat we ingaan op dit mondspoelmiddel, en waarom deze op de eerste plaats staat, even kort iets over het bedrijf dat het middel produceert. Dr. Brite heet niet voor niets zo: het is opgezet door een dokter en een tandarts, twee jonge vrouwen en moeders bovendien. De Amerikaanse dokter Paris Sabo was borstkankerchirurg en zag dagelijks de gevolgen van giftige ingrediënten in alledaagse producten als tandpasta.

Die kunnen niet alleen ontstekingen en hormonale veranderingen veroorzaken, maar zelfs kanker, aldus Sabo. Toen ze haar kleine zoontje tandpasta zag eten, wist ze dat ze wilde zorgen voor natuurlijke, veilige mondverzorgingsproducten. Samen met haar zus, die tandarts is, startte ze Dr. Brite.

Dr. Brite Mint Mouthwash eindigt niet alleen op de eerste plaats vanwege de medisch onderlegde en bewezen achtergrond van het bedrijf. De producten zijn ook nog eens allemaal proefdiervrij, vrij van genetisch gemodificeerde ingrediënten, vrij van parabenen, ftalaten, gluten en sulfaten.

Maar de Mint Mouthwash van Dr. Brite staat ook op de eerste plaats omdat hij zo zacht en vriendelijk is, bewezen effectief en bovendien als beste wordt beoordeeld door gebruikers. Te bekijken bij De Mondzorgzaak.

2. UK Organics Mondolie Tea Tree

Net als dr. Brite gebruikt het Engelse UK organics enkel pure, natuurlijke, biologische ingrediënten voor haar producten. De producten worden met de hand gemaakt in kleine partijen. Georganics gebruikt zo veel mogelijk lokale producten. En de producten worden verpakt in duurzame verpakkingen – geen plastic! Uiteraard proefdiervrij, en geschikt voor veganisten.

Leuk detail: Georganics wil niet alleen ethisch juist zijn in haar producten en productiewijze, maar ook in de omgang met werknemers. Het bedrijf is een zogenaamde Living Wage Employer, wat betekent dat de werknemers een hoger salaris krijgen, waar ze goed van kunnen leven.

Tot zover iets over het bedrijf, want het gaat natuurlijk om de mondspoeling! Natural Organic Coconut Oil Pulling Mouthwash – Tea Tree van Georganics is een biologisch mondspoelmiddel, bedoeld voor ‘oil pulling’. Met die manier van spoelen, afkomstig uit de Ayurvedische geneeskunde, wordt de olie ongeveer een kwartier door de mond heen en weer gespoeld.

Deze mondspoeling bevat onder meer kokosolie en tea tree olie: 2 mooie essentiële oliën. Het laurinezuur uit de kokosolie werkt antimicrobieel en doodt bacteriën, virussen en schimmels. Kokosolie heeft bovendien een verzachtende werking en hydrateert het mondslijmvlies. Tea tree olie is niet voor niets erg populair. Deze uit Australië afkomstige olie werkt antimicrobieel en antiseptisch. De antiseptische werking remt schimmels en bacteriën. Een heel mooie, zachte, natuurlijke mondspoeling kortom.

3. PerioBrite Natural Mouthwash

PerioBrite is een mondspoelmiddel van Nature’s Answer, een Amerikaans familiebedrijf en naar eigen zeggen een van de oudste en grootste leveranciers van kruidenextracten (tincturen zonder alcohol) wereldwijd.

PerioBrite is ontwikkeld door een biologisch tandarts uit Amerika. Het middel bevat geen alcohol, sodium lauryl sulfaat (SLS) en geen kunstmatige smaak-, zoet- of kleurstoffen. Het bevat ook geen fluoride.

Wat zit er dan wel in? Veel kruiden, zoals echinacea, groene thee en olijvenblad. Deze werken allemaal ondersteunend voor het tandvlees. PerioBrite bevat ook meerdere essentiële oliën van onder meer pepermunt, kruidnagel, oregano en tijm. Deze zorgen voor een frisse mond. Het bevat ook Q10, wat werkt tegen tandvleesproblemen. Geheel natuurlijk dus!

4. Muskanadent mondwater

Het Duitse bedrijf Muskanadent is opgericht door een tandarts, Annette Maria Jasper. Haar motto: “De modernste tandheelkunde en een natuurlijke werkwijze spreken elkaar wat ons betreft niet tegen, maar vullen elkaar aan.”

Het zal je dan ook niet verbazen dat Muskanadent mondwater vertrouwt op 100% natuurlijke bestanddelen. Het mondwater werkt vooral goed tegen een vieze ademgeur. Maar het doet meer: het zorgt voor gezond en sterk tandvlees, vermindert de kans op gaatjes en tandplaque en ondersteunt de natuurlijke bacterieflora in de mond.

Het maakt gebruik van verschillende natuurlijke ingrediënten. Kamille herstelt beschadigd weefsel en brengt het mondweefsel tot rust. Salie heeft een antibacteriële en antivirale werking. Het gaat ook een slechte adem tegen die wordt veroorzaakt door candida, streptokokken of porphyromonas gingivalis, een van de bacteriën bij tandvleesontstekingen.

Muskanadent mondwater bevat ook kaneel en melisse, die beide ook antibacterieel en neutraliserend werken. De frisse bessensmaak zorgt direct voor een prettige smaak in de mond. Een ideaal natuurlijk mondwater voor een frisse adem dus, maar ook voor mensen die de natuurlijke flora van de mond niet willen verstoren, maar juist versterken.

Muskanadent bevat geen chloorhexidine en is geschikt voor veganisten en mensen met een glutenvrij dieet.

5. Desert Essence Tea Tree Mondwater

Het Amerikaanse Desert Essence werd in 1978 opgericht vanuit het idee dat schoonheid natuurlijk is en de natuur schoonheid. Het bedrijf wil niet alleen verantwoordelijkheid nemen met natuurlijke ingrediënten, maar ook richting de Aarde en alle wezens die erop wonen. Geen dierproeven dus. En wel samenwerkingen met partners als Plan International.

Desert Essence heeft een hele lijn op het gebied van persoonlijke verzorging, met daarin een tandheelkundige tak. De Tea Tree Oil Mouthwash werkt op basis van natuurlijke oliën. Zoals de naam al verraadt vooral tea tree olie, die op biologische wijze geteeld is, en van nature schimmel- en bacteriedodend is. Ook pepermuntolie wordt gebruikt in het mondwater. Dit neutraliseert de vluchtige zwavelverbindingen die zorgen voor een vieze adem.

Desert Essence Mouthwash kan gebruikt worden tegen slechte adem, tegen aften en kleine zweertjes in de mondholte en tegen witte aanslag op de tong. Ook verlicht het pijn aan tandvlees en tanden en ondersteunt de mondspoeling de genezing van ontstoken plekken in mond of keel.

Het gebruikt geen dierlijke vetten, is proefdiervrij, bevat geen parabenen, alcohol, kunstmatige geur- en smaakstoffen, gluten, SLS, PEGS, PPG, MEA, TEA en Glycolen.

6. UK organics Oil Pulling Mouthwash – Red Mandarin

Op plaats 6 in deze lijst staat nog een mondwater van Georganics, deze keer gericht op een droge mond. Het natuurlijke mondwater werkt op basis van oil pulling, een manier om je mond te spoelen uit de Ayurvedische geneeskunst. De etherische olie trekt schadelijke bacteriën uit je mond en houdt tegelijkertijd je mond vochtig.

De rode mandarijnolie ruikt niet alleen heerlijk, maar werkt ook hydraterend, antiseptisch en verzachtend. Het middel bevat ook kokosolie, wat tandplaqueremmend werkt en je tanden witter maakt. Deze mondspoeling is dus compleet gemaakt van enkel natuurlijke, biologische, veganistische ingrediënten, in een milieuvriendelijke, plasticvrije en reclyclebare verpakking.

Uiteraard proefdiervrij en zonder schadelijke of bijtende bestanddelen als SLS of alcohol.

7. Dr. Brite Wildberry Mouthwash

Zoals je al bij punt 1 hebt kunnen lezen, is Dr. Brite een wetenschappelijk en medisch onderlegde onderneming, die enkel gebruikmaakt van natuurlijke ingrediënten. De Wildberry Mouthwash heeft zich dan ook bewezen te werken: het mondwater ontsmet de mond, zorgt voor een frisse adem en houdt de mond gezond.

Het verschil met nummer 1 is, dat in deze mondspoeling wilde bessen gebruikt zijn. Die smaak is heerlijk fruitig. Maar omdat smaken verschillen, is deze misschien voor sommige mensen – die liever een meer neutrale smaak hebben – wat te heftig. Daarom eindigt deze mondspoeling op een veilige zevende plaats. Voor de liefhebbers van een natuurlijke fruitsmaak echter de absolute favoriet!

Nog even de ingrediënten op een rijtje: geactiveerde houtskool, voor een natuurlijke ontsmetting, antioxidanten en ontzuurde vitamine C om het tandvlees gezond te houden of krijgen, Aloë vera voor een ontsmettende werking, kokosolie voor een antibacteriële werking.

De mondspoeling bevat geen parabenen, ftalaten, sulfaten, Triclosan, fluoride, genetisch gemodificeerde producten en kunstmatige smaak- zoet- en kleurstoffen.

8. Georganics Oil Pulling Mouthwash – Activated Charcoal

Houtskooltandpasta’s zijn de laatste tijd erg in. De zwarte tandpasta’s gebruiken actieve koolstof. Dit heeft een absorberende en zuiverende werking. Het zorgt ervoor dat je tanden witter worden. Daarnaast neutraliseert het zuren in de mond, wat een gunstig effect heeft op je mondflora.

Ook mondspoelingen kunnen actieve koolstof bevatten. De werking is hetzelfde als die in tandpasta. De Georganics Oil Pulling Mouthwash – Activated Charcoal ziet er in eerste instantie uit als dropwater – zwart! – maar smaakt niet zo. Eerder naar kokos en pepermunt, vanwege de essentiële oliën in het mondwater. Kokosolie werkt schimmelwerend en antibacterieel en heeft bovendien, net als houtskool, een blekende werking.

Deze mondspoeling verwijdert vlekken van je tanden, herstelt de natuurlijke kleur van je gebit, gaat tandsteen tegen en elimineert schadelijke bacteriën.

Georganics maakt al haar producten met de hand in Engeland, met enkel natuurlijke en biologische materialen. Leuk detail: de Georganics Oil Pulling Mouthwash wordt geleverd in een recyclebaar glas, in een composteerbare doos. Ook heel natuurlijk dus!

9. Dr. Hauschka Mondwater Salie

Het Duitse Dr. Hauschka biedt vooral natuurlijke cosmetica, gezichts- en lichaamsverzorging aan. Alle producten van Dr. Hauschka zijn vrij van chemisch-synthetische geur- en kleurstoffen en conserveringsmiddelen, minerale oliën, parabenen, siliconen en polyethyleenglycol.

Dr. Hauschka heeft ook een mondwater. Deze werkt voornamelijk op basis van salie. Het mondwater voorkomt tandvleesontsteking, zorgt voor een gezonde mondflora, versterkt het tandvlees, verfrist de adem en stimuleert de natuurlijke speekselproductie.

Het bedrijf gebruikt enkel natuurlijke, biologische ingrediënten, en is in het bezit van het BDIH-keurmerk, het belangrijkste keurmerk voor natuurlijke cosmetica. Dat zit dus wel goed. De reden dat het mondwater van Dr. Hauschka niet hoger eindigt in deze top 10, is dat het mondwater alcohol bevat. Dit droogt de mond uit en kan de slijmvliezen irriteren. Bovendien kiezen we liever een mondspoeling van een bedrijf dat primair gericht is op de tandheelkunde, zodat je zeker weet dat de juist kennis en ervaring van de mondzorg wordt gebruikt.

10. Weleda Ratanhia Mondwater

Het Zwitserse Weleda maakt al bijna 100 jaar 100% natuurlijke producten op het gebied van gezichts- en lichaamsverzorging. Het bedrijf staat voor biologische teelt, eerlijke handel en milieuvriendelijke productiemethoden, duurzaamheid en een holistische gedachte.

Het mondwater van Weleda is dan ook van enkel natuurlijke ingrediënten gemaakt. Het bevat onder extract van mirre en ratanhiawortel, natuurlijke etherische oliën, extract uit paardenkastanje, fluoriet, kieseriet en lactose. Ratanhia Mondwater is een concentraat: enkele druppels in lauwwarm water is voldoende om mee te spoelen. Het helpt de natuurlijke functies van het tandvlees te stimuleren en het voorkomt rood, gevoelig en ontstoken tandvlees.

Een mooi product kortom en volkomen veilig te gebruiken. Waarom dan geen hoger plekje in deze lijst? Eigenlijk om dezelfde redenen als de nummer 9: het mondwater bevat alcohol. Dit droogt de mond uit en kan de slijmvliezen irriteren. Een andere reden is dat de meeste overige bedrijven in deze lijst zich primair richten op de tandheelkunde. Dat heeft als voordeel dat er veel kennis en ervaring op het gebied van de mondzorg wordt gebruikt. Voor Weleda is de mondzorg slechts een klein onderdeel van het portfolio.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!