Wat is de beste tandpasta en mondspoeling voor kronen?

Onlangs kregen we de vraag van een lezer welke tandpasta en mondspoeling het beste is voor het onderhoud van zirkonium kronen. Daar gaan we in dit artikel antwoord op geven.

Hoe verzorg je kronen?

kronen

In principe is de zorg voor kronen van zirkonium-oxide hetzelfde als voor porseleinen kronen en echte tanden. Met de materialen waarvan kronen worden gemaakt bootst men immers de echte tanden en kiezen, met hun gladde tandglazuur, zo veel mogelijk na.

Voor echte tanden en kronen geldt de basis van de mondhygiëne: twee keer per dag je tanden gedurende 2 minuten poetsen. Daarnaast moet je dagelijks met flosdraad of tandenragers de interdentale ruimten, de plekjes tussen je tanden en kiezen, reinigen om daar geen tandplak te laten ophopen.

Na het eten kun je het beste je mond even spoelen met water. Zeker na het eten of drinken van fruit of vruchtensap niet direct je tanden poetsen om het tandglazuur, dat door het zuur tijdelijk verzwakt is, niet weg te poetsen.

Verder laat je je gebit één of twee keer per jaar reinigen door de mondhygiëniste en ga je minstens één keer per jaar naar de tandarts voor een controle.

Pas op met bepaalde ingrediënten

Maar zelfs al verzorg je je gebit goed, dan nog kan het mis gaan. Sommige tandpasta’s en mondwaters bevatten namelijk ingrediënten die vlekken op je tanden kunnen geven. Ook dit geldt zowel voor voor je echte tanden en kiezen als voor porseleinen en zirkonium kronen. Het gaat daarbij vooral om de volgende ingrediënten:

  • Tinfluoride voorkomt bij dagelijks gebruik weliswaar cariës (gaatjes), maar daarvoor in de plaats krijg je vlekken op je tanden die lijken op de vlekken die je van koffie krijgt.
  • Overmatig gebruik van mondwater met chloorhexidine, vaak voorgeschreven bij tandvleesontstekingen, veroorzaakt een bruine verkleuring van de tanden. Je mag het daarom alleen gebruiken tijdens voor de voorgeschreven periode.
  • Het antiseptische ingrediënt cetylpyridiniumchloride (CPC), eveneens voorgeschreven bij bacteriële infecties, kan vlekken op de tanden veroorzaken als de concentratie te hoog is. In de regel is de concentratie veilig, maar ook mondwater met CPC moet je niet langer gebruiken dan voorgeschreven.

Milde tandpasta’s en mondwaters die je gebit reinigen, maar niet verkleuren

Het spreekt voor zich dat in deze tijd, waarin een stralend wit gebit steeds meer de norm wordt, je niet zit te wachten op verkleuringen en vlekken op je tanden. Temeer er voldoende ingrediënten zijn, die je tanden niet verkleuren maar juist helpen om ze wit te houden.

Tandpasta

tandpasta tabletten plasticvrij

JuliBrite kauw-tandpasta is een nieuwe en milieuvriendelijke manier van je tanden poetsen. Het verzorgt uiteraard je gebit en helpt cariës (gaatjes) en tandbederf voorkomen. Het tandglazuur wordt versterkt door het mineraal HAP (hydroxyapatiet), dat van nature ook voorkomt in onze botten en tanden. De natuurlijke zoetstof xylitol geeft niet alleen frisse smaak, het bestrijdt ook schadelijke mondbacteriën effectief. Daarmee gaat het de vorming van tandplak en tandsteen tegen. 

JuliBrite kauwtandpasta-tabletten neutraliseren de zuurgraad in de mond. Dat komt het natuurlijke evenwicht van de mondflora ten goede en stimuleert de remineralisatie van het glazuur door de mineralen. De natuurlijke ingrediënten veroorzaken geen vlekken, niet op je kronen en niet op je echte tanden. Sterker nog, JuliBrite kauwtandpasta helpt de oorspronkelijke witte kleur van je gebit te herstellen.

Ook de tandpasta van UK Organics kun je veilig gebruiken om je gebit te reinigen. Dit merk gebruikt voor hun producten alleen zuivere, natuurlijke bestanddelen. De formules zijn even eenvoudig als effectief en brengen je gebit en je mondholte op geen enkele manier schade toe.

De basis van UK Organics tandpasta’s wordt gevormd door de natuurlijke antiseptische werking van biologische kokosolie. Het tandglazuur wordt geremineraliseerd door al even natuurlijke mineralen.

Er is keuze tussen 4 verschillende varianten tandpasta: Spearmint, Charcoal, Tea tree en Red mandarin.

Dr. Brite natuurlijke tandpasta’s zitten nog wel in plastic tubes, maar zijn voor je gebit en je kronen even mild en veilig als bovenstaande merken. Dr. Brite tandpasta reinigt en beschermt met natuurlijke ingrediënten, die het natuurlijke evenwicht van de mondholte respecteren.

Mondspoeling 

mondwater slechte adem

Een mondspoeling na het tanden poetsen is een goede gewoonte omdat je daarmee ook de plekjes bereikt die de tandenborstel overslaat. Maar dan wel met een zacht en natuurlijk mondwater. Dat is beter voor je mondflora, geeft geen vlekken op je tanden en kronen en beschadigt de zachte weefsels in je mond niet.

Neem bijvoorbeeld JuliBrite Whitening Mondwater. Het bevat natuurlijke, biologische ingrediënten zoals kokosolie, pigmentloze geactiveerde koolstof en xylitol. Deze zachte, maar effectieve bestanddelen remmen de vorming van tandplak af en helpen tandsteen, cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen te voorkomen.

De ingrediënten van JuliBrite Whitening Mondwater bestrijden bacteriën op een zachte maar effectieve manier en hebben een natuurlijk blekende werking. De lekkere mint-smaak, die je direct een frisse adem geeft, is uiteraard ook puur natuur: afkomstig van biologische groene munt en mentholkristallen. 

Ook met RyttPro mondwater kun je je mond veilig, maar zeer effectief spoelen. De formule is gebaseerd op chloordioxide, dat in tegenstelling tot chloorhexidine geen schadelijke bijwerkingen heeft. Dus ook geen verkleuringen van je echte tanden en kronen.

In tegenstelling tot mondwaters met antiseptische ingrediënten brengt Oravall mondwater het natuurlijk evenwicht van de mondflora geen schade toe. Het schakelt alleen de schadelijke bacteriën uit, terwijl de nuttige bacteriën ongestoord hun werk kunnen blijven doen.

De antiseptische mondwaters met chloorhexidine of CPC kun je, zoals boven vermeld, niet onbeperkt gebruiken. Na verloop van tijd moet je een rustperiode instellen zodat de mondflora zich kan herstellen. Omdat Oravall mondwater het natuurlijke evenwicht van de mondflora niet verstoort maar juist bevordert, kun je dit mondwater wel onbeperkt blijven gebruiken.

Met RyttPro mondwater reinig je je echte gebit en je kronen veilig en zonder risico op vlekken. Bovendien ben je structureel verzekerd van een frisse adem.

Een andere optie is mondolie. Hierboven hebben we de milde, biologische en vegan tandpasta van UK Organics genoemd. De 4 varianten van hun tandpasta hebben bijbehorende mondoliën, met al even zuivere en heilzame formules. Deze mondspoeling met zachte, natuurlijke antibacteriële kokosolie is gebaseerd op het eeuwenoude Indiase “oil pulling” uit de Ayurveda. Dit reinigt je gebit op de plekken waar de tandenborstel niet bijkomt en verzacht en verzorgt de zachte weefsels in je mond.

Tot slot

Onze lezer vroeg specifiek naar het onderhoud van zirkonium kronen, maar wij zijn van mening dat je altijd beter af bent met bovenstaande milde tandpasta’s en mondspoelingen. Natuurlijke, biologische ingrediënten zijn heel goed in staat om je gebit effectief te reinigen en te verzorgen, zonder risico op vlekken.

Als het natuurlijke evenwicht van je mondflora wordt gerespecteerd, komt dat je mondgezondheid ten goede. En dit is uiteindelijk beter voor je gebit, zowel voor je echte tanden als voor porseleinen of zirkonium kronen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!