Rimpels op en rond de mond: Oorzaken & Tips

Auteur: Lieneke Stevering-Jorna. Mondhygiëniste van het jaar 2013

Ken je dat? Van die mensen die continue een ontevreden gezicht lijken te hebben? Super vervelend, want deze mensen zijn vaak helemaal niet chagrijnig, boos of verdrietig. Ze kijken alleen maar zo.

Misschien krijg je zelf ook wel eens de vraag wat er met je aan de hand is. Bepaalde trekken om de mond, mondhoeken die naar beneden staan en smetvlekjes veroorzaken die blik. Of rimpels op de bovenlip waardoor de mond nogal zuinig lijkt.

Hoe kom je aan rimpels op en rond de mond en hoe kom je er weer vanaf?

1. Zon

De zon heeft invloed op de veroudering van je huid. De huid wordt minder elastisch. Het is sowieso verstandig om altijd een goede zonnebrandcrème te gebruiken op je gezicht, ook rondom je mond.

Je lippen kunnen ook niet goed tegen de zon, maar hier smeren we doorgaans geen zonnebrandcrème op. Dat terwijl je lippen erg kwetsbaar zijn. Door een teveel aan zon kan er een voorstadium van kanker ontstaan, genaamd actinische cheilites.

De lippen raken verhard, rood, schilferen en veranderen van kleur. Het is dus aan te raden om niet teveel in de zon te komen en toch de lippen ook met zonnebrandcrème met een hoge factor in te smeren.

Uiteraard geldt dit ook bij gebruik van een zonnebank. Zo houdt je mooie lippen en voorkom je lipkanker.

2. Roken

Daar is hij weer…roken…nergens goed voor en dus ook niet verstandig als je een mooie lach wilt. Behalve aanslag op je tanden, kan het ook lijntjes rond je mond veroorzaken.

Rokerslijntjes zijn een van de hardnekkigste rimpeltjes die er zijn. Roken veroorzaakt een verminderde doorbloeding en geeft een minder gezonde kleur in het gezicht en helaas ook verticale lijnen.

De rimpels worden onderhouden door de gezichtsmimiek en door de beweging die je maakt bij het roken. Je raadt het al; het beste is om nooit te beginnen met roken.

Als rokersrimpels er eenmaal zijn, gaan ze bijna niet meer weg, ook als je stopt met roken. Sommige tandartsen kunnen de lip wel met botox opspuiten.

3. Speeksel

Dan die ontevreden trek rondom de mond. De mondhoeken zakken naar beneden en er ontstaan huidplooien. Die huidplooien kunnen leiden tot smetplekjes. Wij noemen dit cheilites angularis of perleche.

Soms gaat dit ook gepaard met een schimmelinfectie, candida. Dit kan op latere leeftijd komen, maar soms ook bij baby’s en peuters. Ook bij mensen met een motorische handicap of bij mensen met een verstandelijke handicap komt het regelmatig voor.

Bij die laatste groepen wordt het vaak veroorzaakt door lekkend speeksel (kwijlen). Er is dan een kwetsuur van de mondhoeken die steeds opengaat. Het kunnen korstjes worden. Je kunt dan zinkzalf erop smeren, dit ondersteunt de genezing. Voor het gerief kan je ook iets verzachtends zoals aloë vera of komkommer proberen.

Het kan ook prettig zijn om een gel met actieve zuurstof te gebruiken zoals de populaire OxyFresh Pro Relief Dental Gel. Bij een schimmel- of bacterie-infectie kan er een medicijn worden uitgeschreven. Een goede mondhygiëne is ter genezing ook belangrijk.

4. Missen van tanden en kiezen

Bij oudere mensen wordt het vaak veroorzaakt door een gemis aan ondersteuning. Je zou het hamsterwangen kunnen noemen. Hierbij moet je denken aan missende tanden of kiezen en ook aan een slecht passend kunstgebit.

Het is daarom belangrijk dat er een goede vervanging komt bij het missen van tanden en kiezen. Mensen denken vaak dat alleen het missen van een voortand consequenties heeft voor het uiterlijk, maar niks is minder waar.

Juist de wangen kunnen invallen bij een missende kies. Een prothese moet goed zitten om goed te kauwen, maar ook om die plooien in de wang zo goed mogelijk te voorkomen.

Een kunstgebit kan vaak opgehoogd worden. Een extra reden om ouderen zonder eigen tanden ook naar de tandarts te laten gaan. Uiteraard is het voorkomen van het verlies van het eigen gebit nog beter aan te bevelen.

5. Voeding

Cheilites angularis komt heel soms ook door gebrek aan vitaminen en mineralen. Het kan vooral wijzen op een tekort van ijzer en vitamine B12.

Een gezond voedingspatroon is dus ook belangrijk om je uitstraling te behouden. Niet alleen om het gebrek aan vitamines te voorkomen, maar ook om de gezichtsspieren te trainen. Voeding waarop je moet kauwen is een ware work-out. Je gezichtsspieren bepalen voor een groot deel je mimiek en de vorm van je gezicht.

De work-out van je kauwspieren stimuleert bovendien je hersenpan. En uiteraard is gezonde voeding essentieel voor een stralend gezond gebit. Hierover een andere keer meer.

6. Logopedie

Nog meer tips om de mondragaden zoals de gescheurde mondhoeken ook wel worden genoemd te voorkomen of te genezen: Het is het belangrijk om zo weinig mogelijk aan je lippen te pulken of te likken. Die neiging heb je wel zodra je lippen droog zijn, maar het maakt het enkel erger. Houdt je lippen dus vet.

Sommige mensen hebben logopedie nodig, vooral als er steeds speeksel weglekt. De logopedist kan samen met jou je spieren trainen waardoor je mond beter gesloten blijft.

7. Alcohol

Naast het genotsmiddel tabak kan ook alcohol je huid schaden. Alcohol onttrekt vocht uit je lijf. Je krijgt hierdoor niet alleen rimpels, maar ook een vale huid. Mensen die teveel alcohol drinken vergeten ook vaak om voor het naar bed gaan om hun huid te reinigen en slapen minder goed.

Tijdens de slaap kan je gezicht letterlijk in de kreukels komen. Alcohol kan naast rimpels bij de mond ook mondkanker veroorzaken.

Natuurlijk kan er best op zijn tijd een glaasje genuttigd worden, maar geniet met mate. Water drinken is sowieso een goed idee om te zorgen voor een goede hydratatie.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!