Als je gingivitis, tandvleesontsteking, in je mond constateert is het raadzaam om direct actie te ondernemen en de infectie te behandelen. Hoewel een slechte mondhygiëne garantie biedt voor een tandvleesontsteking, kun je evengoed last krijgen van gingivitis als je je gebit en tandvlees wel goed verzorgt.

Een veel voorkomende oorzaak van gingivitis is een ophoping van tandplak op de rand tussen tandvlees en het gebit. Tandplak bestaat deels uit bacteriën, die zich op deze grens tussen tandvlees en tand kunnen nestelen. Door hun aanwezigheid gaat het tandvlees irriteren en in een latere fase ontsteken. Door twee keer per dag goed te poetsen en goed te flossen of rageren verwijder je de tandplak, maar soms zit het ongeluk in een klein hoekje. 

Gezond tandvlees is roze van kleur en sluit strak aan op je tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees kun je herkennen aan de plaatselijke rode kleur, eventuele zwelling en pijn bij het poetsen of kauwen. Ontstoken tandvlees bloedt ook sneller tijdens het poetsen of flossen.

Bepaalde factoren kunnen ervoor zorgen dat je meer kans hebt op ontstoken tandvlees, zoals een verminderde weerstand, zwangerschap of diabetes. Ook roken en alcohol drinken vergroot de kans op gingivitis aanzienlijk.

Tandvleesontstekingen zorgen niet alleen voor ongemak en pijn bij het kauwen. Infecties kunnen een slechte adem veroorzaken en hebben bovendien een negatieve invloed op de algehele gezondheid.

Ingeval van chronisch ontstoken tandvlees kan het tandvlees zich terugtrekken. Dan sluit het niet meer goed aan op de tanden en kiezen en komen de tandhalzen bloot te liggen. Omdat deze niet zijn voorzien van een beschermende laagje tandglazuur maakt dit je tanden en kiezen gevoeliger. Ook kan er op deze plekken gemakkelijk cariës (gaatjes) ontstaan.

Tandvleesontstekingen die niet worden behandeld kunnen vervolgens de hardere weefsels aantasten, zoals het botweefsel. Dan spreekt men van parodontitis. Zover zul je het vast niet willen laten komen, want botafbraak leidt uiteindelijk tot het uitvallen van tanden en kiezen.

Kortom: wees alert op gingivitis en probeer het zoveel mogelijk te voorkomen door een goede dagelijkse mondhygiëne. Ga regelmatig naar de tandarts voor controle en naar de mondhygiënist voor een gebitsreiniging. Daarbij wordt het tandsteen dat ondanks alle goede zorgen toch is afgezet regelmatig verwijderd. Ook zijn mondzorg-professionals alert op eventuele tandvleesontstekingen. Dat neemt niet weg dat je tussendoor zelf ook goed moet opletten.

Als je maatregelen neemt bij de eerste symptomen kun je ontstoken tandvlees meestal goed verhelpen. Gebruik dan wel milde, mond-vriendelijke verzorgingsproducten die het natuurlijke evenwicht van de mondflora respecteren. Dat draagt ook bij aan het voorkomen van toekomstige tandvleesontstekingen.

De 10 beste tandpasta’s tegen tandvleesontstekingen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. RyttPro tand- en tandvlees gel

rytt_pro_tooth_gel_04

Dat het bestrijden van schadelijke bacteriën niet gepaard hoeft te gaan met het vernietigen van de goede bacteriën bewijst RyttPro tand- en tandvleesgel. Deze geltandpasta houdt schadelijke anaërobe bacteriën onder controle met een hoge concentratie actieve zuurstof, die de goede microben ongemoeid laat.

Daarnaast zijn andere ingrediënten toegevoegd, die allen gericht zijn op het gezond houden van tanden en tandvlees. Zoals aloë vera, dat het tandvlees verzacht en helpt herstellen, xylitol dat de speekselproductie stimuleert en ervoor zorgt dat bacteriën zich niet als tandplak aan de tanden kunnen hechten en het co-ezym ubiquinon (Q10). Ter versterking van je tandglazuur bevat RyttPro tand- en tandvleesgel natriumfluoride, het is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.

RyttPro tand- en tandvleesgel kun je gebruiken als tandpasta, maar ook als tandgel, die je gericht aanbrengt op ontstoken of geïrriteerd tandvlees. Voor een intensieve behandeling kun je de gel in een bitje doen en dit om je gebit plaatsen, zodat de gel langere tijd kan inwerken.

De formule van RyttPro tand- en tandvleesgel helpt niet alleen tandvleesontsteking te voorkomen of in lichte gevallen te behandelen. De tandpasta beschermt uiteraard je gebit en houdt je adem fris. Er zit geen alcohol in of SLS (sodium lauryl sulfaat), kunstmatige kleurstoffen of andere irriterende stoffen die het natuurlijke evenwicht van de mondflora verstoren.

RyttPro tand- en tandvleesgel is niet getest op dieren en wordt geproduceerd in Duitsland.

2. JuliBrite tandpasta

JuliBrite tandpasta maakt eveneens gebruik van de bacterie-bestrijdende werking van zuurstofmoleculen, in dit geval afkomstig van honing. Samen met zink maakt de zuurstof korte metten met de schadelijke anaerobe bacteriën. Maar dan zonder de mondflora te verstoren door ook de goede bacteriën de nek om te draaien, zoals antiseptische middelen als alcohol en chloorhexidine dat doen.

Bijzonder in de formule van JuliBrite tandpasta is de toevoeging van hyaluronan. Dit is een verbinding van bepaalde koolhydraten, die ook voorkomt in weefsels en vloeistoffen in ons lichaam. Het heeft daar verschillende functies, die gebruik maken van de unieke eigenschappen van dit enzym. In de JuliBrite tandpasta is het vooral interessant vanwege de ontstekingsremmende werking en anti-oxiderende eigenschappen. Onderzoek wijst uit dat hyaluronan even effectief is tegen tandplak en tandvleesontsteking als chloorhexidine, maar dan zonder de negatieve bijwerkingen. Je kunt JuliBrite tandpasta, in tegenstelling tot tandpasta met chloorhexidine, daarom onbeperkt gebruiken.

Daarnaast bevat JuliBrite tandpasta xylitol, dat op verschillende manieren de mondgezondheid bevordert. Met deze tandpasta verzorg je zowel je gebit als je tandvlees optimaal en behoud je een frisse adem.

3. Oxyfresh tandpasta en Relief Gel

OxyFresh Original tandpasta bestrijdt schadelijke bacteriën met de zeer effectieve combinatie van de formule Oxygene en zink. Deze remt de vorming van tandplak en tandsteen af en helpt cariës (gaatjes) en aanslag op de tong voorkomen. De formule verzorgt daarmee effectief het tandvlees en houdt de adem fris. Ook Oxyfresh tandpasta is voorzien van xylitol, dat niet alleen voor een frisse smaak zorgt, maar ook de speekselklieren stimuleert en het tandglazuur glad houdt.

OxyFresh Original tandpasta is geen dikke tandpasta, maar een geconcentreerde transparante gel. De kleinere moleculen van de gel kunnen dieper in de weefsels doordringen en daardoor meer schadelijke bacteriën van het tandvlees verwijderen dan een viskeuzere tandpasta.

Belangrijk is ook dat OxyFresh tandpasta geen agressieve of uitdrogende bestanddelen bevat. De gel respecteert het natuurlijke evenwicht van de mondflora en stimuleert de aanmaak van reinigend speeksel. De milde, frisse smaak is afkomstig van essentiële citroen- en muntolie.

4. Dr. Brite Healthy Gums Chocolate Mint tandpasta

Dr. Brite is een merk dat uitsluitend gebruik maakt van natuurlijke en zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Hun tandpasta’s bevatten dan ook geen alcohol, triclosan, parabenen, ftalaten, sulfaten, fluoride of kunstmatige smaak- zoet- en kleurstoffen. 

De basis van Dr. Brite tandpasta is biologische kokosolie en geactiveerde koolstof. Deze ingrediënten hebben een natuurlijke bacterie-bestrijdende werking, zonder de mondflora aan te tasten. Dr. Brite kent verschillende varianten tandpasta, waarbij de Healthy Gums Chocolate Mint speciaal gericht is op het gezond maken en houden van het tandvlees. Ingrediënten als aloë vera, ontzuurde vitamine C en de antioxidanten uit cacao dragen hier aan bij.

Dr. Brite Tandpasta Healthy Gums Chocolate Mint verzorgt en verzacht niet alleen je tandvlees, het reinigt uiteraard ook je gebit en verfrist je adem met de frisse smaak van biologische munt.

5. Oralieve tandpasta

Oralieve tandpasta is speciaal ontwikkeld voor mensen die last hebben van een droge mond. Speeksel vormt de natuurlijke bescherming tegen schadelijke mondbacteriën. Als er, om wat voor reden dan ook, te weinig speeksel wordt geproduceerd krijgen de bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen. Dat betekent meer tandplak en als gevolg daarvan meer tandsteen en meer kans op tandvleesontstekingen. 

De werking van OraRelieve tandpasta is gebaseerd op de melkenzymen lactoferrine en lactoseoxidase. Deze natuurlijke enzymen hydrateren de zachte weefsels in de mond, waaronder het tandvlees, en zetten de speekselklieren aan tot meer productie.

Oralieve is speciaal ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten, bijvoorbeeld door een ziekte als diabetes, bijwerking van medicatie of behandelingen als chemokuren. Maar ook zonder droge mondklachten kan deze tandpasta je helpen om je tandvlees optimaal te verzorgen en je gebit te reinigen.

6. Dentissimo PRO-Care tand & tandvlees tandpasta

Dentissimo PRO-Care tand & tandvlees tandpasta verzorgt de tanden en het tandvlees intensief en professioneel. Dentissimo tandpasta combineert natuurlijke plantenextracten en plantaardige oliën met in het laboratorium ontwikkelde bestanddelen.

Het resultaat helpt cariës (gaatjes) en tandbederf voorkomen door de toevoeging van onder andere natriumfluoride. Geïrriteerd en bloedend tandvlees wordt aangepakt door bloedstelpende en ontstekingsremmende plantenextracten en hexetidine. Dit zorgt voor een sterke en effectieve bestrijding van bacteriën door een tandvleesontsteking of na een kaak-chirurgische behandeling.

7. Anoxident Balance tandpasta

Anoxident Balance tandpasta is ontwikkeld voor mensen met een teveel aan speekselglucose, zoals diabetici. Een hoog speekselglucose gehalte geeft een grotere kans op verstoring van het evenwicht in de mondholte. Daardoor liggen verschillende mondproblemen op de loer, zoals tandvleesontstekingen, maar ook cariës (gaatjes), tanderosie en een slechte adem.

Anoxident Balance tandpasta richt zich op behoud en herstel van het natuurlijke evenwicht van de mondflora en zorgt voor de juiste zuurgraad (pH-waarde) van het speeksel. Met deze goede balans kun je ook je voordeel doen als je geen last hebt van een te hoog speekselglucose gehalte.

8. Weleda tandpasta

Hoewel Weleda tandpasta’s een beetje alcohol bevatten, zijn de overige ingrediënten 100% natuurlijk. Zo is er de Planten tandpasta met onder andere kamille, mirre en ratanhia met een weldadige werking voor het tandvlees. Ratanhia tandpasta is speciaal bedoeld om geïrriteerd of ontstoken tandvlees weer sterk en stevig te maken. Goed poetsen met deze tandpasta verwijdert tandplak en verzorgt en herstelt het tandvlees. Ook de Calendula tandpasta is geschikt bij tandvleesproblemen. Calendula-extract helpt, samen met mirre, kleine weefselbeschadigingen te herstellen. 

9. Sensodyne Gevoeligheid & Tandvlees tandpasta 

Sensodyne Gevoeligheid & Tandvlees geeft verlichting bij gevoelige tanden en verbetert tegelijkertijd de gezondheid van het tandvlees. De dubbele werkzame formule geeft een beschermende laag over de gevoelige gebieden en verwijdert tandplak bacteriën.

10. Parodontax Original fluoride tandpasta

Deze klassieker is gericht op het verwijderen van tandplak en het voorkomen dat dit zich opbouwt. Deze tandpasta bevat fluoride en helpt je zowel je tandvlees als je tanden sterk te houden.

Tot slot

Genoemde tandpasta’s zijn geschikt om beginnende irritaties en lichte tandvleesontstekingen te verhelpen. Blijven de klachten aanhouden of heb je een ernstige tandvleesontsteking? Wacht dan niet op de eerstvolgende controle, maar neem direct contact op met je tandarts of mondhygiënist.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!