Tandsteen vormt één van de grootste bedreigingen voor zowel een gezond gebit en gezond tandvlees. Het is de verharde vorm van tandplak, die zich aan het gebit hecht. Hoe meer tandplak er blijft plakken op de overgang van de gebitselementen en het tandvlees en tussen tanden en kiezen, hoe meer tandsteen zich vormt.

Terwijl tandplak nog een zacht, kleverig mengsel is van bacteriën en voedselresten, is tandsteen een harde afzetting die in principe alleen mechanisch te verwijderen is.

Omdat zoals gezegd tandsteen een grote bedreiging is voor de mondgezondheid, moet je er van alles aan doen om het te voorkomen en te verwijderen. De gemakkelijkste manier is voorkomen dat het zich vormt. Aangezien alle tandsteen begint als tandplak, dat nog goed te verwijderen is, is daar een hoop winst te behalen.

Uiteindelijk is dat de reden dat je je tanden twee keer per dag poetst. Eigenlijk is iedere tandpasta bedoeld om tandplak te verwijderen. Er zijn zoveel soorten tandpasta. Logisch dat je je afvraagt welke nu de beste zijn om tandsteen te voorkomen.

Top 10 tandpasta’s om tandsteen te voorkomen

Wat allereerst van belang is zijn de ingrediënten van tandpasta. Veel reguliere tandpasta’s bevatten agressieve of bijtende stoffen. Zoals alcohol, dat een uitdrogende werking heeft en het irriterende schuimmiddel SLS (sodium lauryl sulfaat). Wij kiezen dus voor zachte tandpasta’s, die weliswaar je gebit en tandvlees optimaal ontdoen van tandplak maar tegelijkertijd het natuurlijke evenwicht in de mond respecteren.

Alle onderstaande tandpasta’s voldoen hieraan.

1. Moist-R tandpasta

2. Dr. Brite Toothpaste Mint

Dr. Brite Toothpaste Mint is gebaseerd op de natuurlijke anti-bacteriële werking van biologische kokosolie. Bovendien is geactiveerde koolstof toegevoegd, dat eveneens bacterie-werend is en bovendien een heel licht polijstend effect heeft. De ideale combinatie om tijdens het tanden poetsen zoveel mogelijk tandplak te verwijderen en daarmee de vorming van tandsteen te voorkomen.

Aan Dr. Brite Toothpaste Mint zijn etherische oliën en ontzuurde vitamine C toegevoegd. Alle ingrediënten werken optimaal samen om je mond schoon te houden en houden bovendien je tanden witter. Het heeft een frisse mint-smaak.

Dr. Brite maakt gebruik van natuurlijke en zoveel mogelijk biologische ingrediënten. Het bevat geen parabenen, ftalaten, sulfaten, fluoride of kunstmatige smaak- zoet- en kleurstoffen. De tandpasta respecteert het natuurlijke evenwicht in je mond, wat de pH-waarde ten goede komt. Ook dit is van belang om de vorming van tandsteen tegen te gaan.

3. OxyFresh Lemon Mint toothpaste

OxyFresh Lemon Mint toothpaste is gebaseerd op de combinatie van de actieve zuurstofformule Oxygene en zink. Deze combinatie bestrijdt de schadelijke bacteriën in de mond effectief, maar laat de nuttige bacteriën ongemoeid. Op die manier respecteert de tandpasta het natuurlijke evenwicht van de mondflora, wat belangrijk is voor de mondgezondheid. Oxygene stimuleert de speekselproductie, evenals de natuurlijke smaakstoffen in de vorm van essentiële citroen- en muntolie.

De schadelijke bacteriën bestrijden, maar tegelijkertijd de mondflora gezond houden en de speekselproductie verhogen gaat de vorming van tandplak en dus ook tandsteen tegen.
OxyFresh Lemon Mint toothpaste heeft een milde maar frisse smaak, die lang aanhoudt.

Deze tandpasta bevat geen fluoride. Wil je dat wel? Kies dan voor OxyFresh Fluoride Tandpasta.

4. UK Organics natural toothpaste Charcoal

Evenals onze nummer 1 combineert UK Organics Toothpaste Charcoal zachte kokosolie met actieve koolstof. Beide ingrediënten hebben een natuurlijke reinigende werking, waarmee je effectief tandplak van je gebit kunt verwijderen. Hierdoor voorkom je niet alleen de vorming van tandsteen, maar blijven je tanden ook witter. Toegevoegde mineralen remineraliseren het tandglazuur. En pepermuntolie zorgt voor een frisse smaak, maar ondersteunt ook de reinigende en bacteriedodende werking.

Dat alles op geheel natuurlijke manier. UK Organics gebruikt alleen natuurlijke, zuivere en biologische bestanddelen. Zelfs de verpakking is milieuvriendelijk en geheel recyclebaar.

5. The Breath Co. Toothpaste

Het belangrijkste ingrediënt in The Breath Co. Tandpasta is de actieve zuurstofformule OXYD-8, een gepatenteerde vorm van chloordioxide. Dat bestrijdt schadelijke bacteriën veel krachtiger dan het veelgebruikte natriumchloriet, maar is desondanks volkomen veilig en mondvriendelijk.

The Breath Co. Toothpaste zorgt voor een effectieve reiniging van je gebit. Door de schadelijke bacteriën te bestrijden verminder je vorming van tandplak en daarmee tandsteen. Alle bestanddelen respecteren het natuurlijke evenwicht van de mondflora en zorgen samen voor een optimale mondgezondheid en een frisse adem.

6. Miradent Mirasensitive HAP Special Toothpaste for Sensitive Teeth

Miradent Mirasensitive HAP tandpasta is speciaal ontwikkeld voor mensen met gevoelige tanden of tandhalzen. Het ingrediënt HAP (hydroxyapatiet) is een vorm van calcium die identiek is aan onze eigen tanden en botten. Vandaar dat het goed in staat is om de gevoeligheid van de tanden te verminderen. Ook als je geen last hebt van gevoelige tanden is Miradent Mirasensitive HAP een prima tandpasta om je gebit te verzorgen. Je verwijdert tandplak en remineraliseert daarvoor in de plaats het tandglazuur. Uiteraard respecteert deze tandpasta het natuurlijke evenwicht in de mond, wat ook weer ten goede komt aan de strijd tegen tandsteen.

7. OraRelieve tandpasta

Een tekort aan speeksel kan de vorming van tandsteen bevorderen. Heb je last van een droge mond, dan is een speciale tandpasta hiertegen aan te raden. OraRelieve is speciaal ontwikkeld voor mensen met droge mondklachten. Speeksel bevat veel zuurstof, wat een natuurlijke bescherming is tegen de schadelijke anaerobe bacteriën. Daarnaast reguleert speeksel de zuurgraad in de mond.

De formule van OraRelieve tandpasta is gebaseerd op de natuurlijke melkbestanddelen lactoferrine en lactoseoxidase. Deze enzymen hydrateren de mondholte en zetten de speekselklieren aan tot het produceren van meer speeksel. Met OraRelieve tandpasta verwijder je tandplak effectief maar mondvriendelijk en ga je tegelijkertijd de droge mond-klachten tegen.

8. Xerostom Toothpaste

Ook Xerostom Toothpaste is ontwikkeld voor mensen met een tekort aan speeksel, door bijvoorbeeld ziekte of medicijngebruik. Waar OraRelieve melkenzymen, dus dierlijke stoffen gebruikt, gooit Xerostom plantaardige stoffen in de strijd. Xylitol, olijfolie en betaïne hydrateren samen de mondholte en stimuleren daarnaast de speekselklieren tot meer productie.

Het zuurstofrijke speeksel gaat de aanwas van schadelijke, anaerobe bacteriën tegen. Hoe minder van deze bacteriën, des te minder tandplak en dus ook tandsteen. Xerostom tandpasta is tegelijkertijd vriendelijk voor de tandvlees en andere weefsels in de mond en het bevat geen schadelijke, irriterende ingrediënten.

9. AnOxident Balance tandpasta

Net als nummers 7 en 8 is AnOxident Balance ontwikkeld voor een speciale doelgroep. In dit geval mensen met een hoog glucosegehalte in hun speeksel, zoals diabetici. Het hoge gehalte aan suiker in het speeksel vergroot de kans op een verstoring van het evenwicht in de mondholte. Daarmee liggen allerlei mondproblemen op de loer, zoals cariës (gaatjes), tandvleesontstekingen en een snellere vorming van tandsteen.

Ook als je geen last hebt van een hoger glucosegehalte in de mond, is deze tandpasta een goede keuze. AnOxident balance tandpasta is gericht op het herstellen van de natuurlijke balans in de mondholte en het verkrijgen van de juiste zuurgraad (pH-waarde).

10. UltraDEX Tandpasta

UltraDEX tandpasta is gebaseerd op de actieve zuurstofformule ActiveOxi. Een zuurstofformule bestrijdt de schadelijke mondbacteriën effectief, maar met respect voor het natuurlijke evenwicht in de mondholte.

UltraDEX tandpasta heeft een zacht schurende textuur. Hiermee verwijder je niet alleen tandplak effectief, maar ook verkleuringen door thee, koffie, rode wijn en tabak. Zo voorkom je de vorming van tandsteen en herstel je de natuurlijke witheid van het gebit.

Het is dat UltraDEX tandpasta de zoetstof sacharine bevat, waar we niet echt blij van worden. Anders zou deze licht schurende tandpasta zeker hoger in onze top 10 voor beste tandpasta’s tegen tandsteen staan.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!