Help: Wat doe ik tegen stinkende adem?

Heb je last van slechte adem en wil je daar zo snel mogelijk vanaf? Begrijpelijk, deze vervelende geurtjes kunnen je sociale leven en je geluksgevoel negatief beïnvloeden. Hoewel blijkt dat een chronisch slechte adem niet zomaar te bestrijden is, kun je met de juiste kennis de ademkwaliteit tot wel 95% verbeteren.

Er is vandaag de dag nog steeds veel onwetendheid over de exacte oorzaak en aanpak van halitose. Zelfs enkele tandartsen houden zich star vast aan verouderde theorieën en middelen die de kwaliteit van de adem juist verergeren. In dit dossier vind je daarom de meest effectieve en bewezen tips tegen slechte adem. De adviezen zijn samengesteld op basis van honderden internationale onderzoeken en de nieuwste wetenschap.

Wat is vieze adem precies?

Slechte adem is een onprettig ruikend gas dat wordt veroorzaakt door de anaërobe bacterie. Anaerobe bacteriën zijn micro-organismen die afvalstoffen en voedselresten in de mond afbreken. Dit zijn dus bacteriën die je hard nodig hebt en in elke mond aanwezig zijn. Anäeroob betekent zonder zuurstof. Dit houdt in dat slechte adem bacteriën zich het liefst vertoeven in beschutte ruimtes waar speeksel het minst makkelijk bij kan komen. Om die reden vind je anaerobe bacteriën vooral in de crypten van de amandelen, de sinussen, tussen het tongweefsel en in de randjes waar de tanden en het tandvlees aan elkaar grenzen.

Onprettig ruikende gassen

Wanneer anaërobe bacteriën het mondafval afbreken, komen er jammergenoeg stinkende gassen vrij. Dit gas (methylmercaptaan of hydrogeensulfide) kan worden vergeleken met de geur van ontbindend vlees en rotte eieren. Normaal gesproken krijg je hiervan geen slechte adem. Het speeksel absorbeert deze geuren zodat je niet uit je mond ruikt. Pas wanneer speeksel ontbreekt kunnen anäerobe bacteriën zich vermeerderen en een hevig stinkende adem veroorzaken. Wat zijn dan de aanstichters van een explosieve groei van deze bacteriën? Er zijn veel verschillende oorzaken van halitose, waarvan het ontbreken van speeksel en het hebben van een ruwe tong en amandelcrypten vaak de grootste boosdoeners zijn.

Wat zijn de oorzaken van halitose?

Er zijn veel misverstanden over wat nu de echte oorzaak is van slechte adem. Er wordt vaak gezegd: ”Slechte adem krijg je toch als je ongezond eet of als je je tanden niet goed poetst?” Dit kan een reden zijn, echter in de meeste gevallen heeft het daar niets mee te maken.

Mogelijke oorzaken zijn

  • Droge mond, xerostomie of te weinig speeksel
  • Een ruwe tong bedekt met witte aanslag, bacteriën en neusslijm
  • Vuil in de amandelen, ook wel tonsil stones of amandelstenen genoemd
  • Ontstoken tandvlees of cariës
  • Zuivel zoals yoghurt en kaas
  • Een zure mondholte als gevolg van vruchtensappen of xerostomie
  • Een ziekte of aandoening

Lees in dit artikel alle oorzaken van slechte adem gerangschikt van meest naar minst voorkomend.

Hoe weet ik of ik een vieze adem heb?

Je kunt de kwaliteit van de adem helaas niet zelf meten. Je zintuigen zijn namelijk gewend aan je eigen geur. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om de hevigheid van je ademgeur te bepalen door in je handen te blazen en eraan te ruiken. Het enige dat je ruikt is de geur van je hand. Deze “tekortkoming” heeft echter een doel. Het helpt ons namelijk direct vreemde geuren te onderscheiden, zonder te worden afgeleid door onze eigen stinkende adem. Wel zijn er symptomen die kunnen duiden op een slechte adem.

Enkele kenmerken van stinkende adem zijn

  • Overmatig neusslijm
  • Amandelstenen
  • Droge mond / weinig speeksel
  • een vieze metaalachtige smaak in de mond
  • Witte aanslag op de tong
  • Verdikt speeksel
  • Tandvleesproblemen

Mensen met een slechte adem vanwege een droge mond hebben soms moeite met praten, eten en slikken. Tegelijkertijd kan dit gepaard gaan met mondbranden en droge ogen. Koorts, keelontsteking en opgezwollen lymfeklieren in de nek kan duiden op een luchtweginfectie en ook een slechte adem veroorzaken.

Op welke manieren kan ik mijn adem zelf testen?

Er zijn verschillende manieren om de kwaliteit van de adem te meten. De allerbeste manier is om iemand te laten ruiken die je goed vertrouwt. We begrijpen dat dit erg gênant kan zijn. Er zijn meer manieren. Sinds enkele jaren is er een ademtester verkrijgbaar die verrassend nauwkeurig de kwaliteit van de ademgeur meet. Het apparaatje meet de concentraties zwavelgeur en geeft de uitkomst weer in in cijfers van 0 t/m 5. Cijfer 0 betekent een frisse adem. Cijfer 5 betekent een grote hoeveelheid stinkende sulfurgassen. Bekijk de HC212 tester hier.  In dit artikel vind je nog 6 andere manieren die de intensiteit van de ademgeur kunnen bepalen.

Hoe kan ik slechte adem verhelpen?

Een slechte adem verhelpen is in de meeste gevallen mogelijk. Pas echter op welke middelen je hiervoor gebruikt. De slechte-adem-bacteriën wegspoelen met agressieve mondwaters of tandpasta’s is namelijk niet de oplossing om slechte adem te bestrijden. De meeste commerciële producten maken de ademkwaliteit vaak juist slechter. Dit vanwege bestanddelen zoals alcohol, sodium lauryl sulfaat of chloorhexidine. Alcohol droogt uit, sodium lauryl sulfaat maakt kleine wondjes en chloorhexidine vernietigt de gehele mondflora en veroorzaakt aanslag op de tanden. Ook bestanddelen zoals triclosan en peroxide staan op de verdachtenlijst.

Gebruik bij voorkeur vriendelijke middelen die:

  • De speekselklieren stimuleren
  • Niet prikken of bijten
  • De ph-waarde neutraliseren
  • De natuurlijke balans bewaken en niet alle bacteriën uitroeien
  • Stinkende geuren omzetten in een frisse geur
  • Ook de tongweefsels en amandelcrypten kunnen bereiken

Enkele bewezen en mondvriendelijke bestanddelen zijn sodium chlorite, zinklactaat, aloë vera, xylitol en tea tree olie. Als je van je slechte adem af wilt komen probeer dan een fabrikant te vinden die bovenstaande bestanddelen heeft weten te mixen in een niet-zure samenstelling. Uiteraard zijn er farmaceuten die het wél begrepen hebben. Voor een overzicht van de beste 10 middelen tegen slechte adem klik hier. Pas tegelijkertijd je leefstijl aan. Leef gezond en probeer roken, alcohol en zure dranken zoveel mogelijk te beperken. Als medicijnen de oorzaak zijn dan zou je met je arts kunnen overleggen of er alternatieven zijn.

Hoe kan ik een vieze mondgeur voorkomen?

Een slechte adem kan meestal alleen worden voorkomen door meerdere bronnen aan te pakken. De oorzaak bevindt zich voornamelijk achter op de tong, in de crypten van de keel en rondom de sinussen en neusholtes. Ook gaatjes en zwak tandvlees kunnen de oorzaak zijn, dit komt echter minder vaak voor of zijn slechts tijdelijk van aard. Door deze 5 probleemgebieden aan te pakken kan de mond in een gezonde conditie verkeren en weer een frisse adem uitblazen. Zo pak je deze bronnen aan.

  • Poets je tong met een goede tongreiniger en gel. Lees hier een overzicht van de beste 10 tongschrapers.
  • Zorg voor schone amandelcrypten met behulp van instrumenten en speciale verzorgingsmiddelen. Lees hier de beste 10 middelen tegen amandelstenen.
  • Creëer een ph neutrale mondholte
  • Zorg voor een rijke speekselproductie. Lees hier de beste 10 middelen tegen een droge mond
  • Probeer het slapen met de mond open te voorkomen
  • Laat bij de tandarts al het tandsteen verwijderen.

Wat zijn goede middelen tegen stinkende adem?

Het is niet eenvoudig om producten te vinden die zowel de ademgeur bestrijden als vriendelijk zijn voor je mond. De meeste goedkope drogisterijmiddelen bevatten stoffen die de mond verdrogen en daardoor meer kwaad doen dan goed. De fabrikanten van RyttPro en OxyFresh hebben een formule weten te realiseren, waarbij de goede bacteriën worden gestimuleerd om de slechte bacteriën te verslaan. Tegelijkertijd zorgt het bestanddeel active oxygen ervoor dat stinkende geuren worden omgezet in een frisse geur. En dit allemaal zonder de algehele mondflora te verstoren.

Er is niet veel verschil tussen deze 2 merken. Beiden werken even goed tegen halitose. De tandpasta van RyttPro bevat fluoride en de tandpasta van OxyFresh niet. Het mondwater van OxyFresh daarentegen is iets rijker van inhoud, waardoor het ook goed inzetbaar is tegen ontstoken tandvlees. Daarnaast zijn er nog meer middelen die belangrijk zijn om slechte adem te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan een tongreiniger, mondspray en speciale neusdruppels. In dit artikel lees je een overzicht van de beste 10 middelen tegen onwelriekende adem.

2 misverstanden over halitose

Misverstand 1: “Mensen met slechte adem poetsen hun tanden niet”

Dit is een uitspraak die in veel gevallen niet klopt. Slechte adem wordt met name geproduceerd vanaf de oppervlakte van de tong en in de crypten van de amandelen. Ook de mensen die veel aandacht besteden aan mondhygiëne kunnen dus slechte adem hebben. De productkeuze is overigens wel belangrijk. Als je na het tandenpoetsen nog steeds last hebt van slechte adem, dan is het slim om van tandpasta en mondwater te veranderen. Veel ingrediënten in goedkope tandpasta’s zijn niet goed voor de algehele mondgezondheid.

Wist je dat?
In sommige tandpasta’s zit namelijk het ingrediënt sodium lauryl sulfaat. Dit zorgt voor een schuimend effect, maar heeft verder geen reinigende werking. Onderzoekers hebben ontdekt dat het gebruik van deze producten verschillende bijwerkingen veroorzaken zoals aften, mondbranden en irritaties aan weefsels. De kleine irritaties zorgen op haar beurt weer voor een slechte adem. Tip: De mondproducten van OxyFresh en RyttPro zijn speciaal ontworpen om slechte adem tegen te gaan en maken daarbij geen gebruik van agressieve bestanddelen. Onderzoeken hebben aangetoond dat beide merken minstens 12 uur lang de stinkende gassen absorberen waardoor je niet uit je mond ruikt.

Misverstand 2: “Een mondwater dat prikt houdt in dat het goed werkt”

Pas vooral op met mondwaters die bijten. Het bijtende effect kan betekenen dat het juist niet goed voor je is. Alcohol zorgt voor een prikkelende werking waardoor de weefsels in de mond geïrriteerd raken. Een gezonde mondholte hoort gehydrateerd te zijn. Alcohol droogt uit en irriteert, soms voor uren lang. Dat is het brandende gevoel dat je ervaart. Monddroogheid zorgt voor een explosieve groei van bacteriën.

Onlangs is er een artikel gepubliceerd in een bekend Amerikaans tijdschrift voor tandartsen dat er een mogelijke relatie bestaat tussen het gebruik van spoelmiddelen en mondkanker. Omdat de studie nog steeds voortduurt, is het ook vele redenen beter om dit soort spoelmiddelen te mijden.

Wist je dat?
Er zit net zoveel alcohol in een dopje met alcoholisch spoelmiddel als in een shot Wodka. Er bestaat dus een kans dat je niet door de ademtest van de politie komt als je net hebt gespoeld met een alcoholisch mondwater. Tip: Alle producten van De Mondzorgzaak zijn alcoholvrij. In plaats van alcohol, is oxygene (actief zuurstof) toegevoegd. Oxygene verslaat slechte adem bacteriën en neutraliseert de stinkende geuren die ze veroorzaken.

Nog even over mondgeur veroorzakende bacteriën

Je mondholte is voorzien van levende organismen, ook wel bacteriën genoemd. Ze vertoeven zich het liefst in de warme, donkere plekken van de mond. Sommige van deze bacteriën zijn goede bacteriën. Ze helpen het lichaam te beschermen tegen infecties. Andere bacteriën zijn schadelijk, omdat ze ongemakken veroorzaken zoals een zere keel, ontstoken tandvlees, gaatjes en zelfs oorinfecties.

Wat het doel ook is, bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel. En dan met name op plekken zoals de achterkant van de tong, achterin de keel en in de crypten van de amandelen (tonsilstones). Dit klinkt nogal onsmakelijk, maar we kunnen er niets anders van maken.

Slechte adem is dus eigenlijk niet meer dan een afvalproduct van biljoenen etende bacteriën die overgebleven eiwitten en voedselresten omzetten in stinkende gassen.

Bacteriën houden van eten. En net zoals bij mensen, wordt het voedsel afgebroken en omgezet in gassen. Veel van deze gassen bevinden zich ook in de natuur, zoals in de klieren van stinkdieren. Je kunt dan wel nagaan hoe erg het stinkt.

De gassen zijn te onderscheiden in vier types

  • Hydrogen Sulfide – Ruikt naar rotte eieren
  • Methylmercaptaan – Ruikt naar rottende kool
  • Putrescine – Ruikt naar rottend vlees
  • Cadaverine – Ruikt naar Rottend vlees

Deze indringende geuren, voortkomend uit de afvalproducten van bacteriën, noemen we ook wel slechte adem.

Er zijn verschillende manieren om de geuren die worden veroorzaakt door bacteriën tegen te gaan. De beste manier om dit te doen is door de bacterie bij de bron te bestrijden in combinatie met het omzetten van de stinkende geur in een neutrale geur.

Slechte adem veroorzakende bacteriën zijn overigens altijd aanwezig in de mond. Normaal gesproken is het lichaam in staat om deze bacteriën af te remmen. In sommige situaties is het lichaam zelf niet meer capabel om de bacteriën onder controle te houden.

Dus ook wanneer je elke dag aan het flossen en poetsen bent, kunnen andere factoren er toch voor zorgen dat je last krijgt van een stinkende adem.

Iedereen kan slechte adem krijgen. Zelfs de meest notoire tandenpoetsers en flossers. Slechte adem heeft dus niet zozeer te maken met de mondverzorgingsroutine, maar meer met factoren zoals wat voor voeding je eet, welke medicatie je gebruikt en welke leefstijl je aanhoudt.

Er zijn dus meerdere factoren die mogelijkerwijs bijdragen aan een disbalans in de mondholte, waarbij de stinkende bacteriën zich optimaal kunnen vermenigvuldigen.