Wat is normaal?

Wat is gewoon?

Iedereen heeft zijn eigen gewoontes. Sommige gewoontes zijn goed voor onze gezondheid, sommige gewoontes zijn dat juist absoluut niet. Onze eigen gewoontes vinden we heel gewoon. Andermans gewoontes vinden we vaak vreemd. Wat als normaal en gewoon bestempelen heeft veel te maken met onze eigen achtergrond en cultuur. Daarom zijn bepaalde gewoontes van anderen erg moeilijk voor te stellen.

Twee keer per dag poetsen?

Zo dacht ik altijd dat iedereen sowieso wel twee keer per dag zou tandenpoetsen. Een hele gezonde gewoonte. Ik schaamde me al een beetje omdat ik niet drie keer per dag tandenpoetste. Gelukkig krijg ik vrijwel nooit gaatjes dus voor mij werkt dit voldoende. Ik dacht serieus dat maar een keer dag tandenpoetsen heel zeldzaam was. Dat deed je misschien alleen als het heel erg laat was geworden. Als je per ongeluk op de bank in slaap was gevallen, bijvoorbeeld.

Kidsfabriek

Toen ik mee ging doen aan Kidsfabriek ging ik er eens actief naar vragen. Kidsfabriek is een gratis evenement voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Een soort festival waarbij kinderen op een springkussen kunnen, kennis kunnen maken met de plaatselijke batmintonvereniging of een techniekje in elkaar konden knutselen. Omdat dit festival iets teveel een ongezond thema kreeg, werd ik als mondhygiënist uitgenodigd. Hierbij kleurden we de tandplak en gaven we de kinderen tandenpoetsles. Hierbij bleek dat er behoorlijk wat kinderen nog niet hun tanden hadden gepoetst die dag. Ik was werkelijk in shock. 

Kusje?

Toen ik wat meer tieners in de praktijk ging zien, maakte ik zelfs kennis met kinderen die werkelijk nooit hun tandenpoetsten. Ze waren dit niet gewend. Papa en mama dachten dat dit wel vanzelf zou komen. Je zal maar met zo’n plaklaag op je tanden lopen en net de moed bij elkaar hebben geraapt om diegene waar je verliefd bent aan te spreken. Diegene zal toch stijl achteroverslaan?

Roken doe je in de pauze…toch?

Hoe naief ik ben bleek de afgelopen weken wel weer. Onze tuin was aan het verzakken en dus was het hoog tijd dat deze werd aangepakt door een tuiniersbedrijf. Tot nu toe dacht ik altijd dat mensen die roken dit vooral thuis doen. Als ze het al op de werkvloer doen dan zal dit in de pauzes zijn. Nou, zat ik daar even mis! Ik keek namelijk even mee hoe ze geweldig grote betonnen blokken aanpakten en deze met een spetterende zaag in tweeën maakten. Echt wel werk waar je minstens twee handen bij nodig hebt en waar je toch zwaar van zou gaan ademen. Maar deze mannen niet, hoor. Zij lijken 24/7 een peuk op de lip te hebben. 

Snackbar om de hoek

Behalve dat ze aan de lopende band roken, hebben ze nog meer eigenaardigheden. Althans, in mijn ogen. De koeken zijn namelijk niet aan te slepen. Een van hen neemt nog keurig zijn boterhammen mee, maar die gaan ook weer in dezelfde hoedanigheid mee terug naar huis. Zij eten namelijk liever een patatje van de snackbar op de hoek. Zij zullen het vast vreemd vinden dat ik zoveel binnen zit en zittend werk heb. Bedenk ik mij.

Weer wat geleerd

Zo leer ik dus weer dat ik het niet zo zeer over de pauzes op het werk moet hebben als ik iemand probeer te helpen bij het stoppen met roken. Dat de tip om te zorgen dat je handen steeds al vol zijn een totaal nutteloze tip kan zijn. Dat ik dus veel meer vragen moet stellen over hoe iemand zijn leven eruit ziet voordat ik maar enig advies ga geven.

Over de schrijver

  • Lieneke Steverink Jorna

    Lieneke is sinds 2001 werkzaam in de mondzorg en studeerde aan de HAN. In 2013 mocht ze de titel Mondhygienist van het Jaar dragen. Ze werkt in een aantal praktijken om patiënten te behandelen en om het preventieteam leiding te geven. Lieneke was de eerste mondhygiënist die internet en social media ging inzetten om mondgezondheid te promoten. Daarnaast komt ze veel de praktijk uit om vrijwillig kinderen actief op te zoeken die niet vanzelf naar de praktijk komen. Bijvoorbeeld tijdens Kidsfabriek, in de bibliotheek, bij de Zomerschool of bij de Jonge Gezinnenbeurs. Ze spreekt soms op symposia en congressen voor collega’s. Schrijven is een uit de hand gelopen hobby van haar. Lieneke wenst voor alle Nederlanders een gezonde mond en maakt zich hiervoor dagelijks hard.

    Meer over de schrijver

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!

Leave a Reply