Is Corsodyl mondwater goed of slecht?

Corsodyl mondwater is een mondspoeling dat chloorhexidine als werkzame stof bevat. Corsodyl is een merknaam voor de mondspoeling en wordt met name aanbevolen bij recentelijke behandelingen in de mond, zoals een kiesextractie.

Chloorhexidine is een sterk reinigende stof die bijvoorbeeld kan helpen bij de mondreiniging wanneer er een gat is achtergebleven. Corsodyl kan dan, eventueel met een spuit zonder naald, bij dit gat gebracht worden om bacteriegroei te voorkomen.

Het gebruik van Corsodyl heeft echter ook enkele nadelen. We zetten de plus- en minpunten van Corsodyl mondwater op een rij.

Waarom Corsodyl mondwater gebruiken?

Corsodyl is geen regulier mondwater. Het is een medicijn dat wordt aanbevolen bij mondinfecties of na recente ingrepen in de mond. Corsodyl bevat dan ook niet veelgebruikte stoffen als fluoride of xylitol, maar chloorhexidinedigluconaat, kortweg chloorhexidine. Ook bevat Corsodyl alcohol.

Chloorhexidine werkt anti-bacterieel. Het kan een groot aantal verschillende bacteriën doden en zo de mond stevig ontsmetten. Dit is belangrijk wanneer er een recente ingreep heeft plaatsgevonden, denk hierbij aan het laten trekken van verstandskiezen.

Een dergelijke ingreep laat vaak een wond en gat achter, waar makkelijk voedselresten kunnen blijven zitten. Ook hopen bacteriën zich hier vaak op, waardoor het een gevoelige plek wordt voor infecties. In dergelijke gevallen is het meestal nodig om de mond extra te spoelen, om de kans op infecties en bloedingen te minimaliseren.

Corsodyl is door de combinatie van alcohol en chloorhexidine vrij agressief en kan hier zorgen voor diepe reiniging, waar reguliere mondwaters vaak niet grondig genoeg zijn. Toch moeten er ook kanttekeningen geplaatst worden bij het gebruik van Corsodyl, vanwege de mogelijke bijwerkingen van de ingrediënten.

Nadelen van Corsodyl

Corsodyl heeft echter ook enkele duidelijke nadelen. Chloorhexidine is een goede ontsmetter, maar kan ook enkele bijwerkingen veroorzaken. Een veelvoorkomend symptoom is dat de tong, tanden en ook vullingen geelbruin tot zelfs zwart verkleuren van Corsodyl. De kans op verkleuringen wordt groter wanneer er voor gebruik koffie, wijn of thee is gedronken. Hoe langer men Corsodyl gebruikt, hoe sterker de verkleuring zal zijn.

Hoewel deze verkleuringen doorgaans vanzelf verdwijnen wanneer men stopt met Corsodyl, is soms een behandeling bij de tandarts of mondhygiënist vereist hiervoor.

Chloorhexidine kan bovendien leiden tot overgevoeligheidsreacties en een verandering van de smaak. Er kan een branderig gevoel in de tong ontstaan en bovendien kan het leiden tot de vorming van kleine zweertjes. Dit is met name het geval bij mensen die hier van nature al gevoelig voor zijn.

Corsodyl kan ook leiden tot uitdroging van de mond. Dit kan veroorzaakt worden door chloorhexidine, maar ook door alcohol. Uitdroging van de mond is niet alleen onprettig, want in een droge mond floreren bovendien schadelijke bacteriën. Dit kan leiden tot een slechte adem en een verhoogde kans op tandvleesontstekingen en gaatjes.

Tenslotte kan Corsodyl niet in directe combinatie met de meeste tandpasta’s gebruikt worden. Chloorhexidine reageert met sodiumlaurylsulfaat, een stof die in de meeste tandpasta’s gebruikt wordt om het bruisende effect te creëren. Sodiumlaurylsulfaat zorgt ervoor dat chloorhexidine onwerkzaam wordt, waardoor de mond alsnog niet goed gereinigd wordt. Er moet een geruime tijd aanwezig zijn tussen het gebruik van Corsodyl en tandpasta met sodiumlaurylsulfaat.

Conclusie: is Corsodyl mondwater goed?

Corsodyl mondwater maakt gebruikt van chloorhexidine, een effectieve, maar ook vrij agressieve stof die ontsmet. Chloorhexidine kan diverse bijwerkingen veroorzaken, waarvan de verkleuring van het gebit het meest voorkomt.

Om deze reden wordt het aangeraden om Corsodyl niet langer dan vier weken te gebruiken en alleen wanneer de situatie hierom vraagt. Bij een infectie of na een ingreep kan het gebruik van een mondwater als Corsodyl verstandig zijn. Voor regulier gebruik is Corsodyl echter niet de beste keuze.

Ben je op zoek naar een mondspoeling die zonder problemen dagelijks gebruikt kan worden, bekijk dan onze top 10 mondwaters.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!