Wil je gaatjes in je tanden en kiezen voorkomen? Dan blijft het belangrijkste om goed te poetsen: twee keer twee minuten per dag met een tandpasta met fluoride. Soms is dat niet genoeg. Wil je je gebit extra beschermen? Dan kun je kiezen uit verschillende middelen. Welke werken het best? Van kauwgom tot ragers en van speciale gel tot poeder: wij geven je het antwoord!

Van gaatjes wordt niemand blij. Die vervelende tandartsboor, dat snerpende geluid, het nare gevoel: dat wil je uiteraard het liefst voorkomen. Bovenal wil je je tanden en kiezen natuurlijk gezond houden. Hoe doe je dat? 

We blijven het zeggen: 2 keer per dag 2 minuten poetsen blijft de basis. Gebruik het liefst een tandpasta met fluoride: dat bestanddeel biedt je gebit de beste bescherming tegen gaatjes. Maar dat is niet altijd voldoende. Krijg je snel gaatjes? Is je glazuur niet sterk genoeg? Of wil je je gebit gewoon een extra boost geven? Probeer dan eens een van deze middelen:

1. Oxyfresh Fluoride Dental Gel

middel gaatjes

Fluoride is en blijft het belangrijkste middel om gaatjes tegen te gaan.1-5 Fluoride voorkomt dat de bacteriën in je mond zich vermenigvuldigen en gaatjes veroorzaken. Daarnaast heeft het een remineraliserende werking op je tandglazuur. Zo wordt het tandglazuur sterker en kan het beter de ‘zuuraanvallen’ uit eten en drinken doorstaan. 

In de meeste tandpasta’s zit fluoride. Maar soms hebben tanden en kiezen iets meer fluoride nodig. De tandarts geeft kinderen ter preventie van gaatjes niet voor niets vaak een fluoridegel. Ook volwassenen kunnen zo’n gel soms gebruiken, bijvoorbeeld als je extra vatbaar bent voor gaatjes. 

Voor zo’n fluoridegel hoef je niet naar de tandarts, je kunt dit met de Oxyfresh Fluoride Dental Gel nu ook thuis toepassen. In de gel zit xylitol en fluoride. Daarmee worden je tanden en kiezen sterker en minder gevoelig gemaakt. Daarnaast zorgt de groene muntolie zorgt voor een verkoelend effect. 

Hoe werkt het? Heel simpel: je brengt de gel aan op de tanden en kiezen en langs de randen van het tandvlees. Voor het gemak kun je een bitje gebruiken. Laat enkele minuten in de mond zitten en spuug weer uit. En voilà: zo is je gebit in een mum van tijd extra beschermd tegen gaatjes!

2. Profi Dentek Oral Care Kit

gaatjes caries voorkomen

Gaatjes ontstaan wanneer de tandplak op tanden en kiezen wordt omgezet in tandsteen. Tandsteen moet je dus zien te voorkomen. Tandartsen en mondhygiënisten halen hardnekkige tandplak en tandsteen weg met verschillende apparaten, waaronder het ouderwetse ‘haakje’. Dat werkt nog altijd heel goed om tandsteen weg te ‘krabben’. 

Nu moet je zelf niet zomaar aan de slag gaan met een tandartshaakje. De kans bestaat dat je dan je gebit of tandvlees beschadigt. Met de Oral Care Kit van Dentek kan het wél. Deze set bestaat uit een scaler, een pick, een tandvleesmassagetool en een mondspiegeltje. Het ene krabbertje is gemaakt van zacht staal en het andere krabbertje van kunststof. Het materiaal is minder sterk dan het tandglazuur. Op die manier kan er geen schade aan het glazuur ontstaan – mits je de krabbers natuurlijk goed gebruikt.

Met behulp van het spiegeltje kun je goed je eigen gebit bekijken en zien waar je aan de slag moet. 

Met de rubberen pick kun je het tandvlees masseren. Goed voor een betere doorbloeding en daarmee een duidelijk snellere genezing van ontstoken tandvlees.

Tandartsje spelen dus, maar dan veilig én effectief!

3. Periotherapy pakket van The Breath Co

caries

Dit pakket bestaat uit een mondwater, een tandgel, een bitje en een spuit om de gel in het bitje te spuiten. Met de totaalaanpak van deze twee middelen kun je goed tandvleesontstekingen tegengaan. Maar het werkt ook heel goed tegen gaatjes. Dat komt door de verschillende bestanddelen in de tandgel en het mondwater. 

Het mondwater bevat onder meer cetylpyridiniumchloride (CPC), xylitol en zink, drie ingrediënten die een plakremmende werking hebben. De gel bevat fluoride en xylitol. Daarnaast voorkomt pyrofosfaat dat plak en tandsteen zich hechten aan de tanden, aloë vera stopt het bloeden en werkt verzachtend voor beschadigd tandvlees en tea tree-olie heeft een antibacteriële en herstellende werking.

Als je je tanden en kiezen een goede boost wilt geven tegen gaatjes, dan kun je het best na het tandenpoetsen een paar minuten spoelen met het mondwater van The Breath Co. Vervolgens breng je met het spuitje wat mondgel aan in het bitje en plaats je het bitje achtereenvolgens 5 tot 10 minuten op je onder- en bovengebit. Doe je dat 3 keer per week, dan moeten de gaatjes wel van erg goeden huize komen om zich nog in jouw gebit te nestelen.

4. Moist-R kauwgom 

Een suikervrije kauwgom kan heel goed helpen om gaatjes te voorkomen. Door het kauwen maak je meer speeksel aan. Dat is heel handig, want speeksel beschermt je tanden en kiezen tegen gaatjes. Uit meerdere onderzoeken blijkt dan ook aan dat de kans op gaatjes (cariës) afneemt door het kauwen op een suikervrije kauwgom.6,7

Kauwgom moet niet alleen suikervrij zijn; het is extra goed als kauwgom xylitol bevat.  Xylitol zorgt er namelijk voor dat de bacteriën zich moeilijker aan het tandglazuur hechten en daar tandplak vormen.8,9 

Kies het liefst een kauwgom die natuurlijke xylitol gebruikt. Xylitol is vaak afkomstig van genetisch gemodificeerd mais. Dat wil je natuurlijk liever niet. De xylitol in de kauwgom van Moist-R wordt gemaakt uit de bast van berkenbomen. Dat smaakt niet alleen lekkerder, maar is uiteraard ook beter voor de aarde.

Moist-R heeft nog meer voordelen: het is een natuurlijke kauwgom zonder nare ingrediënten als suiker, zoetstof, titaandioxide, aspartaam of conserveringsmiddel. Moist-R is vegan, glutenvrij en kosher. En nog een laatste voordeel: de kauwgom is lekker zacht en daarom vriendelijker voor je gebit en kaken.

5. Miradent Xylitol Poeder Suikervervanger 

Wil je gaatjes voorkomen? Dan moet je suiker zo veel mogelijk vermijden. Het best is natuurlijk om helemaal geen suiker meer te eten, maar dat is erg lastig. Wil je af en toe toch een zoetstof gebruiken? Dan is Miradent Xylitol Poeder Suikervervanger een heel mooi alternatief. Je kunt het gebruiken in koffie of thee, of als vervanger van suiker in bijvoorbeeld baksels of toetjes. 

Zoals we bij punt 4 al aangaven, is xylitol een prachtmiddel om gaatjes te voorkomen.8,9 Je slaat met Miradent Xylitol Poeder dus twee vliegen in één klap: je vermijdt suiker én je gebit krijgt een dosis xylitol binnen.

6. Georganics Elektrische Tandenborstel 

Een elektrische tandenborstel haalt meer tandplak weg van de tanden dan een gewone tandenborstel, zeker als iemand een beugel draagt.10 Daarom: draag je een beugel en wil je gaatjes voorkomen? Kies dan voor een elektrische tandenborstel.

Er zijn meerdere soorten elektrische tandenborstels. Voor deze lijst hebben wij gekozen voor die van Georganics. Deze elektrische tandenborstel werkt met hoogfrequente trillingen om tandplak en tandsteen te verwijderen. Hij heeft drie verschillende snelheden en twee verschillende standen.

Tot zover niets anders dan de meeste elektrische tandenborstels. Die van Georganics heeft echter een paar unieke zaken. Zo kun je met 1 oplaadbeurt wel 30 dagen poetsen bij tweemaal daags gebruik. Harstikke energiezuinig en goed voor het milieu dus. 

Nog iets waar het milieu blij van wordt: de elektrische borstel van Georganics is in duurzaam karton verpakt.

Daarnaast haalt de tandenborstel van Georganics wel 35.000 slagen per minuut met hoogwaardige DuPont Nylon borstelharen. Dat zorgt voor een diepere en intensievere reiniging dan bij normale tandenborstels.

7. Dentek Comfort Clean Flosboogjes

Tandenpoetsen is zoals gezegd het belangrijkste wapen tegen gaatjes. De tandenborstel heeft alleen één zwakte: hij kan niet goed tussen de tanden en kiezen komen. Dat is dan ook een geliefde plek voor gaatjes om te ontstaan. 

Hoe kun je de ruimte tussen je tanden en kiezen dan toch goed schoonmaken? Dat kan met ragers, stokers of floss. In deze lijst zetten we de soorten die wij het best vinden werken, te beginnen met de flosboogjes van Dentek. Het mooie van dit product is dat het flossdraad, tandenstoker en tongschraper in één is. 

Eerst over het flossdraad van Dentek: eigenlijk is dit flosstape. Dat is iets dikker dan draad, maar nog steeds dun genoeg om tussen de tanden en kiezen te komen. Het mooie is dat het nog meer voedselresten en tandplak kan verwijderen. En omdat de draad in een boogje is aangebracht, kun je het heel makkelijk gebruiken. Veel makkelijker dan losse flossdraad, wat toch altijd een beetje onhandig werkt tussen je vingers.

Aan het uiteinde van de flossboogjes van Dentek bevindt zich een geribbelde tandenstoker. Daarmee haal je voedselresten weg tussen de kiezen en tanden, vooral op plekken die iets ruimer zijn. Bovendien kun je met de tandenstoker het tandvlees masseren. En tot slot kun je de boog gebruiken als tongschraper, om de bacteriën op de tong weg te halen.

8. Mara Expert interdentale ragers

Om gaatjes tussen je tanden en kiezen tegen te gaan, kun je naast floss kiezen voor ragers. Dat zijn dunne borsteltjes met haartjes die je tussen je tanden en kiezen door kunt halen. Waar floss handig is voor kleine ruimtes, bijvoorbeeld tussen je ondertanden, zijn ragers vooral handig tussen je kiezen.

Hoe dik de rager moet zijn, verschilt per ruimte en per persoon. Het best is om verschillende diktes te gebruiken.

Mara Expert heeft ragers van verschillende dikte, met een borstel van 0,6 mm tot een borsteldikte van 1,8 mm. Met de dunne borstels kun je goed schoonmaken op plekken waar je tanden en kiezen dicht tegen elkaar aanstaan, met de dikkere borstels kun je op plekken komen waar meer ruimte is in je gebit.

We kiezen ook voor de ragers van Mara Expert omdat de draad is gecoat met fluoride, chloorhexidine en mint. Dat is uniek. Vooral de fluoride geeft je gebit extra bescherming tegen gaatjes.

9. Stim-U-Dent Houten Tandenstokers

Wil je een natuurlijk product, zonder poespas, dat al duizenden jaren zijn effect heeft bewezen? Kies dan voor houten tandenstokers. Die stokers reinigen nog steeds op een prima manier de ruimtes tussen je tanden en kiezen. Ze zijn goedkoop en duurzaam.

De houten tandenstokers van Stim-U-Dent zijn gemaakt van hout van de Amerikaanse linde uit beheerde bossen. Dit hout geeft de ideale structuur en flexibiliteit van het hout. Biologisch afbreekbaar en zo een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld plastic ragers.

10. Dr. Brite Collections Gezond Glazuur Pen

Deze ‘pen’ is speciaal ontwikkeld om het glazuur van je tanden en kiezen te versterken. Zo kunnen gaatjes beter worden tegengegaan. Heb je last van zwak glazuur? Dan is dit een heel makkelijk middel om je glazuur een extra boost te geven, met enkel natuurlijke ingrediënten. De pen bevat overigens geen fluoride. 

Het werkt zo: nadat je je zichtbare tanden met een tissue hebt gedroogd, draai je de pen open en masseer je de gel zachtjes in cirkelvormige bewegingen op je tanden en tandvlees. Wacht een half uurtje met eten of drinken, zodat de formule zijn werk kan doen.

In de gel van de pen zit onder meer aloë vera-gel, plantaardige soja-vrije glycerine, xylitol, kokosolie, calciumascorbaat, pepermuntolie, groene muntolie, menthol, tea tree olie, tijmolie en hydroxyapatiet (HAP). Hydroxypatiet is een mineraal, dat identiek is aan het mineraal waar onze botten en tanden uit bestaan. HAP kan weken als natuurlijk alternatief voor fluoride om het tandglazuur te remineraliseren. Ook van xylitol is bewezen dat het beschermt tegen gaatjes.8,9 Het voorkomt dat schadelijke bacteriën in de mond zich hechten aan het tandglazuur. Plantaardige extracten van bijvoorbeeld tijm en tea tree ondersteunen deze functie. 

De Dr. Brite Collections Gezond Glazuur Pen is dierproefvrij, glutenvrij, vrij van parabenen, ftalaten en genetisch gemodificeerde bestanddelen.

Literatuur

1. Cate ten, J. Contemporary perspective on the use of fluoride products in caries prevention. Br Dent J 214, 161–167 (2013). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23429124/

2. Marinho VC, Higgins JP, Sheiham A, Logan S. Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev. 2003: CD002278. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535435/

3. Pitts, N., Zero, D., Marsh, P. et al. Dental caries. Nat Rev Dis Primers 3, 17030 (2017). https://doi.org/10.1038/nrdp.2017.30

4. Twetman S e.a. (2003) Caries‐preventive effect of fluoride toothpaste: a systematic review, Acta Odontologica Scandinavica, 61:6, 347-355. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14960006/

5. Twetman S. Caries prevention with fluoride toothpaste in children: an update. European Archives of Paediatric Dentistry // 10 (3). 2009. https://link.springer.com/article/10.1007/BF03262678

6. Mickenautsch S, Coelho Leal S, Yengopal V, Bezerra AC, Cruvinel V. Sugar-fee chewing gum and dental caries – a systematic review. J Appl Oral Sci. 2007 Apr; 15(2): 83–88. doi: 10.1590/S1678-77572007000200002. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19089107/

7. Hayes C. The Effect of Non‐Cariogenic Sweeteners on the Prevention of Dental Caries: A Review of the Evidence. Journal of dental education, 2001. https://doi.org/10.1002/j.0022-0337.2001.65.10.tb03457.x

8. Ly KA, Milgrom P, Rothen M. Xylitol, Sweeteners, and Dental Cariës. Pediatric Dentistry, Volume 28, Number 2, March/April 2006, pp. 154-163(10). https://www.ingentaconnect.com/content/aapd/pd/2006/00000028/00000002/art00011

9. Makinen KK et al. Xylitol Chewing Gums and Caries Rates: A 40-month Cohort Study. J Dent Research 1995. Volume: 74 issue: 12, page(s): 1904-1913. https://doi.org/10.1177/00220345950740121501

10. Boyd RL, Murray P, Robertson B. Effect of rotary electric toothbrush versus manual toothbrush on periodontal status during orthodontic treatment.  American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics. Volume 96, Issue 4, October 1989, Pages 342-347. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0889540689903545

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!