Witte aanslag op de tong verhelpen

aanslag op tong wit

Last van een witte aanslag achter op je tong en ben je op zoek naar de oorzaak? Het is niet onverstandig dat je hier meer over wilt weten. Een witte, gele of zelfs bruine aanslag op de tong kan een serieus probleem zijn.

Ook al is de oorzaak in veel gevallen onschuldig, de negatieve gevolgen voor je mondgezondheid (en ademgeur) mogen niet worden onderschat.

Tongbeslag weg in 1 minuut?

Hoewel tongaanslag hardnekkig kan terugkeren, zijn er ook methodes die hebben bewezen de tong permanent te bevrijden van een bacteriële ‘coating’.

In dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een witte tong beschreven. Ook wordt uitgelegd hoe en met welke middelen je tongaanslag het beste kunt verwijderen.

Wat helpt en wat helpt vooral niet?

Grootste nadeel witte tong: een slechte adem

Een witte tong ziet er niet alleen onsmakelijk uit, het is vooral een overduidelijk signaal dat je last hebt van slechte adem.

Hoe zorgt tongbeslag voor een vieze ademgeur?

De achterkant van je tong heeft een ruwe oppervlakte. Tussen deze ruwe weefsels bevinden zich bacteriën. Deze bacteriën breken eiwitten en mondafval af waarbij stinkende gassen ontsnappen.

Dit zijn gassen die in de medische wereld volatiele sulfurverbindingen worden genoemd en verantwoordelijk zijn voor 90% van alle slechte adem. Zelfs een klein beetje tongaanslag kan al uitmonden in een zéér penetrante ademgeur.

Slechte adem vanaf de tong ruik je zelf niet

Stinkende ademlucht vanaf je tong ruik je zelf niet. Je zintuigen zijn er immers aan gewend. Hoewel mensen in je omgeving het opmerken en soms bewust meer afstand bewaren, zullen ze het uit ‘beleefdheid’ niet gauw vertellen.

De gassen van tongaanslag zijn ‘giftig.’;

Tongaanslag zorgt niet alleen voor een onaangename mondgeur. De gassen die worden geproduceerd door tongbacteriën zijn tevens zuur en ‘giftig’, wat de kans verhoogt op een verstoorde mondflora, een vieze mondsmaak en gebits- en tandvleesproblemen.

Verwijder tongaanslag zo snel mogelijk

Het dagelijks verwijderen van tongplaque is noodzakelijk voor een optimale conditie van je mond en adem.

Het kan lastig zijn om de tong haar gezonde kleur terug te geven. Gelukkig zijn er middelen die hebben bewezen goed te werken.

Wat zijn de oorzaken van een witte tong?

Een vieze tong ontstaat door één of meerdere factoren. In veel gevallen speelt een verminderde speekselvloed een grote rol tezamen met een disbalans tussen de goede en slechte bacteriën.

Tongbeslag kan tegelijkertijd inhouden dat je mondholte veel te verduren heeft en ‘stress’ ervaart. Stress omdat je mond dagelijks wordt geconfronteerd met een (agressief) alcoholisch mondwater (en chloorhexidine) of tandpasta met chemicaliën zoals sodium lauryl sulfaat.

Dit zijn middelen die de mondholte en tong verzuren en verdrogen, wat tongaanslag veroorzaakt. Alle oorzaken worden hieronder beschreven.

Oorzaak 1: ruwe tong

witte tong oorzaakDe grootste is oorzaak is ook meteen de meest onschuldige; het hebben van een een ruwe tong. Iedere tong bevat in meer of mindere mate een ruwe structuur. Hier kun je nu eenmaal niets aan doen. Des te ‘ribbeliger’ de oppervlakte van je tong, des te groter de kans op aanslag.

In het ribbelige weefsel kunnen bacteriën en etensresten zich eenvoudig verstoppen en stinkende sulfiden produceren. Maak daarom je tong dagelijks goed schoon. Dit kan het beste met een speciale tongreiniger en gel zoals JuliBrite. Doe dit vanwege hygiënische redenen niet met je tandenborstel. Daarnaast heeft een tongschraper bewezen vele malen effectiever te zijn.

Tip: JuliBrite Tongue Clean Kit is een van de best verkochte tongreinigings-kits ter wereld. En dat is niet zomaar, zowel de ontsmettende gel als de tongreiniger heeft bewezen de tong in zijn geheel schoon te krijgen.

Oorzaak 2: ‘foute’ traditionele mondverzorgingsproducten

Je zou het niet verwachten maar jouw tandpasta of mondwater kan de oorzaak zijn van witte aanslag op de tong.

Vermijd daarom bij voorkeur de (traditionele) spoelingen en tandpasta’s met alcohol en sodium lauryl sulfaat. Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking en sodium lauryl sulfaat prikt en maakt kleine wondjes. Beide bestanddelen (en vele andere vervelende chemicaliën in mondproducten) kunnen de groei van tongbacteriën bevorderen.

Kies daarom voor milde (pH-neutrale) en hydraterende middelen die de goede mondbacteriën helpen de schadelijke bacteriën te verslaan.

Bewezen bestanddelen tegen tongbacteriën zijn sodium chlorite, tea tree olie en aloë vera. Fabrikanten die een vergelijkbare formule hebben weten te creëren zijn RyttPro, OxyFresh en JuliBrite.

Oorzaak 3: droge mond (xerostomie)

Een droge mond of xerostomie gaat meestal gepaard met een wittige (stinkende) aanslag op de tong.

Oorzaken van een droge mond kunnen zijn; medicijngebruik, mondademhaling, alcohol en roken, verkeerde mondproducten en bestraling van het hoofd- halsgebied.

Speeksel kun je zien als de grootste bodyguard van het gebit. Wanneer speeksel ontbreekt kunnen de slechte bacteriën tussen de tongweefsels ongestoord verder leven. Tegelijkertijd wordt de mond erg zuur.

Monddroogheid in combinatie met een hoge zuurgraad is de ideale omgeving voor schadelijke bacteriën. Jouw tong zou het liefst willen verhuizen.

Voorkom daarom een droge mond door voldoende water te drinken en middelen te gebruiken die niet alleen de mond bevochtigen, maar ook de speekselklieren triggeren meer eigen saliva aan te maken. En juist die middelen zijn niet eenvoudig te vinden. Maar ze zijn er natuurlijk wel.

Tip: Bewezen middelen tegen een droge mond die tevens de speekselklieren aanzetten zijn het RyttPro Mondwater, Spry Mondgel, Droge mond tabletten van Moist-R en de middelen van Orarelieve.

Oorzaak 4: Onvoldoende tongverzorging

Het klinkt voor de hand liggend maar als je je tong niet poetst zal er vanzelf een laagje met aanslag ontstaan. Soms zal krokant voedsel nog wel wat van de tong afschrapen, maar dit is niet voldoende.

Het schoonhouden van de tong met speciale middelen is daarom een van de belangrijkste stappen voor het realiseren van een gezonde tong en frisse adem.

Niet alle mondzorgproducten blijken daar even geschikt voor. En lange niet alle tongreinigers zijn efficiënt. Met name de vlakke tongschrapers vergeten de bron aan te pakken, oftewel de dieperliggende ruimtes van de tong.

Gebruik in ieder geval niet je tandenborstel voor het schoonmaken van je tong. Naast het feit dat tandenborstelhaartjes te grof zijn om de ruimtes tussen de weefsels goed te reinigen, kunnen ze het zachte tongweefsel beschadigen. Dit maakt je tong nog ruwer.

Kies voor daarom bij voorkeur voor een speciale tongreiniger die ook de plekjes bereikt in het tongslijmvlies en zich niet alleen richt op de oppervlakte. Dit zijn tongschrapers die uit zowel een schraapstuk als fijne haartjes bestaan.

Tip: JuliBrite is een van de meest ideale manieren om je tong schoon te maken en de ademkwaliteit terug te brengen tot het hoogste niveau. JuliBrite is samen met Tung Brush wereldwijd met afstand het meest populaire wapen tegen tongbacteriën. De Amano scoort het best in de categorie metalen schrapers. 

Lees ook: de beste 10 middelen tegen een witte tong

Oorzaak 5: neusslijm, post nasal drip en verkoudheid

Een onderschat en relatief onbekend probleem kan het gebied zijn dat zich net achter je neus bevindt, ook wel de sinussen genoemd.

Hier bevindt zich vaak slijm dat vol zit met bacteriën. Dit slijm sluipt via de holtes naar beneden en belandt achter op je tong en in de groefjes van je keelamandelen. Dit probleem wordt ook wel post nasal drip genoemd en kun je vergelijken met etter. Je kunt wel raden wat dit met de kleur en gezondheid van je tong doet.

Daar komt tevens bij; wanneer het speeksel in de mond wordt vermengd met postnasale drip, verliest het speeksel zijn zelfreinigende kracht en is het niet meer in staat de mond te beschermen tegen bacteriën.

Een verkoudheid of allergie zorgt daarom al snel voor een witte tong. Als je waarde hecht aan een frisse adem is het aan te raden om dit probleemgebied direct te behandelen. Hier heeft Dr. Katz, wiens dochter zelf slechte adem had, een product voor ontwikkeld.

Het is mogelijk om het proces van neusslijmvorming te doorbreken met de Nasal Sinus Drops van Tonsilfresh.

Deze medicijnvrije druppels vernietigen de neusbacteriën nog voordat ze het tongweefsel bereiken en gaan bezaaien met aanslag. Tegelijkertijd wordt stinkende neusgeur omgezet in een neutrale frisse geur.

Oorzaak 6: ziekten van de tong en schimmels

Hoewel de voorgaande 5 oorzaken veel waarschijnlijker zullen zijn, kan een witte aanslag op de tong een symptoom zijn van een onderliggende aandoening of een schimmelinfectie zoals Candida Albicans.

In het laatste geval zie je vaak duidelijke vlokken en schimmeldraden door de gehele mondholte.

Ook een verminderde weerstand kan voor een tijdelijke verkleuring van de tong zorgen. Als je bultjes of plekjes ziet of als je twijfelt aan je gezondheid raadpleeg dan altijd een arts.

Lees ook dit artikel: een ziekte van de tong herkennen

Hoe kan ik witte aanslag op de tong het beste verwijderen?

Het verwijderen van witte aanslag op de tong is soms lastig, maar zeker mogelijk.

Er zijn verschillende middelen op de markt die de meeste factoren uitschakelen die verantwoordelijk zijn voor tongaanslag.

Enkele bewezen middelen zijn 

 • JuliBrite Tongue Clean Kit
 • Moist-R tong spray
 • TonsilFresh Nasal Sinus Drops
 • OxyFresh Frisse adem kit
 • RyttPro Frisse adem kit
 • JuliBrite Mondspray
 • Moist-R droge mond tabletten

Bovengenoemde middelen creëren een omgeving waarbij tongbeslag sterk wordt teruggedrongen.

Ze bevatten geen alcohol, geen sodium lauryl sulfaat, geen sacharine en geen benzalkonium chloride. De pH-gebufferde producten voorkomen een hoge zuurgraad en voorzien de mondholte van hydraterende bestanddelen.

Het gevolg: een schone tong, een frisse adem en een natuurlijke balans.

Hoe werkt het?

OxyFresh en RyttPro voorzien de mondholte van OxyGene (zuurstof) , zinklactaat en aloë vera en schakelen bacteriën uit die een tongverkleuring veroorzaken.

 • Stap 1. Snuit de neus. Druppel vervolgens enkele TonsilFresh nasal sinus drops in beide neusgaten en laat de formule vanuit de neus langzaam naar de amandelen en tong glijden. Daarmee voorkom je dat bacteriën via het neusslijm neerstrijken op de tong. Tevens worden gassen vanuit deze bacteriën ontmanteld.
 • Stap 2. neem nu de JuliBrite schraper en Gel. Breng slechts een kleine hoeveelheid Gel aan op de tong en laat de formule 1 minuut in de tongweefsels intrekken. Beweeg nu de borstel enkele keren voorzichtig over de tong. Schraap daaropvolgend de aanslag van achter naar voor weg
 • Stap 3. Neem nu OxyFresh of RyttPro mondspoeling. Beide mondwaters worden door veel mensen beoordeeld als ‘een feestje’ voor je tong. Gorgel 1-2 minuten lang terwijl je de tong uitsteekt. De formule bestrijdt bacteriën en zorgt voor een hydraterende en niet-zure omgeving. Bacteriën hebben geen schijn van kans.
 • Stap 4. Neem nu de Moist-R Mondspray. Spray na het spoelen zo ver mogelijk achter op de tong. Hiermee verwijder je de laatste bacteriën en creëer je een beschermlaagje voor nieuwe bacteriën.
 • Stap 5. Houd ook overdag (op je werk) je mond en tong gehydrateerd met de Moist-R Droge Mond tabletten. Laat een tabletje oplossen op je tong en je bent niet alleen verzekerd van een schone tong, maar ook van een gehydrateerde mond en een frisse adem.

 

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!