Auteur Marijke Vriezeveen, mondzorgspecialist bij vraagdetandarts.nl. Gepubliceerd op 29 maart 2020, bijgewerkt op 5 september 2023.

mondzorgspecialist Marijke over slechte adem behandelen en voorkomen

Regelmatig krijgen wij bij VraagDeTandarts.nl een vraag vanuit onze bezoekers. Vandaag behandel ik graag de vraag van Judith: “Mijn man heeft een slechte adem. Volgens de tandarts heeft hij een goed gebit en is zijn tandvlees in orde. Hij heeft veel producten geprobeerd, maar de onfrisse adem geur blijft. We zijn een beetje ten einde raad. Wat kunnen we nu het beste doen?”

1. Wat is slechte adem?

Slechte adem, ook wel halitose of foetor ex ore genoemd, is een probleem waar ongeveer 30% van de wereldbevolking last van heeft (Aylıkcı BU, 2013). Ruik je tijdelijk uit je mond, omdat je veel knoflook door het eten deed of te veel bier dronk? Dan heb je geen halitose. Pas als je adem de hele tijd vies ruikt, terwijl je niets at of dronk dat de lucht veroorzaakt, dan wordt de diagnose halitose gesteld.

De afgelopen 10 jaar heb ik veel wetenschappelijke onderzoeken gelezen over slechte adem en het oplossen daarvan. In dit artikel leg ik graag uit wat de oorzaken hiervan zijn en kom ik met een vijf stappenplan om slechte adem te verhelpen. Hiermee hoop ik een antwoord te geven op de vraag van Judith. Wil je liever niet het hele artikel lezen? Maak dan gebruik van de inhoudsopgave:

2. Een gênante aandoening

Wie wil er nou zoenen met iemand die uit zijn mond stinkt? Van alle gênante aandoeningen, is slechte adem misschien wel het meest belastend voor je sociale leven. In sommige gevallen kan het zelfs je relatie kosten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen een geschikte partner sneller zullen afwijzen, wanneer deze een slechte adem heeft (Keaveny M, 2021).

Ook in een professionele omgeving kan het ongemak van stinkende adem een sociale handicap zijn. Een collega die de hele tijd uit zijn of haar mond ruikt, wordt meestal niet aangesproken op de vieze lucht, maar wél vermeden.

3. Heb ik een stinkende ademgeur?

Halitose, met andere woorden slechte adem, is een onderwerp waar weinig mensen over praten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die er last van hebben het onderwerp ontwijken (Alessandro Villa, DDS, PhD, MPH, 2019). Ook denken veel mensen dat ze een slechte adem hebben, maar is dit lastig zelf te bepalen. Dat komt doordat de hersenen geuren die de hele dag aanwezig zijn wegfilteren. Vaak merk je daardoor zelf niets van een stinkende adem.

Dus hoe kom je erachter of je last hebt van een slechte adem? De enige oplossing is: iemand anders vragen. Vraag het wel aan iemand die je echt vertrouwt, zodat je een eerlijk antwoord krijgt. Alleen op die manier weet je of je aan de slag moet gaan om een stinkende adem te verhelpen.

3.1 Zelfstandig een slechte adem herkennen

Wil je liever niet iemand anders vragen? De kans is heel groot dat je er als eerste aan denkt om je handen voor je mond te houden en eraan te ruiken. Helaas werkt deze manier niet. Wat je wel kunt doen is de rug van je hand likken en eraan snuffelen. Ruikt het niet fris, dan heb je waarschijnlijk ook geen prettige mondgeur.

Ook kan je ervoor kiezen om een slechte mondgeur te ‘proeven’. Dit doe je door overdreven te gaan smakken. Komt er daarbij een soort poeplucht naar voren, dan heb je te maken met een slechte adem.

Slechte adem herkennen

4. Pseudohalitose en halitofobie

In deze tijd zijn er veel mensen die bang zijn om met een slechte adem rond te lopen. Gelukkig heeft niet iedereen die denkt een stinkende adem te hebben, het ook echt. In de medische wereld staat dit bekend als pseudohalitose. Bij pseudohalitose denk je dat je een slechte adem hebt, terwijl dat niet zo is. Volgens onderzoek heeft 16% van de bevolking hier last van (Andrea Zürcher, 2014).

Halitofobie is dus niets meer dan een angst voor slechte adem. Deze mensen vermijden sociale situaties, omdat zij ervan overtuigd zijn een stinkende adem te hebben. Zonder goede reden, blijkt uit een onderzoek waarbij mensen hun eigen ademkwaliteit moesten aangeven. Van de proefpersonen dacht 25% een slechte adem te hebben, in werkelijkheid had slechts 5% er echt last van (Sun Stargum, 2021).

Terug naar inhoud

5. Waar komt slechte adem vandaan?

Je weet nu wat een stinkende adem is en hoeveel mensen hier wereldwijd last van hebben. Maar waar komt een slechte adem vandaan? Bijna altijd ligt de oorzaak in de mond. Om precies te zijn: het komt van de tong, de amandelen of van het tandvlees. Maar liefst 89% van een stinkende mondgeur komt daar vandaan. In slechts 2% van de gevallen ligt de oorzaak buiten de mond (Keizer Karelpark Tandartsen, z.d.).

5.1 Oorzaak van een vieze adem

In het verleden zijn er meerdere onderzoeken geweest om de oorzaak van een vieze adem te achterhalen. Hieruit is naar voren gekomen dat een slechte adem ontstaat door:

 • Een slechte mondhygiëne, dit is in 85% van de gevallen de oorzaak (Cleveland Clinic, 2022).
  • Een goed voorbeeld van een slechte mondhygiëne is het niet flossen of tandenpoetsen, waardoor er voedselstukjes achterblijven in je mond.
 • Een droge mond, dit is in 5% van de gevallen de oorzaak (Mayo Clinic, 2018).
 • Het eten van bepaalde producten, zoals uien, knoflook en kruiden. Dit is in 5% van de gevallen de oorzaak.
 • Ziektes, zoals leverfalen en andere metabolische ziektes en Gastroesophageal reflux disease (GERD). Dit is in 5% van de gevallen de oorzaak.
 • Andere oorzaken, zoals neus- of keelaandoeningen. Dit is in minder dan 1% van de gevallen de oorzaak (Mayo Clinic, 2018).

5.2 Bezoek de tandarts bij een stink adem

Wie zich met een stinkende adem bij een gespecialiseerd arts meldt, moet een simpele test doen: een keer uitademen door de mond, en een keer door de neus. Hierbij ruikt de arts op tien centimeter afstand. Komt de lucht duidelijk uit de mond, dan ligt de oorzaak daar. Deze vorm van halitose is vrij simpel op te lossen door de gezondheid van het tandvlees of de tong beter te maken.

6. Zwavelgassen zijn vaak de oorzaak

De mond staat erom bekend dat het een geschikte plek is voor allerlei soorten bacteriën. Het klinkt misschien vies, maar sommige bacteriën veroorzaken een rottingsproces in de mond. Je mond bevat bloed, speeksel en voedselresten. Bij ontbinding van deze lichaamsafvalstoffen en voedselresten komen onprettig ruikende zwavelgassen vrij, zoals: waterstofsulfide, methylmercaptaan en dimethylsulfide. Deze zwavelgassen zijn de oorzaak van een slechte adem.

Behalve zwavelgassen zijn er ook bacteriën die zich vestigen in de mond op plekjes met weinig zuurstof en vocht. Een goed voorbeeld hiervan zijn de anäerobe bacteriën. Deze bacteriën veroorzaken ook een stinkende adem en kunnen niet overleven in een zuurstofrijke omgeving. Het is ook goed om te weten dat stinkende bacteriën op onderstaande plekken het liefst wonen:

 • Parodontale pockets;
 • Tongpapillen;
 • Keelamandelen.

Terug naar inhoud

7. Stinkende adem door tong

Heb je al een langere tijd last van een slechte adem? Steek om te beginnen dan eens je tong uit terwijl je in de spiegel kijkt. Zie je een witte of gele aanslag? De kans is groot dat dit de oorzaak is van een vervelende mondgeur. Bij 90% van de mensen met een slechte adem is de tong namelijk de boosdoener (Alessandro Villa, DDS, PhD, MPH, 2019).

7.1 Vier redenen waarom de tong stinkt

 1. De tong is bedekt met een ‘harig’ zuurstofarm groep cellen. Dit is een perfecte plek voor bacteriën. Slechte adem-bacteriën houden namelijk niet van zuurstof.
 2. De tong is relatief droog, bacteriën houden niet van speeksel.
 3. De ruwe vorm van de tong zorgt ervoor dat mondafval kan groeien. Zo ontstaat een rottingsproces dat een vieze lucht veroorzaakt. De lucht die je ruikt is waterstofsulfide, een gas dat naar – schrik niet! – ontlasting ruikt.
 4. Tongbacteriën kunnen in deze omgeving lekker groeien en verspreiden zich snel naar andere delen van de mond. Hierdoor krijg je nog meer vieze luchtjes.

7.2 De oplossing: schraap je tong!

Wil je een stinkende adem verhelpen? Dan is het slim om te beginnen met het schrapen van je tong. Maar liefst 5% van de mensen schraapt regelmatig de tong. Dat is jammer, want het schoonhouden van de tong kan veel problemen voorkomen. Het is al jaren een simpele oplossing voor een vervelend probleem.

Door minimaal twee keer per dag een goede tongschraper te gebruiken, wordt de vieze lucht veel minder. Het vieze laagje op de tong verdwijnt en als bonus vermindert het schrapen ook tandplak. Er zijn veel goede tongreinigers op de markt. Weten welke dit zijn? Bekijk snel de beste tien tongschrapers.

Tong schrapen met een tandenborstel

Vaak wordt gezegd dat je bij het poetsen ook de tong moet meenemen met de tandenborstel. Een prima gewoonte natuurlijk, maar een tongschraper is het beste, zo blijkt uit meerdere onderzoeken (Vereycken, S., 2017). Met een tongreiniger in combinatie met een gel, wordt de tong pas echt brandschoon. TUNGKIT en OraPack zijn hiervoor echte aanraders.

Weetje: krokant voedsel eten is ook goed tegen tongplak. Alle kleine beetjes helpen!

7.3 Geen aanslag op de tong, wel een slechte adem?

Wanneer je geen witte aanslag op de tong hebt, dan kan de oorzaak van jouw slechte adem ergens anders vandaan komen. Behalve de tong kan een stink adem ook ontstaan door de onderstaande zaken:

 • Tandvlees;
 • Interdentale ruimtes;
 • Neus;
 • Kunstgebit;
 • Keelamandelen.

Terug naar inhoud

slechte adem door tong

8. Vijf bronnen van slechte adem

Zoals eerder benoemd in dit artikel, is een slechte adem een vervelend probleem. Sommige mensen hebben lange tijd halitose, waardoor het uiteindelijk problemen oplevert in het dagelijks leven. Toch zijn er vijf bronnen die een slechte adem veroorzaken. In deze paragraaf gaan we hier dieper op in en onthoud dat waar de slechte adem ook vandaan komt, er is altijd wel een oplossing!

8.1 Parodontitis = ontstoken tandvlees

Deze ernstige tandvleesinfectie kan vieze luchtjes veroorzaken. Bijzonder genoeg is de ontsteking zelf niet de bron van jouw stinkende adem. De oorzaak hiervan is de bacteriële laag die door de infectie op de tong ontstaat. Mensen met parodontitis hebben namelijk meer tongbeslag dan mensen met gezond tandvlees. De onprettige lucht die je ruikt is niets meer dan het gas methylmercaptaan.

Ontstoken tandvlees

Hoe parodontitis verhelpen?

Parodontitis is een ernstige aandoening waarmee je direct naar de tandarts moet. Wees gewaarschuwd: er is een directe relatie tussen tandvleesproblemen en hart- en vaatziekten, blijkt uit onderzoek (Han, P., 2016).

8.2 Overmatig veel tandsteen

De opstapeling van tandsteen maakt het tandvlees ziek. In de interdentale ruimtes (de ruimte tussen tanden en kiezen) hopen zich veel bacteriën op. Bij het rottingsproces dat daarna ontstaat komt methylmercaptaan vrij, dit gas ruikt naar rotte eieren.

Mogelijke oplossing tegen tandsteen

Goed poetsen, flossen en rageren is dé oplossing tegen tandsteen. Ga ook regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist om ernstige tandsteen te laten verwijderen. Op die manier blijft het tandvlees gezond en voorkom je vieze adem.

8.3 Sinusitis en post nasale drip

Sinusitis is een ontsteking van de neusbijholten. Als je hier veel last van hebt, dan druppelt bij sinusitis neusslijm (postnasale drip) achter op de tong. Deze geelwitte neusafscheiding met een kaasachtige geur veroorzaakt de stank.

Komt de afscheiding niet op de tong terecht? Dan is het fijn om te weten dat de afscheiding nog niet stinkt. Pas als bacteriën zich ermee bemoeien, wordt het vervelend. Deze bacteriën veroorzaken namelijk de kaasachtige geur, met andere woorden rottingslucht.

Tip tegen halitose door neusslijm

Als je last hebt van halitose door neusslijm, dan is het te adviseren om een goede tongschraper te gebruiken om tongbeslag te verwijderen. Doe ook een allergietest, misschien is dat wel de oorzaak van jouw klachten. Met medicatie is het probleem dan op te lossen. Een scheef tussenschot kan ook sinusitis veroorzaken.

Heb jij een scheef tussenschot in je neus? Een operatie kan dit gemakkelijk verhelpen. Speciale druppels of spray kunnen ook helpen om de neus schoon te houden. Veel mensen zijn bijvoorbeeld enthousiast over de natuurlijke neusdruppels California Breath Nasal Sinus Drops.

8.4 Een slecht passend kunstgebit

Een slecht passend of onverzorgd kunstgebit kan behoorlijk vieze luchtjes geven. De geur is zoet en wee. Hoe je erachter komt of jouw kunstgebit de oorzaak is? Stop het kunstgebit in een plastic zak en ruik eraan. Merk je een vieze lucht? Dan is het kunstgebit de oorzaak van de slechte adem.

Zorg voor een goed kunstgebit

Goed schoonmaken en het kunstgebit in de nacht niet inhouden, kan helpen tegen de vieze geur. Zorg in ieder geval voor een goed passend kunstgebit. Gebruik mogelijk een kleefpasta om het kunstgebit beter op zijn plek te houden. Hierdoor kunnen er geen bacteriën meer onder terechtkomen.

8.5 Viezigheid in de keelamandelen

Keelamandelen kunnen flink stinken. Dat komt door de opstapeling van afvalstoffen in de diepe inhammen (crypten). Afvalstoffen verzamelen zich in deze inhammen en veranderen daarna in witte, harde stinkende brokjes. Deze brokjes staan bekend als amandelstenen, tonsillolieten of tonsil stones.

De oplossing tegen amandelstenen

Heb jij last van een slechte adem door amandelstenen? Dan is de beste manier een operatie. Bij deze operatie worden de keelamandelen in zijn geheel weggesneden. In de medische wereld heet dit tonsillectomie.

Liever een minder grote behandeling? Kies dan voor een behandeling met anti-tonsilstone-instrumenten zoals de TonsilFresh Cupping Glass. Hiermee zuig je gemakkelijk de steentjes uit de inhammen. Er zijn nog veel meer hulpmiddelen die amandelstenen tegen gaan. Lees snel meer over amandelstenen verwijderen. Bij minder dan 1% van de mensen met een vieze adem is een onderliggende ziekte de oorzaak (Mayo Clinic, 2018).

Terug naar inhoud

9. Droge mond is ook een oorzaak van stinkende adem

Mensen met een droge mond hebben sneller last van een stinkende adem dan mensen die veel speeksel aanmaken. Hoe kan dat? Speeksel heeft een neutrale pH en zit vol zuurstof. Dit zijn twee belangrijke voorwaarden voor een frisse adem. De slechte-adem-bacterie houdt namelijk niet van nattigheid en zuurstof. In een droge mond verdubbelen de bacteriën zich razendsnel. Het gevolg hiervan: een slechte adem.

9.1 Waar komt die droogte vandaan?

Een droge mond kan verschillende oorzaken hebben, zoals: stress, te veel koffie drinken, bestraling, medicatie of slapen met de mond open. Hieronder lichten we deze verschillende oorzaken graag verder toe:

 • Veel stress
  Stress staat erom bekend dat het een snellere ademhaling of zelfs hyperventilatie veroorzaakt. Hierdoor krijg je eerder een droge mond. Ook verandert stress de samenstelling van speeksel, zo blijkt uit onderzoek (Al-Hamdani, H., 2012).
  Deze verandering trekt bacteriën aan die tandplak veroorzaken. Hierdoor kun je meer gaatjes krijgen en ontstaat een verhoogd risico op tandvleesontstekingen en mondblaren. Dit alles zorgt voor een slechte adem.
 • Met de mond open slapen
  Wakker worden en naar de badkamer rennen om je tanden te poetsen vanwege de vieze smaak in je mond. Herkenbaar? Het komt doordat de mond verdroogt tijdens de slaap. De reden hiervoor is dat speeksel wordt aangemaakt door prikkels vanuit de hersenen. Als je bijvoorbeeld eten ziet, loopt het water letterlijk in je mond. In jouw slaap gebeurt dat niet. Als je met je mond open slaapt, droogt het speeksel uit. Voor het naar bed gaan poetsen met een hydraterende tandpasta zoals OxyFresh of Oxyd8, zorgt ervoor dat je met een frisse mond wakker wordt.
 • Het drinken van teveel koffie
  Cafeïne vermindert de aanmaak van speeksel. Koffie heeft ook een relatief hoge zuurtegraad. Hierdoor wordt de pH-waarde in je mond minder. Voor slechte adem-veroorzakende bacteriën is dit een ideale omgeving. Medicijnen als antidepressiva en antihistamine drogen de mond ook uit.

9.2 Drink veel water tegen een droge mond

Het is algemeen bekend dat veel water drinken helpt tegen een droge mond (Van der Sluijs E, Slot DE, Bakker EW, Van der Weijden, 2016). Maak er dan ook een gewoonte van om de hele dag water te drinken. Liefst ieder uur een glas. Vermijd zuivelproducten en sap van citrusvruchten zoals grapefruit en sinaasappels, deze dranken kunnen juist slechte adem veroorzaken. Toch liever een sapje? Spoel dan je mond na met water na het drinken.

9.3 Kunstmatig vocht

Helpt water drinken niet genoeg en maak je nog steeds te weinig speeksel aan? Dan zijn er verschillende hulpmiddelen om de mond kunstmatig vochtig te houden. Een aantal aanraders zijn: OraRelieve, Raspberry Hydrating Gel en OxyFresh Pro Relief Gel.

Terug naar inhoud

10. Minder bekende oorzaken van vieze adem

Heb je last van een slechte adem, maar komen jouw klachten niet bij één van de oorzaken vandaan die eerder in dit artikel zijn behandeld? Dan is de kans aanwezig dat je beschikt over een minder bekende oorzaak. Hieronder zetten we graag alle minder voorkomende oorzaken op een rijtje:

  • Een Zenker divertikel in de slokdarm
   Dit is een bult, met andere woorden een zakje, van de slokdarmwand. In dit zakje hopen zich etensresten op. Deze kunnen gaan rotten.
  • Het volgen van een streng dieet
   Vooral als je een koolhydraatarm dieet volgt, kan je dat merken aan je adem. Als je lijf geen koolhydraten meer krijgt, dan wordt het vet gebruikt om te overleven. Hierbij komen afvalstoffen (ketonen) vrij. Bij het uitademen van ketonen ruik je een vieze lucht.
  • Zure oprispingen
   Als je last hebt van zure oprispingen, dan kan er een slechte adem ontstaan. Een goede remedie is om drie uur voor het slapen gaan niet meer te eten en te drinken. Eet ook liever meerdere kleine maaltijden, in plaats van één grote en voorkom het gebruik van alcohol, chocolade en koolzuurhoudende dranken. Het bed schuin omhoog zetten kan helpen om terugvloeiing van maagzuur naar de keel tegen te gaan. Nog steeds last? Ga dan naar een arts om de achterliggende oorzaak te onderzoeken.
  • Lekkende vullingen en kronen
   Door tandbederf of een harde klap kunnen vullingen en kronen gaan lekken. Hierdoor kan het tandweefsel gaan ontsteken, wat een vieze lucht veroorzaakt.  Pijn bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een signaal zijn dat er iets mis is. Ga hiermee direct naar de tandarts.
  • De adem en huid van mensen met diabetes kan naar aceton ruiken
   De vieze lucht ontstaat bij een hoge bloedsuikerspiegel. Het lichaam kan geen suikers – en dus energie – meer uit het bloed halen en gaat vetten verbranden. Daarbij komen afvalproducten vrij, die naar aceton ruiken.
  • Trimethylaminurie
   Dit is een zeldzame genetische ziekte, die in de medische wereld bekendstaat als het visgeursyndroom. Mensen die eraan lijden hebben een ongewone lichaamsgeur en adem. Er is helaas nog geen goede behandeling voor.
  • Kwaadaardige tumoren aan long, luchtwegen en slokdarm
   Bij deze ziektes wordt de slechte adem veroorzaakt door een bijkomende ontsteking.
  • Vreemd voorwerp in de neus
   Ook kinderen kunnen last hebben van een slechte adem. Vaak wordt dit veroorzaakt door een vreemd voorwerp in de neus.

11. Agressieve mondspoelingen helpen niet tegen slechte adem

Heb jij mondspoeling in huis? Dan is de kans groot dat je direct aan het verhelpen van jouw stinkadem denkt met behulp van dit middel. Toch is dit niet te adviseren, omdat mondspoelingen meestal agressief zijn. Bij het maken van dit hulpmiddel wordt namelijk vaak geen rekening gehouden met goede en slechte bacteriën.

Dit betekent dat de stoffen die in mondwater zitten dus ook de goede bacteriën dood maken. En laat dit nou juist bacteriën zijn die de mond gezond houden. Bij het gebruik van een mondspoeling smaakt het misschien even lekker fris, maar op de lange termijn zorgen de stoffen in dit soort mondwater juist voor een slechte adem, verkleurde tanden en schimmels.

fluoride mondspoeling

11.1 Chemische stoffen die je beter niet kan gebruiken

Als je een mondwater wilt gaan gebruiken, dan is het ontzettend belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst te bekijken. Bevat deze lijst één van de onderstaande stoffen? Wees dan extra voorzichtig.

 • Alcohol
  Alcohol zorgt voor een droge mond, waarin slechte adembacteriën juist goed groeien.
 • Chloorhexidine
  Deze chemische stof irriteert het slijmvlies, verstoort de smaak en verkleurt de tanden.
 • Peroxide
  Een chemische stof die een harige tong kan veroorzaken. Een harige tong is een bruinzwart of wit laagje op de tong. Bovendien neemt de groei van schimmels toe dankzij peroxide. Spoelen met 3% waterstofperoxide vermindert wel een vieze geur voor ongeveer drie uur lang, maar hiermee is het vooral een snelle oplossing.
 • Hexetidine
  De veroorzaker van een droge mond, smaakverandering en verkleuring van tanden.
 • Sodium lauryl sulfaat
  Heb je last van aften in de mond? Dan is het mondweefsel geïrriteerd geraakt door het gebruik van de chemische stof sodium lauryl sulfaat. 
 • Parabenen en sacharine
  Twee stoffen die in verband staan met het ontstaan van kanker. Parabenen zijn conserveermiddelen die worden gebruikt in cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten, terwijl sacharine een kunstmatige zoetstof is die wordt gebruikt in voedingsmiddelen en dranken (Cansa, 2013).
 • Chloorhexidine
  Kan het mondslijmvlies irriteren, tandverkleuring veroorzaken en de smaak verstoren, omdat deze chemische stof ook de goede bacteriën aanpakt.
 • Triclosan
  Een chemische stof die de hormoonhuishouding in de war kan schoppen (Dokter, z.d.).
 • Cetylpyridinechloride
 • Er wordt gezegd dat het gebruik van cetylpyridinechloride mogelijke bijwerkingen oplevert. Hier is alleen nog geen onderzoek naar gedaan om die bewering te en mogelijke bijwerkingen van cetylpyridinechloride te beschrijven. Risico liever uit de weg gaan? Gebruik dan de natuurlijke producten van UK Organics.

11.2 Mondwater kan stinkende adem versterken

Onthoud dat veel mondspoelmiddelen niet alleen chemische stoffen bevatten, maar ook zuur zijn. Slechte bacteriën voelen zich prettig in een omgeving met een pH-waarde lager dan 5,5. Sommige mondwaters hebben een zuurgraad van 4. Deze middelen kunnen een stinkende adem daarmee juist versterken. 

Het gebruik van een mondwater dat veel zuren bevat, tast uiteindelijk het tandglazuur aan. Om dit proces tegen te houden, is het gebruik van één van de best geteste mondwaters verstandig. 

Terug naar inhoud

12. Wat helpt wél tegen vieze adem?

Gelukkig zijn er inmiddels genoeg hulpmiddelen op de markt die wel op een veilige manier een vieze mond lucht verhelpen. Hieronder leggen wij graag verder uit welke hulpmiddelen dit precies zijn:

 • Natriumbicarbonaat
  In een lage concentratie kan natriumbicarbonaat de ademgeur verbeteren. Goede mondwaters met natriumcarbonaat zijn Oxyd8, Dr. Brite en UK Organics.
 • Actief zuurstof
  Dit hulpmiddel staat bekend als chlorinedioxide of sodium chlorite en kan slechte adem vier tot acht uur onderdrukken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de mondverzorgingsproducten van OxyFresh.
 • Plantaardige oliën
  Het klinkt misschien vreemd, maar plantaardige oliën zuigen schadelijke bacteriën op. Dit proces heet oil pulling. Ook deze methode heeft een tijdelijk effect: het werkt ongeveer twaalf uur. De mondwaters van UK Organics hebben plantaardige oliën en zijn daardoor een aanrader.
 • Zink en zuurstof
  Zink neutraliseert de zwavelgassen die vieze lucht veroorzaken. Een combinatie van zink en actieve zuurstof werkt het beste, dit vind je bijvoorbeeld in OxyFresh.
 • Triclosan en zink
  Een combinatie van triclosan en zink maakt de adem fris. Triclosan is alleen in opspraak vanwege bijwerkingen zoals darmontsteking. Het zou ook de hormoonhuishouding verstoren (Dokter, z.d.)
 • Metaalzouten in oplossing
  Zouten kunnen geurende zwavelgassen neutraliseren. Deze vind je terug in OxyFresh Lemon Mint.

13. Wel of geen kauwgom tegen stinkende adem?

Wanneer we een vieze mondgeur hebben, zijn we sneller geneigd om een fris kauwgompje te nemen. Helaas helpt kauwgom over het algemeen niet tegen het verhelpen van een slechte adem. Je lost er tijdelijk de vieze lucht mee op. Het is dus eigenlijk een manier om het zoeken naar een werkende oplossing uit te stellen.

Kauwen stimuleert wel de aanmaak van speeksel en dat is goed tegen vieze geurtjes. Kies nooit voor een kauwgum met menthol. Dit stofje doet meer kwaad dan goed, omdat het vochtafdrijvend werkt. In een droge mond voelen de bacteriën die een vieze lucht veroorzaken zich namelijk extra thuis.

13.1 Tip bij een stinkende adem

Er zijn wel kauwgoms te vinden die effectieve geur dodende stoffen bevatten. Goede voorbeelden hiervan zijn Kaux en The Breath Co, deze bevatten actieve oxygen en xylitol.

13.2 Een pepermuntje dan?

Ook kauwen op suikervrije pepermuntjes is een tijdelijke oplossing. Het probleem los je er namelijk niet mee op. Kies altijd voor suikervrije snoepjes. Pepermuntjes met suiker eten is echt zinloos, bacteriën die de vieze lucht veroorzaken zijn dol op suiker. Hierdoor neemt een stinkende adem toe.

14. Natuurlijke producten die ademgeur voorkomen

Veel mensen zweren bij natuurlijke producten tegen slechte adem. Daar is niets mis mee. Alleen los je hiermee het probleem vaak niet mee op, want de vieze lucht wordt tijdelijk gemaskeerd. Het is dus beter om het probleem bij de bron aan te pakken. Hieronder vertellen we je toch graag wat de bekendste huismiddeltjes zijn tegen een stinkende adem:

 • Kauwen op peterselie. Italianen zweren erbij om knoflookgeur te verminderen.
 • Kauwen op citroenmelisse of een stukje citroen.
 • Kruidenthee drinken (pepermunt, anijs, kamille, venkel).
 • Kauwen op dillezaadjes, karwijzaadjes, kardemom of kruidnagel.
 • Groene thee drinken, de aanwezige catechinen en polyfenolen in thee bestrijden zwavelhoudende gassen.

Terug naar inhoud

15. Hoe vertel ik dat iemand een vieze adem heeft?

Ken je iemand met een stinkende adem? De kans is groot dat je deze persoon er niet op durft aan te spreken. Niet zo vreemd, want de meeste mensen gaan vrienden, collega’s of kennissen met een slechte adem uit de weg. Ontzettend zonde!

De volgende keer dat je iemand tegenkomt met een vieze lucht uit de mond, denk dan eens aan het volgende cijfer: 93% van de mensen wil graag worden gewezen op zijn of haar slechte adem.

Het is misschien vervelend om te horen, maar het probleem kan dan wel worden aangepakt en dat is voor iedereen fijner. Misschien kun je deze mensen dan wijzen op het volgende artikel: Een slechte adem verhelpen in enkele simpele stappen. Op die manier kunnen zij hun vieze adem effectief gaan verhelpen.

Heb je nog meer vragen over knoflookadem?

Stuur ons dan een mail naar info@vraagdetandarts.nl. Wie weet behandelen we jouw brandende vraag in ons volgend artikel.

Bronnen

 1. Aylıkcı BU, Colak H. Halitosis: From diagnosis to management. J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan;4(1):14-23. doi: 10.4103/0976-9668.107255. PMID: 23633830; PMCID: PMC3633265.
 2. Keaveny M, Mahmut MK. Love Stinks: The Association between Body Odors and Romantic Relationship Commitment. Brain Sci. 2021 Nov 17;11(11):1522. doi: 10.3390/brainsci11111522. PMID: 34827521; PMCID: PMC8615518.
 3. Villa, A. Bad breath: What causes it and what to do about it. Harvard Health Blog. Geraadpleegd op 5 september 2023 van https://www.health.harvard.edu/blog/bad-breath-what-causes-it-and-what-to-do-about-it-2019012115803.
 4. Zürcher, A., Laine, M.L. & Filippi, A. Diagnosis, Prevalence, and Treatment of Halitosis. Curr Oral Health Rep 1, 279–285 (2014). https://doi.org/10.1007/s40496-014-0036-5.
 5. Sunstargum.com (2021, August 13). Halitosis (Bad Breath): Definition, Causes and Treatment. Geraadpleegd op 5 september 2023 van https://professional.sunstargum.com/en-en/news-events/news/halitosis-definition-and-causes.html.
 6. Tandartskeizerkarelpark.nl (z.d.). Slechte adem: oorzaken en oplossing. Geraadpleegd op 5 september 2023 van https://tandartskeizerkarelpark.nl/slechte-adem/.
 7. Clevelandclinic.org (2022, July 18). Bad Breath (Halitosis). Geraadpleegd op 5 september 2023 van https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17771-bad-breath-halitosis.
 8. Mayoclinic.org (2018, March 10). Bad Breath. Geraadpleegd op 5 september 2023 van https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bad-breath/symptoms-causes/syc-20350922.
 9. Vereycken, S. Waarom we allemaal aan ‘tongschrapen’ zouden moeten doen. Geraadpleegd op 5 september 2023 van https://www.hln.be/fit-en-gezond/waarom-we-allemaal-aan-tongschrapen-zouden-moeten-doen~a62b59af/.
 10. Han P, Sun, D, Yang J. Interaction between periodontitis and liver diseases. Biomed Rep. 2016 Sep; 5(3): 267–276. PMCID: PMC4998044 PMID: 27588170.
 11. Al-Hamdani H. Effect of Stress on the Composition and Flow Rate of Saliva. Al-Rafidain Dental Journal 12(1):66-70. DOI:10.33899/rden.2012.42633.
 12. Newman MG. Anaerobic oral and dental infection. Rev Infect Dis. 1984 Mar-Apr;6 Suppl 1:S107-14. doi: 10.1093/clinids/6.supplement_1.s107. PMID: 6372018.
 13. Van der Sluijs E, Slot DE, Bakker EW, Van der Weijden GA. The effect of water on morning bad breath: a randomized clinical trial. Int J Dent Hyg. 2016 May;14(2):124-34. doi: 10.1111/idh.12149. Epub 2015 Jun 16. PMID: 26081039.
 14. Cansa.org (2013). Algemene Kanker Mites Finaal. Geraadpleegd op 5 september 2023 van https://cansa.org.za/files/2013/02/KANSA-oor-Algemene-Kanker-Mites-Finaal.pdf
 15. Dokter.nu (z.d.). Triclosan. Geraadpleegd op 5 september 2023 van https://www.dokter.nu/triclosan.