Op de wangen bijten : Oorzaken, gevolgen & tips

Wangbijten: iedereen kent de pijnlijke ervaring wel van per ongeluk een keer hard op de binnenkant van je wang bijten. Maar als je dat vaak en structureel doet , is je wangslijmvlies continu gezwollen, pijnlijk en geïrriteerd.

Het gevaar?

Ernstig mondletsel, in de vorm van zweren, bloedingen of zelfs blijvende littekens. Stop dus met wangbijten, liever vandaag dan morgen. Maar hoe? De tips in dit artikel bieden uitkomst.

Wat is wangbijten?

Wangbijten hoeft niet altijd letterlijk ‘bijten’ te zijn, maar kan ook kauwen, zuigen of knabbelen zijn op het slijmvlies aan de binnenkant van je wangen.

De Latijnse benaming voor wangbijten is morsicatio buccarum en is officieel een huidziekte.

Soms gaat wangbijten gepaard met tandenknarsen, lipbijten, nagelbijten of kaakklemmen en wordt dan een soort ‘tic’ waarmee je niet eenvoudig meer kunt stoppen.

Symptomen aan wang

Aangezien het wangslijmvlies (mucosa) dicht tegen je kiezen ligt, kun je de gewoonte ontwikkelen om te gaan wangbijten. Er verschijnen dan witte verkleuringen, strepen of vlekken in je mond. Wanneer je lange tijd op je wangen bijt, worden de gevolgen voor je mond steeds erger:

  • witte pijnlijke vlekken of zweren
  • gezwollen en geïrriteerd wangslijmvlies
  • bloedingen
  • roodheid
  • brandend gevoel
  • littekens
  • onregelmatig oppervlak van de binnenwang

Chronisch mondletsel

Wanneer je wang eenmaal ernstig is beschadigd door voortdurend wangbijten, ben je nog verder van huis. Doordat je mond geen tijd meer heeft om te herstellen, ontstaat er chronisch mondletsel.

Een medische mondbehandeling met bijvoorbeeld mondspoelingen of medicatie is dan noodzakelijk. In een enkel geval kunnen de zweren die ontstaan door de constante wrijving zelfs een voorloper zijn van mondkanker.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om de onderliggende oorzaak van wangbijten aan te pakken.

Oorzaken wangbijten

Veel en vaak wangbijten kan verschillende oorzaken hebben:

  • Te snel eten en/of veel praten terwijl je eet. Af en toe op je wang bijten, overkomt iedereen weleens. Overkomt je dit dagelijks, dan heb je een verkeerde eetgewoonte ontwikkeld.
  • Tandafwijkingen of een slecht passend kunstgebit: wanneer je tanden of (verstands)kiezen scheef staan, proberen je hersens tijdens het eten dat automatisch te corrigeren door wangbijten.
  • Een beugel of piercing in je mond, waardoor je eerder op je wang bijt en vaak ook weer op dezelfde plaatsen.
  • Angst, nervositeit of stress: als je psychische problemen hebt of last hebt van angstaanvallen (bijvoorbeeld door bepaalde medicijnen), kun je gaan wangbijten. Dit is vergelijkbaar met nagelbijten of tandenknarsen. Vaak wordt het wangbijten dan een chronisch probleem.
  • Wangbijten tijdens het slapen: dit gebeurt vaak onbewust en ook hierbij is de onderliggende oorzaak meestal stress overdag die je ’s nachts moet verwerken. Pas als je wakker wordt, voel je pijn aan je wangen of kaken en zijn je binnenwangen gezwollen.

Tips tegen wangbijten – op de wangen bijten afleren

Afhankelijk van de oorzaak kun je bijvoorbeeld je gebit recht laten zetten door een tandarts of orthodontist of een eventuele piercing laten verwijderen. Of probeer rustig en geconcentreerd te eten aan tafel, in plaats van gehaast achter je smartphone of computer en druk pratend met huisgenoten.

Als je veel last hebt van stress, kun je gedrags- of ontspanningstherapieën volgen om op een andere manier met stress of angst om te gaan.

Denk bijvoorbeeld aan yoga, meditatie, ademhalingstechnieken, hypnose of gesprekken met een psycholoog. Ook kun je (tijdelijk) veel op suikervrije kauwgum kauwen als alternatief of een mondbeschermer (bitje) dragen.

Bitje als mondbeschermer

Het dragen van een bitje tijdens de slaap kan raadzaam zijn wanneer je veel tandenknarst, maar ook als je op je wang, tong, lippen of tandvlees bijt. Meestal gebruik je een tijdelijke mondbeschermer, die je overdag draagt.

Mondbeschermers, zoals de bitjes van Sova, kunnen je ondersteunen om van het wangbijten af te komen. Met het bitje krijgt je mond de kans om overdag (en soms ook ‘s nachts) in alle rust te herstellen.

Het bijten wordt daardoor bemoeilijkt en het zorgt voor bewustwording.

De voordelen van Sova

Het Sova-bitje is het allersterkste bitje op de Europese markt. De meeste commerciële bitjes zijn gemaakt van EVA. Een veilig en zacht materiaal, maar je bijt dit snel kapot.

Het materiaal van Sova is acht keer sterker dan EVA, maar nog steeds 30% dunner dan de gebruikelijke bitjes. Het bitje voel je nauwelijks en je kunt zelfs praten en drinken.

  • flinterdun (maximaal 2,4 mm)
  • supersterk: niet kapot te bijten
  • zuurstof- en speekseldoorlatend: bevordert het herstel van je mond en voorkomt gaatjes
  • comfortabel, zacht en veilig
  • onbeperkt vervormbaar binnen 2 minuten
  • beschermt je hele mond tot achterin

Verder bestaat Sova uit een mix van verschillende soorten biologisch afbreekbare producten. Het materiaal is duurzaam, milieuvriendelijk en vrij van chemische stoffen, zoals bisfenol-A of latex.

Gebruiksaanwijzing

Een Sova-bitje is geschikt voor alle volwassenen. Meestal draag je het bitje overdag om wangbijten tegen te gaan, maar soms is ook ‘s nachts bescherming nodig.

Om het Sova-bitje naar je eigen mond te vormen, hoef je het alleen een paar minuten in heet (niet kokend) water te leggen tot het zacht en flexibel is.

Doe de Sova in je mond en breng deze in vorm met je vingertoppen. Zuig zachtjes tot het materiaal is uitgehard. Je bitje is nu klaar voor gebruik. Je kunt eventueel ook je tandarts vragen om de Sova te plaatsen.

Zorg goed voor jezelf

Wangbijten is een veelvoorkomend en vervelend probleem. Wanneer je langdurig en chronisch op je wangen bijt, heeft dat grote gevolgen voor je mond en kun je ernstig mondletsel oplopen.

Pak de onderliggende oorzaken dus vandaag nog aan en gebruik daarbij hulpmiddelen die je ondersteunen.

  • Vraag je tandarts of orthodontist om je gebit recht te zetten of laat een andere beugel of passend kunstgebit aanmeten.
  • Laat een eventuele tongpiercing verwijderen.
  • Probeer je bewust te zijn van de manier waarop je eet.
  • Zoek hulp bij stress- en angstgevoelens, eventueel onder begeleiding van een therapeut of huisarts.
  • Doe ademhalings- of meditatieoefeningen of zorg voor afleiding, zodat je van de wangbijttic afkomt.
  • Kijk of eventuele medicatie van invloed is op stress en dus op wangbijten.
  • Kauw (tijdelijk) veel op suikervrije kauwgum in plaats van op je wangen.
  • Draag een Sova-bitje om je mond te beschermen dit bitje beschermd en zorgt voor bewustwording waardoor je het op de wangent bijten volledig kunt afleren.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!