De geur die uit onze mond komt, kan een waardevolle graadmeter zijn voor onze gezondheid en levensstijl. Het herkennen van bijzonder geuren is belangrijk, omdat deze kunnen wijzen op gezondheidsproblemen. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op acht verschillende soorten van mondgeur en wat ze vertellen over ons welzijn. Zo weet jij direct wanneer het verstandig is om een tandarts of andere medische specialist te bezoeken.

tandarts van der Laarse

Geschreven door
Donna van der Laarse
Laatst bijgewerkt: 01-02-2024

Medisch beoordeeld door
Martin Giniger
Tandarts

Wat is de oorzaak van een slechte adem?

Een slechte adem kan verschillende redenen hebben. Het is dan ook niet makkelijk om één oorzaak van een slechte adem aan te wijzen, omdat er verschillende soorten slechte adem zijn. Bacteriën in de mond hebben hier invloed op, net als het eten van sterk geurend voedsel. Soms wijst een slechte adem op gezondheidsproblemen, zoals tandvleesontsteking of problemen met de spijsvertering. Om het probleem goed aan te pakken, is het belangrijk om iedere soort slechte adem te onderscheiden dat aanwezig is.

Wat zijn de meest voorkomende soorten slechte adem?

Zoals hierboven al eerder benoemd is, zijn er verschillende soorten slechte adem. Om het gemakkelijker te maken om iedere soort te onderscheiden, hebben we hieronder alle acht bekende soorten op een rijtje gezet:

1. Rotte eieren

Een van de meest voorkomende geuren die uit de mond kan komen, wordt vaak vergeleken met de geur van rotte eieren. Deze onaangename geur kan verschillen in sterkte en kan wijzen op verschillende oorzaken. Een gebrekkige mondhygiëne, inclusief onvoldoende tongreiniging, tandvleesproblemen en ontstoken amandelen, kunnen allemaal bijdragen aan deze specifieke geur. Daarnaast kan slaapapneu, een aandoening die de ademhaling tijdens de slaap beïnvloedt, ook zorgen voor een onaangename ademgeur die vergelijkbaar is met rotte eieren.

2. Ammoniaklucht

Een andere herkenbare ademgeur is die van ammoniak. Deze geur wijst op mogelijke leverproblemen. Leverziekten kunnen zorgen voor de opbouw van giftige stoffen in het lichaam, die zich uiten in de vieze ademgeur. Het herkennen van een ammoniaklucht kan daarom gezien worden als een vroeg waarschuwingssignaal om aandacht te besteden aan de gezondheid van jouw lever.

3. Aceton ademgeur

Mensen met diabetes kunnen een specifieke ademgeur ervaren die doet denken aan aceton. Deze zoete, fruitige geur kan wijzen op een ongecontroleerde bloedsuikerspiegel. Bij onvoldoende productie of het gebruik van insuline begint het lichaam vet af te breken voor energie, wat zorgt voor de productie van aceton en de daarbij horende kenmerkende ademgeur.

4. Poepsmaak in mond

Ruikt jouw adem naar poep? Dan kan dit wijzen op een combinatie van factoren, waaronder een slechte mondhygiëne en problemen met de spijsvertering. Bacteriën die zich ophopen in de mondholte kunnen namelijk onaangename geuren maken, terwijl spijsverteringsproblemen, zoals verstopte darmen, ook een rol spelen bij het ontstaan van een poepsmaak in de mond.

5. Kaasadem

Een kaasachtige ademgeur kan komen uit de neus- en bijholten. Infecties in deze gebieden kunnen een onaangename geur veroorzaken die lijkt op de geur van kaas. Het is belangrijk om ook aandacht te besteden aan de gezondheid van de neus en bijholten bij het herkennen van deze specifieke geur, aangezien deze een directe invloed heeft op de ademgeur.

6. Zoete geur

Een zoete geur die uit de mond komt, kan wijzen op schimmelinfecties in de mond. Candida, een veelvoorkomende schimmel, kan leven in de mondholte en daar een zoete geur produceren. Het vroeg behandelen van schimmelinfecties is van groot belang om verdere problemen te voorkomen en de mondgezondheid goed te houden.

7. Vislucht

Een adem die naar vis ruikt, kan komen door ernstige nierproblemen. Wanneer de nieren niet goed werken, kunnen giftige stoffen zich ophopen in het lichaam en zich uiten in deze ademgeur. Het is belangrijk om direct medisch advies in te winnen als deze specifieke geur wordt waargenomen.

8. Muffe geur

Een muffe geur wijst op levercirrose. Levercirrose is een ernstige aandoening waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel. Deze specifieke geur kan optreden als gevolg van de metabolische veranderingen die samen gaan met levercirrose. Het herkennen van deze geur is van groot belang om vroeg professionele hulp in te schakelen en de nodige stappen te ondernemen voor een gezonde leverfunctie.

Hoe kan ik een slechte adem verhelpen?

Het verhelpen van een onaangename ademgeur kan een ingewikkelde taak zijn, gezien de verschillende oorzaken. Wil je jouw slechte adem verhelpen? Gelukkig bestaan er talloze opties om dit aan te pakken. Om te bepalen welke mogelijkheid in jouw situatie de geschiktste is, is het eerst belangrijk om te achterhalen van welk type slechte adem jij last hebt en wat hier de mogelijke oorzaak van is. Bij langdurige problemen is het verstandig een tandarts of medisch professional te raadplegen om eventuele ernstige gezondheidskwesties uit te sluiten.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!