8 Soorten slechte adem onderscheiden

Ontsnapt er een slechte adem uit je mond en lijkt het maar niet over te gaan? Begrijpelijk dat je dit probleem direct wilt oplossen. Stinkende mondgeur, ook wel foeter ex ore of halitose genoemd, belemmert het sociale én intieme contact en kan je flink onzeker maken.

Daarnaast kunnen de stinkende ademgassen een schadelijke uitwerking hebben op je mondweefsels. Zonde, want de meeste vormen van mondgeur zijn relatief eenvoudig te verhelpen.

Na het lezen van dit artikel kun je beter inschatten wat voor soort ademgeur je hebt en welke behandeling daar het beste bij past. Hiervoor zul je eerst moeten bepalen waar de geur precies vandaan komt.

De  3 overkoepelende oorzaken van een vieze ademgeur

De veroorzakers van een slechte adem zijn in 3 categorieën in te delen:

  1. Mondproblemen (92%)
    Denk aan ontstoken tandvlees, gaatjes, droge mond, tonsillitis of aanslag op de tong.
  2. Andere fysieke problemen (6%)
    De geur kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld problemen met de luchtwegen of maagklachten
  3. (Ernstige) ziekten (2%)
    Denk aan diabetes, leverziekten of nierziekten.

Geur identificeren – Welke 8 vormen van mondgeur zijn er?

Het kan goed zijn om de geur die uit je mond komt te identificeren. Het type ‘gas’ is een belangrijke aanwijzing voor de oorzaak van de geur.

  • Rotte eieren (meest voorkomende geur)
    Een slechte mondhygiëne (tong, tandvlees, amandelen) en slaapapneu kunnen je adem naar rotte eieren doen ruiken.
  • Ammoniaklucht
    Deze ademgeur kan duiden op een leverziekte.
  • Aceton
    De adem van mensen met diabetes ruikt vaak naar aceton.
  • Ontlasting
    Wanneer je adem naar ontlasting ruikt, kan dit duiden op een slechte mondhygiëne of op verstopte darmen.
  • Kaasadem
    Als je adem naar kaas ruikt, kan dit komen uit de neus- en bijholten.
  • Zoete geur
    Een zoete geur kan duiden op schimmelinfecties in de mond.
  • Vislucht
    Een adem die naar vis ruikt kan veroorzaakt worden door ernstige nierproblemen.
  • Muffe geur
    Een zoetige, muffe geur kan te maken hebben met levercirrose.

De 10 meest geziene oorzaken van slechte mondadem

Om erachter te komen waar je slechte adem vandaan komt zetten we de 10 meest voorkomende boosdoenersop een rij.

1. Een slechte adem en je tong

Een onfrisse ademlucht kan veroorzaakt worden door bacteriën op de tong. In de groeven van het ruwe tongoppervlak bevinden zich zwavelvormende bacteriën. Dit gebeurt vaak ’s nachts, wanneer er weinig speeksel wordt geproduceerd. Vaak gaat de opeenhoping van deze bacteriën gepaard met een witte of gele aanslag die een onaangename stank verspreidt.

Wat kun je doen tegen een vieze tong?

Gelukkig zijn er eenvoudige manieren op dit probleem aan te pakken. Je kunt je tong iedere ochtend schoonmaken met een speciaal tongborsteltje. De Orabrush is een goede tongreiniger die met hele kleine haartjes de bacteriën tussen de papillen naar de oppervlakte borstelt.

Je kunt vervolgens met de Tonsil Fresh Tongreiniger de aanslag van de oppervlakte van je tong gemakkelijk wegvegen.

Een goede aanvulling op tongreinigen zijn de California Breath Power Drops. Deze druppels breng je aan op het achterste deel van je tong. Zo ben je ook overdag verzekerd van een frisse bries en roze tong zonder aanslag. Bovendien stimuleert het de speekselklieren en daar is je mond zeer bij gebaat. Speeksel heeft namelijk een reinigende werking.

2. Mondlucht en keelamandelen

Problemen met de keelamandelen kunnen de oorzaak zijn voor een slechte adem. De keelamandelen, ook wel tonsillen genoemd, zijn twee knobbels links en rechts achterin de keel. Ze zijn een van de vele lymfeklieren die we in ons lichaam hebben en hebben een belangrijke functie in ons afweersysteem. Ze beschermen het lichaam tegen verschillende bacteriën en virussen.

Ontsteking aan de keelamandelen

Als je keelamandelen ontstoken zijn, zwellen ze op. Ook de lymfeklieren in je nek, vlak onder je kaak, kunnen opzwellen en je kunt hoofdpijn en koorts krijgen. Vaak krijg je extreme keelpijn en is slikken moeilijk. Meestal verdwijnen de klachten na een aantal dagen weer. Soms is er sprake van een chronische ontsteking van de keelamandelen: de amandelen verkeren dan altijd in een enigszins ontstoken toestand. Dit kan een blijvende slechte adem veroorzaken.

Amandelsteentjes – tonsilstones

Achter de amandelen zit een kleine holte waar bacteriën zich gemakkelijk kunnen ophopen. Door afscheiding uit de neus, dode witte bloedcellen en voedselresten die in de holtes achterblijven en verkalken, kunnen er kleine ‘steentjes’ ontstaan. Zo’n amandelsteen is wit-geel van kleur en heeft meestal een doorsnee van 5 millimeter. De amandelsteentjes kunnen de boosdoener zijn van een onfrisse ademgeur.

Wat kun je doen tegen stinksteentjes?

Het tegengaan van amandelstenen (tonsil stones) kan met een goede mondhygiëne en met speciale instrumenten. Spoel je mond met een milde mondspoeling op basis van zuurstof, zoals Oxyfresh.

De keelamandelen bevinden zich in droge, zuurstofloze ruimtes in de keel.  Op deze plekken kunnen anaerobe bacteriën, bacteriën die geen zuurstof nodig hebben, zich makkelijk uitbreiden. Oxyfresh bevat actief zuurstof waardoor de anaerobe bacteriën worden uitgeschakeld en zich niet meer kunnen ophopen in de amandelcrypten.

Amandelstenen verwijderaars

Verder zijn er speciale tools op de markt waarmee je amandelstenen zelf kunt verwijderen. Met de  TonsilFresh Cupping Glass zuig je heel gemakkelijk de amandelsteentjes achterin je keel op. Het voordeel ten op zichte van andere middelen is dat je het amandelweefsel niet irriteert.

Minder effectief en iets minder comfortabel maar ook mogelijk is het gebruik van de TonsilFresh Loop Extractor. Dit is een staafje met aan het uiteinde een klein lusje waarmee je de amandelstenen eenvoudig verwijdert.

3. Een vieze adem en neusbijholten

Een slechte adem kan veroorzaakt worden door problemen uit de neusbijholten, ook wel sinussen genoemd. De neusbijholten zitten links en rechts in zowel het voorhoofd als de bovenkaak. De holtes staan in verbinding met de neus.

Bijholteontsteking

Een bijholteontsteking begint vaak met een normale verkoudheid. Wanneer echter het slijm en snot dat bij de verkoudheid ontstaat niet goed kan worden afgevoerd, hoopt dit zich op in de bijholten en ontstaan ontstekingen. Dit kan van tijdelijke aard zijn, maar het kan ook een chronische ontsteking zijn. De ontsteking mondt uit in dik, taai slijm dat in de neus of achterin de keel kan gaan vastzitten. Het slijm zorgt voor een vieze smaak in de mond en een stinkende adem.

Neuspoliep
Een neuspoliep is een zwelling van het neusslijmvlies die meestal ontstaat in de holten tussen de neus en de ogen. Een verstopte neus en een verminderde reuk of smaak is vaak het gevolg. Neuspoliepen kunnen bijholteontstekingen of postnasale dripveroorzaken.

Postnasale drip

De klieren in de neus , keel en bijholten produceren voortdurend slijm om te zorgen dat de luchtwegen niet uitdrogen. Bij een overmatige slijmproductie voel je het slijm achter in je keel zitten. Dit heet een postnasale drip. Het veroorzaakt veel ongemak omdat je voortdurend slijm moet wegslikken of je keel schrapen. Bovendien krijg je een slechte adem omdat microben zich kunnen opbouwen in je keel.

Wat kun je doen?

Wanneer je last hebt van bijholteontstekingen, poliepen of postnasale drip kun je het beste de California Breath Nasal Sinus Dropsgebruiken. Deze druppels bevatten een combinatie van zuurstof, zink en tea tree olie, waardoor bacteriën die de klachten veroorzaken geen kans krijgen zich te vermeerderen.

4. Een slechte adem en je longen

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar ook je longen kunnen van invloed zijn op je de frisheid van je ademgeur.

Infectie van de longen

Bij infecties en longaandoeningen zoals bronchitis, tuberculose, longemfyseem en longontstekingen ontstaat een verhoogde slijmproductie, met een slechte adem als gevolg.

Astma

Mensen met astma hebben vaak last van een benauwd gevoel. Hierdoor gaan ze veel door hun mond ademen en krijgen ze een droge mond. En een droge mond is een perfecte omgeving voor allerlei slechte bacteriën die stinkende gassen verspreiden.

Cystic fibrosis (taaislijmziekte)

Cystic fibrosis is een genetische aandoening die helaas niet te genezen is. Overal in het lichaam – maar vooral in de longen – ontstaan ophopingen van slijm die een vieze geur veroorzaken.

Wat kun je doen?

Helaas is een slechte adem door longaandoeningen moeilijk te behandelen. Wanneer de longaandoening met succes wordt behandeld, zal de stinkende adem verminderen of verdwijnen.

5. Een slechte adem en je darmen

Een slechte adem kan soms uit je maag-darmkanaal komen. Meestal komt dit doordat je verteringssysteem uit balans is. Dat merk je bijvoorbeeld door overmatig maagzuur, een opgeblazen gevoel, last van gas en boeren of verstoppingen.

Wat kun je doen?

De nare mondgeur zal verdwijnen wanneer je verteringssysteem weer in evenwicht is. Een gezond voedingspatroon is hierbij van groot belang. Bij aanhoudende klachten kun je een diëtist inschakelen.

6. Een slechte adem en diëten

Wanneer je aan de lijn doet kan het zijn dat je (tijdelijk) een onfrisse adem hebt.

Verandering in je stofwisseling (metabolisme)

Wanneer je een dieet volgt waarbij je weinig of geen koolhydraten eet, verandert je stofwisseling. Je lichaam haalt haar energie niet meer uit suikers (koolhydraten) die je binnenkrijgt, maar uit je vetreserves. Bij de verbranding van lichaamsvet komen ketonenvrij. Deze stofjes zorgen ervoor dat je een nare smaak in je mond krijgt en een adem die naar aceton ruikt.

Honger

Wanneer je aan vasten doet of regelmatig maaltijden overslaat, neemt de speekselproductie af en kun je een droge mond krijgen. Dit veroorzaakt een nare geur, omdat slechte bacteriën zich in een droge mond goed kunnen uitbreiden. 

Wat kun je doen?

Gelukkig is een slechte adem door diëten tijdelijk van aard: zodra je stofwisseling weer in balans is, zul je je frisse adem terugkrijgen.

7. Een slechte adem en diabetes

De adem en de huid van mensen met diabetes kan een aceton-achtige geur verspreiden. Bij diabetes wordt te weinig insuline aangemaakt waardoor het lichaam energie in de vorm van glucose niet goed kan opnemen. Hierdoor gaat het lichaam de energie uit reserves halen en komen, net als bij bepaalde diëten, de afvalstoffen ketonenvrij. Deze stoffen zorgen voor een vieze geur. Lees in dit artikel alles over slechte adem en diabetes.

Chronische nierfalen

Bij nierfalen kan je adem naar ammoniak gaan ruiken. Ook krijg je een metaalachtige smaak in je mond. Je nieren kunnen de gifstoffen niet meer goed verwerken, waardoor de gifstoffen zich gaan ophopen in je bloedbaan.

Wat kun je doen?

Wanneer je adem naar aceton of ammoniak ruikt, kan het verstandig zijn om na te gaan of je lijdt aan diabetes of nierfalen en de huisarts te bezoeken.

8. Een slechte adem en leverziekten

Een slechte adem kan soms veroorzaakt worden door aandoeningen aan de lever. De lever is een complex orgaan dat veel verschillende functies uitvoert. Eén van de belangrijkste functies is het ontgiften en reinigen: je lever maakt allerlei schadelijke stoffen die in je lichaam terechtkomen onschadelijk. Wanneer je lever niet meer goed werkt, kunnen giftige stoffen zich ophopen in je lichaam, waaronder in je longen. Via je adem verspreiden deze stoffen vaak de onaangename geur van ontlasting.

Wat kun je doen?

Wanneer je adem ruikt naar ontlasting is het goed om te onderzoeken of je last hebt van aandoeningen aan je lever.

9. Een slechte adem en je genetica

Een zeer zeldzame ziekte is trimethylaminuria, oftewel het visgeursyndroom. Door een fout in je genetica functioneert het afbrekende enzyme FMO3 niet goed. Hierdoor verspreidt je lichaam via je zweet, je speeksel en je adem een zeer ongaangename visgeur.

Wat kun je doen?

Er is nog weinig onderzoek gedaan naar mogelijke oplossingen voor de ziekte. Wel is bekend dat bij een verminderde inname van choline-houdend voedsel (zoals broccoli, bonen en eieren) de onaangename geur afneemt.

10. Een slechte adem en medicatie

Veel medicatie zorgt voor een afname van de speekselproductie. Hierdoor ontstaat een droge mond. Een droge mond is voor slechte bacteriën een uitstekende plek om zich te nestelen en te vermeerderen waardoor een vervelende ademgeur kan ontstaan.

Hoe kun je je mond het beste hydrateren?

Er is een aantal bewezen methodes die een droge mond door medicatiegebruik kunnen tegen gaan. Je kunt bijvoorbeeld de Oxyd8 Dry Mouth Kit gebruiken. Dit pakket bestaat uit een mondwater en lozenges dat het mondweefsel niet alleen bevochtigt, maar in tegenstelling tot andere producten, óók de speekselklieren pusht meer saliva te produceren.

Daarnaast is Oxyfresh Super Relief Gel is een veel voorgeschreven middel. De gel bestaat uit foliumzuur en enkele bioactieve enzymen die meehelpen het tandvlees gezond te houden, de mond te bevochtigen én stinkende geuren om te zetten in een fris ruikende adem.

Een soortgelijk product is de OraRelieve Gel. Deze gel heeft een prettige smaak en kan gerust worden ingeslikt omdat er geen schadelijke ingrediënten in zitten. Zo kun je de gel ook vlak voor het slapen in je mond laten zitten. Op die manier blijft de speekselproductie ook ’s nachts op peil en word je de volgende dag met een frisse adem wakker.