tongschraper

Wat is de beste tongschraper die je tong écht schoonmaakt? Ik heb verschillende tongborstels uitgeprobeerd maar mijn witte aanslag blijft.

Er zijn honderden tongreinigers op de markt die niet het gewenste resultaat geven. Dit zijn voornamelijk de platte tongschrapers met een ‘vlakke’ afronding.

Een te vlakke tongreiniger bereikt niet de plekjes in en tussen je ruwe tongweefsel. En daar zitten nu net juist de meeste bacteriën.

Je tong onder de microscoop

Op deze afbeelding zie je hoe een tong er uitziet onder de microscoop

vieze tong

Het is niet eenvoudig om alle bacteriën tussen de oneffenheden van de tong weg te poetsen.

Om je te helpen kiezen naar een effectief middel voor een schone tong heeft ons team samen met patiënten verschillende tongreinigers getest en een bewezen top 10 lijst samengesteld.

1. JuliBrite Tongue Clean Kit = Beste Tongreiniger

beste tongreiniger

stukjes uit keel verwijderenJuliBrite Tongue Clean kit, bestaande uit een OraBrush tongreiniger en de JuliBrite Tongue Clean Gel is met meer dan 300.000 facebook fans ongetwijfeld het best beoordeelde tongreinigings-systeem ter wereld. En terecht. OraBrush bevat namelijk zowel ultrafijne borstelhaartjes als een schraper ineen.

Het verschil met andere tongschrapers is dat de JuliBrite Tongue Clean Kit niet alleen de oppervlakte van je tong reinigt, maar óók de bacteriën tussen het dieperliggende tongweefsel wegveegt.

Dit maakt de Orabrush slagvaardiger dan haar concurrenten.

Smeer je tong eerst in met JuliBrite gel. Laat de formule 1 minuut goed intrekken en borstel vervolgens de aanslag weg met OraBrush. Je ziet de aanslag verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Bekijk of de JuliBrite Tongue Clean Kit iets voor je is op demondzorgzaak.nl of orabrush.nl

2. TUNGKIT® Tongschraper met gel

tung tongschraperOp plaats 2 staat deze Amerikaanse TUNGKIT. Tongschrapers met borstelhaartjes en gel scoren aanzienlijk beter dan vlakke reinigers zonder gel. Tung Brush en Tung Gel is een zeer effectieve combinatie tegen tongbeslag.

De haartjes van Tung Brush zijn net iets minder fijnpuntig dan OraBrush, waardoor ze steviger aanvoelen.

Met TungKit kun je op een comfortabele en snelle manier de tong bevrijden van bacteriële aanslag. Te vinden op bol.com of bij demondzorgzaak.nl (voordeliger).

3. Dentek® Tongreiniger

tong reiniger dentekDe tongschraper van Dentek is vooral bedoeld voor mensen met een gevoelige tong en niet goed reageren op de borstelhaartjes van bovenstaande schrapers.

Dentek is van alle tongreinigers die zonder gel worden verkocht het meest populair. Dentek tongreiniger bestaat uit een drielaags schraap deel waardoor je in 1 beweging meer tongbacteriën wegneemt dan andere reinigers.

Het schraapstukje is afgerond waardoor je je tong niet kunt bezeren. Veel mensen kiezen ervoor om de OraBrush om de dag af te wisselen met Dentek.

4. Amano® tongreiniger

amano tongschraper viewDe Amano tongreiniger is niet zomaar de best verkochte tongreiniger in grote Engelse winkels zoals Selfridges en Harrods. Van alle metalen tongreinigers wordt Amano het meest gekozen.

Het schraap stuk bestaat uit nikkel en chroom. Het reinigt voor een tongschraper zonder haartjes verrassend goed. Al na enkele dagen creëer je een tongoppervlak zónder aanslag.

Waar plastic tongschrapers om de 3 maanden moeten worden vervangen, gaat Amano jarenlang mee. En als bonus; het is een stijlvol instrument om naar te kijken. Verkrijgbaar in verschillende stijlen van stoer tot schattig zoals deze roze.

5. Smellwin® Tongreiniger

tongschraper van smellwinDe Smellwin tongreiniger heet niet zomaar Smellwin. Zij dankt haar naam aan het vermogen om een vieze ‘smell’ te bestrijden. De roestvrijstalen lus beweegt comfortabel en doeltreffend over de tong.

In slechts enkele bewegingen wordt de tong bevrijdt van viezigheid en stinkende bacteriën. Het resultaat is een gezonde mondflora en een zuivere adem.

Het grootste verschil tussen Smellwin en andere reinigers is dat de vorm zo is ontworpen dat er geen gagreflex optreedt. Je kunt dus heel ver achter op de tong komen.

6. TonsilFresh Tongschraper

tonsil fresh tongpoetserTonsilFresh tongreiniger is één van de bekendste RvS tongschrapers ter wereld en wordt veel verkocht vanwege haar flexibele vorm. Je kunt TonsilFresh aanpassen aan de breedte van je tong en daardoor de gehele tong in 1 schraap beweging schoonvegen.

Tegelijkertijd is de metalen coating eenvoudig schoon te maken.

7. Oolitt Elite Tonguecleaner

OolittOolitt Elite tongreiniger van Oxyfresh is tezamen met de gehele mondverzorgingslijn van OxyFresh een gewaardeerd assortiment bij tandheelkundige professionals, tandartsen en mondhygiënisten.

Oxyfresh tongreiniger heeft een gekarteld schraap stukje en een vlak stuk. Hierdoor bereik je ook de bacteriën die zich onder de oppervlakte van de tong bevinden.

8. Piksters tongreiniger

tongreiniger goedePiksters tongreiniger is populair onder belangrijke wijnkenners. Wijnproevers weten als geen ander dat een schone tong beter in staat is om de pure smaak van wijn te proeven.

Piksters haalt weliswaar minder tongplak weg dan de versies met borstelhaartjes en gel, echter het 3-laags schraap stukje doet het werk heel behoorlijk. Tegelijkertijd is de vorm compact waardoor er vrijwel geen gagreflex optreedt.

9. Oravall Elektrische Tongreiniger

elektrische tongreinigerOravall is een snelle, fijne en zichtbaar effectieve mondzorg ervaring. Omdat het een elektrische tongreiniger is, kun je meer dan 2000 bewegingen per minuut maken. Zo maak je je tong snel en op een fijne manier schoon.

De voorkant van de tongschraper gebruik je om de bacteriën naar de oppervlakte te borstelen.

De achterkant gebruik je om het residu van de tong af te schrapen. De borstelkop is kort en afgerond en laat goede resultaten zien.

10 Fresh Effect Tongschraper

De Fresh Effect tongschraper valt nog net binnen de top 10. Het schraap stukje is gemaakt van zacht rubber en is daarom geschikt voor mensen met een gevoelige tong (door bijvoorbeeld xerostomie).

Het schraap deel heeft een vlakke vorm en richt zich daarom helaas niet op de ruimtes tussen de tongweefsel. Fresh Effect is wél voorzien van een mintcoating. Dit geeft een extra fris gevoel en weert ook bacteriën nadat je hebt gepoetst.

Totale aanpak tegen een witte tong en slechte adem

In sommige gevallen is er meer nodig dan een tongreiniger om de tong volledig schoon te houden. Hierbij mijn favoriete 5 stappenplan,

  1. Poets de tong met een tongschraper en een gel. Tongreinigers met haartjes Zoals JuliBrite Tongue clean Kit en TungKit® hebben de voorkeur qua effectiviteit, maar moeten vaker vervangen worden dan een metalen reiniger. Uit dit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat tongschrapers een stuk effectiever zijn dan tandenborstels (Pedrazzi V, Sato S, de Mattos Mda G, Lara EH, Panzeri H., 2004).
  2. Spoel de keel en poets de tanden met middelen die zuurstof bevatten en vrij zijn van sulfaten. Daarnaast mogen de producten niet te zuur zijn. Kies daarom bij voorkeur voor RyttPro of OxyFresh.
  3. Snuit regelmatig de neus. Probeer te voorkomen dat neusslijm richting de tong en amandelen loopt. Met de California Breath Sinus Drops kun je voorkomen dat neus bacteriën zich via de sinussen verplaatsen richting de tongweefsel.
  4. Wanneer je mond droog is gaat dit meestal gepaard met bacteriële aanslag op de tong. Het is daarom beter om je mond te hydrateren. Dit kan door water te drinken maar ook door producten te gebruiken die de speekselklieren triggeren. Bewezen middelen zijn de droge mond tabletten van Moist-R, Orarelieve mondspray en RyttPro frisse adem kit.
  5. Het Bergenfeld tongue cleaning serum is speciaal gemaakt om tongbacteriën te ontmantelen. het serum is daarom een goede toevoeging op de dagelijkse tongverzorging.

Vragen over dit artikel? Neem dan contact op met de redactie en stuur een email naar info@vraagdetandarts.nl

Bronnen

  1. Pedrazzi V, Sato S, de Mattos Mda G, Lara EH, Panzeri H. Tongue-cleaning methods: a comparative clinical trial employing a toothbrush and a tongue scraper. J Periodontol. 2004 Jul;75(7):1009-12. doi: 10.1902/jop.2004.75.7.1009. PMID: 15341360.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!