Wist je dat knoflook heel goed voor je is? Er zit vitamine B1, B6 en C, en verschillende mineralen zoals seleen, mangaan, fosfor, koper en het aminozuur tryptofaan in. Knoflook zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en zou een goede invloed hebben op verkoudheid, griep, hart- en vaatziekten, bloedarmoede, aderverkalking en een hoge bloeddruk.

Maar wist je ook dat de vieze geuren uit je mond na het eten van knoflook, wel een paar uur (soms zelfs wel twee dagen!) aanwezig blijven (Van Dijk P. 2011). Niet iets waar je natuurlijk op zit te wachten. In dit artikel geven we je dan ook tien handige tips om een knoflookadem te voorkomen!

tandarts van der Laarse

Geschreven door
Donna van der Laarse
Laatst bijgewerkt: 01-02-2024

Medisch beoordeeld door
Martin Giniger
Tandarts

Waarom stinkt knoflook?

Na het eten van knoflook kun je flink uit je mond gaan ruiken. Hoe kan dat? Voedsel wordt in je maag afgebroken door maagzuren, dit is een lichaamssap dat heel zuur is wat het eten verteert en bacteriën doodt.

Dat gaat normaal gesproken zonder dat je er iets van merkt. Bij het afbreken van knoflook komen vluchtige zwavelverbindingen vrij. Dit zijn gassen (vooral allylmethylsulfide) die stinken.

Ze komen via de mond, huid en urine naar buiten.

Hoe kun je knoflookadem verhelpen?

Niets is vervelender dan na het eten van een heerlijke pasta, soep of risotto te maken krijgen met een knoflookadem. Zeker wanneer je kort daarna op visite gaat bij familie, vrienden of kennissen.

Lees hieronder de top 10 beste tips om van knoflook adem af te komen.

1. Zwavelgassen verminderen in de maag

Het beste kun je de stank direct neutraliseren bij de bron, door de stinkende zwavelgassen (allylmethylsufide) in de maag te oxideren met polyfenolen van planten.

De anti-knoflookadem-capsules van het merk GoneGarlic bevatten maar liefst 40% polyfenolen in poedervorm, onttrokken uit bladgroen, munt, peterselie, zonnebloem, matcha thee en groene thee.

Deze volledig plantaardige tabletten van GoneGarlic neutraliseren de stinkende knoflookgeur in de maag, nog voordat ze via je huid en longen naar buiten kunnen ontsnappen.

Neem 1 capsule tijdens en 1 capsule direct na de maaltijd. Binnen 30 minuten heb je geen last van een knoflookadem en ook de volgende dag niet. De tabletten werken ook tegen uiengeur.

2. Eet rauwe appel

Rauwe appel en rauwe sla vermindert met de helft de hoeveelheid geur van knoflook. Ook appelsap en muntsap vermindert de geur, maar dit werkt niet zo goed als een appel.

Dit werkt op de volgende manier: appel en sla bevatten stoffen die de geur tegengaat. Als je de appel of sla rauw eet, helpt het nog beter om de vieze geurtjes tegen te gaan.

3. Groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, basilicum, citroensap

Hoewel rauwe appel en rauwe sla het beste voedsel is om de knoflookgeur tegen te gaan, is uit onderzoek gebleken dat groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, citroen(sap) en basilicum ook goed werken (Munch, 2014).

Dit voedsel kan het best rauw gegeten worden. Het bevat polyfenolen, die de scherpe onderdelen in knoflook verwijderen.
Citroensap zou vooral helpen bij geperste rauwe knoflook.

Let wel op: citroen is erg zuur en kan het glazuur van tanden en kiezen beschadigen.

4. Verse knoflook

Het maakt nogal uit of je verse of gedroogde knoflook eet. Hoe verser de knoflook, hoe minder heftig de geur. Knoflookpoeder stinkt het ergst, maar ook gedroogde knoflook geeft een vieze geur af. Waarschijnlijk denk je dat je verse knoflook gebruikt als je deze in de supermarkt koopt.

Dat is niet waar: dat is gedroogde knoflook uit China, die vaak al 1 of 2 jaar oud is! Knoflook groeit ook in Nederland. Je kunt die verse knoflook vaak op de markt of bij de groenteboer kopen. Je herkent het aan de groene steel die aan de bol zit. Deze knoflook is een stuk beter, want deze verse variant stinkt een stuk minder dan de gedroogde knoflook.

5. Grote stukken knoflook

Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel tenen knoflook je door het eten doet, vooral de manier waarop je knoflook snijdt en bereid is belangrijk. Hoe meer je knoflook snijdt, hoe heftiger de geur. Hele gegaarde tenen ruiken bijna niet, grof gesneden meer, fijngewreven het meest.

Dat zit zo: de cellen van knoflook bevatten de geurloze zwavelstof ‘alliine’ en het niet-actieve enzym ‘alliinase’. Bij het snijden of persen van knoflook, gaan de cellen kapot. Dat is een stof die vies ruikt. Hoe meer cellen er stuk zijn, hoe erger de geur. Wil je niet uit je mond stinken, zorg er dan voor dat je knoflook niet te fijn snijdt dus!

En nog een tip: gebruik niet het binnenste stuk van de knoflookteen; die stinkt het meest.

6. Bakken of stoven

Het maakt voor de geur uit je mond veel uit of de knoflook rauw, gebakken of gestoofd is. Rauwe knoflook geeft een sterke knoflookgeur, gebakken iets minder, en lang gestoofde (hele) teentjes bijna niet. Kortom: grote, verse stukken knoflook lang laten stoven geeft de minste stank.

7. Melk

Er zijn tekenen dat het drinken van melk (en dan vooral volle, vette melk) de knoflooklucht verwijdert. Melk heeft echter een groot nadeel: het kan zelf de oorzaak zijn van een slechte adem.

Door de afbraak van melkeiwitten van zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt in de mond komen er bacteriën los die een slechte adem kunnen veroorzaken. Niet de beste tip dus.

Wat wel werkt, is het gebruik van zogenoemde melkenzymen. Oralieve (mondspray) en Antioxidant Balance hebben enkele melkenzymen die kunnen meehelpen in het wegnemen van knoflooklucht. Wil je hier meer over weten? Lees dan snel onze oplossingen voor een slechte adem.

8. Zuurstof

Bacteriën in de mond kunnen de geur uit knoflook omzetten in een vieze lucht. Om dat te voorkomen en de bacteriën uit te schakelen, kun je het best een mondspoelmiddel gebruiken dat actief zuurstof (sodium chlorite) bevat. Dit heeft een antibacteriële én een speekselstimulerende werking, zodat de mond vochtig blijft en bacteriën zich niet zo makkelijk kunnen vermeerderen; bacteriën houden namelijk niet van zuurstof. Door te spoelen met een middel dat actief zuurstof bevat, komt er zuurstof vrij, waar deze bacteriën niet tegen kunnen en afsterven.

Een goede mondspoeling die actief zuurstof heeft, is Oxyfresh. Deze spoeling zorgt ervoor dat de knoflookgeur weggaat. Ook RyttPro werkt met actief zuurstof. Schadelijke bacteriën leven het liefst in omgevingen waar weinig zuurstof is.

Door de toevoeging van actief zuurstof, verwijdert RyttPro mondwater deze bacteriën. Door menthol en crisp citrus geeft het mondwater een extra frisse smaak en adem. Ook aan de lozenges van Moist-R heeft actief zuurstof toegevoegd. Deze pastilles behoren tot de best verkochte middelen tegen monddroogheid en vieze adem in de wereld. Het toegevoegde citrusfruit geeft ook nog eens een lekker fris gevoel.

Lees ook: de beste 10 mondwaters

9. Goede mondhygiëne

Hoewel de vieze knoflooklucht vooral uit je huid en longen komt, is het wel belangrijk je mond schoon te houden. Daar kunnen ook knoflookresten blijven hangen. Bovendien voel je je prettiger met een schone mond. Goed poetsen dus, maar vergeet vooral de tong ook niet! Op de tong zijn veel bacteriën die de boel slechter maken. Schrapen maar!

10. RVS zeepjes

Misschien heb je weleens gehoord dat je om de geur van knoflook van je handen te verwijderen, je deze langs roestvrij staal (RVS) kunt wrijven. Daar zijn speciale ‘zeepjes’ voor, maar je kunt je handen ook over een roestvrij stalen wasbak of kraan wrijven. Dat werkt zo: de geurstoffen blijven aan het oppervlak plakken.

Om nu aan de wasbak te gaan likken, gaat wat ver. Maar er zijn ook tongschrapers gemaakt van roestvrij staal, zoals de Tonsilfresh, Smellwin of Amano. Een metalen oppervlakte is sowieso prettig, omdat het voorkomt dat bacteriën kunnen leven op de tongschraper zelf. Maar omdat deze tongschraper van RVS gemaakt is, werkt het extra goed om de knoflookgeur te verwijderen.

Probeer één van de bovenstaande methodes en er is een hele grote kans dat je van je vieze knoflookadem af bent.

Heb je nog meer vragen over knoflookadem?

Stuur ons dan een mail naar info@vraagdetandarts.nl.

Bronnen

  • Van Dijk, P. (2011, September 7). Uit je mond ruiken. Geraadpleegd op 8 september 2023 van https://www.henw.org/artikelen/uit-je-mond-ruiken.
  • Munch, R. (2014, March 4). Deodorization of garlic breath volatiles by food and food components. Geraadpleegd op 8 september 2023 van https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24592995/.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!