10 Bewezen tips tegen knoflookadem
Auteur: Julia de Jong. Tandarts I.O.
Knoflook is lekker én gezond, maar je gaat er wel ontzettend van uit je mond stinken. Wat kun je hieraan doen? De 10 best bewezen tips vind je in dit artikel.
Wist je dat knoflook heel goed voor je is? Het bevat vitamine B1, B6 en C, en verschillende mineralen zoals seleen, mangaan, fosfor, koper en calcium, en het aminozuur tryptofaan. Knoflook is goed voor het hele immuunsysteem en zou een goede invloed hebben op onder meer verkoudheid, griep, hart- en vaatziekten, bloedarmoede, aderverkalking, hoge bloeddruk en obesitas. Maar de vieze geuren uit je mond kunnen wel een paar uur (soms zelfs wel twee dagen!) aanhouden.
Waarom stinkt knoflook?
Na het eten van knoflook kun je flink uit je mond gaan ruiken. Hoe kan dat? Voedsel wordt in je maag afgebroken door maagzuren. Dat gaat normaal gesproken zonder dat je er iets van merkt. Bij het afbreken van knoflook komen echter vluchtige zwavelverbindingen vrij. Die gassen (vooral allylmethylsulfide) stinken. Ze komen via de mond, huid en urine naar buiten.
Hoe kun je knoflookadem verhelpen?
10 Tips die je kunnen verlossen van knoflookgeur.
1. Zwavelgassen neutraliseren
Het beste is natuurlijk om de stank bij de bron aan te pakken en de stinkende zwavelgassen (allylmethylsufide) direct in de maag te tegen te gaan. Er is eigenlijk maar één middel dat dat doet: de antiknoflookadem-snoepjes van St. Sin. Deze vernietigen en neutraliseren de geuren in de maag, vóórdat ze via je poriën en longen naar buiten kunnen ontsnappen. Binnen dertig minuten heb je geen last meer van een knoflookadem. Overigens werken de snoepjes ook tegen een uiengeur. Handig dus als je een lekkere maaltijd met knoflook én uien hebt gegeten! De werking van St. Sin Garlic is wetenschappelijk bewezen en de snoepjes worden zelfs aangeraden door mondhygiënisten.
2. Rauwe appel
Rauwe appel en rauwe sla verminderen de vluchtige stoffen met de helft, is uit onderzoek gebleken. Ook appelsap en muntsap verminderden de hoeveelheid vluchtige stoffen, maar niet zo effectief als appel. Dit werkt op twee manieren: appel en sla bevatten elementen die de zwavelgassen tegengaan. Als je de appel of sla rauw eet, helpen enzymen in het rauwe voedsel ook nog eens direct de vieze geuren tegen te gaan.
3. Groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, basilicum, citroensap
Hoewel rauwe appel en rauwe sla het effectiefste voedsel is, is uit onderzoek is gebleken dat ook groene thee, spinazie, peterselie, verse munt, citroen(sap) en basilicum een positief effect kunnen hebben op knoflookadem. Dit voedsel kan het best rauw gegeten worden. Het bevat polyfenolen, die de scherpe onderdelen in knoflook afbreken.
Citroensap zou vooral helpen bij geperste rauwe knoflook. Let wel op: citroen is erg zuur en kan het glazuur van tanden en kiezen aantasten.
4. Verse knoflook
Het maakt nogal uit of je verse of gedroogde knoflook eet. Hoe verser de knoflook, hoe minder heftig de geur. Knoflookpoeder stinkt het ergst, maar ook gedroogde knoflook geeft een behoorlijke geur af. Waarschijnlijk denk je dat je verse knoflook gebruikt als je deze in de supermarkt koopt. Dat is echter niet zo: dat is gedroogde knoflook uit China, die vaak al 1 of 2 jaar oud is! Knoflook wordt ook gewoon in Nederland verbouwd. Je kunt die verse knoflook vaak op de markt of bij de groenteboer kopen. Je herkent het aan de groene steel die aan de bol zit. De moeite waard, want deze verse variant stinkt een stuk minder dan de gedroogde!
5. Grote stukken knoflook
Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel tenen knoflook je door het eten doet, vooral de manier waarop je knoflook snijdt en klaarmaakt is belangrijk. Hoe meer je knoflook beschadigt, hoe heviger de geur. Hele gegaarde tenen ruiken bijna niet, grof gesneden meer, fijngewreven het meest. Dat zit zo: de cellen van knoflook bevatten de geurloze zwavelstof alliine en het niet-actieve enzym alliinase. Bij het snijden of persen van knoflook, gaan de cellen kapot. De alliinase wordt dan actief en vormt met de vrijgekomen alliine de stof allicine. Dat is een zwavelstof die vies ruikt. Hoe meer cellen er stuk zijn, des te erger de geur. Wil je niet uit je mond stinken, zorg er dan voor dat je knoflook niet te fijn snijdt dus!
En nog een tip: gebruik niet het binnenste stuk van de knoflookteen; die stinkt het meest.
6. Bakken of stoven
Het maakt voor de geur uit je mond veel uit of de knoflook rauw, gebakken of gestoofd is. Rauwe knoflook geeft een sterke knoflookstank, gebakken iets minder, en lang gestoofde (hele) teentjes bijna niet. Kortom: grote, verse stukken knoflook lang laten stoven geeft de minste stank.
7. Melk
Er zijn tekenen dat het drinken van melk (en dan vooral volle, vette melk) de knoflooklucht verhelpt. Melk heeft echter een groot nadeel: het kan zelf de oorzaak zijn van een slechte adem! Door de ontmanteling van melkeiwitten van zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt in de mond komen er bacteriën los die een slechte adem kunnen veroorzaken. Niet de beste tip dus.
Wat wel werkt, is het gebruik van een melkabstract. Oralieve en Antioxidant Balance bevatten enkele melkabstracten die kunnen meehelpen in het wegnemen van knoflooklucht.
8. Zuurstof
Bacteriën in de mond kunnen de zwavelverbindingen uit knoflook omzetten in een vieze lucht. Om dat te voorkomen en de bacteriën uit te schakelen, kun je het best een mondspoelmiddel gebruiken dat actief zuurstof (sodium chlorite) bevat. Dit heeft een antibacteriële én een speekselstimulerende werking, zodat de mond vochtig blijft en bacteriën zich niet zo makkelijk kunnen vermenigvuldigen; bacteriën houden immers niet van zuurstof. Door te spoelen met een middel dat actief zuurstof bevat komen er zuurstofmoleculen vrij, waar deze bacteriën niet tegen kunnen en afsterven.
Een goede mondspoeling die actief zuurstof bevat, is Oxyfresh. Deze spoeling neutraliseert de stinkende zwavelverbindingen, zodat het de knoflookgeur verwijdert. Ook RyttPro werkt met actief zuurstof. Schadelijke bacteriën leven het liefst in zuurstofarme omgevingen. Door de toevoeging van actief zuurstof, bestrijdt RyttPro mondwater deze bacteriën. De toevoeging van menthol en crisp citrus geeft het mondwater bovendien een extra frisse smaak en adem. Ook aan de lozenges van Dr. Katz is actief zuurstof toegevoegd. Deze pastilles behoren tot de best verkochte middelen tegen monddroogheid en vieze adem ter wereld. Het toegevoegde citrusfruit geeft ook nog eens een lekker fris gevoel.
Lees ook de beste 10 mondwaters
9. Goede mondhygiëne
Hoewel vieze knoflooklucht vooral uit je huid en longen komt, is het wel zaak je mond schoon te houden. Daar kunnen immers ook knoflookresten blijven hangen. Bovendien voel je je prettiger met een schone mond. Goed poetsen dus, maar vergeet vooral de tong ook niet! Op dat oppervlak bevinden veel bacteriën die de boel nog kunnen verergeren. Schrapen maar!
10. RVS
Misschien heb je wel eens gehoord dat je om de geur van knoflook van je handen te verwijderen, je deze langs roestvrij staal (rvs) kunt wrijven. Daar zijn speciale ‘zeepjes’ voor, maar je kunt je handen ook over een roestvrij stalen wasbak of kraan wrijven. Dat werkt zo: de geurstoffen blijven waarschijnlijk aan het oppervlak plakken. Ook blijkt allicine, een zwavelhoudende geurstof in knoflook, aan het rvs-oppervlak te binden via ijzeroxide. Als de verbindingen aan het rvs-oppervlak vastzitten, worden ze hoogstwaarschijnlijk tot geurvrije, wateroplosbare verbindingen afgebroken.
Om nu aan de wasbak te gaan likken, gaat wat ver. Maar er zijn ook tongschrapers gemaakt van roestvrij staal, zoals de Tonsilfresh, Smellwin of Amano. Een metalen oppervlakte is sowieso prettig, omdat het voorkomt dat bacteriën kunnen voortleven op de tongschraper zelf. Maar omdat deze tongschraper van rvs gemaakt is, kan deze dus ook nog eens extra effectief knoflookadem verwijderen.
Laatst bijgewerkt 5 maart 2019
Lees ons meest gelezen artikel
Top 10 middelen tegen slechte adem