Grijze tong aanslag; wat zegt het over je?

Last van een grijze aanslag op je tong? Een grijze tong is geen aandoening die op zichzelf staat, maar is wel een symptoom dat je weerstand of lichamelijke conditie (tijdelijk) minder is. Natuurlijk wil je hier zo snel mogelijk vanaf, aangezien je tong er vies uitziet en de grijze aanslag ook een slechte adem kan veroorzaken. In dit artikel staan tips om de aanslag op je tong te verwijderen, maar ook wat de oorzaken zijn.

Van nature zijn er altijd bacteriën en schimmels aanwezig op je huid, slijmvliezen en in je lichaam. Normaal gesproken kunnen deze geen kwaad. Wanneer je weerstand is verminderd, kunnen de bacteriën echter de overhand krijgen. Ze gaan zich dan langzaam maar zeker ophopen op je tong, Vaak is er eerst sprake van een witte aanslag, maar deze kan na verloop van tijd verkleuren en grijs, bruin of zwart worden. Je krijgt ook last van een slechte adem (halitose), omdat de bacteriën zwavelgas produceren met de geur van rotte eieren. Wanneer bacteriën zich verplaatsen naar je keel en je keelamandelen, krijg je er bovendien keelklachten bij.

9 oorzaken van een grijze tong

Grijs tongbeslag kan verschillende oorzaken hebben. We hebben de meest voorkomende op een rijtje gezet. Je kunt zelf veel doen om je mond in goede conditie te houden. De producten die worden genoemd, kun je gemakkelijk bestellen via onze website.

 1. Slechte gebitsverzorging
  Wanneer je je tanden slecht poetst en je je mond niet goed verzorgt met flossen, stoken, of ragen, krijg je een kleverige aanslag op je tanden en kiezen: tandplak. De melkzuurbacteriën in de tandplak zetten de suikers in je mond om in zuren. Deze kunnen gaatjes in het glazuur (cariës) en tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) veroorzaken. Daarnaast zorgen de bacteriën voor een witte of grijze aanslag op je tong. Zorg dus voor een goede mondhygiëne en ga elk half jaar de tandarts.Je kunt de aanslag op je tong verwijderen met de stalen tongreinigers van Orabrush en Amano. Deze tongschrapers zijn stevig en verwijderen ook de bacteriën tussen de tongkloofjes. Zeker bij een ruwe tong kunnen bacteriën zich goed nestelen in alle groeven en oneffenheden. Met plastic tongreinigers haal je meestal alleen de bacteriën aan de oppervlakte weg.

Gebruik daarnaast bijvoorbeeld tongue cleaning serum van BergenFeld.

De belangrijkste ingrediënten in deze druppels zijn:

 • tea tree-olie. Deze essentiële olie is een natuurlijk extract van planten en bloemen en reinigt en verfrist je mond en tandvlees. Het staat bekend om zijn ontstekingsremmende en ontsmettende eigenschappen.
 • actief zuurstof. Bacteriën vermenigvuldigen zich minder snel in een zuurstofrijke omgeving.

Tongue Cleaning Serum van BergenFeld zorgt voor een frisse adem en een beschermende laag op je tong. Vooral in combinatie met de stalen tongreinigers zijn de tongdruppels heel effectief.

 1. Roken
  De nicotine in tabak is een irriterende stof die je mondslijmvlies beschadigt. Irritaties in je mond trekken bacteriën aan die een grijze aanslag op je tong kunnen veroorzaken. Hoe langer en meer je rookt, des te donkerder de aanslag op je tong wordt. Hoewel het niet gemakkelijk is, is de beste oplossing: stoppen met roken. De grijze aanslag die al aanwezig is, kun je verwijderen met de tongschrapers van Orabrush en Amano.

 

 1. Verkoudheid
  Bij een verkoudheid is je weerstand laag, waardoor je dus vatbaarder bent voor bacteriën op je tong. Ook heb je vaak last van een verstopte neus, keelpijn, opgezwollen lymfeklieren en pijnlijke holtes. Een verstopte neus kan er bovendien toe leiden dat je veel door je mond ademt. Hierdoor krijg je een droge mond waarin bacteriën zich goed kunnen vermenigvuldigen en voor een grijze aanslag kunnen zorgen.

Middelen die de mond vochtig maken en je speekselklieren activeren bieden uitkomst. Producten van OraLieve helpen bij een droge mond. Ook kun je de RyttPro frisse adem kit gebruiken om een droge mond tegen te gaan en grijze aanslag te voorkomen.

 

 1. Ziekten als syfilis of tyfus
  Wanneer je ziek bent, wordt je immuunsysteem nog meer aangetast dan bij een gewone verkoudheid. Syfilis is een ernstige seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte is goed te genezen, maar als je er niet op tijd bij bent, verschijnen er witte en grijze plekken op de tong en zweren in de mond. Ontstekingen in je mond zijn een goede voedingsbodem voor bacteriën en dus ook voor een grijs tongbeslag.

 

Bij tyfus zie je op de tongrug een dik, grijswit beslag. De punt van je tong en de tongranden zijn dan juist felrood. Natuurlijk moet de ziekten altijd worden behandeld door een arts. Maar je kunt wel zelf zorgen voor een frisse tong. Gebruik mondproducten met ontsmettende en ontstekingsremmende stoffen, zoals aloë vera, foliumzuur (vitamine B11) of tea tree-olie.

 • Aloë vera en foliumzuur kunnen bloedend tandvlees stoppen en de weefsels in je mond herstellen. Beide stoffen zitten bijvoorbeeld in de Oxyfresh Relief gel en werken verzachtend bij geïrriteerd en ontstoken tandvlees.
 • Tea tree-olie zit bijvoorbeeld in de producten van Desert Essence en in BergenFeld tongue cleaning serum.

 

 1. Medicatie of chemotherapie
  Soms moet je (tijdelijk) medicijnen innemen omdat je ziek bent. Wanneer je ziek bent, is je afweer al verminderd, maar ook de medicatie zelf kan je weerstand extra verlagen. Hierdoor kan je immuunsysteem moeilijker bacteriën en schimmels te lijf gaan. Meestal is de grijze aanslag op je tong tijdelijk en verdwijnt deze wanneer je stopt met de medicijnen.

 

Je kunt intussen wel je mond goed verzorgen met milde producten die geen bijtende stoffen als sodium lauryl sulfaat (SLS) of chloorhexidine bevatten. Ook is het beter om geen tandpasta te gebruiken waar alcohol in zit. Van alcohol droogt je mond uit en dat is voor bacteriën juist een aantrekkelijke voedingsbodem. Vermijd ook mondproducten met smaakversterkers, zoals menthol. Deze kunnen irriterend werken. Kies bijvoorbeeld liever:

 • Oxyfresh unflavored: hiermee kun je je mond zowel spoelen als poetsen. In deze tandpasta zit actief zuurstof, waarin bacteriën niet goed gedijen.
 • Georganics: de kokosolie werkt verzachtend en vermindert de hoeveelheid bacteriën in je mond.
 • Producten van Oralieve: hierin zitten hydraterende stoffen die je mond vochtig houden.

 

 1. Brandend maagzuur of maagzweren
  Vaak gaan maagklachten gepaard met een branderige, pijnlijke tong. Wanneer je veel last hebt van oprispingen, komt zure maaginhoud in je slokdarm en mond terecht. Een zure mond trekt bacteriën aan die eiwitten omzetten in een grijze aanslag. Gebruik daarom mondproducten die de zuurgraad in je mond neutraliseren. Producten met natriumbicarbonaat en lactoferrine hebben een lage zuurgraad. Deze stoffen zitten onder andere in de tandpasta’s Oxyfresh, RyttPro en ook in de producten van Oralieve.

 

 1. Stress
  Ook langdurige stress of spanning zorgt voor een verminderde weerstand. Kijk dus altijd waar de stress vandaan komt en of je dit kunt vermijden of er op een andere manier mee om kunt gaan. Probeer voldoende te slapen, dagelijks te bewegen en gezond te eten.

Ga ook na of je misschien veel met open mond slaapt of snurkt. Je kunt dan eveneens last hebben van een droge mond: een goede voedingsbodem voor bacteriën en dus een grijze tong. Een Chin Strap is een soort elastische keelband die je ’s nachts om je hoofd kan doen. Deze helpt bij snurken en slapen met open mond.

 1. Tongaandoeningen, zoals een schimmelinfectie, orale lichen planus of leukoplakie
  Bij verschillende tongaandoeningen kunnen grijze of witte plekken in je mond en op je tong verschijnen. Denk hierbij aan orale candidiasis (mondspruw), orale lichen planus of leukoplakie (met links naar de tekst bij groene tong).

Het beste kun je zuurstofrijke en hydraterende mondproducten nemen met een neutrale zuurgraad, bijvoorbeeld:

 • Oxyfresh
 • RyttPro
 • Oralieve
 • Anoxident
 • Georganics

In deze producten zitten geen schurende of bijtende stoffen als chloorhexidine of SLS en ook geen irriterende smaakversterkers. Wel zit er bijvoorbeeld natriumbicarbonaat en lactoferrine in; stoffen met een neutrale zuurgraad. Lactoferrine onttrekt bovendien zink uit bacteriën, waardoor deze doodgaan.

 1. Koffie en thee
  Koffie en thee zijn niet van invloed op je weerstand. Cafeïne en theïne kunnen echter wel zorgen voor een geïrriteerd mondslijmvlies. Een symptoom hiervan is de grijze aanslag op je tong. Probeer dus de consumptie van koffie en thee te beperken tot een paar koppen per dag. Aanslag kun je verwijderen met de tongreinigers van Orabrush en Amano, in combinatie met de tongdruppels.

Wanneer ga je naar de huisarts?
Een grijze aanslag op je tong heeft altijd een oorzaak. Probeer die dus altijd eerst te achterhalen en ga naar je huisarts wanneer je vermoedt dat je een ziekte onder de leden hebt. Als je last hebt van ontstoken tandvlees, een pijnlijke tong of geïrriteerd mondslijmvlies, vraag dan je tandarts of mondhygiënist om advies.

Een grijze aanslag hoeft niet te betekenen dat je iets ernstigs mankeert, maar het is verstandig om af en toe je tong in de spiegel te bekijken. Een roze, niet-ruwe tong is een teken dat je mond in goede gezondheid is én ziet er gewoon frisser uit dan een grijze tong.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!