Kun je amandelstenen laten weglaseren?

Amandelsteentjes zijn brokjes afval die ontstaan in de amandelen of amandelcrypten, een soort inhammen achter de amandelen.

Ze kunnen zorgen voor keelpijn, hoesten, keelontstekingen en moeite met slikken. Bovendien stinken amandelsteentjes enorm!

Sinds kort is er een nieuwe methode mogelijk om amandelen te verwijderen: door middel van laser.

Hoe werkt dit?

Wat zijn amandelsteentjes?

amandelen wegbranden

Amandelsteentjes zijn brokjes afval die ontstaan in de amandelen of in de amandelcrypten.  Ze zijn vaak wit of gelig en vaak kleiner dan 2 mm.

De steentjes bestaan uit een opeenhoping van dode epitheelcellen, voedselresten, bacteriën, tongaanslag en neusslijm. Dit afval verkalkt na verloop van tijd.

Amandelsteentjes komen meestal spontaan los, bijvoorbeeld tijdens hoesten of praten.

Mensen met grote amandelstenen kunnen last hebben van hoesten, moeite met slikken en keelpijn, vaker keelontstekingen en een stinkende adem. Amandelsteentjes worden niet voor niets ook wel ‘stinksteentjes’ of ‘keelbrokjes’ genoemd.

De vieze geur ruikt een beetje zoals rotte eieren. Amandelsteentjes ontstaan vaak door diepe amandelgroeven en –crypten, terugkerende keel(amandel)ontsteking, witte aanslag op de tong, droge mond of overmatig neusslijm.

Hoe kun je amandelstenen laten verwijderen?

Als je lange tijd last hebt van amandelsteentjes, en je krijgt ze niet zelf weg, dan is het operatief laten verwijderen van de keelamandelen een optie. Zijn de amandelen weg, dan kun je immers ook geen amandelstenen meer krijgen.

Meestal worden keelamandelen in hun geheel verwijderd, onder narcose. Sinds kort is het echter ook mogelijk om een deel van de keelamandelen te laten weglaseren.

Zo’n zogenaamde lasertonsillotomie (tonsil betekent amandel) gebeurt in onder meer de Verenigde Staten, België en Duitsland al langer.

In Nederland wordt momenteel een onderzoek gedaan naar de lasertonsillotomie. Voorlopig kunnen patiënten enkel in het HagaZiekenhuis in Den Haag in aanmerking komen voor het weglaseren van de amandelen.

Hoe gaat een lasertonsillotomie in zijn werk?

In tegenstelling tot de klassieke operatie voor het verwijderen van amandelen, wordt een lasertonsillotomie uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. De patiënt zit tijdens de ingreep in een bed. De ingreep kan plaatsvinden op een poliklinische operatiekamer.

Met een tongspatel wordt de tong omlaag gedrukt. Laag voor laag wordt vervolgens het oppervlak van de amandel verdampt met een laserstraal.

De patiënt ademt diep in voordat de laser aangaat en ademt tijdens het laseren langzaam uit. De rook wordt afgezogen met een afzuiger.

Op deze manier worden de cypten van de keelamandel verwijderd en blijft het kapsel aanwezig.

Het lijkt er namelijk sterk op dat bij een ontsteking van de keelamandelen alleen de crypten zijn ontstoken. Het kapsel kan dus blijven zitten. 

Wat zijn de verschillen tussen lasertonsillotomie en het volledig verwijderen van keelamandelen?

  • Bij de klassieke operatie – het wegsnijden of ‘afpellen’ van de keelamandelen – worden de keelamandelen in hun geheel verwijderd, bij de lasertonsillotomie worden enkel de amandelcrypten (een soort inhammen achter de amandelen) verwijderd.
  • Een lasertonsillotomie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Een klassieke tonsillotomie, waarbij de keelamandelen chirurgisch verwijderd worden, vindt plaats onder algehele verdoving.
  • Na een lasertonsillotomie mag een patiënt direct na de ingreep naar huis, bij de klassieke operatie moet een patiënt een aantal uren of een nacht in het ziekenhuis blijven.
  • De napijn van een laserbehandeling is minder dan van de klassieke ingreep. Mensen gaven de lasertonsillotomie een 4 en de klassieke ingreep een 8 op een pijnschaal.

Waarom worden amandelen niet altijd verwijderd met lasertonsillotomie?

Hoewel de voordelen van de lasertonsillotomie ten opzichte van de klassieke ingreep om keelamandelen te verwijderen, overtuigend lijken, is er nog geen onderzoek gedaan naar het langetermijneffect van de behandeling.

Ook is er nog geen vergelijkende studie met de klassieke operatie. Eerst het onderzoek in het HagaZiekenhuis afwachten dus voordat alle KNO-artsen de methode overnemen.

Overigens blijkt uit eerder onderzoek dat 70% van de patiënten na laserbehandeling helemaal van de klachten af is.

Bij 10-20% is sprake van een aanzienlijke afname. 20% van de mensen had een tweede behandeling nodig. Bij 7% van de patiënten moesten de amandelen uiteindelijk toch op de klassieke manier verwijderd worden.

Wat zijn nadelen van een chirurgische ingreep?

Elke chirurgische ingreep kent risico’s, ook de lasertonsillotomie. Er bestaat een kans op een nabloeding. Deze ligt bij de lasertonsillotomie wel lager dan bij de klassieke tonsillectomie. Bij iedere operatieve ingreep is er kans op schade aan omliggende weefsels, zoals tanden, tong of lip.

Na de ingreep hebben patiënten een tijd keelpijn.

Iets anders waarom er niet direct chirurgisch moet worden ingegrepen, is dat amandelen een belangrijk onderdeel zijn van het afweersysteem. Ze beschermen het lijf tegen ziekteverwekkers. Amandelen moet je dus niet zomaar verwijderen.

Klachten door amandelen gaan bovendien regelmatig vanzelf weer over. Bij meer dan de helft van de kinderen gaan de klachten bijvoorbeeld ook zonder operatie weer over. Er wordt tegenwoordig dan ook veel minder snel besloten tot het verwijderen van de amandelen dan vroeger.

Wat kun je nog meer doen tegen amandelstenen?

Wil je liever een operatie vermijden, dan kun je eerst zelf proberen of je de amandelsteentjes kunt weghalen, of nog liever: kunt voorkomen.

Zorg er altijd voor dat je mond schoon is, door goed te poetsen en ook tussen je tanden schoon te maken met een rager of stoker.

Amandelstenen bestaan uit voedselresten, bacteriën en andere viezigheid. Is je mond niet schoon, dan kunnen bacteriën en afval dus sneller tot amandelsteentjes uitgroeien.

Door te tong goed schoon te maken met een bewezen tongschraper en druppels of gel te gebruiken om de tong te reinigen, hebben bacteriën minder kans om uit te groeien tot amandelstenen.

Zelf steentjes verwijderen

Heb je al amandelstenen, dan kun je ook proberen deze zelf te verwijderen. Soms worden daarvoor wattenstaafjes geadviseerd, of een injectiespuit zonder naald, om door middel van water de amandelsteentjes weg te spuiten.

Die methodes zijn echter weinig effectief. Met een wattenstaafje kun je nooit zo diep in de crypten komen. Bovendien is het niet prettig om zo achter in je keel te morrelen. Je kunt erdoor gaan kokhalzen en je weet ook niet of je schade aanbrengt.

Een stuk effectiever, veiliger en prettiger, is het gebruik van TonsilFresh Cupping Glass.

Dit product bestaat uit een glazen pipet en een oranje zuigbal. Het uiteinde van de pipet plaats je op je amandelen.

Door in het balletje te knijpen ontstaat er een aanzuigende werking. Zo zuig je de steentjes als het ware op, op een veilige manier.

Het vacuüm-effect is comfortabel, maar sterk genoeg om zelfs uit de diepste crypten amandelstenen te verwijderen.

Gebruikers zijn heel tevreden over de TonsilFresh Cupping Glass. Zeker uit te proberen dus, al helemaal als je bedenkt dat je op die manier een operatie kunt vermijden.

Wil je nog meer trucs weten om van amandelsteentjes af te komen? Lees dan ook: 10 beste manieren om zelf amandelstenen te verwijderen

 

 

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!