Welk gel tegen een droge mond werkt het best?

bevochtigings gelAuteur Julia de Jong

“Wat voor speekselgel kan ik het beste kiezen?” “Welk product werkt goed tegen mijn droge mond?”

Een terechte vraag die onze redactie vaak wordt gesteld en daarom zochten we het uit.

Een kunstmatige speekselgel, ook wel speekselsubstituut of speekselvervanger genoemd, is voor veel patiënten een uitkomst.

Een goed product kan irritaties en droogheid wegnemen en enkele belangrijke functies van het speeksel overnemen.

Toch blijken niet alle gels even effectief vanwege dubieuze bestanddelen, een hoge zuurgraad en simpelweg omdat ze de klachten niet helpen verminderen.

We gingen op zoek naar de beste kunstmatige speekselgel en letten daar bij op het volgende:

7 Eisen van goede bevochtigingsgel tegen xerostomie

 • De gel behoort dusdanig effectief te zijn, dat patiënten soms vergeten last te hebben van een verminderde speekselvloed.
 • Een speekselgel mag bij voorkeur niet zuur zijn. Een neutrale pH-waarde is van belang om de mond te beschermen tegen bacteriën en gaatjes
 • Een goed speekselsubstituut moet zoveel mogelijk elektrolyten en enzymen bevatten die we ook terugvinden in de samenstelling van echt speeksel
 • Een droge-mond-gel moet een hoge viscositeit hebben. Een langdurig gesmeerde mondholte zorgt voor een goede nachtrust en zo min mogelijk irritaties
 • Een speekselvervanger bevat het liefst geen suikers of zoetstoffen zoals sacharine
 • Kunstspeeksel bevat liever geen mucine (maagslijm) van varkens.
 • De beste gel tegen xerostomie moet bij voorkeur de speekselklieren stimuleren door middel van plantaardige speekselopwekkers en bijvoorbeeld xylitol

Welke fabrikant is het gelukt om natuurlijk speeksel zo goed mogelijk na te bootsen?

1. OxyFresh Pro Relief Dental Gel = Nr 1. Beste Gel !

speeksel vervangerDe absolute favoriet is Oxyfresh Pro Relief Dental gel.

Wat geen fabrikant is gelukt heeft OxyFresh wél weten te realiseren; het ontwikkelen van een niet-zure en veilige mondgel, voorzien van alléén ingrediënten die hebben bewezen de mond te bevochtigen en te kalmeren.

Oxyfresh Pro Relief Dental Gel smeert, verlicht, herstelt en hydrateert de mond (zelfs een hele nacht lang) met behulp van bewezen bestanddelen zoals foliumzuur, actieve zuurstof, zinklactaat en xylitol.

Tegelijkertijd wordt met behulp plantaardige bestanddelen de eigen speekselproductie flink aangewakkerd en wordt stinkende adem omgezet in een frisse adem.

Oxyfresh pro Relief Dental gel is tevens zo krachtig dat het ook door tandartsen wordt voorgeschreven om wondjes, aften en tandvleesproblemen tegen te gaan.

Alleen online te verkrijgen bij OxyFresh.nl en bol.com

2. OxyFresh Fluoride Gel

gel tegen droge mondNiet toevallig vinden we een andere variant van de OxyFresh lijn op de 2e positie: de OxyFresh Fluoride MondGel.

Daar waar je OxyFresh Pro Relief Dental Gel zo vaak mag gebruiken als je wilt, is OxyFresh Fluoride Gel alleen geschikt voor slechts enkele keren per week.

Waarom staat dit product op de 2e plaats? Mensen die last hebben van een droge mond hebben een hoog risico op gaatjes en tandbederf. Er is immers te weinig speeksel dat je tanden beschermt.

Door Oxyfresh Fluoride Gel enkele keren per week op het gebit aan te brengen wordt het tandglazuur sterker gemaakt en verklein je de kans op tandgevoeligheid en gaatjes.

De Fluoride Gel mag je slechts 3 keer per week gebruiken en kan het beste worden aangebracht met een bitje. Spuug de gel vervolgens uit.

De meeste droge-mond-patiënten in Nederland combineren het gebruik van de Pro Relief Gel (elke dag) en de Fluoride Gel (3 keer per week). Zo is men niet alleen verzekerd van soepele mondweefsels omgeven met een rijke speekselvloed, maar is men tevens beschermd tegen tandbederf als gevolg van te weinig speeksel.

3. OraRelieve droge mond Hydral Gel

bevochtigings gelOraRelieve Gel is een van de meest populaire droge-mond-gels ter wereld. Het is eenvoudig te verklaren waarom:

Er zijn 3 essentiële verschillen met andere droge-mond-gels.

 1. De pH-waarde van de mond wordt voor lange tijd op peil gehouden. Een alkalisch milieu is belangrijk voor een gezonde mond. Een droge mond is meestal ook zuur.
 2. Oralieve bevat een enzymensysteem dat ervoor zorgt dat het vocht snel wordt opgenomen. Andere gels hebben daar vaak moeite mee en vervliegen snel.
 3. Daarnaast bestaat Oralieve uit belangrijke enzymen en eiwitten die je ook terugvindt in natuurlijk speeksel. Zo wordt de mond zowel overdag als in de nacht beschermd tegen bacteriën, irritaties, droogte en vervelende ademgeurtjes.

Het enige wat je hoeft te doen: Breng (bijvoorbeeld voordat je gaat slapen) een beetje gel aan langs de weefsels, tanden en tong. Je creëert zo een beschermlaagje in je mond waarbij de slijmvliezen bevochtigd blijven en irritaties door droogheid worden voorkomen. Exclusief online verkrijgbaar bij DeMondzorgzaak.

4. Anoxident Balance Oral bevochtigings Gel

Op de 4e plaats: de multifunctionele mondgel van Anoxident. Hoewel Anoxident de effectiviteit van de nummers 1 tot en met 3 niet overtreft, kunnen we deze gel niet onbenoemd laten.

Anoxident is een nieuw merk (ontwikkeld door een arts uit Luxemburg) dat zich vooral richt op diabetici met monddroogheid.

De formule is verrassend; met behulp van cucumus-melo-plantextract worden de speekselklieren aan het werk gezet. Verder bevat Anoxident melkextracten, vitamine E, vitamine C, mineralen, xylitol en fluoride.

De mondgel geeft een smerend gevoel langs de slijmvliezen gedurende de nacht, waardoor het comfort en gevoel in de mond verbetert.

Andere voordelen zijn;

 • Blokkeert de hechting van schadelijke bacteriën aan het mondslijmvlies
 • Is vrij van ureum en conserveringsmiddelen
 • Herstelt de zuurgraad in de mond
 • Hoge viscositeit (blijft lang zitten)
 • Bevat anti – oxidanten
 • Remt de schadelijke werking van een te hoog glucosegehalte in de mond (bij diabetici en sporters)

5. Muskadent mond hydraterende gel

Muskanadent is een Duitse farmaceut die ervan overtuigd is dat je vele mondproblemen kunt aanpakken met plantaardige bestanddelen. Het is dan ook een plantaardige gel met een verzachtende en smerende werking door middel van etherische oliën en het smeermiddel Xanthan gum. De formule is vooral gemaakt voor mensen met gevoelige tandweefsels of een pijnlijke tong, maar blijkt ook geschikt voor de droge mond patiënt. Het nadeel van deze muskanadent tong- en tandvleesgel zijn de stoffen alcohol, citroenzuur, en eugenol. Deze stoffen worden niet door elke patiënt met xerostomie goed verdragen. In dat geval kan beter worden gekozen voor de nummers 1 en 2 op deze lijst van OxyFresh.

6. Xerostom gel

De formule van Xerostom speekseladditief werkt voornamelijk op olijfolie en betaïne, wat er niet per se voor zorgt dat het vocht snel wordt opgenomen in de weefsels. Toch is de smaak plezierig en brengt het enigszins vocht in de mond aan. Daarnaast creëert Xerostom een beschermingslaagje over de slijmvliezen waardoor het weefsel zich kan herstellen. De reviews zijn wisselend positief. De lijn van Xerostom is te vinden op bol.com en demondzorgzaak.nl

7.  GC Hydrating gel

Diglycerin, Aqua, Cellulose Gum, Carrageenan, Sodium Citrate,  Aroma, Ethylparaben, Benzyl Alcohol.

In deze gel zijn Cellulose Gum en carragenen, naast glycerine, de verdikkingsmiddelen. Parabenen worden vrijwel uitsluitend gebruikt als conserveermiddel. Ze zijn met name effectief tegen schimmels, maar ook tegen veel bacteriën. Deze gel bestaat dus voornamelijk uit verdikkingsmiddel en niet uit middelen die de mond beschermen. Daarnaast is alcohol opgenomen als ingrediënt, wat de mond feitelijk alleen maar extra uitdroogt en daarom misschien niet de beste keuze is voor iedereen.

8. Biotene mondgel

De samenstelling van Biotene was vroeger vergelijkbaar met de formule van OraRelieve (nummer 3 op de lijst), maar een paar jaar geleden heeft de fabrikant het enzymsysteem verwijderd.

Het product is nu meer een smeermiddel dan een vochtinbrengende crème geworden. Biotene werkt voor sommige mensen, maar niet voor iedereen.

9. Bioxtra

Bioxtra droge mondgel is een mondgel dat onder andere eiproteïnen bevat, wat voor sommige mensen een probleem kan zijn. Hoewel de bestanddelen erop gericht zijn om een droge mond te bestrijden houdt niet iedereen van de smaak en van de textuur van de gel. Daarnaast bevat het de stof hydroxyethylcellulose en is er niet veel bekend over de zuurgraad.

10. Saliva Orthana

Als hekkensluiter vinden we de Speekselgel van Orthana. De fabrikant gebruikt varkensmucine – wat voor sommige mensen een probleem kan zijn, en het smaakt behoorlijk walgelijk.

Sommige preparaten zijn afgeleid van dierlijke producten en zijn mogelijk niet geschikt voor vegetariërs en mensen uit bepaalde religieuze groepen. Een aantal bevatten zelfs dierlijke glycerine of zelfs mucine. Mucine is het maagslijm van varkens. Mucine zorgt ervoor dat de maagwand beschermd blijft tegen zuren maar geeft helaas een onprettige smaak.

Wil je meer advies over het kiezen van een goed product tegen een droge mond?

Stuur dan een e-mail naar Julia de Jong of een van onze andere experts;

info@vraagdetandarts.nl of bel naar +3163335439

Lees ook ons topartikel

Wat is het beste product tegen een droge mond?

 

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!