Heb je porseleinen facings op je tanden en wil je weten welke tandpasta je daarvoor het best kunt gebruiken? Wij geven je er niet één, maar vijf!

Op zich vereisen porseleinen facings, of veneers, geen extra onderhoud aan je gebit. Meestal zijn de facings goed te reinigen, ook omdat ze aan de voorkant van het gebit zitten, en dus goed bereikbaar zijn.

Let wel even hier op

• Zorg dat je ook de randen van de facings goed schoonhoudt, zodat er geen viezigheid onder de facings kan komen;

• Gebruik altijd een zachte tandenborstel, zodat je de facings niet te veel schuurt. Een goede tandenborstel hiervoor is bijvoorbeeld de Oxyfresh Bamboe Tandenborstel: een duurzame tandenborstel met zijdezachte haartjes, waar je je gebit goed mee kunt reinigen, maar die wel zacht genoeg is voor je facings.

Houd rekening met de volgende zaken

• Gebruik geen whitening tandpasta

Porseleinen facings verkleuren niet, zoals dat bij composietfacings wel het geval kan zijn. Je hoeft ze dus ook niet met een whitening tandpasta te poetsen. Sterker nog: een whitening tandpasta wordt bij porseleinen facings afgeraden. Zo’n tandpasta is te ruw voor je facings, waardoor ze kunnen slijten of schade kan ontstaan. Dat ziet er minder mooi uit en haalt de glans weg. Die afgesleten plekjes zijn bovendien juist vatbaarder voor verkleuring! Gebruik dus geen whitening tandpasta als je porseleinen facings hebt.

• Kies een tandpasta met een lage RDA-waarde

Niet alleen whitening tandpasta’s zijn ruw, sommige andere tandpasta’s hebben ook een schurend effect. Dat wordt gemeten in de zogenaamde RDA-waarde, wat staat voor relative dentine abrasiveness. Die RDA-waarde wordt niet vermeld op een tandpasta, maar is voor sommige tandpasta’s wel te vinden. Tandpasta’s met een RDA-waarde lager dan 70 worden als laag abrasief beschouwd, tandpasta’s met een RDA-waarde tussen 70-150 als matig abrasief en tandpasta’s met een RDA-waarde tussen 151-250 als hoog abrasief.1 Het advies is om bij porseleinen facings te kiezen voor een tandpasta met een lage RDA-waarde, om de facings niet te veel te schuren.2

• Vermijd baking soda en waterstofperoxide

Baking soda en waterstofperoxide hebben ook een schurend effect op de tanden, wat bij facings moet worden vermeden. Het haalt de glans van de facings af en kan de oppervlakte aantasten, wat leidt tot oneffenheden en eventueel verkleuringen.

• Kies eventueel voor een gel in plaats van een tandpasta

Een gel is minder abrasief (schurend) en milder voor je tanden dan een tandpasta. Je kunt dus in plaats van een tandpasta ook voor een gel kiezen om je tanden te poetsen.

Op welke tandpasta’s kom je dan uit?

1. Oxyfresh Sensitive Tandpasta
Onze nummer 1 is een tandpasta die erg geschikt is voor mensen met facings. De RDA-waarde van Oxyfresh Sensitive is namelijk slechts 40 en dus zeer laag. Dat betekent dat de facings niet afgesleten worden door de tandpasta.

Daarnaast bevat Oxyfresh Sensitive enkel natuurlijke producten als zink en essentiële oliën. Deze middelen tasten je gebit en facings niet aan, maar maken je gebit enkel sterker. Oxyfresh is alcoholvrij en bevat ook geen baking soda en waterstofperoxide, dus dat onderdeel van ons lijstje kun je ook aankruisen. Daarnaast is Oxyfresh vrij van toegevoegde kleurstoffen of kunstmatige zoetstoffen.

Deze tandpasta bevat overigens wel sodium lauryl sulfaat (SLS), het middel dat tandpasta’s laat schuimen. Heb je last van een droge mond, dan kun je beter kiezen voor een van de andere tandpasta’s uit onze lijst.

De Oxyfresh Sensitive tandpasta bevat geen fluoride. Dat ingrediënt wordt wel aangeraden door tandartsen, omdat dit het best werkt tegen cariës (gaatjes). Kies je liever wel voor fluoride? Kijk dan nog even bij de nummers 2 en 3 van onze lijst.

Ingrediënten:
Calcium Carbonate, Water (Aqua), Glycerin, Sorbitol, Sodium Lauryl Sulfate, Chondrus Crispus (Carrageenan), Stabilized Chlorine Dioxide (Oxygene®), Natural Flavor, Mentha Arvensis (Mint) Leaf Oil, Menthol, Sucralose.

2. Miradent Mirafluor C Tandpasta
Een tandpasta met een lagere RDA-waarde bestaat bijna niet: Miradent Mirafluor C Tandpasta heeft een RDA-waarde van slechts 17. Dat betekent dat deze tandpasta absoluut niet schurend is en daarom erg geschikt voor je porseleinen facings.

Deze tandpasta van Miradent reinigt het gebit en tandvlees zacht, maar efficiënt. Het bestrijdt tandplak en cariës (gaatjes) en helpt om gevoelige tanden te voorkomen.

Bovendien is deze tandpasta ook gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zonder baking soda of waterstofperoxide, SLS of alcohol. Miradent bevat wel fluoride.

Ingrediënten:
Aqua, sorbitol, hydrated silica, propylene glycol, olaflur, cocamidopropyl betaine, hydroxyethyl cellulose, sodium sacharine, sodium chloride, limonene, CL 77891, 1250 PPM aminfluoride.

3. Dentissimo Complete Care Tandpasta
Op nummer 3 ook een tandpasta met fluoride, zonder schadelijke ingrediënten als
sodium lauryl sulfaat, chloorhexidine, peroxide, parabenen en triclosan. Bovendien cruelty free en GMP-gecertificeerd. De tandpasta is ontwikkeld op basis van plantenextracten en dus volledig natuurlijk. Dentissimo is effectief tegen tandverlies, tandplaque, tandgevoeligheid, vorming van tandsteen.

Maar waarom is Dentissimo Complete Care ook een goede keuze bij porseleinen facings? Dat komt omdat deze tandpasta geen waterstofperoxide en baking soda bevat en bovendien een lage RDA-waarde heeft: slechts 60. Dat betekent dat deze tandpasta niet schuurt en de facings dus mooi glanzend en gezond houdt.

Kortom: een natuurlijke, effectieve tandpasta, die volledig veilig is voor je facings.

Ingrediënten:
Real Geranium Maculatum Extract, Echinacea Angustifolia, Chamomilla Recutita, Salvia Officinalis, Cetraria Islandica, Papain, Mentha Piperita, Geranium Maculatum Extract, Aloe Barbadensis Extract, Eucalyptol, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Krameria Triandra Extract, Commiphora Myrrha Oil, Thymol, Eucalyptol and real peppermint. Bevat Sodium Fluoride gelijk aan 950 ppm Fluoride.

Gebruik je liever een tandpasta zonder fluoride? Kijk dan bij de nummer 4 van deze lijst. Ook van Dentissimo, maar dan fluoridevrij.

4. Dentissimo BIO-tandpasta met kruiden
Deze tandpasta op basis van kruiden is fluoridevrij en geproduceerd zonder schadelijke ingrediënten, zoals SLS, chloorhexidine, peroxide, parabenen, gluten en triclosan. Net als nummer 3 cruelty free en GMP-gecertificeerd.

Het verschil met de tandpasta van Dentissimo op nummer 3 is voornamelijk dat deze BIO-tandpasta geen fluoride bevat.

Ook deze tandpasta heeft een lage RDA-waarde en schuurt de facings niet. Ook geen waterstofperoxide of baking soda, dus prima te gebruiken voor je facings!

Ingrediënten:
Real Geranium Maculatum Extract, Echinacea Angustifolia, Chamomilla Recutita, Salvia Officinalis, Cetraria Islandica, Papain, Mentha Piperita, Geranium Maculatum Extract, Aloe Barbadensis Extract, Eucalyptol, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Krameria Triandra Extract, Commiphora Myrrha Oil, Thymol, Eucalyptol en real peppermint.

5. Dr. Brite Tandpasta Gevoelige Tanden Coconut Mint
De tandpasta’s van Dr. Brite zijn eerlijk en natuurlijk en prima geschikt voor je facings. Deze tandpasta voor gevoelige tanden met kokosnoot van Dr. Brite heeft nog een voordeel: het reinigt je tanden en voorkomt verkleuringen, door de toegevoegde kokosolie. Zo blijven je tanden zonder facings mooi wit, net als je facings, en ontstaan er geen kleurverschillen.

En dat allemaal zonder dat de tandpasta schuurt: de kokosolie verwijdert tandplaque en hardnekkige vlekken, maar zonder de facings schade toe te brengen en op een volledig natuurlijke manier.

Dr. Brite tandpasta Gevoelige Tanden Coconut Mint is dus heel geschikt voor het poetsen van je facings en daarnaast speciaal geschikt tegen gevoelige tanden, verzachtend voor het tandvlees en de mondslijmvliezen, voor een frisse adem en voor het herstellen van het natuurlijke evenwicht van de mondflora.

Enkel natuurlijke, biologische ingrediënten, geen SLS, baking soda, waterstofperoxide, alcohol of andere agressieve middelen.

Ingrediënten:
Biologische aloë vera gel, soja-vrije plantaardige glycerine, de mineralen calciumcarbonaat en gehydrateerde Silica, kokosolie (biologisch, niet genetisch gemodificeerd), maranta arundinacea (pijlwortel, verdikkingsmiddel), kaliumcocoaat van biologische kokosolie, calciumascorbaat (niet-zure vitamine C), etherische olie van biologische pepermunt en groene munt, biologische mentholkristallen, quillaja saponaria molina (zeepbast), biologische eugenia caryophyllus (kruidnagel) olie, biologische rosmarinus officinalis (rozemarijn) olie, biologische ocimum sanctum (tulsi) blad extract, biologische vanille planifolia (vanille) smaakpoeder, biologische stevia rebaudiana (stevia) blad- en stengel extract, natrium cocoyl glutamaat van kokosnoten en biologische azadirachta indica (neem) extract.

Literatuur
1. Loveren van C. Preventieve tandheelkunde 1. Fluoridetandpasta’s, de hoeksteen van de cariëspreventie. Ned Tijdschr Tandheelkd 2016; 601-608
https://doi.org/10.5177/ntvt.2016.12.16188
2. Hari M, Poovani S. Porcelain laminate veneers: A review. J Adv Clin Res Insights 2017; 4:187-190
https://www.researchgate.net/publication/324251741_Porcelain_laminate_veneers_A_review

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!