Wil jij ook wittere tanden? En wil je dit bereiken zonder agressieve stoffen die zowel je tandvlees als je tanden gevoelig kunnen maken?

tandarts van der Laarse

Geschreven door
Donna van der Laarse
Laatst bijgewerkt: 01-02-2024

Medisch beoordeeld door
Martin Giniger
Tandarts

Een stralend wit gebit is helemaal hot en natuurlijke middeltjes zijn dat ook. Hier komen beide trends samen in een top 10 lijst natuurlijke huismiddelen. Die kun je gebruiken om je tanden wit te houden of nog witter te maken zonder dure bleekbehandelingen.

Top 10 beste natuurlijke middelen tegen gele tanden

 1. Kokosolie
 2. Actieve koolstof
 3. Aloë Vera
 4. Zout
 5. Bepaalde voedingsmiddelen
 6. Bijten in knapperige groenten
 7. Fruit
 8. Kruiden
 9. Sinaasappelschil
 10. Banyan wortels

Verder in het artikel duiken we dieper in op elke natuurlijke middel en waarom ze helpen tegen gele tanden.

Kokosolie

Kokosolie is een prachtig middel om je mond op een zachte en natuurlijke manier te reinigen. Het bevat ondermeer caprylzuur en laurinezuur. Deze zuren tasten deze je gebit niet aan, maar gaan wel de “slechte” bacteriën en schimmels in je mondholte te lijf.

Je kunt Extra Vierge kokosolie puur gebruiken. Laat voorafgaand aan het tandenpoetsen, bij voorkeur voor je ontbijt, 2 theelepels kokosolie in je mond smelten. Spoel, duw en trek de kokosolie door je mond door je tong en wangen te bewegen. Doe dit minimaal 3 minuten. Hoe langer je deze “oil pulling” volhoudt, hoe meer bacteriën en aanslag van je gebit in de olie worden gevangen. Spuug na afloop de olie uit in een tissue en spoel je mond met water. Hierna kun je de tanden poetsen.

Heb je geen kokosolie bij de hand, maar wel zonnebloemolie? Ook hiermee kun je “oil pullen” voor wittere tanden.

Actieve koolstof

Koolstof is zelf gitzwart, maar gek genoeg in staat om je tanden juist witter te maken. Koolstof is verkoold materiaal van planten, in mondverzorging-producten meestal afkomstig van de kokosnoot-schil. Deze wordt “geactiveerd”, wat inhoudt dat de oppervlakte van de moleculen vergroot wordt. Actieve koolstof heeft daarom een enorm absorptievermogen. In het verleden werd het vooral in de geneeskunde gebruikt als middel tegen diarree en vergiftigingen, zoals bij een overdosis medicijnen.
De zuiverende werking van actieve koolstof heeft inmiddels zijn weg gevonden op het terrein van de mondverzorging. Vanwege het absorptievermogen kan het ook de aanslag op het tandglazuur in zich opnemen.

Je kunt natuurlijk zelf kokosnoot-schillen verkolen op je barbecue, maar ingeval van actieve koolstof is het waarschijnlijk handiger om te kiezen voor kant en klare producten. Tegenwoordig zijn er tal van tandpasta’s en mondwaters op basis van actieve koolstof.

Als de zwarte spetters in je wasbak bij het tandenpoetsen met koolstof-tandpasta je tegenstaan, ga dan voor tandpasta en mondwater van Dr. Brite.

Dit Amerikaanse bedrijf maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke ingrediënten en gebruikt pigmentloze koolstof. Deze mondverzorging-producten bevatten actieve koolstof, maar zijn net zo wit als reguliere tandpasta.

Aloë Vera

Aloë vera bestrijdt bacteriën en verzacht en reinigt je gebit en je tandvlees. Je kunt een stukje van de gel van Aloë langs je gebit wrijven of een mengsel maken waar je je tanden mee poetst. Meng dan de gel met glycerine en voeg eventueel een heel klein beetje natriumbicarbonaat toe.

Zout

De oude Grieken poetsten rond het begin van de jaartelling hun tanden door met een dunne, ruwe linnen doek over hun tanden te wrijven. Dat doekje was als het even kon gedoopt in roet of zout. Hierboven hebben we gezien dat koolstof (roet) al herontdekt is. Maar ook zout heeft een reinigende en antibacteriële werking. Hiermee voorkom je tandplak en dus de vorming van tandsteen, dat de tanden donkerder maakt. Daarnaast is zout ontsmettend, zodat je tegelijkertijd ontsteking in je mond helpt voorkomen.

Je kunt een beetje zout over je tanden wrijven, of oplossen in een beker water en hiermee je mond spoelen voor het slapen gaan. Op den duur zullen je tanden witter worden.

Bepaalde voedingsmiddelen

Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit, volkoren producten en vette vis is belangrijk voor je algehele gezondheid. Dat komt uiteindelijk ook je gebit ten goede. Vooral groenten zijn een bron van calcium, die veel hoogwaardiger is dan het calcium uit melk. En calcium is zoals we weten belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden. Behalve voedingsstoffen die van binnenuit werken, is er ook voedsel dat iets extra’s doet door het directe contact met je tanden.

Bijten in knapperige groenten

Wortels, selderij en komkommer werken als een natuurlijke tandenborstel. Tijdens het knagen verwijder je tandplak, zodat het zich niet tot tandsteen kan vormen. Zo’n gezond alternatief voor traditioneel snoepgoed helpt mee om witte tanden te krijgen.

Fruit

Verschillende soorten fruit bevatten zuren, die kunnen helpen om je tanden te schoner en witter te maken.
• Je lunch afsluiten met een zure appel is een goede manier om je gebit te reinigen.
• Ook ananas en papaja bevatten dergelijke stoffen.
• Aardbeien kun je niet alleen eten, je kunt er ook één doormidden snijden en ermee over je tanden wrijven.

Let op dat fruitzuren tanderosie in de hand werken. Gebruik deze trucjes dus met mate en spoel je mond na afloop. Gebruik ze vooral niet vlak voor het tanden poetsen!

Kruiden

Ook sommige kruiden hebben een reinigende werking op je gebit. Salie en basilicum werden in de Oudheid daar al voor gebruikt en vinden steeds vaker hun weg in de moderne mondverzorging-producten op basis van natuurlijke ingrediënten.

Basilicum

Basilicum kun je gebruiken door op de blaadjes te kauwen of ze langs je tanden wrijven. Hiermee verwijder je aanslag en vlekken op je tanden. Basilicumblaadjes kun je ook in de zon laten verdrogen. Eenmaal verdroogd, verpulver je de blaadjes en meng je ze met je gebruikelijke tandpasta.

Salieblaadjes

Ook salieblaadjes gebruik je door erop te kauwen of ze langs je tanden wrijven. Daarnaast kun je er een effectief DIY mondwater van maken door twee eetlepels salie in een kop kokend water te doen en af te laten koelen.

Kruidnagel

Kruidnagel bevat Eugenol, dat een antibacteriële en ontstekingsremmende werking heeft. Het helpt niet alleen bij kiespijn en gevoelige tanden maar omdat het bacteriën doodt, voorkom je tevens tandplak. Je kunt op een kruidnagel kauwen, maar je kunt ook etherische kruidnagel-olie kopen. Daarvan wrijf je een paar druppels over je tanden of je druppelt het op je tandenborstel en poetst je tanden ermee.

Sinaasappelschil

Regelmatig met de binnenkant van een stukje sinaasappelschil over je tanden wrijven maakt ze witter. Het beste is om dit iedere avond voor het slapen gaan te doen en na het inwrijven niet na te spoelen met water. De calcium en vitamine C kunnen dan de hele nacht hun werk doen. Let op: de schil moet wel vers zijn. Als dat niet altijd lukt is er ook gedroogd en gemalen sinaasappelschil te koop, wat je hiervoor kunt gebruiken.

Banyan wortels

De luchtwortels van de Indiaase banyanboom worden in de Ayurvedische geneeskunst al eeuwenlang gebruikt als wegwerptandenborstels, waarop gekauwd wordt. Behalve het reinigen van het gebit en het tandvlees maakt dit de tanden ook witter. De verse wortels zijn voor ons wat lastig te verkrijgen, maar gemalen poeder van de banyan is met enig zoekwerk wel te koop.

Nooit meer snoepen?

Dat hoeft gelukkig niet, al is de keuze wel een beetje beperkt. Behalve het al eerder genoemde fruit en knapperige groenten, draagt het volgende snoepgoed bij aan witte tanden:

 • Pure chocola bevat theobromine, een stof die tanden gladder en witter maakt
 • Suikervrije kauwgom of mintsnoepjes met Xylitol gaan tandplak tegen en bestrijden de bacteriën in de mond. Bovendien bevorderen ze de productie van speeksel, wat de pH-waarde in de mondholte neutraliseert en zo eveneens meehelpt om de tanden witter te houden

Zijn alle natuurlijke middeltjes effectief, maar ook veilig?

Er circuleren nogal wat recepten voor wittere tanden, die een combinatie zijn van een schurend middel en een zuur. Bijvoorbeeld bi-carbonaat, ook wel “baking soda” genoemd, gemengd met citroensap of azijn. Wij vinden dat niet zo’n goed idee.

Het heeft een reinigende werking, dus je tanden zullen er ongetwijfeld witter door worden. Maar de combinatie van een zuur met een schurende stof tast op den duur ook je tandglazuur aan. Aangezien tanderosie één van de oorzaken is van gele tanden, werkt het op de langere duur juist gele tanden in de hand.

Mocht je het echt niet kunnen laten om deze middeltjes te gebruiken, doe het dan met mate. Beter is om je tanden te bleken met middelen, die niet zuur of agressief zijn.

Hier vind je een top 10 van bewezen producten die je tanden veilig witter maken.

Nog een tweede waarschuwing

Bovengenoemde middelen zijn natuurlijk geen vervanging voor een goede mondverzorging. Als je witte tanden wilt houden of krijgen, betekent dat vooral goed poetsen, flossen en rageren.

Reinig je gebit twee keer per dag gedurende minimaal twee minuten en bij voorkeur met een elektrische tandenborstel.

Zelfs na goed poetsen blijven er etensresten tussen je tanden en kiezen zitten, hetgeen flossen en rageren eigenlijk net zo noodzakelijk maakt als tandenpoetsen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!