Is je vulling uitgevallen of afgebroken? Of heb je een losse kroon? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar de tandarts, want het doet pijn en eten is bijna niet mogelijk. Het lukt echter niet altijd om snel naar een tandarts te kunnen. Misschien zit je wel midden in een oerwoud, of heeft je tandarts pas over een paar dagen of zelfs weken plaats. Dan is de oplossing om zelf een noodvulling aan te brengen

Met een noodvulling kan je het gat in je tand of kies makkelijk zelf vullen. Dat verhelpt de pijn en zorgt dat je weer kan eten en drinken. Meestal kan zo’n tijdelijke tandvulling een paar dagen blijven zitten, soms ook langer. De ideale oplossing als je niet direct bij een tandarts terecht kunt. 

Niet alle middelen maken hun verwachtingen waar. Maar er bestaan ook geweldige tijdelijke noodvullingen die je zelf kunt aanbrengen, waar je enorm mee geholpen bent. Welke middelen zijn het best?

1. Dentemp Maximum Strength Lost Fillings and Loose Caps Repair

Deze noodvulling van Dentemp is ontwikkeld door een tandarts en wereldwijd de meest verkochte noodvulling. Je kunt er prima tijdelijk losse kronen en uitgevallen vullingen mee vervangen. Omdat dit middel zo makkelijk aan te brengen, sterk en geliefd is, is dit onze favoriet. Volgens de fabrikant kun je er binnen 60 minuten mee eten. 

Hoe breng je de noodvulling aan? Was je handen grondig, spoel je tand of kies met warm water. Niet droogmaken, maar je mond juist vochtig laten. Een beetje Dentemp pakken, met je vingers een balletje ervan maken en stevig in de caviteit drukken. Een paar keer bijten op het materiaal en overtollig materiaal verwijderen. Je mond goed spoelen met warm water en klaar is Kees. Zo simpel is het. Na een uurtje kun je weer eten. 

Dentemp waarschuwt dat deze noodvulling niet gebruikt moet worden als er sprake is van kloppende pijn of zwelling in het aangedane gebied. Ook raadt de fabrikant aan zo snel mogelijk je tandarts te bezoeken, ook nadat je de noodvulling zelf hebt aangebracht. Dat is sowieso altijd een goed plan. Maar tot die tijd is deze noodoplossing van Dentemp een prima mogelijkheid. 

Enkel online verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

2. Dentek EHBO-set


Dentek EHBO-set

De Dentek Dental Repair Kit is een erg complete set, die eerste hulp biedt bij kiespijn, afgebroken tanden, verloren vullingen en kapotte kronen. Deze set is ook ideaal om mee te nemen naar het buitenland of als je op survival gaat.

De Dental Repair Kit bestaat uit:

  • professioneel vulmateriaal Temparin Max (wit)
  • een applicator om Temparin Max mee aan te brengen
  • een flesje eugenol tegen kiespijn
  • een doosje om een verloren tand in te bewaren

Net als de noodvulling van Dentemp, is deze EHBO-set van Dentek heel eenvoudig te gebruiken. Wat doe je bij een verloren of kapotte vulling? Spoel de pijnlijke kies eerst goed uit met water, zodat je zeker weet dat er geen etensresten achterblijven. Houd je mond een beetje vochtig. Schep wat Temparin Max uit het flesje en rol het materiaal tussen je vingers tot een klein balletje. Breng het vulmateriaal aan in de tand of kies en druk het aan met de applicator. Zet de kaken op elkaar, kauw alsof je op een papiertje bijt en beweeg de tanden voorzichtig over elkaar. In een paar minuten is de Temparin Max uitgehard. Met een vochtig wattenstaafje kun je uitgelopen vulmateriaal verwijderen. 

Na enkele uren kun je weer eten.

Heb je last van kiespijn? Dan kun je met een wattenstaafje een beetje eugenol aanbrengen op de pijnlijke plek. Doe dit ongeveer 1 minuut lang. Raak het weefsel en tandvlees niet aan. Herhaal dit maximaal 4 keer per dag. Eugenol wordt door tandartsen ook gebruikt tegen kiespijn. 

Hierbij wel een waarschuwing: gebruik eugenol niet in geval van kloppende pijn, wondjes of opgezwollen weefsels. Heb je last van een van deze dingen? Probeer dan direct naar een tandarts te gaan.

In de Dentek Dental Repair Kit zit tot slot ook nog een tand-bewaar-box, voor het geval je een tand of kies bent verloren. Wat moet je doen als dat gebeurt? Maak de tand niet schoon. Er kunnen weefsels aanzitten die belangrijk zijn om de tand te redden. Vul de tand-bewaar-box met eigen speeksel of melk en bewaar de tand hierin. Zorg ervoor dat de tand in zijn geheel ondergedompeld is. Probeer zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan. Deze kan vervolgens kijken of de tand of kies nog teruggeplaatst kan worden.

Enkel online verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

3. Dentek Vulmateriaal Temparin Max

Dentek Vulmateriaal Temparin Max

Het vulmateriaal Temparin Max van Dentek is ook los te verkrijgen, in plaats van als onderdeel van een hele EHBO-set. Dit product bevat een klein flesje vulmateriaal en een applicator. Ideaal om mee te nemen op reis. 

Verder werkt het hetzelfde als de EHBO-set van Dentek, die we op plek 2 hebben staan. Je kunt met het vulmateriaal eenvoudig een noodvulling maken bij een afgebroken of losgeraakte vulling of kroon. De mond goed spoelen, een beetje vulmateriaal aanbrengen met de applicator, de kaken sluiten, enkele kauwbewegingen maken, het overtollige materiaal verwijderen en klaar ben je. Het witte vulmateriaal is sterk en hardt snel uit.

Dentek raadt aan binnen 48 uur de tandarts te raadplegen. Uit verschillende reviews blijkt echter dat het materiaal veel langer kan blijven zitten, tot wel enkele maanden. Uiteraard is dat niet de bedoeling, maar in een noodsituatie (denk bijvoorbeeld aan het oerwoud, een land met minder toegankelijke of minder kwalitatieve mondzorg, een lockdown waarbij tandartspraktijken moeten sluiten of een financiële noodsituatie) wel heel prettig!

Enkel online verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

4. Dr. Denti Noodvulling

Dr. Denti Noodvulling

Op plaats 4 van deze lijst staat de tijdelijke tandenvuller van Dr. Denti. Ook al zo’n heerlijk eenvoudig product, dat je heel snel kan helpen. Ideaal voor op vakantie of als je niet zo snel bij je tandarts terechtkunt. 

De noodvulling van Dr. Denti zit al in een spuit en is dus heel makkelijk aan te brengen. Het is direct klaar voor gebruik en hoeft niet gemengd te worden. Wanneer de tandenvuller in contact komt met je speeksel, hardt de pasta vanzelf uit. Met de doseerspuit kun je tien vullingen aanbrengen.

Hoe breng je de noodvulling aan? Druk een kleine hoeveelheid Dr. Denti uit de spuit, in het gat van je tand of kies. Bij gaten die moeilijk te vullen zijn, kun je de bijgevoegde spatel gebruiken om de holte te vullen. Bijt voorzichtig en zachtjes je tanden en kiezen op elkaar. Wacht een minuut, spoel je mond met warm water en spuug het water uit. Druk 15 minuten op de vulling zonder te bijten of kauwen. Dr. Denti heeft een mooie lichtroze kleur en valt niet op in je mond.

Enkel online verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

5. Miradent SOS Tooth Rescue Box

Miradent SOS Tooth Rescue Box

Op plaats 5 geen tijdelijke noodvulling, maar een erg handig doosje met speciale vloeistof om een uitgevallen of afgebroken tand of kies veilig in te bewaren, tot je bij de tandarts bent. De vloeistof in het doosje zorgt ervoor dat de kans dat een tand of kies succesvol teruggeplaatst kan worden groter is dan wanneer deze wordt bewaard in speeksel of melk. Ideaal voor plekken waar wel eens ongelukken gebeuren, zoals scholen of sportclubs.

Is je tand of kies uitgevallen of uit je mond geslagen of heb je een afgebroken tand of kies? Dan is het zaak zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan om te proberen de tand of kies of het afgebroken gedeelte weer terug te plaatsen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, liefst binnen hooguit een paar uur. Duurt het te lang, dan kan de tand afsterven. In de tussentijd moet je tand of kies goed bewaard worden. De tand of kies moet vochtig blijven, niet afgespoeld worden en worden bewaard in melk of speeksel (in de mond).

Nu is er een nog betere manier om je tand of kies te bewaren, en de kans te vergroten dat je tand of kies gered kan worden. De Miradent SOS Tooth Rescue Box bevat een unieke samenstelling van voedingsstoffen die de wortel beschermen en het proces van afsterven van de tand of kies vertragen. Dit werkt nog beter dan de tand bewaren in melk of speeksel. 

De Miradent SOS Tooth Rescue Box kan de tand of kies tot wel 48 uur na het uitvallen goed bewaren; veel langer dan wanneer je de tand of kies bewaart in melk of speeksel. Het blijft wel belangrijk om zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan, om de kans op succesvolle terugplaatsing zo groot mogelijk te maken.

Het tandendoosje van Miradent is erg handig voor bijvoorbeeld scholen, kinderdagverblijven, zwembaden en sportclubs of andere plekken waar wel eens ongelukken gebeuren. Ook erg handig voor in de tandartspraktijk, om de tand of kies te bewaren, totdat de patiënt klaar is voor de terugplaatsing.

Het is een klein doosje en past dus prima in een EHBO-doos. Het bakje kan volledig afgesloten worden, waardoor de tand of kies altijd volledig in de vloeistof is ondergedompeld.

Enkel online verkrijgbaar bij De Mondzorgzaak.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!