Wat is grapefruitzaad extract (GZE)?

De zaden, of beter gezegd pitten, van de grapefruit zijn te bitter om zo te eten. Het extract, dat wordt gewonnen uit de zaden en de witte vliezen in de grapefruit, wordt al langere tijd in de natuurgeneeskunde gebruikt.

Grapefruitzaad extract (GZE) is een natuurlijk antibioticum, dat niet alleen bacteriën bestrijdt, maar ook schimmels en virussen. GZE bevat diverse vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, kalium, foliumzuur (vitamine B 11), ijzer en calcium. Daarnaast bevat het plantaardige flavonoïden (antioxidanten) zoals naringenine, quercetine, hesperidine en rutine.

Flavonoïden spelen een belangrijke rol in stofwisselingsprocessen als bijvoorbeeld de opname van vitamine C in het lichaam. Antioxidanten beschermen daarnaast de weefsels tegen de zogenaamde vrije radicalen, die cellen beschadigen en zo op den duur ziekten veroorzaken.

Grapefruitzaad extract is niet onomstreden

Grapefruitzaad extract wordt als voedingssupplement al een aantal jaren verkocht als remedie tegen heel uiteenlopende ziekten. Variërend van malaria tot wratten, van alvleesklierontsteking tot maag- en darmziekten als Candida albicans en de ziekte van Crohn.

Helaas is er weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en de conclusie van een enkele studie uit 1999 luidde dat grapefruitzaad extract alleen in vitro (middels reageerbuisonderzoek) werkzaam zou zijn tegen schadelijke micro-organismen.

Volgens die studie zou het innemen van GZW door verdunning in het bloed niet effectief zijn. Merkwaardig genoeg wordt er echter wel gewaarschuwd tegen te hoge doses bij intern gebruik en het verstoren van de werking van bepaalde medicijnen.

Het is niet ondenkbaar dat de farmaceutische industrie, die de onderzoeken moet doen, helemaal niet zit te wachten op een natuurlijk en goedkoop te produceren antibioticum.

Grapefruitzaad extract bij extern gebruik

Als grapefruitzaad extract in vitro effectief is gebleken, betekent dat dat het in ieder geval werkzaam is bij extern gebruik. Bijvoorbeeld voor huidaandoeningen als wratten, eczeem of acné, waarvoor het al langere tijd wordt gebruikt.

Ook in de mond en de neusholte wordt er direct contact gemaakt en kunnen bacteriën, virussen en schimmels bestreden worden zonder nare chemicaliën met de nodige bijwerkingen. Grapefruitzaad extract is bovendien niet verslavend bij langdurig gebruik.

Grapefruitzaad extract verhoogt de pH-waarde, wat inhoudt dat het de zuurgraad verlaagt. Dat is in het hele lichaam een voordeel, maar zeker ook in de mond- en neusholte.

In Europa vind je Grapefruit zaad extract terug in de neusdruppels en keeldruppels van TonsilFresh. Te bekijken bij DeMondzorgzaak.nl

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!