Een goede mondhygiëne is voor iedereen belangrijk, maar bij peuters zijn er speciale aandachtspunten. Al is het maar omdat zij niet zelf hun tanden kunnen poetsen, maar dat jij dat als ouder moet doen. Maar er is meer.

Specifieke aandacht voor het melkgebit

In het verleden werd nog wel eens gedacht dat het melkgebit niet zo belangrijk was, omdat het toch weer vervangen wordt. Maar niets is minder waar. Het melkgebit speelt juist een belangrijke rol bij de vorming van het blijvende gebit.

Omdat het tandglazuur van het melkgebit niet direct uithardt is het veel gevoeliger voor cariës (gaatjes) en tanderosie dan het blijvende gebit.

Tanden poetsen bij je peuter

Om bovenstaande reden moet je de tandjes van een baby direct nadat ze zijn doorgebroken iedere dag één keer poetsen. Vanaf de peuterleeftijd (2 jaar) jaar kun je dat het beste twee keer per dag doen. Gebruik hiervoor een zachte kindertandenborstel, zet die recht op de tanden en kiezen en poets dan zachtjes heen en weer. Begin bij de kiezen aan één kant en werk via de tanden naar de kiezen van de andere kant. Poets niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant en vergeet de kauwvlakken niet.

De Dr. Barman’s tandenborstel is heel handig om de tanden van je peuter te poetsen. Deze poetst de drie vlakken van de tanden tegelijk. Dit heeft ook het voordeel dat het tanden poetsen niet zo lang duurt, waardoor de kans kleiner is dat je kind er een hekel aan gaat krijgen.

Fluoride

Door het toedienen van fluoride wordt het tandglazuur sterker en beter bestand tegen zuren. Dat komt omdat tijdens de ontwikkeling van het glazuur de fluoride-ionen de natuurlijke hydroxide-ionen in het hydroxyapatiet vervangen. Dit onomkeerbare proces vindt alleen plaats tijdens de vorming van tanden. De betere zuurbestendigheid van het op die manier ontstane tandglazuur maakt het minder kwetsbaar voor de zuren die door bacteriën worden uitgescheiden. Cariës (gaatjes) ontstaan door de inwerking van deze zuren.

Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar fluoride is geen onschuldig ingrediënt. Een teveel aan fluoride veroorzaakt fluorose. Dit is een afwijkend aanzien van het gebit door een overmatige vervanging van natuurlijke hydroxide-ionen door fluoride-ionen. Hoewel dit geen ziekte is kan het wel zorgen voor psychologische en sociale effecten, zeker in deze tijd waarin een stralend wit en gaaf gebit de norm is.

Fluorose voorkomen

Om fluorose te voorkomen is het fluoride-gehalte in speciale kindertandpasta altijd lager. Het is afhankelijk van de leeftijd, waarbij de veilig geachte hoeveelheid fluoride toeneemt. Daarom staat de leeftijd en het fluor-gehalte altijd vermeld op de verpakking. Voor de duidelijkheid: tandpasta met fluoride voor volwassenen is dus zeker niet geschikt voor peuters. Zij hebben speciale tandpasta’s zonder fluoride. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er tandpasta met een laag fluoride-gehalte.

Goede mondhygiëne aanleren

Een ander punt van aandacht bij de gebitsverzorging van peuters is het aanleren dat tanden poetsen niet alleen vanzelfsprekend is, maar ook leuk. Als kinderen ´s avonds moe zijn kan dat een hele opgave zijn. Probeer er vooral geen gevecht van te maken, maar een spel. Wat helpt is dat de meeste kindertandpasta’s een lekker smaakje hebben, waar je peuter weinig bezwaar tegen zal hebben. De bovengenoemde Dr. Barman’s tandenborstel reinigt alle drie de zijden van de tanden en kiezen tegelijk, zodat het klusje minder tijd in beslag neemt en minder snel verveelt.

Top 5 beste tandpasta’s voor peuters

Afgezien van een lekker smaakje om de peuter te paaien, zijn de ingrediënten natuurlijk ook belangrijk. Wij vinden schadelijke en mond-onvriendelijke stoffen al niet raadzaam voor volwassenen, laat staan voor kleine kinderen. De chemicaliën in mondzorgproducten worden via het mondslijmvlies razendsnel opgenomen in het bloed en reizen vervolgens het hele lichaam door. Onnodige stoffen als SLS (sodium lauryl sulfaat), parabenen, ftalaten en synthetische smaak- en kleurstoffen kun je dus beter vermijden.

Hoewel fluoride bewezen heeft cariës (gaatjes) te voorkomen, mag het zeker niet onbeperkt gebruikt worden. Tandpasta voor peuters bevat doorgaans helemaal geen fluoride. Natuurlijke ingrediënten kunnen de afwezigheid van fluoride prima compenseren. Je loopt dan geen risico dat je kind fluorose ontwikkelt, ook niet als het onverhoopt de tandpasta inslikt. De volgende 3 tandpasta’s zijn geschikt en veilig voor peuters:

Dr. Brite Tandpasta Berrylicous

Het merk Dr. Brite is ontwikkeld door twee in de mondzorg werkzame moeders. Voor hun eigen kinderen hadden ze behoefte aan veilige producten op basis van natuurlijke ingrediënten. Vanuit hun beroep stelden ze tegelijkertijd hoge eisen aan de effectiviteit want het achterwege laten van fluor moet natuurlijk niet leiden tot kindergebitten vol cariës (gaatjes).

Geen van de producten van Dr. Brite bevatten schadelijke chemicaliën. Ze zijn gemaakt met natuurlijke, biologische ingrediënten als kokosolie, aloë vera en actieve houtskool. Deze bestanddelen reinigen het gebit grondig met respect voor het natuurlijke evenwicht in de mondholte. Ze voorkomen cariës (gaatjes) op een natuurlijke wijze en vormen geen gevaar bij inslikken.

De tandpasta voor peuters bij uitstek is Dr. Brite Tandpasta Berrylicous. Grondige maar veilige reiniging van het gebit en het tandvlees en lekkere frisse aardbeiensmaak.

De bijpassende Dr. Brite Berrylicous Mondspray kun je na het tandenpoetsen gebruiken voor extra verzorging, vergelijkbaar met mondwater voor volwassenen. Je sprayt het op de tandjes en tandvlees sprayen, zodat de reinigende en verzorgende ingrediënten ook op plaatsen komt waar je met de tandenborstel niet bijkomt.

2. Dentissimo Kids toothpaste gel 2-6 jaar

Het Zwitserse merk Dentissimo heeft twee tandpasta’s voor kinderen. Dentissimo Junior Kindertandpasta voor boven de 6 jaar is fluoride-arm en Dentissimo Kids toothpaste gel voor kinderen tot 6 jaar is geheel fluoride-vrij. Dit is een goede tandpasta voor peuters, die door de mineralen en xylitol het gebit beschermd tegen cariës (gaatjes). Zowel de tanden als het tandvlees worden op een zachte manier gereinigd.

Door toegevoegde plantenextracten is deze tandpasta bij uitstek geschikt bij het wisselen, waarbij open wondjes kunnen ontstaan. Geranium heeft een antibacterieel effect en kamille verzacht en werkt ontstekingsremmend.

Dentissimo Kids toothpaste 2-6 heeft een lekkere karamel smaak, waar je peuter gek op zal zijn.

4. UK Organics Tea Tree Tandpasta

Tijdens het wisselen is ook UK Organics Tea tree tandpasta een goede optie. Tea tree bladeren zijn gebruikelijk om wondjes en huidaandoeningen te genezen, maar blijken ook in de mond een kalmerend en ontstekingsremmend effect te hebben. Uiteraard reinigt deze zachte tandpasta op basis van kokosolie het gebit effectief. Bovendien zijn mineralen toegevoegd om het tandglazuur herstellen.

De bijzonder pure UK Organics mondzorgproducten bevatten geen van allen fluoride of andere chemicaliën als sodium lauryl sulfate (SLS). Alle ingrediënten zijn biologisch, veganistisch en diervriendelijk (gecertificeerd PETA cruelty-free).

Daarnaast is deze tandpasta een verantwoorde keuze als je ook aan het milieu denkt. Het zit niet in een plastic tube maar in een glazen pot, waaruit je de tandpasta schept met een bamboe spatel. De verpakking is volledig recyclebaar.

5. Weleda

Ook het biologische merk Weleda heeft een speciale kindertandpasta. Deze verzorgt het melkgebit, het tandvlees en de mondflora van kinderen met uitsluitend natuurlijke bestanddelen. Er is geen gevaar voor de gezondheid of het risico van fluorose zelfs niet als er een beetje tandpasta wordt doorgeslikt.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!