Blijf jong door je tong te poetsen!

Zou een eenvoudig instrumentje als de tongschraper de sleutel kunnen zijn tot de eeuwige jeugd? Momenteel omarmen tal van beroemdheden de tongschraper. En voor de verandering wordt het nut van deze hype ook bevestigd door de wetenschap.

Het was al langer bekend dat een goede mondgezondheid met evenwichtige bacteriën invloed heeft op je algehele gezondheid. Recent onderzoek toont aan dat het schrapen van de tong zelfs veroudering tegengaat.

De gerenommeerde wetenschapper Dr. Nathan Bryan adviseert om regelmatig je tong te reinigen om de groei van gunstige bacteriën te bevorderen. Deze zorgen ervoor dat je speeksel rijk wordt aan stikstofmonoxide. Omdat stikstofmonoxidede veroudering van het lichaam tegengaat, kun je op een simpele en goedkope manier een jeugdige uitstraling houden.

En dat zonder dure anti-rimpelcrèmes, Botox-injecties of andere fillers, die zeker niet zonder risico zijn.

Tot voor kort werden tongschrapers vooral gebruikt door mensen die last hebben vaneen slechte adem, die vaak wordt veroorzaakt door een overmaat aan bacteriën achter op de tong. Deze “slechte” bacteriën geven zwavelachtige gassen af. Vooral als je een ruwe tong hebt, kun je een overmaat aan witte of donkere aanslag krijgen, die een rijke voedingsbodem vormt voor bacteriën.

Volgens recent wetenschappelijk onderzoek heeft het optimaal houden van de mondflora, de samenstelling van de verschillende soorten bacteriën, nog veel meer gezondheidsvoordelen dan alleen een frisse adem. Er leven zo’n 200 soorten bacteriën in je mond, die niet allemaal even kwaadaardig zijn zoals de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. Sommige soorten zijn juist gunstig. Een gezond evenwicht van bacteriën in je mondholte en vooral op je tong, kan er zelfs voor zorgen dat je er jonger uit blijft zien!

De gunstige bacteriën lijken de productie van stikstofmonoxide-moleculen te bevorderen, en stikstofmonoxide speelt een belangrijke rol in het regenereren van beschadigde en oude lichaamscellen. Dr. Nathan Bryan, een toonaangevende specialist in moleculaire geneeskunde in het Baylor College of Medicine, is een expert op het gebied van stikstofmonoxide.

Hij zegt: “Als je iedere dag vijf seconden met een tongschraper de voedselresten en andere afvalstoffen van je tong verwijdert, bevorder je de groei van deze gunstige bacteriën. Door juist deze bacteriën meer kans te geven krijg je meer stikstofmonoxide in je lichaam, dat de weefsels in het lichaam beschermt tegen veroudering”.

Zijn onderzoek suggereert dat de bacteriën op de tong verantwoordelijk zijn voor ongeveer 50 procent van de totale productie van stikstofmonoxide in het lichaam. Het mooie is dat dit een plek is waar je bij kunt komen om met behulp van een tongschraper het gehalte aan stikstofmonoxide in je lichaam te verhogen.

Tongschrapers tegen een slechte adem en andere mondproblemen

Zoals gezegd zijn tongschrapers al enige decennia bekend in de strijd tegen een slechte adem, voor zover die wordt veroorzaakt door gele aanslag en bacteriën op de tong.

Volgens een studie in het Journal of Peridontology wordt ongeveer de helft van de gevallen van slechte adem veroorzaakt door bacteriën op de tong. Parodontologie is een specialisme binnen de tandheelkunde, dat zich richt op de steunweefsels van de tanden en kiezen zoals het tandvlees en het kaakbot.

Bij het genoemde onderzoek vond men dat tandenpoetsen ongeveer de helft van de kwalijke bacteriën verwijdert, maar dat het reinigen van de tong ze maar liefst met driekwart vermindert.

Tandvleesspecialist Dr. Reena Wadia zegt dat tongschrapen net als tandenpoetsen een vastonderdeel zou moetenzijn van de dagelijkse mondhygiëne om onze mond schoon en gezond te houden. “Op de tong leven veel bacteriën omdat het de perfecte leefomgeving voor ze is. Vooral op het achterste deel van de tong krioelt het ervan. Regelmatig gebruik van de tongschraper verwijdert de bacteriën die slechte geuren veroorzaken. De tongreiniger helpt ook om restjes voedsel te verwijderen en verbetert het functioneren van je smaakpapillen, zodat je smaken intenser kunt ervaren.”

Sommige deskundigen gaan nog een stap verder en zeggen dat het poetsen van je tong je tanden witter maakt. Een studie gepubliceerd in de Journal of American Dentistry wees uit dat de hoeveelheid streptokokken, één van de belangrijkste bacteriën die verantwoordelijk is voor de vorming van tandplak, dramatisch toeneemt als de tong niet wordt schoongemaakt. En tandplak heeft een vergelend effect, dus minder streptokokken betekent wittere tanden. Daar komt nu dan nog eens bij dat je door het gebruik van de tongschraper ook nog eens langer jong kan blijven.

Stikstofmonoxide en jong blijven

Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten wordt veroudering veroorzaakt door 3 factoren.

  • Allereerst gaan naarmate we ouder worden de telomeren aan het einde van onze chromosomen minder goed werken. Telomeren helpen om ons DNA accuraat te kopiëren en als zij minder goed gaan werken, wordt het DNA minder van kwaliteit.
  • Een tweede factor is dat onze mitochondriën, de piepkleine energiecentrales in onze lichaamscellen, minder efficiënt worden waardoor ze de cellen minder goed van energie kunnen voorzien.
  • Tot slot zijn er de stamcellen, die ook al minder efficiënt worden en zodoende de schade in het lichaam steeds minder adequaat kunnen herstellen.

Dr. Bryan zegt dat stikstofmonoxide kan helpen om deze drie verouderingsprocessen te reguleren en daarmee de achteruitgang van deze functies te vertragen. “De gunstige bacteriën in de mondholte produceren de chemische stof nitriet, die wordt opgenomen in het speeksel. Als je dit speeksel doorslikt, vermengt het nitriet zich met het maagzuur en vormt stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide beschermt alle weefsels in het lichaam, van je organen tot je huid, tegen de effecten van veroudering”.

Volgens hem is het daarom hoe we ouder worden, des te belangrijker om een gezond evenwicht te bewaren tussen de verschillende soorten bacteriën in de mondholte.

“Daar komt nog eens bij, dat naarmate we ouder wordenons lichaam geleidelijk het ​​vermogen om stikstofmonoxide te produceren verliest. Dus tegen de tijd dat je 40 of 50 jaar bent, heb je nog maar de helft van de hoeveelheid stikstofmonoxide in je lichaam dan toen je jonger was”

Tongschrapers zijn niet van vandaag of gisteren

De klassieke tongschraper bestaat ​​uit een U-vormig stuk metaal, al dan niet met handgrepen. Tegenwoordig zijn er ook kunststof tongschrapers met een uitgelezen ontwerp om effectief en ergonomisch ook het achterste van je tong te reinigen. En in de nieuwe generatie tongschrapers zijn er ook al met hippe handvaten gesignaleerd.

Eén keer per dag na het poetsen, hetzij ‘s morgens of’s avonds, wordt de tongschraper een paar keer voorzichtig van de achterkant van de tong naar voren getrokken. Dit is veel effectiever dan je tong poetsen met de tandenborstel, want de zachte haren hebben de neiging om de aanslag over de tong te verspreiden in plaats van deze te verwijderen.

Het inzicht dat regelmatig gebruik van een tongschraper niet alleen je mondgezondheid ten goede komt, maar daarnaast een gunstig effect heeft op je algehele gezondheid is in West Europa vrij recent.

Onder andere het British Dental Journal, het tijdschrift van de Britse vakvereniging voor tandartsen, ondersteunt de visie van de Amerikaanse Dr. Bryan dat het regelmatig reinigen van de tong helpt bij het bestrijden van het verouderingsproces. Daarnaast geven zij aan dat het de hygiëne en de gezondheid in de mondholte bevordert, zodat de smaakpapillen beter kunnen functioneren.

Maar het gebruik van de tongschraper is zeker geen nieuwe uitvinding. In de Indiase Ayurvedische geneeskunde, die al duizenden jaren oud is, is het een bekend ritueel. Het regelmatigverwijderen van “ama”, de afvalstoffen die zich afzetten als aanslag op de tong, wordt aan iedereen aanbevolen die een goede algehele gezondheid wil behouden.

Hebben tongschrapers ook een keerzijde?

Toch zijn niet alle deskundigen even enthousiast over het gebruik van tongschrapers. Ramona Petri, een mondhygiëne-expert uit Brighton, is een stuk sceptischer. Volgens haar richt het schrapen van de tong zich maar op een beperkt gebied van de mondholte. Ook waarschuwt zij ervoordat het al te voortvarend verwijderen van de aanslag op de tong de zenuwuiteinden van smaakpapillen kunnen beschadigen. “Schade aan de zenuwuiteinden van de smaakpapillen kan een tijdelijk gebrek aan smaak veroorzaken, maar naarmate je ouder wordt kan deze schade zelfs blijvend zijn.

Totdat je de middelbare leeftijd bereikt, worden je smaakpapillen ongeveer iedere tien dagen vernieuwd. Daarna verloopt deze vernieuwing geleidelijk aan steeds langzamer. Dat zorgt voor een afname van het aantal smaakpapillen en het gebrekkiger functioneren van de smaakpapillen die er nog wel zijn”.

Daarbij vermindert onze speekselproductie naarmate we ouder worden. De combinatie van minder speeksel én minder smaakpapillen verklaart waarom oudere mensen steeds minder kunnen proeven. Haar waarschuwing maant in ieder geval om vooral voorzichtig te werk te gaan, niet te overdrijven en een goede, zachte tongschraper te kopen.

Ondanks de bedenkingen van Ramona Petri is de tongschraper aan een ware opmars bezig. Het is niet langer een must-have voor een enkeling met een slechte adem, het begint steeds meer een algemeen gebruik te worden. Tongschrapers veroveren daarmee een vaste plek in de badkamer, net zo vanzelfsprekend als de tandenborstel. En als Dr.Bryan gelijk heeft, kunnen we in ruil daarvoor dure anti-rimpel crèmes en -serums of nog drastischere methoden om jong te blijven vaarwel zeggen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!