Beste 8 Tandpasta’s Tegen Droge Mond

droge mond verhelpen met tandpasta“ Welke tandpasta helpt het beste tegen mijn droge mond? En waarom drogen de meeste tandpasta’s mijn mond nog verder uit? “

Dit zijn 2 vragen die met regelmaat terugkeren in onze mailbox. 98% van de reguliere tandpasta’s blijkt monddroogheid vooral te verergeren, omdat ze ingrediënten bevatten die het mondvocht vooral uit je slijmvliezen onttrekken.

De redactie van Vraagdetandarts.nl dook in de wereld van de tandpastaformules tegen xerostomie en besloot er een artikel over te schrijven.

Door dit blogartikel te lezen kun je in ongeveer 4 minuten leren om kritischer te kijken naar alle beschikbare tandpasta’s die claimen een droge mond tegen te gaan.

Natuurlijk publiceren we ook onze eigen favoriete tandpasta top 8, die we hebben geselecteerd op de volgende 7 condities:

7 voorwaarden voor een goede tandpasta tegen monddroogheid

 1. Idealiter zouden patiënten een fluoride-houdend product moeten gebruiken, omdat dit kan beschermen tegen cariës. Als speeksel ontbreekt kan immers sneller tandbederf optreden.
 2. Een droge mond tandpasta behoort bij voorkeur te bestaan uit een enzymsysteem dat het ontbrekende speeksel nabootst en zo belangrijke functies overneemt. Ook calciumextracten kunnen hierin een rol spelen.
 3. Tandpasta’s behoren niet alleen de mond te smeren, maar ook vocht in te brengen in de mondweefsels. En dat is nu net waar het aan ontbreekt bij de meeste tandpasta’s tegen xerostomie. Let er dus wederom op dat er een enzymensysteem is toegevoegd.
 4. De beste producten bevatten bij voorkeur geen sodium lauryl sulfaat, iets wat je in 90% van alle tandpasta’s terugvindt. SLS bijt en maakt wondjes in het wangslijmvlies, een absolute no go voor de droge mond.
 5. Er zijn ook andere ingrediënten die je beter kunt vermijden zoals alcohol, menthol, een sterke concentratie pepermuntolie, chloorhexidine en sommige sodium-varianten. Allemaal stofjes die vooral zijn toegevoegd om de zintuigen te beïnvloeden van de consument, zodat je het idee hebt dat het werkt. In de praktijk blijkt vaak het tegenovergestelde.
 6. De tandpasta behoort niet zuur te zijn, een pH/waarde van boven de 7 heeft de voorkeur.
 7. Veel patiënten die lijden aan xerostomie kunnen de zoetstof sacharine slecht verdragen. Voor veel mensen is dit dan ook een reden om tandpasta met sacharine te vermijden

De 8 best bewezen tandpasta’s tegen een uitgedroogde mondholte

 • 1 . OraRelieve tandpasta = nummer 1 best getest

tandpasta tegen een droge mond

De grote favoriet (met afstand) is OraRelieve. Van alle tandpasta’s tegen een droge mond is OraRelieve het meest uniek én effectief. Het voldoet aan de 7 condities en ook de reviews liegen er niet om.

Orarelieve bevat een niet-schuimende, zachte, slijmvliesverzorgende, pH- neutrale , hydraterende én fluoridehoudende formule en heeft een lekkere, milde smaak.

OraRelieve is dé favoriet onder patiënten met een droge mond, maar ook uiterst geschikt voor autistische patiënten, dementiepatiënten en iedereen die op bed ligt (in het ziekenhuis) en/of ondersteuning nodig heeft tijdens tandenpoetsen. Het schuimt namelijk niet zo extreem waardoor je niet per se bij de wasbak hoeft te staan tijdens het poetsen.

Het belangrijkste verschil met andere droge mond tandpasta’s is dat OraRelieve niet alleen de speekselklieren ‘wakker schudt’, maar óók met behulp van enzymen het vocht regelrecht de weefsels inbrengt. Andere tandpasta’s bevatten deze enzymen vaak niet.

Je kunt OraRelieve exclusief online bekijken bij demondzorgzaak.nl

 • 2. RyttPro tandpasta

De beste uitvindingen komen het vaakst uit de Verenigde Staten, net zoals deze tandpastaformule van Ryttpro. Terwijl de traditionele Europese fabrikanten zich nog star vasthouden aan verouderde formules, kunnen we RyttPro niet betrappen op vervelende, ouderwetse of uitdrogende bestanddelen.

RyttPro is niet alleen gemaakt om de ademkwaliteit op te krikken tot het allerhoogste niveau. RyttPro is er tegelijkertijd op gericht om vooral de mensen met droge-mond-symptomen te ondersteunen.

RyttPro bevat als een van de weinige mondproducten ter wereld geen bijtende en uitdrogende elementen zoals sodium lauryl sulfaat, of alcohol.

De formule bestaat uit actief zuurstof, aloë vera en tea tree olie dat heeft bewezen de mond te hydrateren en het gebit te beschermen tegen schadelijke bacteriën en de mond te voorzien van een ‘explosie’ aan vocht.

Sommige mensen vinden RyttPro tandpasta te ‘waterig.’ Maar dit is juist waarom het zo goed helpt. De fabrikant heeft gekozen voor het beste resultaat. De fabrikant heeft er dus niet voor gekozen om de zintuigen van de consument vals te beïnvloeden, wat de grote farmaceuten vaak wel doen. Een prikkende (dikke) tandpasta zegt namelijk niets over de kwaliteit.

RyttPro kent een niet-goed, geld-terug garantie en is online te bekijken bij De Mondzorgzaak.

 • 3 Oxyfresh Fluoride Tandpasta

Hoewel OxyFresh Fluoride tandpasta is voorzien van sodium lauryl sulfaat, is de concentratie zo laag dat het geen enkele invloed heeft op de mondweefsels. Sterker nog, OxyFresh Fluoride tandpasta voelt superzacht aan. Het bijt en prikt niet.

De concentratie fluoride is iets hoger dan gemiddeld, waardoor het uiterst geschikt is om de gevolgen van monddroogheid te bestrijden.

Foliumzuur herstelt beschadigde weefsels, Aloe Vera kalmeert, Xylitol zet de speekselklieren aan en de essential oils en plantenextracten bevochtigen.

Een zeer gevarieerde lijst ingrediënten dus, die meerdere functies van speeksel kunnen overnemen. OxyFresh fluoride wordt vaak door tandartsen en medisch specialisten geadviseerd.

 • 4 UK Organics Dry Mouth (red mandarin) toothpaste

De Red Mandarin Toothpaste is een redmiddel voor iedereen die last heeft van een gortdroge mond, maar niet wil poetsen met chemische tandpasta’s. UK Organics is namelijk geheel natuurlijk en bevat alleen onbewerkte bestanddelen die rechtstreeks uit de natuur zijn gehaald. De enige tandpasta die je als het ware zou kunnen eten.

Een voordeel is dat UK Organics allerlei plantaardige speekselopwekkers bevat en zacht is voor de mond. Nadeel is dat het geen fluoride bevat. Als je vatbaar bent voor gaatjes kun je daarom beter kiezen voor de nummers 1,2 of 3.

Wel is er calcium toegevoegd aan deze tandpasta, wat het glazuur helpt remineraliseren.

 • 5 OxiBalance tandgel voor diabetici en sporters

OxiBalance heeft ingrediënten die ingrijpen op verschillende functies die speeksel normaal gesproken heeft. Zo is lactoferrine een ontstekingsremmend eiwit, bedoeld om de antibacteriële functie van speeksel na te bootsen. Cucumis Melo, suikermeloen, kan werken als plantaardige opwekker van speeksel. Aloe Barbadensis (ook wel Aloe vera) kalmeert bij irritaties.

Sodium Monofluorophosphate (MFP) is een bekend ingrediënt in tandpasta’s. Het werkt als bron van fluoride. Sodium Polyacrylaat is een polymeer dat erg veel water op kan nemen, waardoor het vocht in de mond blijft circuleren. Te vinden bij demondzorgzaak.nl

 • 6 Xeros Dentaid tandpasta xerostomie

Xeros Dentaid is vrij dominant aanwezig op de tandpasta markt. De meeste tandartsen raden patiënten met een droge mond Xeros aan, samen met Gum Hydral. Dit komt omdat de meeste nieuwe tandpasta’s tegen een droge mond onbekend zijn bij het grote publiek. Toch vinden wij deze tandpasta’s goed, maar zeker niet de allerbeste. Dentaid Xeros mist namelijk een enzymensysteem dat vocht in de weefsels transporteert. Het heeft meer een smerende werking.

De actieve ingrediënten betaïne en allantoine helpen buitenste mondweefsels te hydrateren, maar er wordt dus geen gebruik gemaakt van speekselenzymen dat je wel terugziet bij OraRelieve. Tevens zijn de bestanddelen hydroxyethylcellulose, parabenen en sacharine in opspraak.

Vooral in Amerika zijn dit soort tandpasta’s impopulair.

 • 7 Gum hydral tandpasta

Ook Gum wordt net als Dentaid veel verkocht in Nederland. De bevochtigers zijn betaïne en xylitol. De smerende stof is xantham gum. Nadeel van deze tandpasta vinden wij dat het kleurstof, taurine (zuur), silica (korreltjes) en sucrose, een soort suiker.

Verder zien we veel zouten terug wat een prikkende werking kan geven en niet voor iedereen positief aanvoelt.

 • 8 BioXtra tandpasta

Als hekkensluiter noemen we de tandpasta van BioXtra. Het voordeel van deze tandpasta is dat het gebruik maakt van het speekselenzymsysteem met behulp van eiwitten die je ook terugziet in natuurlijk speeksel. Daarnaast bevat het fluoride en xylitol. Nadelen vinden wij de stoffen hydroxyethylcellulose, titanium dioxide, glucose en sodium sacharine. Tevens zit er linalool in, een soort alcohol wat een uitdrogende werking kan hebben.

Het verschil tussen goede en minder goede droge mond tandpasta’s

Als je last hebt van een droge mond is het verleidelijk om een sterk mondwater of tandpasta te gebruiken. De smaak is lekker fris en zorgt op korte termijn voor een goede adem.

Maar vaak zitten in mondwater en tandpasta uitdrogende, bijtende en soms agressieve ingrediënten als alcohol, chloorhexidine, sodium lauryl sulfaat of menthol.

Je kunt zelfs chronische ontstekingsreacties in je mond krijgen, zoals orale lichen planus.

Hierdoor beland je van de regen in de drup.

Wat nu? De oplossing is simpel: gebruik andere tandpasta.

Klachten van de traditionele tandpasta

Steeds meer mensen krijgen mondklachten van reguliere tandpasta. Veel ingrediënten zijn nogal ‘scherp’ en hebben allerlei vervelende bijwerkingen.

 • Alcohol bijvoorbeeld heeft een uitdrogende werking. Een droge mond trekt juist schadelijke bacteriën aan die je glazuur beschadigen. Hierdoor verdwijnt de beschermende laag op je tanden.
 • Een stof als chloorhexidine is best agressief. Het kan een brandend gevoel veroorzaken en je gehele mondflora uit balans brengen. Bovendien kun je van chloorhexidine een bruine aanslag op de tanden krijgen.
 • Sodium lauryl sulfaat (SLS) is een schuimende stof en heeft een prikkende werking. In feite maakt deze stof kleine microscopische wondjes, wat bacteriën aantrekt en irritatie tot gevolg heeft.

Zoals je zult begrijpen zijn deze tandpasta’s niet erg geschikt voor als je last hebt van een droge mond.

Tandpasta met zachte ingrediënten

Niet meer je tanden poetsen is natuurlijk geen optie. Gelukkig is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de bestanddelen in tandpasta.

Veel chemische stoffen zijn eenvoudig te vervangen door natuurlijke, duurzamere stoffen met minder bijwerkingen en die bovendien een beter resultaat geven.

Een aantal fabrikanten heeft nieuwe tandpasta’s ontwikkeld die speekselopwekkende, bevochtigende en zuurstofrijke stofjes bevatten.

Zonder smaakstoffen en met een neutrale zuurgraad.

In een vochtig en zuurstofrijk klimaat gedijen bacteriën niet goed. Daarom kun je het beste kiezen voor een tandpasta met stoffen als actief zuurstof, essentiële oliën, tea tree olie, xylitol, aloë vera en bij voorkeur met fluoride.

Dit vind je terug bij de nummers 1 tot en met 4 in de eerder beschreven top 10.

Kortom onze absolute favoriet is OraRelieve tandpasta!

Heb je vragen, opmerkingen of wil je meer advies over de juiste tandpasta? Vraag het Julia en stuur een e-Mail naar info@vraagdetandarts.nl

Lees ook:

Top 10 beste middelen tegen een droge mond

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!