Wat doen tegen een vieze smaak in de mond? 10 Beste tips!

Last van een vieze smaak in je mond? Of dit nu zuur, zout, bitter, metaalachtig of gewoon onprettig aanvoelt, een smaakstoornis is een lastig en rottig probleem. Enkele tips hoe je die vieze smaak in je mond kunt tegengaan.

Een vieze smaak in je mond is hartstikke vervelend. Eten en drinkt smaak minder lekker, een vieze smaak proef je de hele dag en misschien ben je wel bang dat je ook uit je mond ruikt. Een verstoorde smaak kan ook andere gevolgen hebben. Zo kun je gewicht verliezen – omdat eten niet meer zo lekker smaakt – of kan je juist dikker worden – omdat je minder goed let op wat je eet.

Je weerstand kan verslechteren. En smaak heeft normaal gesproken ook een waarschuwingsfunctie: als voedsel niet meer goed is, geeft dat een vieze smaak. Zo voorkomt je smaak dat je voedsel eet dat bedorven is. 

Een vieze smaak in de mond kan verschillende oorzaken hebben, zoals medicijngebruik, zwangerschap, chemotherapie, verkoudheid, maar ook ontstoken tandvlees, slechte mondverzorging of een droge mond. Het best is natuurlijk de oorzaak van de vieze mondsmaak weg te nemen. Lukt dat niet, dan is het goed om in ieder geval een schone, zo gezond mogelijke tong en mond te hebben.

Wat kun je allemaal nog meer doen bij een vieze smaak in je mond?

  1. Goede mondhygiëne

Het is misschien een open deur, maar een goede mondhygiëne is dé voorwaarde voor het verdwijnen van een vieze smaak in je mond. Die veranderde smaak ligt natuurlijk niet altijd (alleen) aan problemen in de mond, maar een schone mond is wel een belangrijke basis voor een fijn gevoel. Een goede mondhygiëne betekent twee keer per dag twee minuten je tanden poetsen en ook de ruimtes tussen tanden en kiezen reinigen met bijvoorbeeld een rager of een stoker. Dan krijgen bacteriën de minste kans.

  1. Tongpoetsen

Heb je punt 1 op orde en is je mondhygiëne goed? Top! Maar wat veel mensen vergeten, is om ook de tong te poetsen. Bij een vieze smaak in je mond is dat juist erg belangrijk. Op je tong kunnen zich makkelijk bacteriën ophopen. Zij gaan zich daar vermenigvuldigen, gisten en zorgen zo voor een vieze smaak in je mond. Zeker als je een witte of gele aanslag op je tong ziet, weet je dat je te veel bacteriën op je tong hebt. Een vieze tong geeft niet alleen een vieze smaak, maar vaak ook een slechte adem.

Wat kun je ertegen doen? Je tong reinigen! Doe dit niet met een tandenborstel: dat is niet effectief genoeg en kan je tong beschadigen. Gebruik een speciale tongschraper. De Orabrush tongreiniger is bijvoorbeeld heel geschikt, omdat deze erg zachte en fijne borstelhaartjes heeft die zachtjes alle bacteriën naar de oppervlakte vegen. Orabrush is veel effectiever dan veel andere reinigers, omdat deze tongschraper ook de bacteriën tussen het slijmvlies verwijdert.

Je kunt ook Tung Brush en Tung Gel gebruiken. Deze tongschraper is speciaal ontworpen om het ‘ruige’ maar kwetsbare tongweefsel op een effectieve manier te reinigen. De gel vernietigt de bacteriën die zich verstoppen in en tussen het tongweefsel en neutraliseert tegelijkertijd de vieze geuren die ze veroorzaken. De gel weekt bovendien de aanslag makkelijker los, zodat je tong nog effectiever wordt gereinigd.

  1. Tongdruppels

Vind je een tongreiniger niet prettig om te gebruiken, bijvoorbeeld omdat je snel moet kokhalzen, maar wil je wel je tong schoonmaken, dan zijn tongdruppels een goed alternatief. Ook als je wel een tongschraper gebruikt, maar de aanslag op je tong nog sneller en grondiger wilt verwijderen, zijn tongdruppels een goed middel.

Je kunt bijvoorbeeld Bergenfeld tongue cleaning serum gebruiken tegen een vieze smaak in de mond. Dit serum is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en veilig te gebruiken, ook voor langere tijd. Het bergenfeld tongue cleaning serum bevat zink, wat een belangrijk ingrediënt is bij een vieze smaak. Een zinktekort kan de smaakbeleving namelijk negatief beïnvloeden. De actieve zuurstof in het serum pakt de tongbacteriën stevig aan. Het serum verwijdert bacteriële tongaanslag en neutraliseren de slechte geur vanuit het tongweefsel. Het serum helpt zo je smaak te verbeteren.

  1. Producten zonder SLS

Heb je een vieze smaak in je mond, dan is het belangrijk dat je producten gebruikt zonder sodium lauryl sulfaat (SLS). SLS kun je het best altijd vermijden, want deze schuimmaker in bijvoorbeeld tandpasta irriteert het mondslijmvlies, droogt de mond uit en zorgt voor wondjes en aften in de mond. Maar daarnaast verstoort SLS tijdelijk de werking van de smaakreceptoren. Deze kunnen gevoeliger worden voor bittere vloeistoffen en voedsel. Daarom smaken drank en voedsel anders na het poetsen of spoelen met een middel dat SLS bevat. Een glas sinaasappelsap kan bijvoorbeeld bitter en wrang smaken na het tandenpoetsen. Als je al een vieze smaak in de mond hebt, is het dus extra belangrijk om je mond schoon te maken met producten zonder SLS.

De OxyFresh Frisse Adem Kit bevat bijvoorbeeld naast een tongreiniger, een goede tandpasta en mondspoeling zonder SLS, speciaal ontwikkeld voor mensen die regelmatig last hebben van een slechte adem (halitose), tongaanslag en tonsilstones (viezigheid in de amandelcrypten). OxyFresh bevat een hoge concentratie van actief zuurstof en zinklactaat. Deze mix schakelt slechte-adem-bacteriën uit en zet vieze geuren om in een fris ruikende adem en prettiger smaak.

  1. Producten zonder sacharine

Sacharine is een zoetstof die in veel producten om de mond schoon te maken gebruikt wordt, zoals tandpasta en mondspoelmiddelen. De prettige smaak die sacharine in eerste instantie geeft, kan in de mond omgezet worden in een bittere stof, die kan leiden tot een vieze smaak in de mond. Sacharine kun je dus beter vermijden als je al last hebt van een vieze smaak.

Zoek je goede producten zonder sacharine, dan kun je bijvoorbeeld denken aan OxyFresh. Dit merk heeft een tandpasta en mondspoeling zonder sacharine. OxyFresh maakt gebruik van actief zuurstof. Dit schakelt de bacteriën uit die verantwoordelijk zijn voor een slechte adem en zet vieze geuren om een frisse adem. Zinklactaat versterkt de werking hiervan en maakt giftige zwavelgeuren onschadelijk.  De gebruikte essentiële oliën zetten de speekselklieren aan om meer speeksel aan te maken. Speeksel is belangrijk, want als je mond te droog is, kan dat leiden tot een (extra) vieze smaak in je mond.

  1. Neusdruppels

Soms kan teveel neusslijm een van de oorzaken zijn van een vieze smaak in de mond. Dit slijm verplaatst zich richting de sinussen, tong en amandelcrypten en vormt daar een voedingsbodem voor bacteriën, aanslag op de tong en amandelstenen. Dit leidt tot een slechte adem en vieze mondsmaak.

Heb je dus last van veel neusslijm, ben je vaak verkouden, allergisch, heb je geregeld een oorontsteking of neusbijholteontsteking, dan kun je overwegen om neusdruppels te gebruiken. Die zorgen ervoor dat de neusdoorgang schoon is en dat het teveel aan neusslijm – en de daarmee samenhangende vieze smaak – wordt tegengegaan. Kies dan wel voor neusdruppels die je langdurig veilig kunt gebruiken.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de California Breath Nasal Sinus Drops. Deze druppels verwijderen amandelstenen, neutraliseren de zwavelproducerende bacteriën die een slechte adem veroorzaken en stoppen slechte adem en een zure of bittere smaak in de mond. De druppels verminderen de bacterie- en slijmvorming en slechte adem in de keel- en neuspassages direct. De California Breath Nasal Sinus Drops bevatten enkel natuurlijke ingrediënten zoals tea tree olie en actief zuurstof en kun je dus veilig en voor langere tijd gebruiken.

  1. Suikervrije snoepjes, muntjes of kauwgom

Door te kauwen of zuigen, stimuleer je de speekselaanmaak. Heb je meer speeksel, dan heb je een minder droge mond en heb je een minder droge mond, dan heb je minder kans dat bacteriën in je mond feestvieren en heb je dus ook minder kans op een vieze smaak in je mond. Bovendien geeft de frisse smaak van muntjes of kauwgom een prettiger smaak in je mond.

Kies altijd voor suikervrije, natuurlijke muntjes, snoepjes of kauwgom. Kaux kauwgom heeft bijvoorbeeld een fijne smaak die minstens 20 minuten lang aanhoudt, wat langer is dan de meeste andere kauwgoms. Het bevat een (iets) sterkere concentratie xylitol dan andere kauwgoms. Daarmee kan het helpen cariës, tandbederf en tandsteen te voorkomen. Kaux is suiker-, gluten-, sorbitol-, en aspartaamvrij.

Dr. Katz Dry Mouth Lozenges zijn pastilles die de mond wat vochtiger maken en de speekselklieren stimuleren. De pastilles zijn gezoet met xylitol en niet met kunstmatige zoetstoffen of suikers. De pastilles voorkomen een vieze smaak in de mond door de citrusmintformule. 

  1. Mondspoeling

Een mondspoeling kan een prettig middel zijn om je vieze mondsmaak te verminderen. Een mondspoeling zorgt voor een goede mondflora, omdat het de bacteriën elimineert, en voelt prettig en fris aan in de mond. Kies een spoeling die je lekker vindt smaken. Dat kan een kwestie van uitproberen zijn.

Hou je van kokos, dan is Dr. Brite Mouthwash Mint misschien iets voor jou. Dit mondwater heeft een zachte kokossmaak met een fris mint-accent. Het verfrist de adem, geeft een fluweelzacht gevoel in je mond en houdt de mond gezond. Dr. Brite gebruikt alleen natuurlijke, biologische ingrediënten.

Hou je meer van een citroensmaak, dan is OxyFresh Lemon Mint Power Rinse misschien de beste keuze. Dit gebitsvriendelijke mondwater werkt speciaal tegen een slechte adem en vieze smaak. OxyFresh maakt gebruik van actief zuurstof, zinklactaat en aloë vera. Dat zorgt voor een frisse adem, een rijke speekselvloed,  gezond tongweefsel, sterk tandvlees en een bacterievrij gebit. OxyFresh is vrij van alcohol, chloorhexidine of sodium lauryl sulfaat en bevat geen kunstmatige smaakstoffen of kleurstoffen.

Een middel dat gebaseerd is op tea tree olie, is Dr. Brite. Dit mondwater heeft een fijne, niet overheersende muntsmaak. Het verhelpt slechte adem, desinfecteert, verwijdert witte aanslag op de tong en ondersteunt de genezing van ontstoken plekken in mond of keel. En dat met enkel veilige, natuurlijke ingrediënten.

  1. Voorkom een droge mond

Een droge mond, een mond met te weinig speeksel dus, is een goede broedplaats voor bacteriën. Die houden van die droogte en zullen zich er sneller vermenigvuldigen. Een mond met veel bacteriën geeft eerder kans op een vieze smaak. Bovendien heb meer kans op gaatjes, een schimmelinfectie of wondjes in de mond als je mond te droog is, omdat speeksel zorgt voor een gezonde mond. Zorg er dus voor dat je mond niet uitdroogt. Dat kun je doen door regelmatig water te drinken. Of door te zorgen dat er voldoende speeksel wordt aangemaakt, bijvoorbeeld door kauwen op een suikervrij snoepje of kauwgompje. Zorg er ook voor dat je geen producten gebruikt met SLS of alcohol: die drogen de mond verder uit. Als je te weinig speeksel hebt, kun je eventueel ook een droge mond gel of mondspray gebruiken.

  1. Voorkom consumptie van te zure dranken en voedsel

Tot slot is het belangrijk dat je zure dranken en voedsel zo veel mogelijk vermijd. Bacteriën die verantwoordelijk zijn voor vieze geurtjes en een vieze smaak zijn namelijk dol op een zure omgeving. Neutraliserende bacteriën juist niet. Zo ‘overwinnen’ de vieze bacteriën en kom je niet van je vieze smaak af.

Veel drankjes zijn zuur. De pH-waarde geeft aan hoe zuur drankjes zijn. Is deze lager dan 4, dan is de drank slecht voor je mond. Om een paar voorbeelden te geven: appelsap heeft een pH van 2,8, Cola Light 2,9 en wijn 3,4. Water, thee of melk zijn daarentegen met een pH-waarde rond de 7 prima drankjes voor je mond.

Ook belangrijk: houd de consumptie van zuur eten of drinken zo kort mogelijk. Niet een half uur over je glas Cola doen dus, maar als je er toch graag een glas van wil drinken, doe het dan sneller. Anders blijft je mond te lang zuur en krijgen vieze bacteriën vrij spel.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!