10 Verrrassende oorzaken van stinkende mondgeur

oorzaak stinkende mondOp zoek naar de oorzaak van slechte adem? In dit artikel vind je de 10 belangrijkste aanstichters van een stinkende mondgeur op een rij. 

Een slechte adem (halitose) kan vervelende gevolgen hebben voor je sociale leven en zelfvertrouwen. Een goede behandeling is daarom noodzakelijk. Om slechte mondgeur te kunnen verhelpen is het van belang om te weten welke boosdoener(s) je maar beter kunt uitschakelen en hoe je dat het beste kunt doen.

1 Ruwe tong

Wist je dat zo’n 80% van alle slechte adem komt door een vies laagje op je tong? Het achterste weefsel van de tong is een probleemgebied. Dit gedeelte bestaat uit ruwe oneffenheden waartussen bacteriën zich ophopen die vieze geurtjes veroorzaken.

Je kunt deze bacteriën niet makkelijk verwijderen. Ook niet met je tandenborstel. Gebruik daarom bij voorkeur een platte tongreiniger inclusief een speciale ontsmettende gel. Zo’n gel bereikt ook op microscopisch niveau de plekjes in het tongweefsel. Tip Julibrite Tongue Clean Kit (tongreiniger + gel) is een bewezen manier om je tong grondiger te reinigen dan andere instrumenten.

Daarnaast kun je ter ondersteuning een antibacteriële tongspray gebruiken zodat je ook op overdag verzekerd bent van een schone tong. Tip: Moist-R Tong Spray. Bekijk hier een aantal slimme trucs tegen witte aanslag op de tong.

2 Post Nasal Drip

Het achterste deel van je tong vangt ook neusslijm op. De medische term voor slijm en bacterieel afval vanuit de neus is ‘post nasal drip’. Je kunt dit vergelijken met etter.

De invloed van post nasal drip op de ademkwaliteit wordt vaak onderschat. Het is voor speeksel bijna niet mogelijk om dit gebied te reinigen waardoor bacteriën onbelemmerd een hevige mondgeur kunnen veroorzaken.

In de meeste gevallen is post nasal drip te verhelpen met speciale medicijnvrije neusdruppels op basis van sodium chlorite en plantaardige oliën.

De TonsilFresh Nasal Sinus Drops zijn er speciaal voor ontworpen om slechte adem vanuit de neus tegen te gaan. De druppels hebben bewezen de bacteriën uit te schakelen die verantwoordelijk zijn voor post nasale ademgeur en de ademkwaliteit met flinke stappen te verbeteren.

3 Droge mond

Als je last hebt van een droge mond kun je er vanuit gaan dat ook je ademkwaliteit achteruit gaat. Normaal gesproken zorgt de reinigende kracht van speeksel zelf voor een frisse adem. Als speeksel ontbreekt of bepaalde delen van de mond niet kan bereiken, kunnen bacteriën zich ongestoord vermenigvuldigen en voor een slechte adem zorgen.

Enkele oorzaken van een droge mond zijn

  • Medicijngebruik
  • Roken en alcohol drinken
  • Stress
  • Slapen met de mond open / slaapapneu
  • Vasten (Ramadan) en sporten

Een droge mond is het beste te behandelen met een droge mond gel en middelen die speekselstimulerende bestanddelen bevatten. Daarnaast is het wenselijk om gedurende de dag meer water te drinken.

De OraRelieve Droge Mond Kit heeft bewezen, in tegenstelling tot andere middelen, niet alleen de mond te bevochtigen maar óók het lichaam te triggeren meer van haar eigen speeksel aan te maken. Eigen speeksel is de beste remedie tegen orale problemen.

Daarnaast is het verstandig om voor het slapen gaan je gebit te voorzien van een droge mond gel. De Spry Gel wordt wereldwijd veel gebruikt en voorkomt uitdroging waardoor de kwaliteit van de adem ook tijdens het wakker worden gewaarborgd blijft.

4 Viezigheid in de amandelnissen (tonsil stones)

Niet alleen de tong is een broedplaats voor stinkende bacteriën, ook de amandelen bestaan uit kleine nissen waarin mondafval blijft steken. Het verstrikt geraakte afval verandert op den duur in stinkende witte brokjes die ook wel tonsil stones of amandelstenen worden genoemd.

Amandelstenen ruiken erg vies en zijn bij veel mensen de grote boosdoener van slechte adem. Het probleem is dat deze stinksteentjes vaak onzichtbaar zijn en je dus niet weet of je er last van hebt.

Je kunt je amandelen dagelijks ‘schoonzuigen’ met een TonsilFresh Cupping Glass. Dit is een instrument dat je probleemloos kunt aanbrengen op je amandelen. Door het zuigballetje in te drukken ontstaat er een vacuüm effect waardoor het vuil uit de nissen wordt ‘getrokken.’

Op deze pagina vind je nog 10 andere manieren waarmee je amandelstenen kunt voorkomen en verwijderen.

5 ‘Verkeerde’ tandpasta en mondwater

Wist je dat je tandpasta of mondwater de oorzaak kan zijn van slechte adem? We gaan er blindelings vanuit dat farmaceuten het beste voor hebben met onze mondgezondheid. Helaas blijkt in de praktijk vaak het tegendeel. Nog steeds worden de meeste mondproducten voorzien van agressieve stoffen zoals alcohol en/of sodium lauryl sulfaat die de ademkwaliteit juist verslechteren. Ook sacharine, chloorhexidine, peroxide en cetylpyridiumchloride staan op de verdachtenlijst.

Het prikkende effect van een mondproduct geeft de consument het idee dat het werkt. In werkelijkheid shockeren, irriteren en verdrogen deze middelen de mondholte waardoor er op de langere termijn juist orale ongemakken ontstaan.

Kijk daarom kritisch naar het etiket en kies liever voor milde, ph-neutrale en speekselstimulerende producten zoals OxyFresh of OraQlin. Beide merken hebben bewezen de ademfrisheid tot het hoogste niveau te brengen zonder gebruik te maken van dubieuze chemicaliën.

6 Zure mond & lage ph waarde

Een zure mond kan halitose veroorzaken. Speeksel houdt normaal gesproken de ph-waarde in de mond neutraal, wat een belangrijke voorwaarde is voor een frisse adem. Pas wanneer speeksel ontbreekt of wanneer je veel koffie of vruchtensappen drinkt, ontstaat de kans op een zure en onfris ruikende mondholte.

Slechte-adem-bacteriën kunnen zich in een zure omgeving beter ontwikkelen en zullen zodoende meer stinkende sulfiden uitstoten.

Drink daarom niet teveel koffie en vruchtensappen. Als je te lang een zure mondspoeling hebt gebruik kan de balans ook zijn verstoord. Met alkalische mondproducten kun je de ph-waarde in de mond neutraliseren, waardoor goede bacteriën worden geholpen de slechte te verslaan. Voor een overzicht van de beste 10 (alkalische) mondwaters klik hier.

7 Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis en parodontitis genoemd gaat vaak gepaard met een onfrisse mondgeur. Het bloed van beschadigde of ontstoken weefsels zit boordevol eiwit wat slechte-adem-bacteriën aantrekt. Dit verklaart ook waarom je na een getrokken kies intens uit je mond kunt ruiken.

Om het tandvlees sterker te maken is het van belang om 2 keer per jaar tandsteen te laten verwijderen bij de mondhygiënist. Ondertussen kun je het zelf bijhouden met een consumentenhaakje van Profi. Tandsteen zit namelijk vol met bacteriën die zuren uitscheiden. Dit zijn zuren die het tandvlees en het gebit beschadigen.

Wanneer je de ontsteking en de slechte adem wilt verhelpen is het verstandig om te blijven flossen en daarnaast het ontstoken gebied te voorzien van foliumzuur, sodium chlorite en aloë vera. Dit zijn 3 bestanddelen die niet alleen het lichaam helpen het tandvlees te genezen. Ook worden de stinkende symptomen geneutraliseerd bij de bron. Deze bewezen ingrediënten vind je terug in de populaire Super Relief Dental Gel van Oxyfresh.

8 Voeding

Voeding kan de oorzaak zijn van slechte adem. Het gaat hier dan niet zozeer om een chronisch probleem maar om incidentele halitose.

Als je knoflook of ui hebt gegeten dan ruik je meestal niet uit je mond, maar uit je poriën. Knoflook wordt verteerd in de maag. De stinkende gassen die daarbij vrijkomen verplaatsen zich via de bloedbaan richting je poriën en longen.

Tip: met de anti garlic breath mints van St. Sin worden de stinkende ui- en knoflookgassen al in de maag geabsorbeerd, waardoor ze niet meer via de bloedbaan naar buiten kunnen ontsnappen. Lees in dit artikel meer over knoflookgeur neutraliseren.

Ook zuivel zoals yoghurt en melk is ideaal voedsel voor bacteriën. Bacteriën breken deze eiwitten af en daarbij komen ademgassen vrij.

Let ook op suikers. Suikers waaronder sucrose, glucose en fructose zijn een drijvende motor voor met name slechte bacteriën. Een overvloed van suikers in de mond kan resulteren in slechte adem, tandplak en tandsteen. Wanneer suikers afgebroken worden komt er een zuur vrij dat het tandglazuur aanvreet. Kapotte tanden trekken extra bacteriën aan die op haar beurt weer voor een slechte adem zorgen.

9 Maag

Slechte adem komt meestal niet door problemen met je maag. Er is geen open verbinding met je maag en mondholte. Daartussen zitten spieren en een afsluitend klepje dat ervoor zorgt dat er geen gassen kunnen ontsnappen. Zie de slokdarm als een lege fietsband. Als je boert en daarbij wat zuur ruikt, is dat niet de geur van slechte adem. Het is gewoon een zure lucht. Pas als het maagklepje niet meer functioneert, wat zelden voorkomt, kan de maag een onwelriekende mondgeur teweegbrengen.

10 Onderliggende aandoeningen

Hoewel een ziekte zelden de oorzaak is van halitose, kan een aandoening wel de oorzaak zijn waarom je niet fris ruikt. De slechte geur ontsnapt dan niet zozeer vanuit je mond maar juist vanuit je longen en poriën.

Voorbeelden hiervan zijn problemen met de nieren, lever, darmen en stofwisseling zoals trimethylaminuria. Deze aandoeningen kunnen een onaangename geur veroorzaken, echter is dit niet de karakteristieke geur van slechte adem.

Als je twijfelt aan je gezondheid neem dan altijd eerst contact op met je huisarts of tandarts.

Tot slot: de oplossing tegen slechte adem

Het verhelpen en voorkomen van slechte adem is mogelijk, maar niet altijd eenvoudig. Kijk kritisch naar welke middelen je hiervoor wilt gebruiken. Achterhaal of de producten die je gebruikt bijdragen aan de belangrijkstee condities waaraan het moet voldoen om een frisse adem te realiseren.

Om je te helpen kiezen hebben we hier een lijst samengesteld van 10 bewezen middelen tegen slechte adem.