Auteur Marijke Vriezeveen, mondzorgspecialist bij vraagdetandarts.nl. Gepubliceerd op 24 augustus 2018, bijgewerkt op 14 september 2023.
Een slechte adem (halitose) kan vervelende gevolgen hebben voor je sociale leven en zelfvertrouwen. Een goede behandeling is daarom belangrijk.
Om slechte mondgeur te verhelpen is het belangrijk om te weten hoe de slechte adem wordt veroorzaakt en wat de oplossing hiervoor is. In dit artikel lees je de 10 belangrijkste oorzaken van een stinkende mondgeur.
Wat is een slechte adem?
Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, ontstaat wanneer een vieze geur uit je mond komt. Meestal wordt dit veroorzaakt door bacteriën die van etensresten gassen aanmaken, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zijn de oorzaak van een slechte adem (Kapoor et el., 2016).
Wat zijn de oorzaken van een slechte adem?
Een slechte adem kan verschillende oorzaken hebben. Ontdek hieronder de tien meest voorkomende oorzaken van een slechte adem en de oplossingen hiervoor:
1. Ruwe tong
Ongeveer 80% van de slechte adem ontstaat door een vies laagje op de tong. Vooral het achterste deel van de tong heeft veel ruwe plekjes waar bacteriën zich verzamelen. Deze bacteriën geven een nare geur af (Kapoor et el., 2016).
Een tandenborstel verwijdert deze bacteriën niet goed genoeg. Daarom is het aan te raden om een platte tongreiniger met een speciale ontsmettende gel te gebruiken. Deze gel maakt de tong op de kleinste plekjes schoon (Vereesha et al., 2011). Daarnaast kun je ook een antibacteriële tongspray gebruiken zodat je ook overdag verzekerd bent van een schone tong, zoals de Moist-R Tong Spray. Bekijk hier een aantal slimme trucs tegen witte aanslag op de tong.
2. Post Nasal Drip
Het achterste deel van je tong vangt neusslijm op. ‘Post nasal drip‘ is het medische begrip voor slijm en bacterieel afval uit de neus. Dit lijkt veel op etter.
Veel mensen weten niet hoeveel invloed post nasal drip op de ademkwaliteit heeft. Speeksel kan dit gebied bijna niet schoonmaken waardoor bacteriën zich kunnen ontwikkelen en slechte adem veroorzaken (Watson, 2023).
Je kunt post nasal drip behandelen met speciale neusdruppels. Deze druppels bevatten sodium chlorite en plantaardige oliën. TonsilFresh Nasal Sinus Drops zijn speciaal gemaakt om slechte adem vanuit de neus tegen te gaan. Deze druppels doden de bacteriën die de post nasale slechte adem veroorzaken en verbeteren de ademkwaliteit (Vereesha et al., 2011).
3. Droge mond
Wanneer je een droge mond hebt, gaat je ademkwaliteit achteruit. Normaal maakt speeksel je mond schoon en zorgt het voor een frisse adem. Als er geen speeksel is of het sommige delen van de mond niet bereikt, komen er meer bacteriën en zorgen ze voor een slechte adem (Kapoor et el., 2016).
Enkele oorzaken van een droge mond zijn (Kapoor et el., 2016):
- Je gebruikt medicijnen;
- Je rookt of drinkt alcohol;
- Je ervaart stress;
- Je slaapt met je mond open of hebt slaapapneu;
- Je vast, zoals tijdens Ramadan;
- Je sport.
Behandel een droge mond met droge mondgel en producten die speeksel stimuleren. Ook is het verstandig om meer water te drinken (Van der Sluijs et al., 2021).
De OraRelieve Droge Mond Kit heeft bewezen dat het niet alleen je mond bevocht, maar zorgt er ook voor dat je lichaam meer eigen speeksel aanmaakt. Je eigen speeksel is namelijk de beste oplossing om mondklachten tegen te gaan.
Gebruik voor het slapen gaan ook een droge mond gel. Veel mensen gebruiken de Spry Gel. Deze gel voorkomt uitdroging van je mond en zorgt voor een goede ademgeur als je wakker wordt.
4. Viezigheid in de amandelnissen (tonsil stones)
De tong en de amandelen hebben plekjes waar bacteriën zich kunnen verzamelen. In de amandelen kan mondafval vast komen te zitten. Dit afval wordt na een tijdje witte brokjes die stinken. Deze witte brokjes noemen we tonsil stones of amandelstenen. Ze hebben een vieze geur en veroorzaken bij veel mensen een slechte adem. Vaak zie je amandelstenen niet, dus is het moeilijk om erachter te komen of je ze hebt (Alfayez et el., 2018)
Met bijvoorbeeld een TonsilFresh Cupping Glass kun je elke dag je amandelen schoonmaken. Dit zet je makkelijk op je amandelen. Als je het zuigballetje indrukt, zuigt het het vuil uit de amandelen.
Lees meer over het verwijderen van amandelstenen.
5. ‘Verkeerde’ tandpasta en mondwater
Wist je dat sommige tandpasta of mondwater je een slechte adem kan geven? We denken vaak dat farmaceuten het beste willen voor onze mond, maar dat is niet altijd het geval. Veel mondproducten hebben agressieve stoffen zoals alcohol en/of sodium lauryl sulfaat. Deze stoffen maken je adem soms slechter. Ook stoffen zoals sacharine, chloorhexidine, peroxide en cetylpyridiumchloride kunnen zorgen voor een slechte adem (Wirth et el., 2012).
Daarnaast denken we vaak, als een mondverzorgingsproduct prikt dat het dan goed werkt. Maar deze producten kunnen je mond eigenlijk beschadigen, irriteren en uitdrogen. Hiermee vergroot je de kans dat het in de toekomst meer problemen gaat geven voor je mond (Wirth et el., 2012).
Lees dus goed het etiket en kies voor milde, pH-neutrale en speekselstimulerende producten zoals OxyFresh of RyttPro. Beide merken hebben bewezen dat ze zorgen voor een frisse adem zonder gebruik te maken van stoffen dat slecht is voor je mond.
6. Zure mond en lage pH-waarde
Een zure mond kan zorgen voor een slechte adem. Speeksel zorgt normaal voor een neutrale pH-waarde in je mond, waardoor je een frisse adem krijgt. Een neutrale pH-waarde betekent dat je mond niet zuur is. Maar als er niet genoeg speeksel is of als je veel koffie of vruchtensap drinkt, kun je mond zuur en onfris gaan ruiken.
In een zure mond groeien bacteriën snel waardoor je een slechte ademgeur kan gaan krijgen. Drink dus niet te veel koffie en vruchtensap. Als je voor een lange tijd zure mondspoeling gebruikt, kan dit ook de mondgezondheid verstoren. Met het gebruik van mondproducten die de pH-waarde verlagen, help je goede bacteriën om de slechte bacteriën te verslaan (Kapoor et el., 2016)
Ontdek de 10 beste (alkalische) mondwaters om een slechte mondgeur tegen te gaan.
7. Ontstoken tandvlees
ontstoken tandvlees hebt, kun je een slechte ademgeur krijgen. Dit komt doordat het bloed van het ontstoken tandvlees veel eiwitten bevat. Deze eiwitten trekken bacteriën aan die een slechte adem veroorzaken. Dit is ook de reden dat je uit je mond kan gaan stinken als je een kies hebt laten trekken (Alzoman, 2021).
Ga twee keer per jaar naar de mondhygiënist om tandsteen te laten weghalen. Dat maakt je tandvlees sterker. Tussen die bezoeken door kun je zelf tandsteen verwijderen met een tandartshaakje van Profi. In tandsteen zitten namelijk veel bacteriën die slecht zijn voor je tandvlees en tanden (Chowdhury et al., 2018).
Wil je de ontsteking en de slechte adem aanpakken? Flos dan regelmatig en gebruik producten met foliumzuur, sodium chlorite en aloë vera. Deze stoffen helpen je tandvlees genezen en maken een einde aan de nare luchtjes (Subasree et al, 2016) (Zhang et al., 2019) Een goede gel met deze ingrediënten is de Super Relief Dental Gel van Oxyfresh.
8. Voeding
Sommige voeding kan zorgen voor tijdelijk een slechte ademgeur. Als je knoflook of ui eet, komt de geur vaak uit je poriën en niet uit je mond. Dat komt doordat je lichaam de knoflook in de maag verteert. De gassen die daarbij ontstaan, gaan via je bloed naar je poriën en longen (Filipic, 2016).
Ook zuivel zoals yoghurt en melk zorgen voor een slechte adem. Zuivel bevat eiwitten die door de bacteriën worden afgebroken waardoor gassen vrijkomen die zorgen voor een slechte adem (Graedon, 2017).
Wees voorzichtig met suikers. Suikers zoals sucrose, glucose en fructose voeden vooral slechte bacteriën. Te veel suiker in je mond kan leiden tot slechte adem, tandplak en tandsteen. Het zuur dat vrijkomt als suikers worden afgebroken, tast je tandglazuur aan. Beschadigde tanden trekken weer meer bacteriën aan, wat ook voor slechte adem kan zorgen (Graedon, 2017).
Tip: De anti garlic breath mints van St. Sin zorgen ervoor dat je maag de gassen van ui en knoflook opneemt. Hierdoor kunnen ze niet meer naar buiten via je bloed. In dit artikel vind je meer tips over het neutraliseren van knoflookgeur.
9. Maag
Problemen met je maag veroorzaken meestal geen slechte adem. Tussen je maag en mondholte zit geen open verbinding. Spieren en een afsluitend klepje zorgen ervoor dat er geen gassen ontsnappen uit je maag. Denk aan de slokdarm als een lege fietsband. Als je boert en het ruikt zuur, betekent dit niet dat je een slechte adem hebt. Je ruikt gewoon een zure lucht. Alleen wanneer het maagklepje niet werkt, wat zelden gebeurt, kan de maag slechte adem veroorzaken (Kapoor et el., 2016).
10. Onderliggende aandoeningen
Ziektes zorgen zelden voor een slechte ademgeur (halitose), maar sommige ziektes kunnen ervoor zorgen dat je niet fris ruikt. De slechte geur ontsnapt dan niet vanuit je mond maar vanuit je longen en poriën (Kapoor et el., 2016).
Problemen met de nieren, lever, darmen en stofwisselingsziekten zoals trimethylaminuria zijn voorbeelden hiervan. Ze kunnen een vervelende geur geven, maar het ruikt niet zoals een typische slechte adem (Kapoor et el., 2016).
Als je je zorgen maakt over je gezondheid, neem dan eerst contact op met je huisarts of tandarts.
Wat kun je doen om een slechte adem te voorkomen?
Je kunt een slechte adem verhelpen en voorkomen, maar dat is soms lastig. Het beste is om goed te kijken wat voor mondzorgproducten je koopt. Controleer of de producten die je gebruikt echt helpen om een frisse adem te krijgen. Zoals eerder in dit artikel is besproken, zorgen alcohol en sodium lauryl sulfaat juist voor een slechte adem.
Om je te helpen kiezen hebben we een lijst samengesteld van 10 bewezen middelen tegen slechte adem.
Bronnen
- Kapoor U, Sharma G, Jueja M, Nagpal A. Halitosis: Current concepts on etiology, diagnosis and management. Eur J Dent. 2016 Apr-Jun; 10(2): 292–300. doi: 10.4103/1305-7456.178294. PMID: 27095913. PMCID: PMC4813452.
- Veeresha K L, Bansal M, Bansal V. Halitosis: A frequently ignored social condition. J Int Soc Prev Community Dent. 2011 Jan-Jun; 1(1): 9–13. doi: 10.4103/2231-0762.86374. PMID: 24478947. PMCID: PMC3894075.
- Watson, S (2023, January 29). What Is Postnasal Drip? Geraadpleegd op 14 september 2023 van https://www.webmd.com/allergies/postnasal-drip.
- Van der Sluijs E, Slot D E, Bakker E W P, Van der Weijden G A. The effect of water on morning bad breath: a randomized clinical trial. Int J Dent Hyg. 2016 May;14(2):124-34. doi: 10.1111/idh.12149. PMID: 26081039.
- Alfayez A, Albesher M B, Alqabasani M A. A giant tonsillolith. Saudi Med J. 2018 Apr; 39(4): 412–414. doi: 10.15537/smj.2018.4.21832. PMID: 29619494. PMCID: PMC5938656.
- Wirth J, Kawecki M M, Reeve J, Cunningham C. Can Alcohol Intake from Mouthwash be Measured in Epidemiological Studies? Development and Validation of Mouthwash Use Questionnaire with Particular Attention to Measuring Alcohol Intake from Mouthwash. J Oral Maxillofac Res. 2012 Jul-Sep; 3(3): e1. doi: 10.5037/jomr.2012.3301. PMID: 24422013. PMCID: PMC3886086.
- Alzoman, H (2021, January). The association between periodontal diseases and halitosis among Saudi patients. Geraadpleegd op 14 september 2023 van https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S101390522030184X.
- Chowdhury A P, Singh R R, Bhuyan M P (2018, January). Screening and Assembling of Tartar Forming Bacteria from Dental Plaque by Pattern of Antibiotic Sensitivity. Geraadpleegd op 14 september 2023 van https://www.researchgate.net/publication/331481437_Screening_and_Assembling_of_Tartar_Forming_Bacteria_from_Dental_Plaque_by_Pattern_of_Antibiotic_Sensitivity.
- Subasree S, Murthykumar K. Effect of Aloe Vera in Oral Health-A Review. Research Journal of Pharmacy and Technology. Print ISSN : 0974-3618. Online ISSN : 0974-360X. DOI : 10.5958/0974-360X.2016.00116.5.
- Zhang Y, Sun X, Han X, Sato H, Hirofuji Y (2019, August 13). Protective effect of folic acid on vulnerability to oxidative stress in dental pulp stem cells of deciduous teeth from children with orofacial clefts. Geraadpleegd op 14 september 2023 van https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X19311544.
- Filipic, M (2016, October 17). Garlic Breath? Science Says Eat an Apple. Geraadpleegd op 14 september 2023 van https://cfaes.osu.edu/news/articles/garlic-breath-science-says-eat-apple
- Gradeon, T (2017, April 1). Solving the Puzzle of Bad Breath. Geraadpleegd op 14 september 2023 van https://www.peoplespharmacy.com/articles/solving-the-puzzle-of-bad-breath.