Zó zorg je voor een gezond gebit met beugel

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat onregelmatige gebitten worden gecorrigeerd met brackets of slotjesbeugels of andere beugel varianten. Je ziet veel kinderen, maar ook volwassenen en zelfs ouderen, met beugels.

Als je een beugel draagt moet je extra aandacht besteden aan een goede mondhygiëne. Immers, de beugel vormt een hindernis bij het tandenpoetsen en bovendien kunnen er gemakkelijk etensresten en bacteriën achter blijven hangen. Dit zorgt voor meer tandplak, die bovendien minder goed opvalt door debeugel.

Omdat een beugel langere tijd moet blijven zitten, kan deze overmatige tandplak het glazuur aantasten. Dit kan vlekken op de tanden en zelfs gaatjes veroorzaken, wat natuurlijk een lelijke tegenvaller is als de tanden recht staan en beugel er eindelijk uit mag. Bij het dragen van beugels is er ook een iets groter risico op ontstoken tandvlees.

Hoe lastig het ook is, de mondhygiëne moet optimaal zijn als je een beugel draagt. Als die onvoldoende blijkt, kan de orthodontist besluiten om de beugel vroegtijdig te verwijderen. Het zou namelijk zonde zijn als je rechte tanden hebt, die ontsierd worden door verkleuringen of ergere problemen zoals parodontitis met het verlies van kaakbot.

Het is dus van het grootste belang om je gebit tijdens de orthodontische behandeling goed te verzorgen. Natuurlijk kun je onderstaande tips ook gebruiken om je kind hierin te begeleiden.

Hoe verzorg je je gebit als je een beugel draagt?

Uiteraard is het heel belangrijk dat je de tanden goed en regelmatig poetst. Behalve de kauwvlakken van tanden en kiezen, de tussenruimtes tussen tanden en kiezen en de randen van het tandvlees moeten ook alle zijden van de slotjes van de bracket gepoetst worden, en niet te vergeten onder de draad.

Tanden poetsen met beugel

Met een gewone hand- of elektrische tandenborstel is het lastig om overal bij te komen, maar er zijn gelukkig speciale ortho-tandenborstels. Deze zijn er zowel als handtandenborstels als speciale opzetborsteltjes voor de elektrische tandenborstel. Afgezien van het speciale model is het belangrijk is dat de haren van de tandenborstel zacht zijn.

Een ortho handtandenborstels past over de beugel heen en heeft nog een extra borsteltje om onder de draad te komen. Het nadeel van deze borstels is dat ze niet er lang meegaan.

Elektrisch poetsen met een speciaal ortho-opzetborsteltje is dan een betere optie en gaat tevens een stuk sneller. Ook hierbij zit er een apart borsteltje aan vast voor onder de draad en andere kleine ruimtes.

Wat betreft tandpasta is het belangrijk dat die het natuurlijke evenwicht in de mondholte respecteert en geen bijtende stoffen bevat als SLS (Sodium Lauryl Sulfate) bevat. Dat geldt voor iedereen, maar is extra belangrijk bij de extra zorg die een gebit met beugel behoeft. Effectieve en milde tandpasta, die bijdraagt aan een evenwichtige mondflora, zijn bijvoorbeeld de Toothpaste van OxyFresh en OxyFresh Fluoride tandpasta. Traditioneel wordt bij kinderen met een beugel tandpasta met een hoog fluoride-gehalte aangeraden.

Het tandenpoetsen moet minimaal tweemaal per dag gebeuren, maar beter nog na iedere maaltijd.

Interdentale borsteltjes en tandenstokers

Je kunt interdentale borsteltjes of ragertjes niet alleen gebruiken voor de kleine tussenruimtes tussen tanden en kiezen, maar ook om onder de draad te reinigen. De maat van interdentale borsteltjes luistert erg nauw, het is echt millimeterwerk. Omdat het de bedoeling is dat de tanden en kiezen zich verplaatsen tijdens het proces, kan de juiste maat veranderen. Dit moet dus regelmatig gecontroleerd en afgestemd worden. Afgezien van de maat zijn er verschillende soort interdentale borsteltjes. Die met losse haartjes werken aantoonbaar goed, van de rubberen is dat nog niet helemaal duidelijk.

Wereldwijd zijn de ragers van Dentek erg populair onder mensen met beugels.

Tandenstokers kunnen een alternatief zijn, maar deze moeten wel juist gebruikt worden om schade aan het gebit of de beugel te voorkomen. Volg dus de instructie van de mondhygiënist en gebruik alleen houten tandenstokers.

Welke Mondspoeling bij een beugel?

Met mondspoelingen kun je op plekken komen waar de tandenborstel niet komt. Vaak wordt, met name bij kinderen, mondspoelwater met fluoride aangeraden. Mondwaters met alcohol of andere bijtende stoffen moet je mijden en dat geldt niet alleen als je een beugel draagt.

Effectieve en milde mondzorg-producten, vind je bij de exclusievere mondzorgwinkels zoals  DeMondzorgzaak.nl. Met de RyttPro Frisse Adem Kit of Oxyfresh Frisse Adem Kit kies je voor een totaalaanpak in je mondverzorging, die veel verder gaat dan alleen een frisse adem. De actieve zuurstof formules in deze producten zorgen ervoor dat “slechte” bacteriën minder goed gedijen. Het natuurlijke evenwicht in de mondholte draagt bij aan het verminderen van tandplak en gaatjes.

TonsilFresh waterfloss

Het verschil met gewone floss is dat superfloss niet tussen twee elementen door gewurmd hoeft te worden. Superfloss heeft een hard beginnetje, dat je eenvoudig tussen de tanden door kunt steken. Vervolgens kun je flossen met het stukje vilt erachter.

Een waterfloss-apparaat of monddouche verwijdert met behulp van een krachtige straal water of mondspoelmiddel alle etensresten, tandplak en bacteriën. Ook op plekken waar de tandenborstel niet bijkomt, zoals de ruimtes tussen de tanden en op de overgang naar het tandvlees. Zonder beugel is zo’n krachtige waterstraal eveneens ook al effectiever en hygiënischer dan floss-draad, maar als je een beugel draagt maakt zo’n apparaat het goed reinigen van het gebit aanzienlijk gemakkelijker.

Een waterflosser lijkt een beetje op elektrische tandenborstel, maar de handgreep is breder. In plaats van een borsteltje zit er op de kop een klein spuitmondje. Sommige modellen hebben het waterreservoir in de handgreep, andere worden met een kabel aangesloten op een bijbehorend apparaat met reservoir.

De beugel reinigen

Ook de beugel zelf moet regelmatig gereinigd worden en je doet dit, net als het gebit, met een tandenborstel en tandpasta. Dit gaat gemakkelijk of moeilijk al naar gelang het soort beugel. Een vaste beugel is uiteraard lastiger schoon te houden dan beugels die uit de mond kunnen worden gehaald. Verwijderbare beugels kun je het best reinigen boven een wastafel, die gevuld is met water. Hiermee wordt schade aan de beugel voorkomen als die uit je handen valt.

Eten en drinken

Een gezond voedingspatroon is voor iedereen belangrijk, maar gezien het effect op de mondgezondheid kun je daar extra aandacht aan besteden als jij, of je kind, een beugel draagt.

Uiteraard is het niet handig om met een beugel keiharde producten te eten. Ook kleverig snoepgoed als toffees en kauwgom zijn niet raadzaam, omdat er gemakkelijk resten achter de beugel blijven hangen. Suikerhoudende en zure frisdranken kun je beter ook laten staan. Daarnaast kun je voedsel met sterke kleurstoffen beter vermijden, zoals bietjes, zwarte bessen en Indiase curry. Dit om verkleuringen van de beugel en de tanden tegen te gaan.

Controle bij de tandarts

Tijdens de orthodontische behandeling zijn er regelmatig controles en bijstellingen door de orthodontist. Daarnaast moet het gebit regelmatig worden gecontroleerd door de tandarts of mondhygiënist om gaatjes of eventuele tandvleesaandoeningen niet uit de hand te laten lopen. Daarbij worden wel speciale “verklik” tabletjes gebruikt om te controleren of het gebit helemaal schoon is. Rode verkleuring wijst op plekken die niet goed schoonzijn.

Soms past de tandarts fluoridebehandelingen toe om de tanden extra tegen tandbederf te beschermen. Het is goed om de mondverzorgingsproducten die je gebruikt door de tandarts te laten controleren op geschiktheid voor gebruik bij een beugel.

Orthodontisten, tandartsen en mondhygiënisten kunnen je verder specifieke tips geven om jouw mond met beugel, of die van je kind, zo optimaal mogelijk te verzorgen.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!