De Beste 5 Ragers Voor Tanden Getest

Dat je elke dag je tanden poetst is natuurlijk vanzelfsprekend. Maar met de tandenborstel kom je niet in de kleine ruimten tussen je tanden en kiezen. Daarom is het belangrijk om die apart te reinigen met speciale interdentale ragers. Interdentale borsteltjes zijn zachter dan tandenstokers en flossdraad, maar reinigen tegelijkertijd veel grondiger. Met goede interdentale ragers kun je het resultaat van het tanden poetsen met maar liefst 40% verbeteren.

Je voorkomt ermee dat tandplak zich tussen je tanden en kiezen ophoopt, wat zich op den duur verhardt tot tandsteen. Dit leidt weer tot tandvleesontsteking en cariës (gaatjes). Daarnaast kunnen voedselresten die tussen de tanden en kiezen blijven hangen zorgen voor een slechte adem en ontstekingen.

Afhankelijk van hoeveel ruimte er tussen je tanden en kiezen zit, heb je kleinere of grotere ragers nodig. Zij zijn altijd in verschillende maten verkrijgbaar, zodat je even moet zoeken naar wat bij jouw gebit past. Te dik is niet goed omdat je het tandvlees kunt beschadigen en te dun werkt niet omdat het niet naar behoren reinigt. Sommige mensen hebben dan ook twee verschillende maten nodig voor verschillende plekken in hun gebit.

Afgezien van de maat zijn er natuurlijk ook verschillende merken interdentale ragers. Hieronder hebben we de 5 beste voor je op een rij gezet.

1. MARA Expert Interdentale Ragers

De tandenragers van MARA Expert zijn uniek in hun soort. De borstelhals is flexibel en van zacht materiaal. Samen met de ergonomisch gevormde flexibele handgreep heb je een stevige grip om de ruimten tussen tanden en kiezen veilig te reinigen zonder het gevaar het tandglazuur te beschadigen.

Iedere rager heeft een beschermkapje. Daarmee kun je de ragers niet alleen hygiënisch bewaren, je kunt het kapje ook gebruiken als verlengstuk van de handgreep. Dit is handig om ook bij je achterste kiezen te kunnen komen.

MARA Expert Interdentale ragers zijn voorzien van een coating van chloorhexidine, fluoride en mint. Hiermee bescherm je gebit tot in de kleinste hoekjes en spleetjes tegen de vorming van tandsteen, tandvleesontsteking, tandbederf en een slechte adem.

Al met al zijn MARA Expert ragers een heel eenvoudig en efficiënt middel om je gebit en tandvlees optimaal gezond te houden.

Mara Expert Interdentale Ragers zijn verkrijgbaar in 6 verschillende maten. De dikste variant ISO 5 heeft een draaddikte van 0,8 mm en een borsteldikte van 1,6 – 1,8 mm. Bij de fijne maat, ISO 0, is de draaddikte 0,4 mm en de borsteldikte 0,6 mm.

2. DenTek Easy Brush

Met de DenTek Easy Brush interdentale ragers is het een fluitje van een cent om ook de moeilijkst bereikbare plekjes in je mond te reinigen. Met de flexibele, taps toelopende borsteltjes kom je op de plekken waar je anders niet bijkomt. De flexibele draad garandeert een betere toegang en dit maakt deze ragers ook zeer geschikt voor braces.

De DenTek Easy Brush interdentale ragers hebben een anti-microbiële dop, zodat de borsteltjes schoon blijven en lang meegaan. Deze dop past op de handgreep, waarmee je het bereik van de greep te vergroot.

De interdentale ragers zijn voorzien van een geavanceerde fluoride-coating voor een nog grondigere reiniging van de ruimten tussen de tanden en kiezen en versterking van het glazuur. Een frisse mint-smaak geeft je snel een fris en schoon gevoel.

Uiteraard zijn de DenTek Easy Brush interdentale ragers verkrijgbaar in verschillende maten. Van ISO 1 (2 – 3 mm), ISO 2 ( 0,5 mm) tot ISO 3 (2 – 5 mm).

3. DenTek Slim Brush

Voor de plekjes die te smal zijn voor de DenTek Easy Brush ragertjes, is er de DenTek Slim Brush. Deze zijn er voor de allerkleinste ruimten tussen je tanden en kiezen, zodat je zelfs deze plekjes niet hoeft over te slaan. Ook als je een brace draagt kunnen deze zeer fijne borsteltjes goed van pas komen. 

De DenTek  Slim Brush ragertjes lopen taps toe en hebben een flexibele draad, zodat je overal bij kunt komen. Behalve een grondige reiniging van de interdentale ruimten bieden deze ragers een frisse mint-smaak.

DenTek Slim Brush is verkrijgbaar in 2 varianten: extra fijn (2 – 3 mm) en ultra fijn (2 mm).

4. Miradent I Prox L interdentale ragers

Ook de Miradent I Prox L interdentale ragers reinigen de kleine ruimten tussen tanden en kiezen zacht maar grondig. Opvallend is de langgerekte ergonomische L-vormige handgreep. In combinatie met de schuine kop (100 °) zijn deze ragers gemakkelijk te hanteren. Elke rager is voorzien van een dopje. Dat beschermt de rager, maar geeft na gebruik wel voldoende ventilatie. Zo blijven de ragers hygiënisch, gaan lang mee en zijn geschikt voor op reis en onderweg.

Miradent I Prox L interdentale ragers zijn verkrijgbaar in 6 varianten met verschillende draad- en borstel doorsneden. Dat varieert van xx-fine 0,4/1,8 mm, x-fine 0,5/2 mm, fine 0,6/2,5 mm, medium 0,7/3,5 mm tot large 0,8/5 mm. Daarnaast is er een conisch (taps toelopend) model met een afmeting van 0,8/2,5-5 mm.

5. GUM original regular soft-picks

Als je gevoelige tandvlees hebt, kan het gebruik van metalen tandenragers pijnlijk zijn. Toch hoeft dat je er niet van te weerhouden om de ruimten tussen tanden en kiezen dagelijks te reinigen. De zachte soft-picks van Gum lopen taps toe en zijn van zacht rubber (latexvrij).

De soft-picks zijn een prima alternatief voor houten of metalen tandenragers. Met de zachte ribbeltjes kun je je tandvlees een micro-massage geven. Dit stimuleert de doorbloeding, wat meehelpt aan gezond tandvlees.

De original soft-picks zijn niet zo heel erg stevig. Wil je er langer mee doen en ook een steviger handvat hebben? Kies dan voor de verbeterde versie GUM soft-picks advanced.

Is dit artikel behulpzaam?

Bedankt voor je feedback!