Vieze smaak in je mond? Er is iets tegen te doen

Auteur Mevr.  J. De Jong – Tandarts i.o. – 5  Maart 2019

Help, hoe kom ik van die ranzige, muffe mondsmaak af!? Bitter, zuur, ranzig, muf. Soms gewoon ronduit vies.

Zo definiëren veel mensen die vervelende, nare smaak in hun mond als ze ’s morgens wakker worden. Gelukkig is die muffe ‘taste’ volkomen normaal; je mond is droog en je tanden zijn al even niet gepoetst.

Vaak merk je er na een poetsbeurt of ontbijt niets meer van.

Maar wat als je overdag last houdt van dit verschijnsel en die vieze mondsmaak maar aanhoudt? Ga vooral niet bij de pakken neerzitten, maar onderneem actie. Er is echt wat aan te doen. 

Een vieze smaak is goed te behandelen

Probeer eerst na te gaan wat de oorzaak is. Meestal wordt dan al duidelijk hoe je zelf die slechte smaak kunt aanpakken. Verantwoorde verzorgingsproducten die je kunt kopen bij de apotheek of bij goede webwinkels gespecialiseerd in mondzorg, helpen je vaak al op weg.

Veel voorkomende oorzaken van een vieze mondsmaak

In dit artikel beschrijven we hoe een slechte smaak ontstaat én geven we tal van tips waarmee een bittere, zure, metaalachtige smaak in de mond kan worden verholpen.

Een vreemde mondsmaak is namelijk goed te behandelen. Heb je weleens gedacht aan de volgende oorzaken?

 • verkoudheid
 • griep
 • sinusinfectie
 • roken
 • droge mond
 • tekort aan bepaalde voeding
 • tandheelkundige problemen
 • beschadigd smaakpapillen
 • bepaalde medicijnen
 • zwangerschap

Wat is een vieze smaak, wat zegt het over mij?

Wat een vieze smaak in de mond precies betekent, verschilt van persoon tot persoon. Sommigen hebben een metaalsmaak in de mond, anderen zitten opgescheept met een zoute, zure of een lastiger te omschrijven vieze smaak.

Er bestaat trouwens ook een medische term voor een abnormale smaak in je mond: dysgeusie, wat tijdelijke of blijvende verandering van smaak betekent.

Smaakpapillen krimpen met leeftijd

Let wel op: misschien ben jij iemand die simpelweg gevoeliger is voor een bittere, of metaalachtige  smaak in de mond. Dat moet je niet verwarren met dysgeusie. Een mens wordt namelijk geboren met ongeveer 10.000 smaakpapillen, en dit aantal krimpt naarmate de leeftijd toeneemt.

Vandaar dat veel oudere mensen een sterke, intensere smaak verdragen dan jonge mensen of kinderen. En soms zijn mensen gevoeliger voor een bepaalde smaak, dan anderen.

Zorgt een vieze smaak ook voor een mondgeur?

Een vieze smaak betekent overigens niet automatisch dat je ook uit je mond ruikt. Toch voel je je niet prettig als je met zo’n nare smaak rondloopt.

Tijdens feestjes ga je automatisch een beetje binnensmonds praten, of hou je je hand voor je mond. Of je praat in iemands oor, als het heel rumoerig is. Op je werk hou je wat vaker afstand als je over een schouder meekijkt op het scherm van je collega. Want die muffe smaak is vast geen goed teken. Loop er daarom niet te lang mee rond. Dat is ook helemaal niet nodig: er zijn allerlei oplossingen voor.

Voordat we dieper ingaan op de oorzaak en oplossing, is het goed te weten hoe je smaakzintuig werkt.

Hoe werkt het smaakzintuig?

Smaak is één van onze vijf zintuigen, en wordt waargenomen met zogenaamde smaakreceptoren, die zich bevinden in de smaakpapillen op de tong en achter in de mondholte. Zij zorgen ervoor dat we ons voedsel kunnen proeven. De cellen in de smaakpapillen verzamelen informatie over smaak en sturen dat naar de hersenen. Niet alleen smaakcellen zijn belangrijk bij onze smaaksensatie, ook geur speelt een grote rol.

Onze vijf smaken

De vijf verschillende smaken die we waarnemen met onze tong en mondholte:

 • Zoet
 • Zuur
 • Zout
 • Bitter
 • Unami (hartig).

Wist je dat we waarschijnlijk ook nog een zesde smaak proeven, namelijk vet? Al die verschillende smaken hoeven niet meteen klachten op te leveren. Een zoete of zoute mondsmaak is niet direct onaangenaam, maar een zure, bittere en metaalsmaak in je mond zijn meestal heel erg onplezierig.

Is mijn vieze ochtendsmaak blijvend?

In het algemeen geldt: hoe schoner de mond, hoe minder vaak je een nare mondsmaak hebt. Meestal komt een vieze smaak in een gezonde mond door iets wat je gegeten hebt, zoals knoflook of doordat je te weinig hebt gedronken. Vandaar dat je ‘s ochtends meestal geen hele frisse smaak in je mond hebt. Ook rokers hebben vaker last van een muffige mondsmaak. Dus: geen paniek, want in de meeste gevallen zijn de symptomen van een abnormale smaak maar tijdelijk. Wil je toch iets doen aan die ochtendlucht, denk dan eens aan het volgende:

3 manieren om van een nare ochtendlucht af te komen:

 • Poets je tong voordat je gaat slapen goed schoon met een Orabrush. Deze tongreiniger is de enige schraper die óók ruimtes tussen de tongpapillen aanpakt
 • Druppel een paar druppelsCalifornia Breath Power Drops op het achterste deel van je tong, zodat bacteriën ook ‘s nachts niet meer kunnen terugkomen.
 • Spoel je mond met een goed mondwater zoals Oxyd8, dat zuurstof en zink bevat, stoffen waar mondbacteriën niet van houden. Daarnaast stimuleert Oxyd8 als enige mondspoeling de speekselklieren, waardoor je ook ‘s nachts je mond vochtig houdt.

Vieze smaak? Kauwgompje!

Wie een gezonde mond heeft, hoeft zich dus op een feestje waarschijnlijk weinig zorgen te maken. Kauwgom of een glaasje water werken mogelijke geurtjes dan meestal snel weg. Kauwgom stimuleert de speekselproductie en kan zo voorkomen dat je mond uitdroogt. Maar bij een echt slechte smaak helpt dit maar tijdelijk. Wist je dat er ook mondvriendelijke kauwgom bestaat? The Breath Co. kauwgom op basis van zuurstof werkt actief tegen mondgeur én gaatjes

Als kauwgom niet meer helpt, wat dan?

Er zijn maar liefst veertien mogelijke oorzaken aan te wijzen, als je merkt dat die vieze smaak in je mond maar niet weggaat, ook niet met een kauwgompje.

14 oorzaken van een slechte smaak

Er zijn een aantal oorzaken te noemen waarom je een slechte, bittere of zelfs metaalachtige smaak in je mond kunt hebben. We beschrijven hier de 14 meest voorkomende boosdoeners.

1. Slechte mondverzorging

Eén van de meest voorkomende en voor de hand liggende redenen voor een zurige, muffe smaak is een slecht verzorgde mond. Niet zo vreemd toch? Je tandplak en voedselrestjes blijven tussen je tanden of kiezen zitten. Ook kunnen zich bacteriën nestelen achterop je tong, te herkennen aan een wittige aanslag. Alleen tandenpoetsen en flossen helpt dan niet meer.

 • TIP:Reinig altijd de achterkant van je tong met een tongschraper zoals de Orabrush. Samen met een tonggel verwijder je stinkende tongaanslag.

Slechte mondverzorging à stinkende adem

Is de hygiëne van je mond voor jou niet zo’n issue, dan is de kans groot dat je tanden op den duur bederven. Een geleidelijk proces waarbijzwavel producerende bacteriën zich vermenigvuldigen. Je kunt je voorstellen dat dit een zure smaak veroorzaakt. Eigenlijk verandert je orale pH-waarde (zuurgraad) en dat kan van invloed zijn op zowel je ademhaling als je smaakbeleving. Uiteindelijk kan dat leiden tot halitose: een stinkende adem. Iets wat je toch liever probeert te voorkomen.

2 Infecties, abces of ontstoken tandvlees

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een vervelende smaak zijn tandheelkundige problemen, zoals infecties, een abces of ontstoken tandvlees. De bacteriën die hiervoor verantwoordelijk zijn veroorzaken een vieze mondsmaak. Ookdit soort problemen voorkom je door je tanden regelmatig te poetsen en te flossen. Aan je tandroutine kun je ook een mondspoeling toevoegen om je gebit extra te beschermen.

 • LET OP: Door sacharine in mondwaters of tandpasta kun je juist een vieze smaak in de mond krijgen. Enzymen in het speeksel breken sacharine af, waardoor een bittere omgeving wordt gecreëerd. Kies daarom liever voor sorbitol of xylitol in mondverzorgingsproducten, zoals in OxyFresh of Oxyd8

Overigens betekent een tandvleesontsteking niet dat je automatisch een vervelende mondsmaak- en geur hebt. Sommige mensen hebben ontzettend ontstoken tandvlees en ruiken of proeven daar niets bij. Iedereen heeft namelijk een andere bacteriesamenstelling in de mond. En niet alle bacteriën die ontstekingen veroorzaken, geven een vieze geur en smaak.

3. Droge mond

Een droge mond, met een mooi woord xerostomie, kan ook leiden tot een zure of bittere smaak.Is je mond extreem droog dan kan dat een plakkerig, naar gevoel veroorzaken. De speekselklieren produceren onvoldoende speeksel, waardoor bacteriën en voedselresten langer in de mond blijven met als gevolg: een vieze smaak. Heb je hier last van, dan kan dat komen door bepaald medicijngebruik.

TIP: Drink voldoende water en gebruik eventueel speekselopwekkende middelen zoals het suikervrije Kaux kauwgom of The Breath Co. kauwgom. De werkzame stof xylitol remt de groei van zuur producerende bacteriën. Ook ingrediënten als carbamide (ureum) en bicarbonaat hebben een neutraliserende werking. Maar een nog belangrijker voordeel van kauwgom is dat het kauwen de speekselproductie stimuleert: speeksel verwijdert vuil en herstelt de mondbalans.

Tandvleesontsteking werd al eerder genoemd; dit wordt vaak geassocieerd met een droge mond. Het gebrek aan speeksel verhoogt het risico op tandvleesaandoeningen en tandbederf en kan de smaak aantasten. Simpelweg omdat er niet genoeg speeksel is om de smaakpapillen gezond en vochtig te houden. Behandel daarom je droge mond goed, zodat de slechte smaak verdwijnt.

TIP:Door een tandvleesontsteking aan te stippen met Oxyfresh Pro Relief Gel en vervolgens de mond na te spoelen met PerioTherapy of Oxyfresh mondwater zal de smaak flink verbeteren.

4. Tabak

Roken is natuurlijk een slechte gewoonte, maar wist je dat het ook invloed heeft op je reuk- en smaakvermogen?

 • De giftige chemicaliën in sigaretten beschadigen de smaakpapillen.
 • Daarnaast verstoort het roken van sigaretten ook nog eens de vochtbalans in je mond: een belangrijke oorzaak voor een onaangename smaak.

Door te stoppen met roken reageren smaakpapillen beter op smaken. Helaas merken mensen die jarenlang hebben gerookt, dat hun smaak nooit meer normaal wordt. In eerste instantie hebben ze tijdens het stoppen een hele vieze smaak in de mond, maar dat verbetert geleidelijk.

TIP: Stoppen met roken natuurlijk!

5. Koffie

Is voor jou een dag zonder koffie ondenkbaar? Dan heb je vast wel gemerkt dat je hier een droge mond van krijgt.

 1. Cafeïne vermindert namelijk de speekselproductie in je mond. Je speeksel is belangrijk; het spoelt etensresten in je mond weg en voorkomt een slechte smaak en onfrisse adem.
 2. Verder heeft koffie een relatief hoge zuurtegraad, waardoor de pH-waarde van je mond wordt verlaagd. Daardoor kunnen bacteriën beter groeien. 

TIP: In plaats van rigoureus je dagelijkse koffie te schrappen, kun je ook gewoon een appel eten. Appels bevatten namelijk enzymen die slechte bacteriën in je mond tegengaan.

6. Amandelstenen / tonsilstones

Wel eens gehoord van amandelstenen? De bacteriën in de amandelcrypten veroorzaken een vieze mondsmaak. In de groeven van de amandelen raken etensresten, slijm en bacteriën verstrikt waardoor ze uiteindelijk vermengen en verharden tot stinkende brokjesAmandelsteentjes kun je voorkomen met een aantal specifieke middelen.

7. Verkoudheid

Ook verkoudheden, sinusitis en oorontstekingen liggen vaak aan de basis van een droge mond en slechte smaak. Doordat je neus verstopt raakt met slijm en bacteriën ben je minder goed in staat om te ruiken. Dit heeft gevolgen voor je smaakervaring.

 • TIP: De bacteriën die zich bevinden in je sinussen kun je uitschakelen met speciale zuurstofdruppels, zoals de nasal sinus drops van California Breath.

8. Stress

Aanhoudende stress en spanning kunnen zowel je smaak als geur beïnvloeden. Daarnaast blijkt dat stress bepaalde hormonen in je smaakpapillen activeert, die zoete etenswaar opmerken. Dit verklaart waarom mensen meer zoetigheid en etenswaren met veel suiker eten als zij veel stress ervaren.

9. Zwanger

Hormonale veranderingen (tijdens menstruatie, menopauze of zwangerschap) zorgen voor een metaalachtige of zure smaak in de mond. Vooral oestrogeen lijkt daarin een belangrijke rol te spelen. Er zijn ook studies die aantonen dat de smaakpapillen van de tong groter worden, waardoor de abnormale smaak ontstaat.

Overigens is het een heel normaal zwangerschapsverschijnsel, waar je al in de eerste weken mee te maken kunt krijgen. Voor sommige vrouwen is het zelfs hét signaal dat ze zwanger zijn. Na een paar weken neemt de vieze smaak geleidelijk af en uiteindelijk wordt je smaakbeleving weer normaal.

 • TIP:Verlicht de symptomen met speciale zinkdruppels zoals de (bij zwangerschap veilige) Powerdrops van California Breath.  Zink heeft namelijk smaak bevorderende eigenschappen.

10. Kunstgebit of beugel

Door een slecht passend kunstgebit of beugel ontstaat een gat tussen het tandvlees en het kunstgebit. Bacteriën die zich hierin ophopen, veroorzaken sneller een bittere smaak in de mond.

11. Te zuur eten

Stel dat een zure smaak jouw probleem is, dan kan het zijn dat je te zuur eet of drinkt. Sommige zure bacteriën zijn dol op een zure omgeving. Tegelijkertijd leggen neutraliserende bacteriën het loodje, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat en je mond steeds iets zuurder wordt. De balans in je mond is dan zoek.

Met name drankjes met een pH-waarde onder de 4 zijn slecht voor je mond:

 • Thee, naturel pH-waarde 7.1
 • Melk, halfvol 6,8
 • Karnemelk 4,4
 • Yoghurt(drank) 3,8
 • Rode/witte wijn 3,4
 • Limonade siroop 3,0
 • Cola Light 2,9
 • Zuiver water 7,0
 • Bier 4,3
 • Sinaasappelsap 3,2
 • Appelsap 2,8

TIP:

 • Drink minder zure dranken
 • Beperk het eten van zuur fruit tot 1 à 2 keer per dag
 • Neutraliseer het zuur door na te spoelen met water of melk
 • Poets bij voorkeur de tanden voor het ontbijt en wacht minstens een uur voordat je vruchtensap drinkt
 • Wacht na het nuttigen van zure dranken en levensmiddelen minstens een uur met tandenpoetsen
 • poel met PH neutraliserende spoelmiddelen zoals OxyFresh en Oxyd8, zodat de smaakervaring herstelt

12. Medicatie

Smaakverandering kan ook een gevolg zijn van bijwerkingen van medicijngebruik. Hierdoor ervaar je bijvoorbeeld niet alleen een bittere, maar ook een metaalachtige of zoute smaak.Dit gebeurt bijvoorbeeld bij:

 • ontwormingsmiddelen
 • antibiotica
 • antidepressiva
 • behandeling van een allergische reactie
 • geneesmiddelen tegen nierstenen
 • sommige medicijnen voor de behandeling van een hoge bloeddruk
 • vitaminen en supplementen die zink,chroomof koper bevatten

13. Kankerbehandeling

Een bijwerking van veelbehandelingen tegen kanker is een veranderde smaak, naar een bittere ofmetaalachtige smaak in de mond. Chemotherapie irriteert de smaakpapillen en verstoort de bacteriënbalans in de mond. Ookbestraling aan het mondgebied veroorzaakt mogelijk eensmaakstoornis.Het is belangrijk de mond regelmatig te spoelen met zuiveringszout om een slechte smaak in de mond te neutraliseren en mondinfecties te voorkomen.

 • TIP:Probeer de mondholte te bevochtigen met kunstspeeksel zoals de RaspBerry Hydrating Gel of OxyFresh Pro Relief Gel. Dit kan de smaak verbeteren.

14. Pijnboompitten uit China

Na het eten van pijnboompitten kun je, als je pech hebt, een bittere smaak krijgen. Het blijkt dat Chinese pijnboompitten voor deze smaakafwijking zorgen. De smaak wordt veroorzaakt door triglyceriden; een stof die overigens niet schadelijk is voor de gezondheid. Waarschijnlijk een van de redenen waarom er niet veel extra onderzoek is gedaan naar het probleem. Omdat de vieze smaak vaak pas twee dagen na het eten van pijnboompitten ontstaat, wordt de link niet altijd gelegd. De bittere metalige smaak kan tot twee weken blijven hangen, maar meestal zijn de eerste vier dagen het ergst. Het kan er zelfs voor zorgen dat niets je meer smaakt. Maar: niet iedereen krijgt er last van en het gaat niet op voor alle pijnboompitten.

Wist je dat …. je aan de vorm van pijnboompitten kunt zien waar ze vandaan komen? Chinese zijn iets ronder en boller, terwijl Europese pijnboompitten iets langwerpiger zijn. Die laatste vorm kun je dus het beste eten.

De oplossing tegen een vieze smaak in de mond

Heb je nou regelmatig last van een vieze smaak in de mond, en helpen bovenstaande tips niet tegen deze klacht? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan met jou uitzoeken waar de vieze smaak vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Soms is een onderliggende ziekte de oorzaak.

Laatst bijgewerkt; 5 Maart 2019